Rum z samego cukru trzcinowego ?

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy

Post autor: jurek1978 »

Mam dojście do taniego cukru trzcinowego - właściwie poniżej kosztów białego cukru. Na razie wziąłem sobie woreczek 25 kg. Miałem robić zwykłą cukrówkę - ale zastanawiam się czy można z tego uzyskać coś lepszego ? Nie mam żadnej melasy i nie zamierzam kupować. Czy do produkcji zwykłej cukrówki wystarczą zwykłe drożdże turbo ?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: gr000by »

Z samego cukru trzcinowego wyjdzie ci bardzo delikatny rum. Główna i właściwa część aromatu rumu ukrywa się właśnie w melasie. Jak zrobisz to na drożdżach turbo to raczej będziesz miał zwyczajną cukrówkę (no, może poza Turbo z gatunku Vodka Star - nie są tak ordynarne i pracują wolniej, zachowałyby nieco aromatu w nastawie). Dobrym zamiennikiem byłby lekki nastaw (20-21 BLG) na aktywnych winiarskich (np. G995) z dodatkiem rodzynek (by drożdże miały na czym siedzieć) i dożywionych pożywkami w stylu http://alkohole-domowe.com/forum/cukrow ... t8857.html. Z tego mógłby wyjść całkiem przyjemny i lekki rum. Jak masz taniej cukier trzcinowy niż zwykły cukier to testuj i zobacz co wyjdzie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: jurek1978 »

Dzięki - powalczę pokombinuję zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Nowy_Chemik
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 19 lut 2013, 20:44
Podziękował: 1 raz
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: Nowy_Chemik »

Jeżeli można spytać bo ciekawość zżera jak wyniki testów ?

przemek_a1
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 23:09
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: przemek_a1 »

No właśnie, jak tam wyniki, bo kolega chyba już zapomniał o tym forum?
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: jurek1978 »

Odpuściłem temat :)
Trzcinowy został przerobiony na zwykły spirytus.
Ale skoro miałem go w cenie sacharozy to podobnie jak ostatnio fruktoza też poszła na spirytusik :)

jacek.dd
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 15 sty 2015, 21:52
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: jacek.dd »

Witam Kolegów. Jest to mój pierwszy post na tym forum i jestem także po pierwszej destylacji :). Pierwszy zacier zrobiłem prawie z samego cukru trzcinowego nierafinowanego (jak w temacie). Na 25 litrów nastawu dałem 8 kg cukru trzcinowego i 2 kg białego plus drożdże turbo rum. Stało to prawie dwa tygodnie blg spadło do 20 więc postanowiłem to przepuścić. Destylacje przeprowadziłem na samej głowicy Aabratek i katalizatorze z wypełnionym miedzią. Trunek wyszedł bardzo dobry w smaku i zapachu. Odebrałem 300 ml przedgonu i potem bez refluksu od 80% - 40%. Destylat zaprawiłem też delikatnie syropem trzcinowym.
Mam też pytanie. Kupiłem tani cukier puder trzcinowy nierafinowany z dodatkiem skrobi z tapioki. Czy taki cukier będzie się nadawał na nastaw do produkcji rumu?
Jacek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7331
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: radius »

jacek.dd pisze:Stało to prawie dwa tygodnie blg spadło do 20...
Na pewno? Nie pomyliło ci się coś? Nawet nastaw z samej melasy schodzi do ok. 5-6 Blg, a co dopiero na cukrze, gdzie są jej minimalne ilości. Taki nastaw powinien zejść do ok. 0 Blg.
Co do skrobi zawartej w cukrze, to możesz ewentualnie nastaw "zaszczepić" enzymem scukrzającym, tylko czy gra warta świeczki? Ile tej skrobi znajduje się w cukrze? Raczej minimalne ilości. Ja bym robił nastaw z tego cukru bez zbędnych ceregieli ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: gr000by »

Skoro w 25l nastawu było 10kg cukru (8kg trzcinowego i 2kg białego, buraczanego), to tak co najmniej o 3-4kg za dużo. Ten cukier pewnie został wylany z dundrem, bo kto bogatemu zabroni zrobić nastaw o gęstości zbliżonej do syropu cukrowego. 400g/l cukru (jeżeli to było 10kg cukru w 25l nastawu) nie przerobią żadne drożdże, a 320g/l cukru (jeżeli to było 10kg cukru i 25l wody) to już wyzwanie dla mocniejszych drożdży turbo do cukrówek, nastaw miałby 17-18%.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: Kamal »

Żeby drożdże zeżarły taką ilość cukru, to musiał by to być cukier trzcinowy ciemny. Zawiera on dużo melasy. Bo jasny, czy złoty mają jej znikome ilości. :-) Przez co do nastawu powinieneś dać więcej wody.
Umnie pracuje drugi nastaw na samym cukrze trzcinowym jasnym, i dundrze. Pierwszy zszedł do 0blg. Ciekawe do ilu spadnie drugi?
Narazie pracuje trzy tygodnie, i spadł z 23Blg do 17,5 Blg. Ale powolna fermentacja jest celem zamierzonym. :-)
Obrazek

jacek.dd
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 15 sty 2015, 21:52
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: jacek.dd »

Koledzy to było moje pierwsze doświadczenie z destylacją więc wyszło jak wyszło. Zacier zrobiłem z przepisu na rum kolegi radiusa. Dałem 8 kg trzcinowego nierafinowanego i z powodu braku większej ilości cukru trzcinowego w sklepie wsypałem 2 kg białego. Stało to wszystko przy kaloryferze w kuchni prawie dwa tygodnie i blg było prawie 30. Nie miałem możliwości na dłuższe czekanie aż blg spadnie do zera. Następnym razem będę wiedział więcej :) .
Jacek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: Kamal »

A dunder zostawiłeś?
Obrazek

jacek.dd
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 15 sty 2015, 21:52
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: jacek.dd »

Wylałem wszystko, niestety. Jak wcześniej napisałem było to moje pierwsze w życiu destylowanie :cry2: Następnym razem będę wiedział już więcej na ten temat. Sprzęt został przetestowany. Zastanawiam się tylko nad tym cukrem pudrem trzcinowym który ma dodatek skrobi z tapioki. Czy to się nada na zacier. Nie wiem ile jest zawartości tej skrobi.
Jacek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: Kamal »

Ten cukier jest nieopłacalny. Chyba, że masz tanie dojście. Bo w Tesco jest 1kg poniżej 10zł. :-)
Zacieranie? Gra nie warta świeczki. Skrobi pewnie jest tam nie więcej niż 10%. :-)
Pozdrawiam
Kamal
Obrazek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: rozrywek »

Widzę że koledzy nieźle mylą się w obliczeniach, na szczęście Radius rękę na myszce trzyma....ja z swej strony bardzo proszę o jak najbardziej szczegółowy opis ocen organoleptycznych, ponieważ ciekaw jestem wielce.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: Skir »

No to odgrzebałem temat, bo... była w Tesco promocja cukru trzcinowego po 5,90 za kg.
25 l wody, 8 kg cukru trzcinowego (Królewski) i dorzuciłem 1 kg słodu jęczmiennego wędzonego (dla zapachu). BLG wyszło 25 - trochę za dużo. Dolałem 2 litry wody. Drożdże Prestige BLACK LABEL. Grzałka akwariowa ustawiona na 25 C.
Planuję robić na 30cm wypełnienia miedzi, przy delikatnym refluksie i regulowaniu grzania jedną grzałką, by na głowicy było 86-89 C.
Ciekawy jestem efektu!
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: Kamal »

Tylko zawsze w promocji jest ten jasny :(, a on ma mało melasy. Jakby tak był dark muscovado :) w tej cenie.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: Skir »

Nie ma na nim takich oznaczeń. Jedynie: CUKIER TRZCINOWY. NIERAFINOWANY. PRODUCT OF COLOMBIA 100%. Reszta danych to tylko wartości energetyczne, ilość tłuszczy i węglowodanów.
Może coś dodać?
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: .Gacek »

Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: Skir »

Ok. dzięki. Nawet niedaleko.
I love the smell of bimber in the morning.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”