rum

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:

Post autor: Kula »

To jest to samo wiaderko co z akcji. My mieliśmy w takich wiaderkach melasę trzcinową. To jest zapewne melasa buraczana.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
koncentraty wina

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: rum

Post autor: Szlumf »

Zadzwoniłem. W wiadrach jest podobno mieszana cukrowa z trzcinową a w mauzerach cukrowa. Proporcji nie znają.
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Kula »

Ciekawe. Nie słyszałem o mieszance buraczano-trzcinowej.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Nie? Są dość popularne. Służą jako karmy dla zwierząt gospodarskich. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: Kula »

Nie wiedziałem.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: rum

Post autor: Fiflak »

Od razu zaznaczam, dumam o tej ofercie:
http://allegro.pl/melasa-z-trzciny-cukr ... 55630.html
Obecnie nie słychać, aby szykowała się akcja z grupowym zakupem melasy. Zatem czego można się spodziewać po powyższym produkcie względem wyrobu z cukrowni? Tzn. czy nie zniechęci on absolutnego rumowego debiutanta od dalszych eksperymentów?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

To jest sprzedawca koziej melasy. Odrazu kontakt wydał mi się znany. Sporo osób przerabiało ją. ;) Ponieważ była wtedy najtańsza. ;)
K.
Obrazek

Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: rum

Post autor: Fiflak »

Ponowna lektura wątku nie zachęca do zakupu. Lepiej będzie poczekać na jakąś akcję z lepszym materiałem. Tak swoją drogą ciekawe, czemu melasa przyzwoitej jakości jest w Polsce tak koszmarnie droga. Ponoć jakieś nasze polmosy produkują rum. Ciekawe na ile ich trunki przypominają oryginał.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: rum

Post autor: boxer1981228 »

Możesz zrobić rum nie tylko z melasy, możesz użyć również Demerary jak i Muscovado. Albo mieszanki melasy i cukrów, o których wcześniej wspomniałem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Jeszcze z soku trzcinowego, syropu trzcinowego. Z tych produktów też są rumy.
Z trzciny jest super rum.
;)
K.
Obrazek

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rum

Post autor: koli_7 »

To nie są już rhumy albo agricole rumy ?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Nazwy są różne dla danych zakątków świata. Rum agrícole, to termin rumu z wysp francuskojęzycznych. Ale gdzie indziej jest poprostu rum. Dla przykładu ciekawy artykuł o rumie naturalnym. Czyli z soku trzcinowego. http://winicjatywa.pl/chalong-bay-rum/#
Tam pisze poprostu rum.
Jako ciekawostka powiem, że będąc w Hiszpanii zdążyło mi się pić Ron. Bo tak rum nazywa się po hiszpańsku. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: rum

Post autor: radius »

Kamal pisze: Rum agrícole, to termin rumu z wysp francuskojęzycznych.
Tak, ale nie jest to jeden rodzaj rumu;
W dawnych koloniach francuskich produkowano dwa rodzaje rumu - jeden z melasy tzw. "INDUSTRIEL" i drugi bezpośrednio z soku trzcinowego "AGRICOLE".
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Zgadza się. :) Co kraj to mają swoje nazewnictwo. Ale wszędzie jest w tłumaczeniu co piraci lubią- rum. :pije:
Dla przykładu Ron flor de caña. To rum z soku trzcinowego. I jest poprostu ron. Produkowany w Nicaragule (kraj hiszpańskojęzyczny).
Miałem okazję go pić z klodkiem. Piliśmy 7 letni. :piwo: Smak poezja. A był w Hiszpanii w dobrej cenie, zwłaszcza, że w kartonie z kielichem, i to mnie zaciekawiło. Polecam ten rum smakoszom. ;) A w Polsce ponad 100zł i bez kielicha. :-(
K.
Obrazek

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rum

Post autor: koli_7 »

Kamal pisze: Dla przykładu Ron flor de caña. To rum z soku trzcinowego.
K.
Skąd takie informacje ? Z tego co ja wiem rum ten jest produkowany z melasy.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Flor de Cana to rum z Nikaragui. Jeden z nielicznych przedstawicieli starej metody wytwarzania rumu z soku z trzciny cukrowej (a nie z melasy)

http://www.rumy.eu/rumy_swiata.php
K.
Obrazek

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rum

Post autor: koli_7 »

Kamal pisze:
Flor de Cana to rum z Nikaragui. Jeden z nielicznych przedstawicieli starej metody wytwarzania rumu z soku z trzciny cukrowej (a nie z melasy)

http://www.rumy.eu/rumy_swiata.php
K.
Nie brałbym tego źródła za pewnik.
Flor de Cana jest produkowany z melasy.
http://marianaonthemove.com/2014/09/22/ ... tory-tour/
http://liquor.com/brands/flor-de-cana-rum/#gs.lpcV9Sk
http://therumhowlerblog.com/rum-reviews ... r-old-rum/
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Widać, że różnie piszą. Ale jest bardzo delikatny w smaku. ;)
Napiszę do producenta. O uchylenie rąbka tajemnicy. ;)
K.
Obrazek

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rum

Post autor: koli_7 »

Raczej nie musisz, rum nie powstaje z soku tylko z melasy.
http://marianaonthemove.com/2014/09/22/ ... tory-tour/

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: rum

Post autor: euphorbia1 »

Dzisiaj wreszcie przemęczyłem całość melasy i beczka rumowa zapełniona!!
In vino feritas
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Już napisałem. ;) Bo miałem jeszcze inne pytania. ;)
No to gratulacje euphorbia1 :punk: :ok: :poklon; :klaszcze: :pije:
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: rum

Post autor: wawaldek11 »

Ja też się cieszę :D
Będzie co degustować.
A moja nowa sześćdziesiątka pusta i sucha :(
Pozdrawiam,
Waldek

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: rum

Post autor: Szlumf »

A co powstanie z cukru Dry Demerara? Jakiś rodzaj rumu czy czysta o posmaku rumu niegodna nazwania rumem?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Bardzo delikatny rum. Mogą przebijać smaki bimbrowe, więc musi się ułożyć. ;) Wiem bo używałem jasnego cukru. ;)
Z tego wyjdzie świetny rum - http://www.diamant.pl/cukier-trzcinowy-dark-muscovado
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Dziupla
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: rum

Post autor: Bubo-bubo »

A może jakaś mieszanka?
Pytam bo akurat jest promocja w Kauflandzie właśnie na tej jasny (3.88 zł za 600g ) i nie wiem czy jest sens go kupować. Jaki byłby rozsądny stosunek czarnego cukru do jasnego?
Jeden nastaw już poczyniłem na tym jasnym, ale jeszcze czeka na ''termouszlachetnienie''.
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Najlepiej 1 kg do 1 kg. Ale 1 kg jasnego do 0.5 kg ciemnego powinno być ok.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Dziupla
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: rum

Post autor: Bubo-bubo »

Dzięki za szybką odpowiedź.
Szkoda że w Kauflandzie przeceniają tylko jasny cukier, z moich obserwacji wynika że robią to co ok. miesiąc. Nie wiem czy tylko na wybrane sklepy czy na całą Polskę, ale będę informował Was o promocjach.
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: rum

Post autor: Szlumf »

A może skorzystać z tego sposobu: http://iamnotevenhere.blogspot.com/2011 ... ukier.html.
Co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: rum

Post autor: Pretender »

Do wypieków itd itp pewnie sposób dobry. Do naszego hobby prościej i łatwiej na samej melasie. Wiecej aromatu.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Tani sposób na zrobienie all'a cukru trzcinowego. Czyli później all'a rumu.
Mam jakieś takie dziwne "zaparcie", że rum tylko z produktów trzcinowych. Choć biały cukier trzcinowy to tak samo sacharoza jak biały buraczany. Jest nie do odróżnienia.
K.
Obrazek

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: rum

Post autor: maniek86 »

