Rodzaje drożdży
-
Autor tematu - Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Znalazłem tabelę z rodzajem drożdży, trochę ją zmodyfikowałem i mam nadzieję, że pomoże to początkującym winiarzom, a tych bardziej doświadczonych proszę o uzupełnianie brakujących informacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lis 2013, 22:10 przez siwy1121, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Rodzaje drożdży
Jakiekolwiek Tokay'e dają miodowe posmaki w winie - czy to Biowin, czy Zamoyscy. Ponadto Biowinowskie Tokay'e dobijają do 15-16% bez żadnych dodatków pożywek i całkowitym odfermentowaniu cukru, więc podejrzewam, że wyżej też dojadą.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: Rodzaje drożdży
Mam zastrzeżenia do "posiadają Killer faktor" w kolumnie "uwagi". Toksyny killerowe są wydzielane przez S. cerevisiae gatunkowo, nie jest to cecha konkretnych szczepów.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 282
- Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: Rodzaje drożdży
Z tym kiler faktorem to myślę, że wszystkie produkują (inaczej nie poradziły by sobie z pleśniami), pytanie tylko ile? Obstawiam, że tam gdzie podają KF zwyczajnie szczep robi go więcej.
Moje obserwacje;
Fermivin/ mało osadu, nastawy są aromatyczne w czasie fermentacji, nie "walą drożdżami", pociągnęły mi powyżej 14%, raczej nie redukują, aż 30% kwasu ale coś z nim robią bo "łagodnieje" (inna sprawa że był głównie cytrynowy).
Fermicru VR5 (w miodzie wiśniowym) dużo osadów i w czasie burzliwej i cichej. Chyba nie "uciągneły" 15%, Trójniak dociągnęły do 12 Blg.
Moje obserwacje;
Fermivin/ mało osadu, nastawy są aromatyczne w czasie fermentacji, nie "walą drożdżami", pociągnęły mi powyżej 14%, raczej nie redukują, aż 30% kwasu ale coś z nim robią bo "łagodnieje" (inna sprawa że był głównie cytrynowy).
Fermicru VR5 (w miodzie wiśniowym) dużo osadów i w czasie burzliwej i cichej. Chyba nie "uciągneły" 15%, Trójniak dociągnęły do 12 Blg.
http://latawce.phorum.pl
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Rodzaje drożdży
Pozwalam sobie na podrzucenie linku ze strony Łódzkiego Klubu Winiarzy:
http://www.klubwiniarzy.pl/winiarstwo/t ... y-i-poywki
Przeprowadzili oni na początku roku ciekawy eksperyment. Myślę, że może być przydatny jako uzupełnienie tabeli klasyfikującej drożdże z pierwszego postu.
http://www.klubwiniarzy.pl/winiarstwo/t ... y-i-poywki
Przeprowadzili oni na początku roku ciekawy eksperyment. Myślę, że może być przydatny jako uzupełnienie tabeli klasyfikującej drożdże z pierwszego postu.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 lis 2013, 05:18 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Rodzaje drożdży
Tabela trochę pustawa, z prostej przyczyny swym pierwotnym wariancie chyba została zarzucona kilka lat temu. Pełno tu nazw nic niemówiących i niedostępnych niemal, a brak takich powszechnie dostępnych jak cała pula drożdży lalvin czy inna półka z Browamatora gdzie są np. drożdże zdolne pracować w 8 stopniach celsjusza. Brak takich pozycji nie wpływa raczej na poprawę orientacji, a te kwiatki z dołu listy jeszcze ją zacierają bo co jak uprę się na fajnie brzmiące Chambertin bo mi się zamarzy lekki burgund ?
Nie neguję tej tabeli, ale do stworzenie w przynajmniej poprawnej formie warto przejrzeć kilka sklepów w sieci, bo i tak te nazwy z tabeli to jedynie marketing.
Tak np. bardzo fajne drożdże z allegro o naprawdę fajnych właściwościach ( dużo glicerolu co może zagęścić wino ). http://www.allegromat.pl/aukcja146535
Nie neguję tej tabeli, ale do stworzenie w przynajmniej poprawnej formie warto przejrzeć kilka sklepów w sieci, bo i tak te nazwy z tabeli to jedynie marketing.
Tak np. bardzo fajne drożdże z allegro o naprawdę fajnych właściwościach ( dużo glicerolu co może zagęścić wino ). http://www.allegromat.pl/aukcja146535
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Rodzaje drożdży
@zarim
Nic nie stoi na przeszkodzie abyś dołożył cegiełkę od siebie. Ale z takim konkretnym podejściem jak sugerowałeś w tym opisie...
http://centrumfermentacji.com/index.php ... e/finarome
Nic nie stoi na przeszkodzie abyś dołożył cegiełkę od siebie. Ale z takim konkretnym podejściem jak sugerowałeś w tym opisie...
A najlepiej jakbyś stworzył alternatywną tabelę. Z konkretnymi specyfikacjami, opisem technicznym itp. Coś jak w tym linku:brak takich powszechnie dostępnych jak cała pula drożdży lalvin czy inna półka z Browamatora gdzie są np. drożdże zdolne pracować w 8 stopniach celsjusza. Brak takich pozycji nie wpływa raczej na poprawę orientacji, a te kwiatki z dołu listy jeszcze ją zacierają bo co jak uprę się na fajnie brzmiące Chambertin bo mi się zamarzy lekki burgund ?
Nie neguję tej tabeli, ale do stworzenie w przynajmniej poprawnej formie warto przejrzeć kilka sklepów w sieci, bo i tak te nazwy z tabeli to jedynie marketing.
http://centrumfermentacji.com/index.php ... e/finarome
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Rodzaje drożdży
Dzięki, znajdę chwilkę to rzucę okiem na te linki i uzupełnię co nieco.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 lis 2013, 10:05 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Na końcu zdań dajemy KROPKI!
Powód: Na końcu zdań dajemy KROPKI!
-
Autor tematu - Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Rodzaje drożdży
lesgo58 dzięki za linka, zajrzałem tam i uzupełniłem tabelkę, ciekawe drożdże, polecam wszystkim zajrzeć. Wstawiam tabelkę jeszcze raz, bo nie mogę już edytować pierwszego postu. Teraz muszę iść trochę pozarabiać na takie drożdże, ale jak wrócę to uzupełnię jeszcze o kilka szczepów
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.