Rum - produkcja metodą dundrową

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: koli_7 »

Coś koło 80%

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: scrabie »

Znowu popróbowałem swojego pierwszego w tzw cuba libre, jestem mega zadowolony jest super, nie wiem czy wytrzymam trzymać go rok :). Mam nadzieje, że ten dundrowy będzie jeszcze lepszy. Ponadto smaki cały czas się zmieniają, jeden jest ostrzejszy, drugi łagodnieje, ale teraz zaczyna przeważać smak kakao.

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kwik44 »

Pytanie mam odnośnie dundru - ile razy maks go używać? Skończyła mi się melasa i trzeba posiłkować się cukrem. Nastawy robiłem takie trochę z czapy:
1) 5l melasy Glinojeck + 3kg cukru trzcinowego (BLG=18) drożde Safspirit malt bo Bayanusy nie ruszyły... Dałem też trochę enzymu scukrzającego. BLG końcowe 6
2) 5l melasy + ~5l wody + 1kg cukru (BLG=23) Drożdże Cobra rum bo poprzednie nie ruszyły. BLG końcowe ~10
3) Dunder + cukier (w planach) na 25 BLG lub więcej?
4) i kolejne 3/4 dundru, 1/2, 1/4 ...? Dobrze kombinuję? Lubię te ciężkie posmaki...
Na razie mam 6l rumu 64% z dwóch destylacji i ze 4 litry przed i pogonów
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Powyżej 25 Blg, drożdże ciężej pracują.
Z każdym następnym gotowaniem, blg dundru będzie większe. Więc będziesz musiał używać mniejsze ikości, do kolejnego nastawu. ;)
K.
Obrazek

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kwik44 »

Dzięki Kamanl. Z tego co piszesz wnioskuję, że nie ma górnego ograniczenia na użycie dundru. Na razie dodaję po 5 kg cukru trzcinowego do dundru. Trzeci przebieg kończy właśnie fermentować, brix na poziomie 13.

Smak i zapach destylatu z drugiego przebiegu zdecydowanie wyraźniejszy, swoje też dodają przed- i pogony. Kolejną rzeczą, nad którą teraz medytuję to temat starzenia. Część rumu chcę zostawić białego ale tak czy siak będę miał tego finalnie pewnie pod 30l. No i odwieczne pytanie, czy beczka, czy szczapki... No normalnie "Osiołkowi w żloby dano"...

//edyta
Ciekawy sposób starzenia: https://inuakena.com/misc/solera-aging-rum-at-home/
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Ogólnie nie ma granicy kiedy przestać używać dundru z poprzedniego gotowania. :-) Będziesz używał go trochę mniej, albo użyjesz mało, a przy następnym zwiększysz, i tak w kółko. :-)
Mhm...sam starzyłem wiórkami, ale celuje w beczkę. :-)
K.
Obrazek

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: scrabie »

Udało mi się przedestylować po raz pierwszy kolejne 50l nastawu, w 25 litrach dundru rozcieńczyłem 4kg melasy i 4kg cukru, rozlałem na dwa wiadra ze starymi drożdżami i uzupełniłem wodą, blg wyszło 20 i 22. Czekam jak drożdże rozpoczną pracę, dam znać o postępach. Niepokoi mnie fakt, że kończy mi się melasa :/ Z mojej pierwszej destylacji rumu, zostało mi już tylko niecałe 0.7 l, ale rum jest przepyszny. Nie wiem czy wystoi u mnie rok :)

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: wawaldek11 »

Jeszcze można kupic melasę w dobrej cenie: http://stalowkasklep.pl/melasa-z-trzcin ... p-798.html
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1189
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kula »

Bardzo mi przykro, nie można. Dawno wyszła.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: scrabie »

A będą jakieś dostawy?
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1189
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kula »

Nie wiem. Coraz mniejsze szanse.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: scrabie »

Nastawy na starych drożdżach nie wystartowały, dodałem cobra rum, pół paczki na wiaderko, jeden ruszył, drugi nadal nic. Dodałem wody, napowietrzyłem i czekamy.

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: scrabie »

Nadal nic, dołożyłem dodatkową porcję cobra rum i pożywkę i też nie ruszył, jakieś pomysły jak go ożywić?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Pretender »

Temperatura nastawu i blg?

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kwik44 »

Ja wczoraj przedestylowałem rum #4. Rozpuściłem cukier trzcinowy w dundrze i chyba za chwilę pójdę to zmieszać z gęstwą. Powiedzcie mi czy tak jak przy piwie do 5ciu razy gęstwa czy nie przejmować się za bardzo i wykorzystywać póki nie padną :D?

scrabie - może faktycznie za duże blg. Ja intencjonalnie trzymam niskie - teraz mam w okolicy 25 ale melasa się skończyła i dodaję cukier. Jak jeden nastaw ci ruszył to pobierz jego część i dodaj do drugiego.

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Szlumf »

scrabie pisze:............... jakieś pomysły jak go ożywić?
Dodaj piekarnicze jak nie ruszy.

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: scrabie »

Blg 20,, temperatura 19

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: scrabie »

Wróciłem po kilku dniach, nastaw przelałem do nowego wiaderka i z ciekawości zbadałem blg i okazało się, że spada :) bąbelki nie lecą, więc pewnie jest jakaś nieszczelność w wiadrze, jestem na dobrej drodze do kolejnej destylacji :) dzięki panowie
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1189
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kula »

Mam na stanie jeszcze jedno wiaderko i trochę drugiego melasy trzcinowej z Waldkowej akcji. Osoby zainteresowane zapraszam na priv. Odbiór wyłącznie osobisty.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: scrabie »

Mój Rum po mimo kilku restartów ( cobra rum, bajanusy, a na koniec kilka śliwek z nastawu na sliwowice) nadal nie pracuje, tylko stoi na 15 Blg, a na powierzchni, ukazała się dziwna piana. wie Ktoś o co chodzi?
https://zapodaj.net/f9c80675585ce.jpg.html
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kmarian »

Nieładnie to wygląda.
Zebrać pianę. Jeśli nastaw w smaku jest "jadalny" to destylować.
Nie ma na co czekać.
To jest moje zdanie.

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: scrabie »

Nie Ma co destylowac, drożdże nic nie ruszyły. Ja Wody dodałem, dlatego jest 15 Blg. chyba Będzie szklany minimum

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Szlumf »

Spróbuj jeszcze z solidną dawką piekarniczych. Tak ze 100g/10l. Mi ruszały bardzo oporne nastawy rumowe.

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: scrabie »

Kupiłem Drożdże, zobaczymy
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Nastaw nie wystartował i "inne grzyby" się za niego wzięły.
Dawka piekarniczych wpłynie na smak. Ale cóż masz do stracenia? :)
Pozdrawiam
Kamal
Obrazek

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Szlumf »

Kamal pisze: Dawka piekarniczych wpłynie na smak. Ale cóż masz do stracenia? :)
Smak jest kwestią indywidualnych odczuć. Jednak, jak czytam to coraz więcej osób robi różne nastawy na piekarniczych. Ja też jak mi się nie spieszy. Rum z melasy "Glinojeck" na dedykowanych mi nie ruszył Bayanusy miały duże kłopoty a "Wyborowe" z Biedry prawie natychmiast zabrały się do pracy :D .
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: gary1966 »

Serwus,
ja sposobem kolegi bnp z piwo.org. drożdże Bayanus rozsypałem na pianie, która utworzyła się przy intensywnym napowietrzaniu nastawu, drożdże namnażają się na pianie i kolonizują nastaw.
Dodałem też pożywkę dla drożdży Activit.
http://www.piwo.org/topic/12026-jak-prz ... e-do-risa/
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Pretender »

Gary
Opisz dalsze postępy lub ich brak. Udało mi się zdobyć wiaderko melasy, dlatego temat mnie ciekawi.
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: gary1966 »

Wstyd się przyznać ale dopiero zacząłem przerabiać "melasę z akcji".
Nastaw to woda, 3 kg cukru trzcinowego dopełniony melasą do 28 blg, stanęło na 8, w smaku kwaśny, czuć procenty, aromat czekolada +kawa. Zapowiada się fajna destylacja.
Następne nastawy na dundrze.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: wawaldek11 »

Żaden wstyd - tylko szkoda, że tego roczku nie można zaliczyć do okresu leżakowania trunku :(
Z glinojeckiej melasy mam surówkę z ubiegłego roku i świeżą - wczorajszą, przedwczorajszą i przed... przed.. z trzech wiader.
Mam odczucie, że moja melasa była "przypalona" nastaw tak mi pachniał. Podobnie z surówką, która dla mnie pachnie przypaloną kawą. Zobaczę jak będzie po drugim razie.
Wcześniej robiłem rum z suchej melasy i z mikroorganizmów - aromaty całkiem inne i dla moich zmysłów przyjemniejsze. Jedynie "kozia" dała gorszy destylat, ale za to czeka w kozie na drugi raz :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Szlumf »

wawaldek11 pisze:Podobnie z surówką, która dla mnie pachnie przypaloną kawą. Zobaczę jak będzie po drugim razie.
A w smaku jaka? Testuję melasę z buraka i destylat po pierwszym razie ma intensywny smak świeżo palonych ziaren kawy. Zapach też kawowy. W sumie nic obrzydliwego czy odrzucającego ale dosyć dziwne. Sam nie wiem co z tym robić. Zastanawiałem się nad beczką, którą zamierzam sobie kupić pod choinkę ale boję się, że beczka później nie będzie się nadawała do innych trunków. Robiłem na półkowej którą po destylacji wypłukałem tylko wodą i w efekcie następny destylat - jabłkowy - ma posmaczek kawy i pewnie pójdzie na spiryt.

