Rum z samego cukru trzcinowego ?
Koledzy to było moje pierwsze doświadczenie z destylacją więc wyszło jak wyszło. Zacier zrobiłem z przepisu na rum kolegi radiusa. Dałem 8 kg trzcinowego nierafinowanego i z powodu braku większej ilości cukru trzcinowego w sklepie wsypałem 2 kg białego. Stało to wszystko przy kaloryferze w kuchni prawie dwa tygodnie i blg było prawie 30. Nie miałem możliwości na dłuższe czekanie aż blg spadnie do zera. Następnym razem będę wiedział więcej .
Jacek
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?
Wylałem wszystko, niestety. Jak wcześniej napisałem było to moje pierwsze w życiu destylowanie Następnym razem będę wiedział już więcej na ten temat. Sprzęt został przetestowany. Zastanawiam się tylko nad tym cukrem pudrem trzcinowym który ma dodatek skrobi z tapioki. Czy to się nada na zacier. Nie wiem ile jest zawartości tej skrobi.
Jacek
-
online
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?
No to odgrzebałem temat, bo... była w Tesco promocja cukru trzcinowego po 5,90 za kg.
25 l wody, 8 kg cukru trzcinowego (Królewski) i dorzuciłem 1 kg słodu jęczmiennego wędzonego (dla zapachu). BLG wyszło 25 - trochę za dużo. Dolałem 2 litry wody. Drożdże Prestige BLACK LABEL. Grzałka akwariowa ustawiona na 25 C.
Planuję robić na 30cm wypełnienia miedzi, przy delikatnym refluksie i regulowaniu grzania jedną grzałką, by na głowicy było 86-89 C.
Ciekawy jestem efektu!
25 l wody, 8 kg cukru trzcinowego (Królewski) i dorzuciłem 1 kg słodu jęczmiennego wędzonego (dla zapachu). BLG wyszło 25 - trochę za dużo. Dolałem 2 litry wody. Drożdże Prestige BLACK LABEL. Grzałka akwariowa ustawiona na 25 C.
Planuję robić na 30cm wypełnienia miedzi, przy delikatnym refluksie i regulowaniu grzania jedną grzałką, by na głowicy było 86-89 C.
Ciekawy jestem efektu!
I love the smell of bimber in the morning.