O jacie... że też ja tego tematu wcześniej nie znalazłem..
Nie wiem, dlaczego ktoś napisał poprzednio, że to nie sezon na grilla... Sezon trwa cały rok! Szczególnie, że tamten post był napisany 30 listopada... a ja grillowałem 1 grudnia
Przepisów których sam stosuje jest kupa! Bo dla mnie w lato grill musi być, a na grillu karczek! Tak więc moja autorska marynata do karczku:
Karczek kroimy na plastry ok 2 cm
Marynata:
Musztarda
Ketchup (lub koncentrat pomidorowy, ostatnio stosuje koncentrat)
Sos sojowy (ok 4 łyżki, zamiast soli)
Czosnek (słuszną ilość, razem z żoną bardzo go lubimy )
Pieprz, czerwona suszona papryka, trochę szuszonego chili, trochę ziół prowansalskich
Czasami ok 2 łyżki miodu
Wszystko razem mieszamy tak aby sama marynata już dobrze smakowała
Mięso zlekka traktujemy tłczkiem.
Moczymy mięso ok 3-4 godz. Choć jeśli nie ma czasu to można odrazu takie dawać na grilla, bardzo dużej różnicy w smaku nie ma.
Jak dla mnie super, inni również bardzo chwalą
A na deser polecam banany w boczku! Kupujemy boczek w plastrach, banany kroimi na kawałki szerokości plastra boczku. Banana owijamy tym boczkiem, posypujemy ostrą papryką, grillujemy aż banan nieco zmięknie. Niebo w gębie, super przekąska
Rożno, grill, bbq, parilla...
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Rożno, grill, bbq, parilla...
Ze swej strony mogę dodać przepis na " kwaśną kaszankę"
Zatem bierzemy kaszankę i układamy na folii aluminiowej.
Obok układamy warkocz z kiszonej kapusty ( najlepiej swojskiej roboty )
Całość zawijamy i na grila. Po około 20 minutach jak jelito samo zejdzie z kaszanki podajemy z ketchupem pikantnym.
Moim zdaniem jedzonko super
Ważne aby kaszanka była z jakimiś podrobami.
Do tego buteleczka psotki i można odpoczywać.
Zatem bierzemy kaszankę i układamy na folii aluminiowej.
Obok układamy warkocz z kiszonej kapusty ( najlepiej swojskiej roboty )
Całość zawijamy i na grila. Po około 20 minutach jak jelito samo zejdzie z kaszanki podajemy z ketchupem pikantnym.
Moim zdaniem jedzonko super
Ważne aby kaszanka była z jakimiś podrobami.
Do tego buteleczka psotki i można odpoczywać.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 68
- Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Katowice
Re: Rożno, grill, bbq, parilla...
A wy jak tam, otwarliście już sezon grillowy? Bo ja tak Już się nie mogłem doczekać!
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... cbcf1.html
Na rozgrzewkę w ruch poszedł oczywiście karczek i kilka ananasów z serem na deser No i oczywiście doborowe towarzystwo swojego piwa.... z brew-kita co prawda, ale nie od razu Rzym zbudowano
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... cbcf1.html
Na rozgrzewkę w ruch poszedł oczywiście karczek i kilka ananasów z serem na deser No i oczywiście doborowe towarzystwo swojego piwa.... z brew-kita co prawda, ale nie od razu Rzym zbudowano
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować!
-
Autor tematu - Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Rożno, grill, bbq, parilla...
Też grilluje przez " cały " rok, to znaczy jak mam(y) tylko natchnienie. W tym roku pójdzie na ruszta kogut, własnej produkcji. Znalazlem kawałek miejsca i mam ptaki, to znaczy został tylko jeden
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
-
Autor tematu - Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy