Rum - produkcja metodą dundrową

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Post autor: euphorbia1 »

Tylko melasa. Podaj adres w przyszłym tygodniu postaram się wszystko rozprowadzić
In vino feritas
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kmarian »

Zolocinski pisze:Hej, jeszcze jedno pytanie, macie jakieś dobre żródło melasy bo ...... trochę inny zapach ma niż taka w małej buteleczce "silver spoon" .... się zastanawiam czy kupiłem to co chciałem.
Jakoś przeoczyłem Twój post.
Melasa "Silver Spoon" jest melasą oczyszczoną z resztek (chyba) siarki i jest taka łagodna "mniamuśna". Ta co kupiłeś, jest nieoczyszczona (tak sądzę) i dlatego ma taki ostry smak - raczej nie ma się ochoty jej jeść ale skosztować można.

Myślę, że kupiłeś to co chciałeś. Melasa buraczana ma inny smak i zapach. Też oglądałem tą melasę i ciekaw jestem opinii na jej temat. Nie miałem już w tym roku robić rumu, ale koledzy mnie chyba zdopingowali.

Kolego @Zolocinski, rób z tego nastaw zgodnie z instrukcjami na tym forum i popełnij z tego psotę. Jak będziesz miał pytania wal śmiało. Na pewno odpowiemy, choć czasem chwilę to potrwa.
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: radius »

@Zolocinski, u tego sprzedawcy kupowaliśmy właśnie tą melasę, którą, ze względu na przekroczony termin przydatności do spożycia, oferował jako paszę dla kóz. I na takiej "koziej" melasie rum wychodził pierwsza klasa :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kmarian »

Dziękuję kolegom za ocenę rumu oraz za delikatność.
Zrozumiałem ocenę mniej więcej tak, jak to się określa kierującego samochodem - "Auto gwizda, tylko kierowca p...a".

Zgadzam się z kolegami w całej rozciągłości. Zupełnie niepotrzebnie dodałem tą zaprawkę do mojego rumu. Pomimo, że jest jej 3 ml w litrze, to jednak znacznie zmieniła smak i jest jej o 3 ml za dużo.

Obiecałem sobie, że rum zrobię najwcześniej za rok. Jednak, zdopingowany przez kolegów, chyba na jesieni nastawię, oczywiście metoda dundrową.
Dlaczego? Jak wcześniej napisałem zachęcony, a może dlatego, żeby zrobić wreszcie coś tak jak należy i zapomnieć o błędach. :twisted:
Zolocinski pisze:Hej, jeszcze jedno pytanie, macie jakieś dobre żródło melasy ...
Kolego Zolocinski, zdecydowałem, że też kupię melasę u tego samego sprzedawcy. Kolega radius zapewnia, że sprzedający towar ma dobry. Ja też popytałem i podobnie się dowiedziałem.
Pozdrawiam
Marian

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: scrabie »

Na forum była akcja z melasą, pogadajcie z organizatorem, może Jeszce ma
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kmarian »

Powiedz nam tylko kto był organizatorem, spróbujemy pogadać :).

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: wawaldek11 »

Czuję się wywołany do tablicy :mrgreen:
Na razie akcji zakupowej nie przewiduję, a zapasy śladowe i praktycznie na własne potrzeby.
Pozdrawiam,
Waldek
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: radius »

Koledzy, jeśli kto chętny, to mogę odstąpić z 10 litrów. Pisać na pw :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Zolocinski
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 12 sie 2015, 15:41
Podziękował: 1 raz
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Zolocinski »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Pochwalę się jak wyszło, na dniach puszczam przez rurki.

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: scrabie »

Pamiętaj, żeby dobrze sklarować nastaw, najlepiej grawitacyjnie

Zolocinski
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 12 sie 2015, 15:41
Podziękował: 1 raz
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Zolocinski »

Nastaw sklarowany, puszczony przez rurki. Aromat powiem wam że zupełnie co innego niż na cukrze... fantastyczne! Teraz pytanie, myślicie żeby destylować drugi raz? Czy może poprostu wlać pogony do następnego nastawu (oczywiście na dundrze) a serce niech leży w zapomnieniu na rok jeśli cierpliwości starczy. Trzecia opcja, eksperymentalna, słyszałem o destylowani po raz drugi (wódki) ale po macerowaniu owocami np.truskawkami, może rum macerować śliwkami i wtedy przedestylować? Ktoś próbował?

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: koli_7 »

Puścić drugi raz. Co do macerowania to pierwszy najlepiej zrobić czysty. Z tym macerowaniem to łatwo przesadzić i może być nie czuć rumu. Na początek lepiej pobawić się w zaprawki własnej roboty.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kmarian »

Zolocinski pisze:... ale po macerowaniu owocami np.truskawkami, może rum macerować śliwkami i wtedy przedestylować? Ktoś próbował?
Dobrze radzi kolega koli_7, puść przez rurki drugi raz.

Ja 3 razy robiłem rum. Pierwszym razem zrobiłem jak należny, płatki dębowe średnio opiekane około 1 gram /litr, ale było tego niewiele i bardzo dawno.
Drugi raz dodałem śliwkę, goździk, cynamon, chyba jeszcze figę - cynamonu dałem za dużo, i wyszedł rum cynamonowy.
Trzeci raz - znów zrobiłem jak należy, lecz podkusiło mnie i po roku leżakowania, do całego nastawy dodałem zaprawkę rumową - mój totalny błąd, dałem zaprawkę do całego rumu. :twisted:

Tych błędów już nigdy nie popełnię i Tobie nie radzę.

Po macerowaniu na owocach i dębie, jest dobre do wypicia. Jeżeli przedestylujesz jeszcze raz, nie zostanie w destylacie śladu po dobroci. Jeśli coś wyczujesz to wartości śladowe. (W ten sposób robi się absynt i dobrze mu tak).

Jeśli chcesz eksperymentować, bo nie wytrzymasz (ja to rozumiem :-)), eksperymentuj na małych ilościach.

Oczywiście dziel się z nami, z prób wynikami.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: eldier »

Ja nie wiem, czy u Was jest coś nie tak z organoleptyką? Jakie śladowe ilości? Mogę się zgodzić jedynie z tym, że aromat osłabnie, ale nie że zostaną ilości śladowe.
W absyncie po destylacji aromat anyżu rozchodził się po całym pomieszczeniu. Reszta po lekkim powąchaniu. W sumie zostawiłem sobie próbkę czystego, bo jednak druga maceracja sporo zmienia. Jutro jak odnajdę flaszeczkę to dam znać jak tam.
Trochę offtopowo, ale rumu jeszcze nie robiłem :P

Zolocinski
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 12 sie 2015, 15:41
Podziękował: 1 raz
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Zolocinski »

Dziękuję wam bardzo! Puszczę drugi raz i zaleję tym beczkę. Ale z tą destylacją po maceracji to ja nie odpuszczę, następny nastaw tak zrobie i będę informował o wynikach, jak będzie dobre roześlę do testowania elicie na rumowym forum ;) Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kmarian »

Przykro mi ze próbka mi się nie dostanie (do elit się nie zaliczam). ;) :twisted:
Wiem, co ci chodzi po głowie. Mnie nie udało się uzyskać aromatycznego rumu białego, przez destylację spiced rumu.
Podoba mi się jednak Twoje podejście. Mamy podobny charakter, jak nie sprawdzę to nie wierzę. Ostatnio sprawdzałem, (sprawdzony już przez wielu naszych kolegów) przepis ŁKZWJ. :twisted:

Jednego jednak się trzymaj - próby, wynalazki - na małych ilościach.
Awatar użytkownika

kubafant
30
Posty: 45
Rejestracja: środa, 3 lut 2016, 15:01
Ulubiony Alkohol: Rum
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kubafant »

Koledzy, dwa tygodnie temu destylowałem nastaw na dundrze, w tym tygodniu przychodzi czas na kolejny - tym razem na dundrze "wtórego rzutu" - to znaczy dwa razy już używanym :D
Co zauważyłem w porównaniu do mojej cachacy - ten rum jest zdecydowanie bardziej intensywny w smaku. Ponieważ jest dwa razy młodszy od niej (2 tygodnie vs 4 tygodnie), przegrywa. Natomiast 5l zadałem opalanymi szczapkami dębowymi i zapieczętowałem. Zobaczymy za pół roku co z tego wyniknie :)
Qui bibit, sanctus est.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kmarian »

koli_7 pisze:Też się piszę na próbkę, zrewanżuję się swoją.
Poczta polska jest taka jaka jest. Dziś odebrałem przesyłkę z poczty. "Paczkonosze" nie oszczędzają naszych przesyłek, uszkodzona nakrętka spowodowała wyciek, na szczęście niewielki (mocno walnęła na beton - chyba). Trzeba bardziej zabezpieczać szyjkę i nakrętkę, na przyszłość też się do tego zastosuję.

Kolego koli_7, nie wytrzymałem, z gwinta dzioba zamoczyłem, mocny trunek :twisted:. Zaraz też nalałem troszkę do kieliszka i dodałem kostkę lodu. Wąchałem i kosztowałem.
Nie przypomina rumu Bacardi, nie można tez porównać z moim rumem. Delikatny, zharmonizowany smak i zapach, charakterystyczny dla rumu "HAVANA CLUB ANEJO 3 ANOS". Uważam, że Twój jest bardziej aromatyczny, w/g mnie lepszy.
Nie będę się rozwodził co w nim wyczuwam, żeby głupot nie pisać. Ciekawi mnie, co z niego będzie za rok :twisted:.

Dzięki za próbkę, wiem jaki można zrobić, więc spróbuję i ja. Proszę o przepis.

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: koli_7 »

kmarian pisze:
koli_7 pisze: Dzięki za próbkę, wiem jaki można zrobić, więc spróbuję i ja. Proszę o przepis.
Rum z melasy z akcji forumowej ( wielkie dzięki dla wawaldek11 za melasę). Pierwsze nastawy z samej malesy. Cały dunder wykorzystywałem do kolejnych nastawów, stopniowo dodając coraz więcej demerary, ostatni nastaw sam dunder + demerara.
Do nastawów dawałem przegotowane rodzynki, suszone śliwki (eko) oraz daktyle w celu pożywki dla bayanusów.
Pierwsze pędzenie to strip z odbiorem przedgonów - ok 250 ml z 30l nastawu do 100C w kegu. Drugie pędzenie ok 50-cio procentowej surówki odebrałem 1,2l śmierdzącego przedgonu i parę mniejszych buteleczek wczesnego serca zostawiłem do drugiej surówki.
Serce starałem się odbierać do 85C w głowicy - jak temperatura rosła to spowalniałem tempo odbioru . Odbierałem tak do 97C w kegu ponieważ później temperatura gwałtownie rosła. Rum rozcieńczony do ok 77% trafił do beczki od magasa, po miesiącu dowiedziałem się że jest to za duże stężenie wtedy rozcieńczyłem do 55% i zostawiłem tak jeszcze na ponad 2 miesiące. Potem parę miesięcy na klarowanie i do buteleczek.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kmarian »

Dzięki Ci serdeczne za odpowiedź. Jaka była średnia (z całego urobku) w [%] finalnego urobku? (przed rozcieńczeniem).
Pozdrawiam
Marian

koli_7
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 16:22
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: koli_7 »

Coś koło 80%

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: scrabie »

Znowu popróbowałem swojego pierwszego w tzw cuba libre, jestem mega zadowolony jest super, nie wiem czy wytrzymam trzymać go rok :). Mam nadzieje, że ten dundrowy będzie jeszcze lepszy. Ponadto smaki cały czas się zmieniają, jeden jest ostrzejszy, drugi łagodnieje, ale teraz zaczyna przeważać smak kakao.

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kwik44 »

Pytanie mam odnośnie dundru - ile razy maks go używać? Skończyła mi się melasa i trzeba posiłkować się cukrem. Nastawy robiłem takie trochę z czapy:
1) 5l melasy Glinojeck + 3kg cukru trzcinowego (BLG=18) drożde Safspirit malt bo Bayanusy nie ruszyły... Dałem też trochę enzymu scukrzającego. BLG końcowe 6
2) 5l melasy + ~5l wody + 1kg cukru (BLG=23) Drożdże Cobra rum bo poprzednie nie ruszyły. BLG końcowe ~10
3) Dunder + cukier (w planach) na 25 BLG lub więcej?
4) i kolejne 3/4 dundru, 1/2, 1/4 ...? Dobrze kombinuję? Lubię te ciężkie posmaki...
Na razie mam 6l rumu 64% z dwóch destylacji i ze 4 litry przed i pogonów
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Powyżej 25 Blg, drożdże ciężej pracują.
Z każdym następnym gotowaniem, blg dundru będzie większe. Więc będziesz musiał używać mniejsze ikości, do kolejnego nastawu. ;)
K.
Obrazek

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kwik44 »

Dzięki Kamanl. Z tego co piszesz wnioskuję, że nie ma górnego ograniczenia na użycie dundru. Na razie dodaję po 5 kg cukru trzcinowego do dundru. Trzeci przebieg kończy właśnie fermentować, brix na poziomie 13.

Smak i zapach destylatu z drugiego przebiegu zdecydowanie wyraźniejszy, swoje też dodają przed- i pogony. Kolejną rzeczą, nad którą teraz medytuję to temat starzenia. Część rumu chcę zostawić białego ale tak czy siak będę miał tego finalnie pewnie pod 30l. No i odwieczne pytanie, czy beczka, czy szczapki... No normalnie "Osiołkowi w żloby dano"...

//edyta
Ciekawy sposób starzenia: https://inuakena.com/misc/solera-aging-rum-at-home/
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal »

Ogólnie nie ma granicy kiedy przestać używać dundru z poprzedniego gotowania. :-) Będziesz używał go trochę mniej, albo użyjesz mało, a przy następnym zwiększysz, i tak w kółko. :-)
Mhm...sam starzyłem wiórkami, ale celuje w beczkę. :-)
K.
Obrazek

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: scrabie »

Udało mi się przedestylować po raz pierwszy kolejne 50l nastawu, w 25 litrach dundru rozcieńczyłem 4kg melasy i 4kg cukru, rozlałem na dwa wiadra ze starymi drożdżami i uzupełniłem wodą, blg wyszło 20 i 22. Czekam jak drożdże rozpoczną pracę, dam znać o postępach. Niepokoi mnie fakt, że kończy mi się melasa :/ Z mojej pierwszej destylacji rumu, zostało mi już tylko niecałe 0.7 l, ale rum jest przepyszny. Nie wiem czy wystoi u mnie rok :)

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: wawaldek11 »

Jeszcze można kupic melasę w dobrej cenie: http://stalowkasklep.pl/melasa-z-trzcin ... p-798.html
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kula »

Bardzo mi przykro, nie można. Dawno wyszła.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: scrabie »

A będą jakieś dostawy?
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kula »

Nie wiem. Coraz mniejsze szanse.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: scrabie »

Nastawy na starych drożdżach nie wystartowały, dodałem cobra rum, pół paczki na wiaderko, jeden ruszył, drugi nadal nic. Dodałem wody, napowietrzyłem i czekamy.

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: scrabie »

Nadal nic, dołożyłem dodatkową porcję cobra rum i pożywkę i też nie ruszył, jakieś pomysły jak go ożywić?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Pretender »

Temperatura nastawu i blg?

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: kwik44 »

Ja wczoraj przedestylowałem rum #4. Rozpuściłem cukier trzcinowy w dundrze i chyba za chwilę pójdę to zmieszać z gęstwą. Powiedzcie mi czy tak jak przy piwie do 5ciu razy gęstwa czy nie przejmować się za bardzo i wykorzystywać póki nie padną :D?

scrabie - może faktycznie za duże blg. Ja intencjonalnie trzymam niskie - teraz mam w okolicy 25 ale melasa się skończyła i dodaję cukier. Jak jeden nastaw ci ruszył to pobierz jego część i dodaj do drugiego.

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Szlumf »

scrabie pisze:............... jakieś pomysły jak go ożywić?
Dodaj piekarnicze jak nie ruszy.

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: scrabie »

Blg 20,, temperatura 19

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: scrabie »

Wróciłem po kilku dniach, nastaw przelałem do nowego wiaderka i z ciekawości zbadałem blg i okazało się, że spada :) bąbelki nie lecą, więc pewnie jest jakaś nieszczelność w wiadrze, jestem na dobrej drodze do kolejnej destylacji :) dzięki panowie
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kula »

Mam na stanie jeszcze jedno wiaderko i trochę drugiego melasy trzcinowej z Waldkowej akcji. Osoby zainteresowane zapraszam na priv. Odbiór wyłącznie osobisty.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: scrabie »

Mój Rum po mimo kilku restartów ( cobra rum, bajanusy, a na koniec kilka śliwek z nastawu na sliwowice) nadal nie pracuje, tylko stoi na 15 Blg, a na powierzchni, ukazała się dziwna piana. wie Ktoś o co chodzi?
https://zapodaj.net/f9c80675585ce.jpg.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”