Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 16:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Różnica w procentach w destylacji tego samego wina
PostPostNapisane: poniedziałek, 13 cze 2011, 23:00 
Tematy: 2
Witam! Mam pytanie. Właśnie skończyłem psocić drugie wino. Z pierwszego wina - 14 litrów - uzyskałem 2,2l o mocy początkowej około 96%, a z drugiego wina - 22 litry - uzyskałem około 3,5l o mocy początkowej około 87%. Zastanawia mnie skąd wzięła się różnica w procentach? Druga sprawa jaka mnie zastanawia to to, że na początku leci dość szybko, ale procenty nie lecą na łeb na szyje tylko utrzymują się i spadają powoli, aż przestaje lecieć. Zastanawiam się także czy dość słodkawy zapach zniknie po rozcieńczeniu? Oczywiście pierwsze 100 ml idzie na rozpałkę do grilla jak i wszystko to z odstojnika. Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano wtorek, 14 cze 2011, 11:35 przez Qba, łącznie edytowano 2 razy
Kosmetyka

Tytuł: Re: Różnica w procentach
PostPostNapisane: wtorek, 14 cze 2011, 07:17 
Tematy: 43
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Po pierwsze; na jakim sprzęcie destylowałeś i czym grzejesz?
Po drugie; co to znaczy "96% mocy początkowej"? To mocy końcowej ile?
Po trzecie; jeżeli destylowałeś na kolumnie, to procenty nie mogły spadać. Po ustabilizowaniu kolumny moc destylatu powinna utrzymywać się na stałej wartości prawie do końca procesu. A jeżeli jechałeś na pot stillu, to niemożnością jest uzyskanie takiej mocy destylatu.
Po czwarte; rozcieńcz surówkę do max. 50%, przedestyluj po raz drugi i po rozrobieniu na procenty, które nie spalą gardła, słodkawy zapach zniknie.

PostPostNapisane: wtorek, 14 cze 2011, 11:03 
Witam! Po pierwsze mój sprzęcik załączam na zdjęciu, po drugie moc o której mówiłem była sprawdzana po około 250ml zrobiłem wówczas pierwszy pomiar i wtedy wykazało 96%, procenty sprawdzałem średnio co 200ml i faktycznie utrzymywały się na stałym poziomie około 90%, przy drugim nastawie tym 22litrowym moc kontrolowałem identycznie, ale nie wiem dlaczego, pierwszy pomiar pokazywał 87%, poźniej ustabilizował się i pokazywał 80%. Przy pierwszym psoceniu wodę do chłodnicy doprowadziłem tak jak było w instrukcji w momencie uzyskania 50 stopni na szczycie kolumny, lecz temperatura z 20 do 70 stopni osiągana jest błyskawicznie po uprzednim wyczekiwaniu, aż przegrzeje się cała kolumna. Dlatego za drugim razem wodę odkręciłem na samym początku. Czy może być to wina utraty procentów?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: wtorek, 14 cze 2011, 11:25 
Tematy: 9
Jaki masz termometr? Mam nadzieję, że nie tarczowy ;)
poczytaj koniecznie ten opis, mam nadzieję, że Ci coś pomoże cm-lm-vm-trzy-gracje-a-kazda-piekna-t2945.html
Twój sprzęt to CM ;)

PostPostNapisane: wtorek, 14 cze 2011, 11:28 
Tematy: 1
Coś mi się zdaje, że to jest sprzęcik z allegro, który posiada jeden obieg wody (połączenie ZP + chłodnica). Moja kolumna jest dopiero w trakcie spawania, wiec nie mam dużego doświadczenia. Z teorii zdobytej na tym zacnym forum mogę stwierdzić, że na tym sprzęcie strasznie trudno będzie Ci wyprodukować spirytus. Pozdrawiam

Tytuł: Re: Różnica w procentach w destylacji tego samego wina
PostPostNapisane: wtorek, 14 cze 2011, 12:19 
Tematy: 60
To żes sprzęt zakupił... Wywal ten odstojnik, rozdziel obiegi wody, daj dobry termometr i wyrzuć instrukcję, która pisze o jakichś 50 stopniach "na górze kolumny"... Macius podrzucił dobry temat, przeczytaj go.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: środa, 15 cze 2011, 21:59 
Co do termometru jest elektroniczny dwupunktowy, jedna czujka na zbiorniku, a druga na szczycie kolumny. Co do odstojnika to naczytałem się na tutejszym forum, iż dobrze go mieć. Wodę mogę podłączyć do jednego obiegu jaki rozdzielić na dwa obiegi według instrukcji. Mam pytanie! Czy woda po przebyciu obiegu jaką powinna mieć mniej więcej temperaturę? Kolego, Kondzik jak wcześniej napisałem uzyskałem dwa wyniki 96% i 87%, więc wydaje mi się, że można uzyskać na tej aparaturze dobry spirytus (mocny lub słabszy spirytus ;-) ). Ale ciągle nie uzyskałem odpowiedzi lub też podpowiedzi ;-) skąd mogła się wziąć ta różnica w uzyskanych procentach. I jeszcze jedno pytanie! Co zrobić z alkoholem zatrzymanym w odstojniku? Na podpałkę do grilla? ;-)

PostPostNapisane: czwartek, 16 cze 2011, 09:25 
Tematy: 4
Kolego przy prawidłowo prowadzonej rektyfikacji nie powinno być różnicy procentowej, albo nawaliłeś Ty przy obsłudze albo źle skonstruowana jest kolumna. Wynik 96% powinneś otrzymywać przez cały proces. Ze wsadu 22l powinno udać Ci się odebrać 1.5-2l (w zależności od mocy wina) destylatu 95.6% Przy prawidłowo prowadzonym procesie woltaż nie może spadać:)
Co do odstojnika jest on zalecany przy zwykłych prostych destylatorach, natomiast w kolumnie nie ma on prawa bycia !! gdyż zakłóca tylko proces.
Tak że odetnij odstojnik i podłącz chłodnicę wężykiem silikonowym bezpośrednio do kolumny. Zastosuj się do rad bardziej doświadczonych :) a nie będziesz miał problemów.
Jeżeli chcesz produkować trunki smakowe to musiał byś przegrzebać foremkę "Wielki Guru Kucyk" :punk: opisywał proces destylacji /rektyfikacji owocówek na kolumnie.

Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1