Rum z samego cukru trzcinowego ?
-
Autor tematu - Posty: 713
- Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 232 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Mam dojście do taniego cukru trzcinowego - właściwie poniżej kosztów białego cukru. Na razie wziąłem sobie woreczek 25 kg. Miałem robić zwykłą cukrówkę - ale zastanawiam się czy można z tego uzyskać coś lepszego ? Nie mam żadnej melasy i nie zamierzam kupować. Czy do produkcji zwykłej cukrówki wystarczą zwykłe drożdże turbo ?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?
Z samego cukru trzcinowego wyjdzie ci bardzo delikatny rum. Główna i właściwa część aromatu rumu ukrywa się właśnie w melasie. Jak zrobisz to na drożdżach turbo to raczej będziesz miał zwyczajną cukrówkę (no, może poza Turbo z gatunku Vodka Star - nie są tak ordynarne i pracują wolniej, zachowałyby nieco aromatu w nastawie). Dobrym zamiennikiem byłby lekki nastaw (20-21 BLG) na aktywnych winiarskich (np. G995) z dodatkiem rodzynek (by drożdże miały na czym siedzieć) i dożywionych pożywkami w stylu http://alkohole-domowe.com/forum/cukrow ... t8857.html. Z tego mógłby wyjść całkiem przyjemny i lekki rum. Jak masz taniej cukier trzcinowy niż zwykły cukier to testuj i zobacz co wyjdzie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1
- Rejestracja: wtorek, 19 lut 2013, 20:44
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 6
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 23:09
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?
Witam Kolegów. Jest to mój pierwszy post na tym forum i jestem także po pierwszej destylacji . Pierwszy zacier zrobiłem prawie z samego cukru trzcinowego nierafinowanego (jak w temacie). Na 25 litrów nastawu dałem 8 kg cukru trzcinowego i 2 kg białego plus drożdże turbo rum. Stało to prawie dwa tygodnie blg spadło do 20 więc postanowiłem to przepuścić. Destylacje przeprowadziłem na samej głowicy Aabratek i katalizatorze z wypełnionym miedzią. Trunek wyszedł bardzo dobry w smaku i zapachu. Odebrałem 300 ml przedgonu i potem bez refluksu od 80% - 40%. Destylat zaprawiłem też delikatnie syropem trzcinowym.
Mam też pytanie. Kupiłem tani cukier puder trzcinowy nierafinowany z dodatkiem skrobi z tapioki. Czy taki cukier będzie się nadawał na nastaw do produkcji rumu?
Mam też pytanie. Kupiłem tani cukier puder trzcinowy nierafinowany z dodatkiem skrobi z tapioki. Czy taki cukier będzie się nadawał na nastaw do produkcji rumu?
Jacek
-
- Posty: 7331
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?
Co do skrobi zawartej w cukrze, to możesz ewentualnie nastaw "zaszczepić" enzymem scukrzającym, tylko czy gra warta świeczki? Ile tej skrobi znajduje się w cukrze? Raczej minimalne ilości. Ja bym robił nastaw z tego cukru bez zbędnych ceregieli
Na pewno? Nie pomyliło ci się coś? Nawet nastaw z samej melasy schodzi do ok. 5-6 Blg, a co dopiero na cukrze, gdzie są jej minimalne ilości. Taki nastaw powinien zejść do ok. 0 Blg.jacek.dd pisze:Stało to prawie dwa tygodnie blg spadło do 20...
Co do skrobi zawartej w cukrze, to możesz ewentualnie nastaw "zaszczepić" enzymem scukrzającym, tylko czy gra warta świeczki? Ile tej skrobi znajduje się w cukrze? Raczej minimalne ilości. Ja bym robił nastaw z tego cukru bez zbędnych ceregieli
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?
Skoro w 25l nastawu było 10kg cukru (8kg trzcinowego i 2kg białego, buraczanego), to tak co najmniej o 3-4kg za dużo. Ten cukier pewnie został wylany z dundrem, bo kto bogatemu zabroni zrobić nastaw o gęstości zbliżonej do syropu cukrowego. 400g/l cukru (jeżeli to było 10kg cukru w 25l nastawu) nie przerobią żadne drożdże, a 320g/l cukru (jeżeli to było 10kg cukru i 25l wody) to już wyzwanie dla mocniejszych drożdży turbo do cukrówek, nastaw miałby 17-18%.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2367
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?
Żeby drożdże zeżarły taką ilość cukru, to musiał by to być cukier trzcinowy ciemny. Zawiera on dużo melasy. Bo jasny, czy złoty mają jej znikome ilości. Przez co do nastawu powinieneś dać więcej wody.
Umnie pracuje drugi nastaw na samym cukrze trzcinowym jasnym, i dundrze. Pierwszy zszedł do 0blg. Ciekawe do ilu spadnie drugi?
Narazie pracuje trzy tygodnie, i spadł z 23Blg do 17,5 Blg. Ale powolna fermentacja jest celem zamierzonym.
Umnie pracuje drugi nastaw na samym cukrze trzcinowym jasnym, i dundrze. Pierwszy zszedł do 0blg. Ciekawe do ilu spadnie drugi?
Narazie pracuje trzy tygodnie, i spadł z 23Blg do 17,5 Blg. Ale powolna fermentacja jest celem zamierzonym.
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?
Koledzy to było moje pierwsze doświadczenie z destylacją więc wyszło jak wyszło. Zacier zrobiłem z przepisu na rum kolegi radiusa. Dałem 8 kg trzcinowego nierafinowanego i z powodu braku większej ilości cukru trzcinowego w sklepie wsypałem 2 kg białego. Stało to wszystko przy kaloryferze w kuchni prawie dwa tygodnie i blg było prawie 30. Nie miałem możliwości na dłuższe czekanie aż blg spadnie do zera. Następnym razem będę wiedział więcej .
Jacek
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?
Wylałem wszystko, niestety. Jak wcześniej napisałem było to moje pierwsze w życiu destylowanie Następnym razem będę wiedział już więcej na ten temat. Sprzęt został przetestowany. Zastanawiam się tylko nad tym cukrem pudrem trzcinowym który ma dodatek skrobi z tapioki. Czy to się nada na zacier. Nie wiem ile jest zawartości tej skrobi.
Jacek
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?
No to odgrzebałem temat, bo... była w Tesco promocja cukru trzcinowego po 5,90 za kg.
25 l wody, 8 kg cukru trzcinowego (Królewski) i dorzuciłem 1 kg słodu jęczmiennego wędzonego (dla zapachu). BLG wyszło 25 - trochę za dużo. Dolałem 2 litry wody. Drożdże Prestige BLACK LABEL. Grzałka akwariowa ustawiona na 25 C.
Planuję robić na 30cm wypełnienia miedzi, przy delikatnym refluksie i regulowaniu grzania jedną grzałką, by na głowicy było 86-89 C.
Ciekawy jestem efektu!
25 l wody, 8 kg cukru trzcinowego (Królewski) i dorzuciłem 1 kg słodu jęczmiennego wędzonego (dla zapachu). BLG wyszło 25 - trochę za dużo. Dolałem 2 litry wody. Drożdże Prestige BLACK LABEL. Grzałka akwariowa ustawiona na 25 C.
Planuję robić na 30cm wypełnienia miedzi, przy delikatnym refluksie i regulowaniu grzania jedną grzałką, by na głowicy było 86-89 C.
Ciekawy jestem efektu!
I love the smell of bimber in the morning.