Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Mięso pociąć na drobne paski około 2cm wzdłuż włókien i nasolić (jak kto lubi ja daję 18gr soli na kg) i odstawić do lodówki na parę godzin najlepiej na noc. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Do przygotowania użyłem wolnowar czy Slow Cooker jak kto woli bo wydał mi się idealnym do tej potrawy ze względu na długość obróbki cieplnej i ceramiczny garnek. Wlewamy na dno wodę i dodajemy krojoną słoninę i mięso do tego marchewkę, seler, cebulę, czosnek i goździki (ja je wbijam w marchew żeby nie trzeba było ich szukać na koniec)
nastawiamy gar na "low" i zostawiamy w spokoju na 4-5 godzin (w normalnym garnku smażymy/dusimy na wolnym ogniu około 3 godzin pod przykryciem)
A tak apropos wolnowaru ...... cały pic i czar tego elektrycznego garnka polega na tym iż ceramiczny wkład jest podgrzewany grzałką małej mocy w taki sposób że temperatura wsadu w środku po 12 godzinach gotowania to maks 90-95st C takie powolne gotowanie uwalnia wewnętrzny smak i aromat zarówno mięs jak i warzyw które nigdy nie są rozgotowane ... Idealnie nadaje się do potraw jednogarnkowych czy zup z rosołem na czele .... wrzucamy wszystko do środka i zapominamy na 10-12 godzin ... Często nastawiam wieczorkiem i zostawiam na noc rano mam gotowy gorący obiad czy danie ....
po tym czasie wyjmujemy warzywa i goździki dodajemy resztę przypraw a mięso które już się powinno rozpadać dzielimy na małe wiórki łyżką lub widelcem ..... i dalej grzejemy w wolnowarze następne 4-5 godzin co jakiś czas dokładnie mieszając (w tradycyjnym garnku około 1,5 -2 godziny i częste mieszanie) ....
Gorące przekładamy do słoików tak aby warstewka tłuszczu przykrywała mięso .... przechowujemy i używamy tak jak super smalec ….. Najlepsze ze świeżym swojskim pieczywkiem …… smarujemy je tym frykasem delektując się specyficznym smakiem .... i zagryzamy kiszonym ogóreczkiem.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości