Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
tak jak w temacie interesuje mnie przepis na zacier na rum i opis jak sie go wyrabia dokladniej , wiem ze potrzeba melsy z trzciny mam troche wiec pomyslalem o rumie. jakby ktos mogl to prporcje na 10 l wody bym poprosil napewno tez wielu osobom sie przyda pozdro
Leń, leń... były już posty, ba - nawet tematy o rumie. Wystarczyło poszukać. Ja z własnych przepisów powiem Ci, że na 10l wody będzie mniej więcej 2- 2,5 kg melasy + 1 kg brązowego cukru. Potem zastanów się nad jakaś wanilią (do kotła albo na górę kolumny), albo chociaż rodzynkami, no i obowiązkowo leżakowanie (z jakąś przyrumienioną dębinką) kilka miesięcy... Drogie i bardzo czasochłonne, ale daje dużo satysfakcji
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Witam. Interesuje mnie rum zwłaszcza z surowców dostępnych w naszych warunkach klimatycznych.Zygmunt już napisał ,że musisz trochę poczytać forum a ja polecam przeczytanie http://www.szwecja.pl/node/2234 . Bardzo optymistyczny artykuł o tym że ,produkcja rumu możliwa jest nie tylko na Kubie , Martynice czy Jamajce.
dzieki jakos wczesniej nie znalazelm innych tematow mmusialem przeoczyc poczytalem troche i wiem mniej wiecej jak to powinno wygladac tylko mam jeszcze pytania na ktore ne moglem sie doczytac -jak powinien wygladac dokladnie przepis na zacier i czy moge dodac cukru bialego zamiast brazowego ale zrobic karmel przypalanke??? chodzi mi o proporcje na 10 litrow wody mniej wiecej -ile powinien fermentowac ten zacier ?? -o co chodzi z tym dundurem czy cos takiego , ktos pisal ze trzeba go zostawic po destylacji i dodac do czegos tam , nie wiem dokladnie o co tu chodzi i czy jest to konieczne?? pozdrawiam
Cukru trzcinowego i melasy nie możesz ominąć, bo to własnie one są "sercem" rumu. Karmel nie zda egzaminu.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Kamilos Dunder to odleżały wywar po destylacji rumu. Dunder dodaje się do nastawu na rum , ale ile to już zależy od tego jak wyrazisty aromat chcemy osiągnąć.
ok to zrobie tak na probe: 5 litrow wody 1kg melasy 0,5 kg cukru 50 gram rodzynek mala lyzeczka kwasku cyt. no i wlasnie drozdze ale nie wiem ile dodac drozdzy 50 gram starczy ??? taki przepis nastawie na probe zobaczymy co wyjdzie co wy na to? i nastaw bede fermentowal ok 2 tyg
Żebyśmy mogli powiedzieć ile drożdży, trzeba najpierw wiedzieć jakie drożdże chcesz dodać- masz jakąś markę/ gatunek?
No nieeee.... zmarnujesz wszystko. Zaopatrz się najlepiej w gorzelnicze, albo chociaż jakieś winiarskie (np. aktywne Baynausy z Bio-Winu).
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość