Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 16:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Regulator obrotów wiertaki
PostPostNapisane: poniedziałek, 21 lut 2011, 08:09 
Posiadam regulator obrotów od wiertarki założony na przedłużaczu. Służy on do sterownia elektronarzędziami, które nie są w taki gadżet fabrycznie wyposażone. Chciałbym spróbować sterować nim mocą grzałki 1500W, ale nie wiem czy da radę. Wiertarka z jakiej pochodzi regulator miała 1024W. Urządzonko płynnie zmienia podawane napięcie, tak wynika z faktu niskich zmian obrotów przy zmiennym obciążeniu i ma niezły zakres pracy.
Czy ktoś próbował podobnego rozwiązania?

Tytuł: Re: Regulator obrotów wiertaki
PostPostNapisane: poniedziałek, 21 lut 2011, 10:53 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Rozbebesz go i zobacz jaki triak tam siedzi. Albo po prostu zrób zdjęcia środka.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: poniedziałek, 21 lut 2011, 12:23 
Tematy: 6
Nie jestem elektronikiem, ale trochę poczytałem temat, który wysłał mi kolega i wydaje mi się, że to twoje urządzenie, może się do czegoś przydać. ;) tuning-kuchenek-elektrycznych-t1318.html

PostPostNapisane: poniedziałek, 21 lut 2011, 12:55 
Niestety nie mogę podać oznaczenia triaka, ponieważ układzik zalany jest czymś jakby żywicą epoksydową i jego rozebranie bez uszkodzenia raczej nie jest możliwe. Nie posiadam drugiego, więc bez sensu jest niszczyć ten. Albo go grzałka załatwi, albo nie. Jak przetestuję, napisze, czy takie rozwiązanie wchodzi w grę i jak się sprawuje.
Przepraszam, jeśli napisałem bezsensownego posta, powinienem wcześniej sprawdzić rozbieralność elementu, lecz mam go już dość długo, a dopiero teraz pomyślałem o jego innym zastosowaniu.

PostPostNapisane: poniedziałek, 21 lut 2011, 13:51 
Tematy: 43
Daj zdjęcie tego regulatora, sam jestem ciekaw co masz podłączone na kabelku :D

PostPostNapisane: poniedziałek, 21 lut 2011, 15:20 
Jak widać jest to zwykły regulator od wiertarki. Sens mocowania go na przedłużaczu jest taki, że nie muszę kupować każdego elektronarzędzia z regulowanymi obrotami, tylko wpinam je w ten "magiczny" przedłużacz i mam regulację. Regulator podłączony jest szeregowo do jednej żyły przedłużacza. Co do elektronarzędzi sprawuje się znakomicie, jednak żadna z moich maszynek podłączanych do przedłużacza nie przekracza 1025W mocy, więc nie wiem czy wydoli grzałkę 1500W, pracującą np. kilka godzin non-stop. Chodzi o to, czy ktoś już coś takiego próbował. Nie jestem przesadnie skąpy, ale wku...ia mnie cena 70 + przesyłka za regulator bez obudowy. Staram się ten temat możliwie prosto i skutecznie obejść.
Obrazek

PostPostNapisane: poniedziałek, 21 lut 2011, 16:53 
Tematy: 20
Podejrzewam że 1500 wat wytrzyma. Powinien całkiem poprawnie pracować. Jeden z kolegów działa na podobnym urządzeniu z odkurzacza. Więc czemu nie wiertarka? Ja stawiam na sukces. Będzie OK.

PostPostNapisane: poniedziałek, 21 lut 2011, 17:58 
Tematy: 4
jacekpolak111 napisał(a):
Nie jestem przesadnie skąpy, ale wku...ia mnie cena 70 + przesyłka za regulator bez obudowy.

Ja za trochę ponad 30zł z wysyłką kupiłem regulator z radiatorem, do 3500W, dostępne TUTAJ.
Gdyby ten jednak nie wytrzymał to polecam zakup.

PostPostNapisane: wtorek, 22 lut 2011, 00:51 
Jeżeli nie można odczytać specyfikacji wewnątrz tego urządzenia to zobacz na zewnątrz. Powinno być gdzieś na obudowie napisane, jaka jest najwyższa dopuszczalna wartość mocy (W – wat) lub prądu (A – amper), którym możemy obciążyć to urządzenie.
Twoja grzałka ma, 1500 (W) więc regulator, (jeżeli dobrze liczę) musi wytrzymać obciążenie przynajmniej 7 (A). Więc jeżeli na tym regulatorze jest oznaczenie 7 (A) lub wyższe to znaczy, że jest przystosowane do takiego obciążenia prądem i możesz je śmiało stosować do swojego hobby. Ta sama zasada dotyczy oznaczeń mocy.

Pozdrawiam.

PostPostNapisane: sobota, 12 lis 2011, 00:22 
Witam. Podepnę się pod temat z pytaniem czy i zwykły regulator obrotów od wiertarki który znajduje się w przycisku do wiertarki zdał by egzamin. Jutro tzn już dziś wrzucę zdjęcia całego układu... Pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1