Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 16:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rillettes de porc - duszona wieprzowina
PostPostNapisane: poniedziałek, 7 lis 2011, 15:13 
Tematy: 4
zaloguj się aby zobaczyć avatar
To może zaproponuję coś na długie zimowe wieczory, coś tłustego bo to tego hobby najlepsze są tłuste zakąski ;)

Rillettes de porc - Ryjeta wieprzowa bo pod taką nazwą funkcjonowało to kiedyś na wsiach

• 1kg wieprzowiny (łopatka, karczek, boczek)
• 1kg tłuszczu (słonina, podgardle)

PRZYPRAWY:
- 1-2 marchewki
- kawałek selera
- 1-2 cebule
- 4-6 ząbków czosnku (drobno posiekanego)
- goździki, (10 sztuk)
- imbir (łyżeczka lub 2cm świeżego startego)
- cynamon, (łyżeczka)
- gałka muszkatołowa, (łyżeczka)
- sól
- pieprz
- liść laurowy. (6-7 sztuk)
- 200ml wody

Mięso pociąć na drobne paski około 2cm wzdłuż włókien i nasolić (jak kto lubi ja daję 18gr soli na kg) i odstawić do lodówki na parę godzin najlepiej na noc. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Do przygotowania użyłem wolnowar czy Slow Cooker jak kto woli bo wydał mi się idealnym do tej potrawy ze względu na długość obróbki cieplnej i ceramiczny garnek. Wlewamy na dno wodę i dodajemy krojoną słoninę i mięso do tego marchewkę, seler, cebulę, czosnek i goździki (ja je wbijam w marchew żeby nie trzeba było ich szukać na koniec)

Obrazek

Obrazek

nastawiamy gar na "low" i zostawiamy w spokoju na 4-5 godzin (w normalnym garnku smażymy/dusimy na wolnym ogniu około 3 godzin pod przykryciem)

Obrazek

A tak apropos wolnowaru ...... cały pic i czar tego elektrycznego garnka polega na tym iż ceramiczny wkład jest podgrzewany grzałką małej mocy w taki sposób że temperatura wsadu w środku po 12 godzinach gotowania to maks 90-95st C takie powolne gotowanie uwalnia wewnętrzny smak i aromat zarówno mięs jak i warzyw które nigdy nie są rozgotowane ... ;) Idealnie nadaje się do potraw jednogarnkowych czy zup z rosołem na czele .... wrzucamy wszystko do środka i zapominamy na 10-12 godzin ... ;) Często nastawiam wieczorkiem i zostawiam na noc rano mam gotowy gorący obiad czy danie ....

Obrazek

po tym czasie wyjmujemy warzywa i goździki dodajemy resztę przypraw a mięso które już się powinno rozpadać dzielimy na małe wiórki łyżką lub widelcem ..... i dalej grzejemy w wolnowarze następne 4-5 godzin co jakiś czas dokładnie mieszając (w tradycyjnym garnku około 1,5 -2 godziny i częste mieszanie) ....

Obrazek

Gorące przekładamy do słoików tak aby warstewka tłuszczu przykrywała mięso .... przechowujemy i używamy tak jak super smalec …..
Najlepsze ze świeżym swojskim pieczywkiem …… smarujemy je tym frykasem delektując się specyficznym smakiem .... ;) i zagryzamy kiszonym ogóreczkiem.

Robert ;)
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć :(

Butelka Bahia 350 mlButelka Bahia 350 ml
Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek.
Cena: 16,99 zł  
Promocja: 14,99 zł
Butelka Bahia 350 mlButelka Bahia 350 ml
Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek.
Cena: 16,99 zł  
Promocja: 14,99 zł
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1