Posiadam regulator obrotów od wiertarki założony na przedłużaczu. Służy on do sterownia elektronarzędziami, które nie są w taki gadżet fabrycznie wyposażone. Chciałbym spróbować sterować nim mocą grzałki 1500W, ale nie wiem czy da radę. Wiertarka z jakiej pochodzi regulator miała 1024W. Urządzonko płynnie zmienia podawane napięcie, tak wynika z faktu niskich zmian obrotów przy zmiennym obciążeniu i ma niezły zakres pracy. Czy ktoś próbował podobnego rozwiązania?
Rozbebesz go i zobacz jaki triak tam siedzi. Albo po prostu zrób zdjęcia środka.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Nie jestem elektronikiem, ale trochę poczytałem temat, który wysłał mi kolega i wydaje mi się, że to twoje urządzenie, może się do czegoś przydać. tuning-kuchenek-elektrycznych-t1318.html
Niestety nie mogę podać oznaczenia triaka, ponieważ układzik zalany jest czymś jakby żywicą epoksydową i jego rozebranie bez uszkodzenia raczej nie jest możliwe. Nie posiadam drugiego, więc bez sensu jest niszczyć ten. Albo go grzałka załatwi, albo nie. Jak przetestuję, napisze, czy takie rozwiązanie wchodzi w grę i jak się sprawuje. Przepraszam, jeśli napisałem bezsensownego posta, powinienem wcześniej sprawdzić rozbieralność elementu, lecz mam go już dość długo, a dopiero teraz pomyślałem o jego innym zastosowaniu.
Jak widać jest to zwykły regulator od wiertarki. Sens mocowania go na przedłużaczu jest taki, że nie muszę kupować każdego elektronarzędzia z regulowanymi obrotami, tylko wpinam je w ten "magiczny" przedłużacz i mam regulację. Regulator podłączony jest szeregowo do jednej żyły przedłużacza. Co do elektronarzędzi sprawuje się znakomicie, jednak żadna z moich maszynek podłączanych do przedłużacza nie przekracza 1025W mocy, więc nie wiem czy wydoli grzałkę 1500W, pracującą np. kilka godzin non-stop. Chodzi o to, czy ktoś już coś takiego próbował. Nie jestem przesadnie skąpy, ale wku...ia mnie cena 70 + przesyłka za regulator bez obudowy. Staram się ten temat możliwie prosto i skutecznie obejść.
Podejrzewam że 1500 wat wytrzyma. Powinien całkiem poprawnie pracować. Jeden z kolegów działa na podobnym urządzeniu z odkurzacza. Więc czemu nie wiertarka? Ja stawiam na sukces. Będzie OK.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Jeżeli nie można odczytać specyfikacji wewnątrz tego urządzenia to zobacz na zewnątrz. Powinno być gdzieś na obudowie napisane, jaka jest najwyższa dopuszczalna wartość mocy (W – wat) lub prądu (A – amper), którym możemy obciążyć to urządzenie. Twoja grzałka ma, 1500 (W) więc regulator, (jeżeli dobrze liczę) musi wytrzymać obciążenie przynajmniej 7 (A). Więc jeżeli na tym regulatorze jest oznaczenie 7 (A) lub wyższe to znaczy, że jest przystosowane do takiego obciążenia prądem i możesz je śmiało stosować do swojego hobby. Ta sama zasada dotyczy oznaczeń mocy.
Pozdrawiam.
______________________________________________________________________ doctis omnia casta
Witam. Podepnę się pod temat z pytaniem czy i zwykły regulator obrotów od wiertarki który znajduje się w przycisku do wiertarki zdał by egzamin. Jutro tzn już dziś wrzucę zdjęcia całego układu... Pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości