Rożno, grill, bbq, parilla...

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.
Awatar użytkownika

TeDy
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Katowice

Post autor: TeDy »

O jacie... że też ja tego tematu wcześniej nie znalazłem..

Nie wiem, dlaczego ktoś napisał poprzednio, że to nie sezon na grilla... Sezon trwa cały rok! :) Szczególnie, że tamten post był napisany 30 listopada... a ja grillowałem 1 grudnia :)

Przepisów których sam stosuje jest kupa! Bo dla mnie w lato grill musi być, a na grillu karczek! Tak więc moja autorska marynata do karczku:

Karczek kroimy na plastry ok 2 cm
Marynata:
Musztarda
Ketchup (lub koncentrat pomidorowy, ostatnio stosuje koncentrat)
Sos sojowy (ok 4 łyżki, zamiast soli)
Czosnek (słuszną ilość, razem z żoną bardzo go lubimy :))
Pieprz, czerwona suszona papryka, trochę szuszonego chili, trochę ziół prowansalskich
Czasami ok 2 łyżki miodu
Wszystko razem mieszamy tak aby sama marynata już dobrze smakowała :)
Mięso zlekka traktujemy tłczkiem.
Moczymy mięso ok 3-4 godz. Choć jeśli nie ma czasu to można odrazu takie dawać na grilla, bardzo dużej różnicy w smaku nie ma.

Jak dla mnie super, inni również bardzo chwalą :)

A na deser polecam banany w boczku! Kupujemy boczek w plastrach, banany kroimi na kawałki szerokości plastra boczku. Banana owijamy tym boczkiem, posypujemy ostrą papryką, grillujemy aż banan nieco zmięknie. Niebo w gębie, super przekąska :)
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować! :)
promocja

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Rożno, grill, bbq, parilla...

Post autor: PETER29 »

Ze swej strony mogę dodać przepis na " kwaśną kaszankę"

Zatem bierzemy kaszankę i układamy na folii aluminiowej.
Obok układamy warkocz z kiszonej kapusty ( najlepiej swojskiej roboty )
Całość zawijamy i na grila. Po około 20 minutach jak jelito samo zejdzie z kaszanki podajemy z ketchupem pikantnym.
Moim zdaniem jedzonko super :D
Ważne aby kaszanka była z jakimiś podrobami.
Do tego buteleczka psotki i można odpoczywać.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

TeDy
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Katowice
Re: Rożno, grill, bbq, parilla...

Post autor: TeDy »

Ja za kaszanką (krupniokiem) za bardzo nie jestem, ale moja żona uwielbia. U nas się go zawija w boczek, kilka talarków cebuli i sałatę(lub jak kolega wyżej: w kapustę). Oczywiście to w folię i na grilla :)
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować! :)
Awatar użytkownika

TeDy
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Katowice
Re: Rożno, grill, bbq, parilla...

Post autor: TeDy »

A wy jak tam, otwarliście już sezon grillowy? Bo ja tak :) Już się nie mogłem doczekać!

Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... cbcf1.html

Na rozgrzewkę w ruch poszedł oczywiście karczek i kilka ananasów z serem na deser :) No i oczywiście doborowe towarzystwo swojego piwa.... z brew-kita co prawda, ale nie od razu Rzym zbudowano :)
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować! :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Rożno, grill, bbq, parilla...

Post autor: Partyzant »

Też grilluje przez " cały " rok, to znaczy jak mam(y) tylko natchnienie. W tym roku pójdzie na ruszta kogut, własnej :freak: produkcji. Znalazlem kawałek miejsca i mam ptaki, to znaczy został tylko jeden :mrgreen:
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Rożno, grill, bbq, parilla...

Post autor: klodek4 »

W tym roku pójdzie na ruszta kogut
Nawet nie wiedziałem że to zjadliwe :mrgreen:
Awatar użytkownika

Autor tematu
Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Rożno, grill, bbq, parilla...

Post autor: Partyzant »

A jaki dobry w rosole :mrgreen:
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wędliny Domowe”