Dwa tygodnie temu destylowałem rum, jeśli można tak to nazwać...?
Uzbierałem jabłek i miał być calvados a dodałem do tego 3 kilo ciemnego cukru(po rozpuszczeniu czarny kolor wody) + 1 kg melasy. Trochę może przesadziłem ze szczapkami bo dałem dąb(korzeń dębu), klon, jabłoń, wiśnie wszystkie średnio opiekane. Destylowałem jak zawsze raz a dziś spróbowałem tego "czegoś". Wyszło super dobre i kolejne już wstawione ale dodałem kilka pomarańczy i cytryn(wiem wszędzie te owoce dodaje :odlot: )
Ale następny zrobię na samej melasie i do starzenia dodam tylko rożnych szczapek.
Bimber forever !!!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Wyszedł Ci rum spice white. A po starzeniu spice gold. :-)
Ciekawsze aromaty uzyskasz destylując surówkę rumową z owocami które się tam macerowały. Bo jeśli tylko wrzucisz owoce do surówki z innego rumu, i będziesz destylować to aromaty też będą. Ale wiadomo mniejsze. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum

Post autor: Lootzek »

Tylko po raz kolejny napiszę: uwaga na skórkę pomarańczową! Zrobiłem jak pisze wyżej Kamal i u mnie tak zdominowała trunek, że nic innego praktycznie nie czuć. Dumam teraz czy rozcieńczać to wczoraj zrobionym świeżym rumem czy próbować kolejnych destylacji :/ Muszę sprawdzić na małej próbce.

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: rum

Post autor: maniek86 »

Rum namieszał mi w głowie, jaką melasę wybrać? Znalazłem takie po 7 kilo pojemniki
http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00O ... t_vw_2_2_p czy ta na promocji http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00H ... t_vw_2_1_p
Ktoś zna firmy, używał tych produktów czy brać w ciemno i pędzić? :freak:
Bimber forever !!!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Raczej wątpię, żeby ktoś ich używał. Ta z pierwszego linku jest droga. Ciekawe czy chodzi o firmę. :-P
Ja bym brał tą z drugiego linku taniej wychodzi. :-)
K.
Obrazek

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: rum

Post autor: boxer1981228 »

Kamal a zdziwisz się bo ja właśnie używam tej z drugiego linku :) I według mnie jest bardzo dobra ;)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

Teraz doczytałem, że ma sporo cukru. Bo 64g na 100g produktu. Czyli jak się nie mylę, to jest melasa mniej odcukrzona. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum

Post autor: Kamal »

No i mam odpowiedź. Tłumaczył kolega klodek :-) Bo mi jeszcze to ciężko idzie. :-P
Pierwsze tłoczenie soku z trzciny zawiera większą ilość cukru od ostatniego i my używamy ostatnie tłoczenie które zawiera mniej cukru i dodatkowo wnoszą elementy organiczne pożądane dla ciała, organizmu i smaku końcowego naszego rumu.
Kiedy jest już sfermentowana melaza wraz z mosto poddaje się to destylacji i otrzymujemy alkohol o naszej jakości i potem go starzejemy w beczkach dębowych (dąb bialy) wcześniej była tam przetrzymywana Whiskey lub burbon
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: rum

Post autor: klodek4 »

Tłumaczenie jest na zdrowy rozum, co by zrozumieć ale podaje oryginał, krytyki nie przyjmuję :P

Estimada K......

En Flor de Caña, la materia prima empleada para la producción de rones FDC es la melaza. 

Las mieles vírgenes o jugo de la caña también son melazas, que tienen un mayor contenido de azúcares por obtenerse de la primera prensada de la caña de azúcar, en contraste con las mieles finales, utilizadas por Ron Flor de Caña, que contienen un menor nivel de azúcar y adicionalmente aportan elementos orgánicos deseados para el cuerpo y sabor final del ron.

Una vez fermentada la melaza, el alcohol presente en el mosto fermentado, se lleva al Sistema de Destilación y se obtiene el alcohol final con la calidad requerida, para luego envejecerlo naturalmente en barricas de roble blanco americano usadas previamente en Whiskey o Bourbon.

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: rum

Post autor: koli_7 »

Podsumowując Flor de Caña jest produkowany z melasy tak jak pokazują to zdjęcia z wycieczki po fabryce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”