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: wawaldek11 »

Nie próbowałem - surówka od początku do końca - nawet do 10%. Podesłać próbkę?
Czasem nachodzi mnie zwątpienie czy aby to na pewno trzcinowa?
Melasa była z różnych dostaw i może moja z ostatniej jest trefna z przewagą buraczanej? Nie mieliśmy nad tym kontroli :( A może mam tylko gorszy dzień ;)
Pozdrawiam,
Waldek

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: scrabie »

Piekarnicze też nic nie dały, przedestyluję to tak jak jest i zobaczę co wyjdzie. Najwyżej się wywali.Zostało mi jeszcze trochę melasy, więc zrobię świeży nastaw

szadok34
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: szadok34 »

Zachęcony ofertą którą znalazł http://allegro.pl/melasa-z-trzciny-cukr ... 30293.html zakupiłem 10l melasy i w Sylwestra nastawiłem około 45l nastawu.
Rozpuściłem około 5l melasy i 7 kg cukru trzcinowego Demera plus drożdże bayanus G995.
Blg początkowe 21.
Stało to w piwnicy i pracowało w chłodzie,lecz niska temperatura około 13-15 st hamowała grzybki i po tygodniu BLG wynosiło 18.
Chcąc nie chcąc zakupiłem grzałeczkę akwariową i 11 stycznia ogrzewanie poszło do beczki,w środe BLG stanęło na 5 i praca grzybków ustała.
Wyłączyłem ogrzewanie i odpoczywa sobie to w chłodzie,a jutro idzie na rurki.
Jedno co zauważyłem to ta melasa ma bardziej intensywny aromat i jest gęstsza od melasy spoon którą użyłem rok temu.
Oczywiście dunder z zeszłorocznego nastawu wylądował w fermentatorze.
Jutro ocena tego co nakapie.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Melasy "spożywcze" są mniej gęste, więcej słodsze, mniej aromatyczne, łagodniejsze w smaku. A to wszystko ponieważ są pierwszymi odpadami.
Melasy "paszowe" są już gęstsze, bardziej aromatyczne, mają mniej cukru. A to dlatego, że ta lepsza melasa została znowu poddana procesowi odzyskania cukru, w skutek czego aromaty sie zagęszczają i odczucia smakowe są mocniejsze.
K.
Obrazek

szadok34
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: szadok34 »

Pewnie masz rację co nie zmienia faktu że zapach tego nastawu,a zeszłorocznego to niebo a ziemia.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kmarian »

Rozumiem, że w zeszłym roku robiłeś na "Silver Spoon". Moje pytanie, to który rum jest niebo a który zienia?

szadok34
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: szadok34 »

Nastaw i juz pierwszy odped z tego roku jest lepszy.Fakt faktem że w zeszłym roku były inne grzybki czyli dedykowane do rumu Cobra Rum Yeast a teraz Bayanusy. Rok temu stało w pokoju i fermentacja przebiegała bardzo burzliwie(gotowało się to strasznie) teraz trzy tygodnie na spokojnie bez pospiechu. Ale różnica jest ogromna.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Drożdże, czas fermentacji, temperatura fermentacji ma też spore znaczenie na produkt końcowy. ;-).
K .
Obrazek

Markusek
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 2 sty 2018, 23:36
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Markusek »

Witajcie. To mój pierwszy post i jestem też początkującym psotnikiem a lubię rum to popełniłem nastaw na rum z melasy trzcinowej ekologicznej 5l do tego 8kg cukru trzcinowego i dopełnione do 50l wodą. Po ostygnięciu dodałem drożdże coobra rum i proces ruszył. Beczka przykryta delikatnie wieczkiem. Blg początkowe 24 i temperatura nastawu 23-24C. Przez cztery dni nastaw pracował, temperatura nastawu nie zmieniała się, ubywało po 1 blg dziennie. Piątego dnia temperatura spadła do 20 i blg jest 6. Nastaw cięgle pracuje. Zapach i smak nastawu ok, lekko słodki i czuć alkohol zarówno w nastawie jak i w oparach. Pytanie czy takie zachowanie jest normalne, czy nie powinno blg spadać jakoś łagodniej? Mam również nastawioną cukrówkę, pracuje od 3 tygodni i z blg 26 zeszła do 5 i nadal gazuje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”