Rum metodą karaibską :)
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rum metodą karaibską :)
Pięknie . U mnie brakuje miejsca na taki "zagon" trzciny, ale kiedyś może się pokuszę o taki eksperyment. Mam nadzieję, że doczekam się informacji o wynikach badań jęzorowo-gardłowych .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)
Niedługo będzie się trzeba zaopatrzyć w maczetę, na żniwa. :-D
Jak coś to odpowiednie osoby próbki dostaną.
I tak chyba będę musiał zrobić. Z tego co zauważyłem trzcina ma "twarde" łodygi. I ciężko będzie z niej wycisnąć sok.gr000by pisze:Ja bym fermentował posiekaną trzcinę w całości z sokiem, a odcisnął ją po kilku dniach lub całkowitym ustaniu fermentacji.
Niedługo będzie się trzeba zaopatrzyć w maczetę, na żniwa. :-D
Wyniki opiszę na pewno. Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie.gr000by pisze: Mam nadzieję, że doczekam się informacji o wynikach badań jęzorowo-gardłowych .
Odpowiem cytatem.wawaldek11 pisze:Z samego soku raczej nie będzie rumu - potrzebne są aromaty z melasy.
Ale trunek może być ciekawy. Podeślij próbkę Cejrowskiemu - niech porówna z tym co pił
http://winicjatywa.pl/2013/08/18/chalong-bay-rum/#Na świecie produkuje się dwa rodzaje rumu. Rum przemysłowy, który stanowi 90% produkcji i powstaje nie z trzciny cukrowej, a z melasy – produktu ubocznego produkcji cukru. Drugi typ rumu to rum naturalny
Jak coś to odpowiednie osoby próbki dostaną.
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)
Dzwoniłem niedawno do szkółki. Dostałem zaskakującą informację - nasionka trzciny cukrowej z ebay zeszły. Ale to jeszcze nie do końca powód do radości, ponieważ zeszły trzy nasionka. Na chyba 16. A co najlepsze dwie trzcinki po osiągnięciu 3 cm padły. Ta co została zaraził się szarą pleśnią. Cały morał tej historii, nie warto inwestować w nasionka trzciny cukrowej z ebay.
Pozdrawiam Kamal
Pozdrawiam Kamal
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Rum metodą karaibską :)
Nasiona tropikalne ciężko się udają w naszym klimacie. W lutym kupiłem kilkanaście (po 10-20 nasion z rodzaju) odmian papryki chilli, wysiałem do szklarenek w domu, jakieś 70% wykiełkowało. Pod koniec kwietnia wysadziłem na stanowiska do ogrodu. Na dzisiaj oceniam, że pozostało około 15-20% roślinek. Fakt, że było chłodno.
To co cieszy - na wielu krzakach mnóstwo kwiatów, zawiązek owoców i jest już sporo zielonych papryczek, niektóre nawet żółte.
To co cieszy - na wielu krzakach mnóstwo kwiatów, zawiązek owoców i jest już sporo zielonych papryczek, niektóre nawet żółte.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: Rum metodą karaibską :)
Jak wszystko dobrze pójdzie to może uda nam się odwiedzić wraz z Kamalem faceta który zajął się produkcją i uprawą trzciny cukrowej w Andaluzji koło Malagi. Mamy w planie zbadać dokładnie zawartość cukru w soku i porobić kilka eksperymentów na miejscu, niestety sok nie jest tani bo za litr gostek chce ponad 4€, ale jak z nim rozmawiałem to oczy mu się zaświeciły jak mu powiedziałem że to można destylować po fermentacji, on próbował robić z tego wina w rożnych konfiguracjach smakowych ale twierdził że nie dobre to wyszło, więc gdyby nam się udało do tego dorwać i porobić jakieś próby to wyniki opiszemy, trzymajcie kciuki!!!
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)
Sokowirówka spaliła by się na wstępie. Trzcina ma twarde łodygi. I bez specjalnej maszynki to ciężko. (Może kiedyś taką sobie sprawię ) Ja trzcinę ciachałem, i do maszynki od mięsa, ale i to szło ciężko. Więc pociachałem trzcinę na kawałki i wtedy fermentowałem. W tym roku pomyślę o czymś co pomoże mi miażdżyć trzcinę.
K.
K.
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Rum metodą karaibską :)
Nie masz na składzie starej sieczkarni? Myślę, że walce podające pomiażdżyłyby łodygi.
http://www.graty.fora.pl/pozostale-moto ... y,129.html
http://www.graty.fora.pl/pozostale-moto ... y,129.html
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)
Zostałem zmuszony już do ścięcia trzciny bo kilka dni temu były przymrozki . I przerobienia jej na nastaw. Ale sok miał 10BLG, czyli bardzo mało, więc dodałem cukru trzcinowego.
Wyszły dwa wiadra 10 L nastawu.
K.
Wyszły dwa wiadra 10 L nastawu.
K.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)
Przegoniłem ostatnio jedno wiaderko nastawu. Uzyskałem ponad 1l 50% trunku, po pierwszej destylacji. Miałem gonić drugi raz, ale po spróbowaniu z znajomym rumu prosto z rurki 65% stwierdziłem, że to jest to co tygrysy lubią najbardziej.
Ale czuć teraz delikatnie w trunku jakby jeszcze przedgonu trochę wpadło, więc poczekam na drugie wiaderko i wtedy przegonię drugi raz. Lub tylko odbiorę przedgon.
Trzcina poszła do następnego nastaw. Ale trunków już nie będę z sobą mięszać.
Edit: zapomniałem dodać, że trzcina została jeszcze raz pocięta, i wtedy poszła do drugiego nastawu
K.
Ale czuć teraz delikatnie w trunku jakby jeszcze przedgonu trochę wpadło, więc poczekam na drugie wiaderko i wtedy przegonię drugi raz. Lub tylko odbiorę przedgon.
Trzcina poszła do następnego nastaw. Ale trunków już nie będę z sobą mięszać.
Edit: zapomniałem dodać, że trzcina została jeszcze raz pocięta, i wtedy poszła do drugiego nastawu
K.
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)
Czyżby trzcina do uprawy w Polsce... http://www.ebay.com/itm/Sugarcane-Seeds ... xycD9TTGx6
K.
K.
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)
Panowie wtopa. To prawdopodobnie jest sorgo. Na jednym z forów ogrodniczych, tak stwierdził jeden z speców. A hoduję trzcinę cukrową już z 10L. I mówi, że producenci sprzedają sorgo zamiast trzciny, albo nasionka które nie chcą zejść.
Sorgo jest łudząco podobne do trzciny.
Zamówiłem już sadzonkę, więc plantacja od 0.
K.
Sorgo jest łudząco podobne do trzciny.
Zamówiłem już sadzonkę, więc plantacja od 0.
K.
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Rum metodą karaibską :)
Trzcina prosto z plantacji na Dominikane ta jasna, a ta ciemna 1szt z bazarku .
Jeszcze tylko jutro przerzut do kraju, i plantacja niech się rozpoczyna
A i w butelce już pracują dzikusy Dominikańskie, które posłużą do różnych nastawów.
https://zapodaj.net/c8cad2b20aba6.jpg.html
https://zapodaj.net/03b9acd38b785.jpg.html
K.
Jeszcze tylko jutro przerzut do kraju, i plantacja niech się rozpoczyna
A i w butelce już pracują dzikusy Dominikańskie, które posłużą do różnych nastawów.
https://zapodaj.net/c8cad2b20aba6.jpg.html
https://zapodaj.net/03b9acd38b785.jpg.html
K.