rum
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: rum
Od razu zaznaczam, dumam o tej ofercie:
http://allegro.pl/melasa-z-trzciny-cukr ... 55630.html
Obecnie nie słychać, aby szykowała się akcja z grupowym zakupem melasy. Zatem czego można się spodziewać po powyższym produkcie względem wyrobu z cukrowni? Tzn. czy nie zniechęci on absolutnego rumowego debiutanta od dalszych eksperymentów?
http://allegro.pl/melasa-z-trzciny-cukr ... 55630.html
Obecnie nie słychać, aby szykowała się akcja z grupowym zakupem melasy. Zatem czego można się spodziewać po powyższym produkcie względem wyrobu z cukrowni? Tzn. czy nie zniechęci on absolutnego rumowego debiutanta od dalszych eksperymentów?
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum
Nazwy są różne dla danych zakątków świata. Rum agrícole, to termin rumu z wysp francuskojęzycznych. Ale gdzie indziej jest poprostu rum. Dla przykładu ciekawy artykuł o rumie naturalnym. Czyli z soku trzcinowego. http://winicjatywa.pl/chalong-bay-rum/#
Tam pisze poprostu rum.
Jako ciekawostka powiem, że będąc w Hiszpanii zdążyło mi się pić Ron. Bo tak rum nazywa się po hiszpańsku.
K.
Tam pisze poprostu rum.
Jako ciekawostka powiem, że będąc w Hiszpanii zdążyło mi się pić Ron. Bo tak rum nazywa się po hiszpańsku.
K.
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum
Zgadza się. Co kraj to mają swoje nazewnictwo. Ale wszędzie jest w tłumaczeniu co piraci lubią- rum.
Dla przykładu Ron flor de caña. To rum z soku trzcinowego. I jest poprostu ron. Produkowany w Nicaragule (kraj hiszpańskojęzyczny).
Miałem okazję go pić z klodkiem. Piliśmy 7 letni. Smak poezja. A był w Hiszpanii w dobrej cenie, zwłaszcza, że w kartonie z kielichem, i to mnie zaciekawiło. Polecam ten rum smakoszom. A w Polsce ponad 100zł i bez kielicha.
K.
Dla przykładu Ron flor de caña. To rum z soku trzcinowego. I jest poprostu ron. Produkowany w Nicaragule (kraj hiszpańskojęzyczny).
Miałem okazję go pić z klodkiem. Piliśmy 7 letni. Smak poezja. A był w Hiszpanii w dobrej cenie, zwłaszcza, że w kartonie z kielichem, i to mnie zaciekawiło. Polecam ten rum smakoszom. A w Polsce ponad 100zł i bez kielicha.
K.
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum
http://www.rumy.eu/rumy_swiata.php
K.
Flor de Cana to rum z Nikaragui. Jeden z nielicznych przedstawicieli starej metody wytwarzania rumu z soku z trzciny cukrowej (a nie z melasy)
http://www.rumy.eu/rumy_swiata.php
K.
Re: rum
Flor de Cana jest produkowany z melasy.
http://marianaonthemove.com/2014/09/22/ ... tory-tour/
http://liquor.com/brands/flor-de-cana-rum/#gs.lpcV9Sk
http://therumhowlerblog.com/rum-reviews ... r-old-rum/
Nie brałbym tego źródła za pewnik.Kamal pisze:Flor de Cana to rum z Nikaragui. Jeden z nielicznych przedstawicieli starej metody wytwarzania rumu z soku z trzciny cukrowej (a nie z melasy)
http://www.rumy.eu/rumy_swiata.php
K.
Flor de Cana jest produkowany z melasy.
http://marianaonthemove.com/2014/09/22/ ... tory-tour/
http://liquor.com/brands/flor-de-cana-rum/#gs.lpcV9Sk
http://therumhowlerblog.com/rum-reviews ... r-old-rum/
Re: rum
Raczej nie musisz, rum nie powstaje z soku tylko z melasy.
http://marianaonthemove.com/2014/09/22/ ... tory-tour/
http://marianaonthemove.com/2014/09/22/ ... tory-tour/
-
- Posty: 146
- Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: wielkopolska
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum
Bardzo delikatny rum. Mogą przebijać smaki bimbrowe, więc musi się ułożyć. Wiem bo używałem jasnego cukru.
Z tego wyjdzie świetny rum - http://www.diamant.pl/cukier-trzcinowy-dark-muscovado
K.
Z tego wyjdzie świetny rum - http://www.diamant.pl/cukier-trzcinowy-dark-muscovado
K.
-
- Posty: 113
- Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
- Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
- Ulubiony Alkohol: Etylowy
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Dziupla
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: rum
A może jakaś mieszanka?
Pytam bo akurat jest promocja w Kauflandzie właśnie na tej jasny (3.88 zł za 600g ) i nie wiem czy jest sens go kupować. Jaki byłby rozsądny stosunek czarnego cukru do jasnego?
Jeden nastaw już poczyniłem na tym jasnym, ale jeszcze czeka na ''termouszlachetnienie''.
Pytam bo akurat jest promocja w Kauflandzie właśnie na tej jasny (3.88 zł za 600g ) i nie wiem czy jest sens go kupować. Jaki byłby rozsądny stosunek czarnego cukru do jasnego?
Jeden nastaw już poczyniłem na tym jasnym, ale jeszcze czeka na ''termouszlachetnienie''.
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.
-
- Posty: 113
- Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
- Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
- Ulubiony Alkohol: Etylowy
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Dziupla
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: rum
Dzięki za szybką odpowiedź.
Szkoda że w Kauflandzie przeceniają tylko jasny cukier, z moich obserwacji wynika że robią to co ok. miesiąc. Nie wiem czy tylko na wybrane sklepy czy na całą Polskę, ale będę informował Was o promocjach.
Szkoda że w Kauflandzie przeceniają tylko jasny cukier, z moich obserwacji wynika że robią to co ok. miesiąc. Nie wiem czy tylko na wybrane sklepy czy na całą Polskę, ale będę informował Was o promocjach.
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.
-
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Uk
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: rum
Dwa tygodnie temu destylowałem rum, jeśli można tak to nazwać...?
Uzbierałem jabłek i miał być calvados a dodałem do tego 3 kilo ciemnego cukru(po rozpuszczeniu czarny kolor wody) + 1 kg melasy. Trochę może przesadziłem ze szczapkami bo dałem dąb(korzeń dębu), klon, jabłoń, wiśnie wszystkie średnio opiekane. Destylowałem jak zawsze raz a dziś spróbowałem tego "czegoś". Wyszło super dobre i kolejne już wstawione ale dodałem kilka pomarańczy i cytryn(wiem wszędzie te owoce dodaje )
Ale następny zrobię na samej melasie i do starzenia dodam tylko rożnych szczapek.
Uzbierałem jabłek i miał być calvados a dodałem do tego 3 kilo ciemnego cukru(po rozpuszczeniu czarny kolor wody) + 1 kg melasy. Trochę może przesadziłem ze szczapkami bo dałem dąb(korzeń dębu), klon, jabłoń, wiśnie wszystkie średnio opiekane. Destylowałem jak zawsze raz a dziś spróbowałem tego "czegoś". Wyszło super dobre i kolejne już wstawione ale dodałem kilka pomarańczy i cytryn(wiem wszędzie te owoce dodaje )
Ale następny zrobię na samej melasie i do starzenia dodam tylko rożnych szczapek.
Bimber forever !!!
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: rum
Tylko po raz kolejny napiszę: uwaga na skórkę pomarańczową! Zrobiłem jak pisze wyżej Kamal i u mnie tak zdominowała trunek, że nic innego praktycznie nie czuć. Dumam teraz czy rozcieńczać to wczoraj zrobionym świeżym rumem czy próbować kolejnych destylacji :/ Muszę sprawdzić na małej próbce.
-
- Posty: 224
- Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
- Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
- Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Uk
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: rum
Rum namieszał mi w głowie, jaką melasę wybrać? Znalazłem takie po 7 kilo pojemniki
http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00O ... t_vw_2_2_p czy ta na promocji http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00H ... t_vw_2_1_p
Ktoś zna firmy, używał tych produktów czy brać w ciemno i pędzić?
http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00O ... t_vw_2_2_p czy ta na promocji http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00H ... t_vw_2_1_p
Ktoś zna firmy, używał tych produktów czy brać w ciemno i pędzić?
Bimber forever !!!
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: rum
No i mam odpowiedź. Tłumaczył kolega klodek Bo mi jeszcze to ciężko idzie.
K.Pierwsze tłoczenie soku z trzciny zawiera większą ilość cukru od ostatniego i my używamy ostatnie tłoczenie które zawiera mniej cukru i dodatkowo wnoszą elementy organiczne pożądane dla ciała, organizmu i smaku końcowego naszego rumu.
Kiedy jest już sfermentowana melaza wraz z mosto poddaje się to destylacji i otrzymujemy alkohol o naszej jakości i potem go starzejemy w beczkach dębowych (dąb bialy) wcześniej była tam przetrzymywana Whiskey lub burbon
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: rum
Tłumaczenie jest na zdrowy rozum, co by zrozumieć ale podaje oryginał, krytyki nie przyjmuję
Estimada K......
En Flor de Caña, la materia prima empleada para la producción de rones FDC es la melaza.
Las mieles vírgenes o jugo de la caña también son melazas, que tienen un mayor contenido de azúcares por obtenerse de la primera prensada de la caña de azúcar, en contraste con las mieles finales, utilizadas por Ron Flor de Caña, que contienen un menor nivel de azúcar y adicionalmente aportan elementos orgánicos deseados para el cuerpo y sabor final del ron.
Una vez fermentada la melaza, el alcohol presente en el mosto fermentado, se lleva al Sistema de Destilación y se obtiene el alcohol final con la calidad requerida, para luego envejecerlo naturalmente en barricas de roble blanco americano usadas previamente en Whiskey o Bourbon.
Estimada K......
En Flor de Caña, la materia prima empleada para la producción de rones FDC es la melaza.
Las mieles vírgenes o jugo de la caña también son melazas, que tienen un mayor contenido de azúcares por obtenerse de la primera prensada de la caña de azúcar, en contraste con las mieles finales, utilizadas por Ron Flor de Caña, que contienen un menor nivel de azúcar y adicionalmente aportan elementos orgánicos deseados para el cuerpo y sabor final del ron.
Una vez fermentada la melaza, el alcohol presente en el mosto fermentado, se lleva al Sistema de Destilación y se obtiene el alcohol final con la calidad requerida, para luego envejecerlo naturalmente en barricas de roble blanco americano usadas previamente en Whiskey o Bourbon.