Rum z samego cukru trzcinowego ?

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

jacek.dd
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 15 sty 2015, 21:52

Post autor: jacek.dd »

Koledzy to było moje pierwsze doświadczenie z destylacją więc wyszło jak wyszło. Zacier zrobiłem z przepisu na rum kolegi radiusa. Dałem 8 kg trzcinowego nierafinowanego i z powodu braku większej ilości cukru trzcinowego w sklepie wsypałem 2 kg białego. Stało to wszystko przy kaloryferze w kuchni prawie dwa tygodnie i blg było prawie 30. Nie miałem możliwości na dłuższe czekanie aż blg spadnie do zera. Następnym razem będę wiedział więcej :) .
Jacek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: Kamal »

A dunder zostawiłeś?
Obrazek

jacek.dd
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 15 sty 2015, 21:52
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: jacek.dd »

Wylałem wszystko, niestety. Jak wcześniej napisałem było to moje pierwsze w życiu destylowanie :cry2: Następnym razem będę wiedział już więcej na ten temat. Sprzęt został przetestowany. Zastanawiam się tylko nad tym cukrem pudrem trzcinowym który ma dodatek skrobi z tapioki. Czy to się nada na zacier. Nie wiem ile jest zawartości tej skrobi.
Jacek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: Kamal »

Ten cukier jest nieopłacalny. Chyba, że masz tanie dojście. Bo w Tesco jest 1kg poniżej 10zł. :-)
Zacieranie? Gra nie warta świeczki. Skrobi pewnie jest tam nie więcej niż 10%. :-)
Pozdrawiam
Kamal
Obrazek
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: rozrywek »

Widzę że koledzy nieźle mylą się w obliczeniach, na szczęście Radius rękę na myszce trzyma....ja z swej strony bardzo proszę o jak najbardziej szczegółowy opis ocen organoleptycznych, ponieważ ciekaw jestem wielce.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: Skir »

No to odgrzebałem temat, bo... była w Tesco promocja cukru trzcinowego po 5,90 za kg.
25 l wody, 8 kg cukru trzcinowego (Królewski) i dorzuciłem 1 kg słodu jęczmiennego wędzonego (dla zapachu). BLG wyszło 25 - trochę za dużo. Dolałem 2 litry wody. Drożdże Prestige BLACK LABEL. Grzałka akwariowa ustawiona na 25 C.
Planuję robić na 30cm wypełnienia miedzi, przy delikatnym refluksie i regulowaniu grzania jedną grzałką, by na głowicy było 86-89 C.
Ciekawy jestem efektu!
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: Kamal »

Tylko zawsze w promocji jest ten jasny :(, a on ma mało melasy. Jakby tak był dark muscovado :) w tej cenie.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: Skir »

Nie ma na nim takich oznaczeń. Jedynie: CUKIER TRZCINOWY. NIERAFINOWANY. PRODUCT OF COLOMBIA 100%. Reszta danych to tylko wartości energetyczne, ilość tłuszczy i węglowodanów.
Może coś dodać?
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: .Gacek »

Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Rum z samego cukru trzcinowego ?

Post autor: Skir »

Ok. dzięki. Nawet niedaleko.
I love the smell of bimber in the morning.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”