Czy ten regulator nadaje się do grzałki typu M o mocy 2 kw. Wiem, że wszystkie dane podane na aukcji sugerują, że tak (przynajmniej wg. mnie) ale zależy mi na waszej opinii. http://allegro.pl/regulator-obrotow-pra ... 04814.html
______________________________________________________________________ Dziadek psocił, Ojciec psocił, a teraz przyszedł czas na mnie
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Nada się, tylko pamiętaj że jest to opcja nierozbieralna, a one lubią padać. Zabija je skok napięcia- ustrzeliłem w ten sposób dwa.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
A ja nadal swoje: używanie do grzałek regulatorów fazowych to barbarzyństwo. No, ale skoro działa a sąsiedzi ani elektrownia się nie czepiają... Ja mam w umowie wpisane, że mam zakaz używania tyrystorów sterowanych fazowo w urządzeniach powyżej chyba kilowata. Ja właśnie jestem po psoceniu na grzałkach, 3x2kW w kegu, 3 fazowe zasilanie, 2 grzałki regulowane, jedna pomocnicza - do rozgrzewania. Pomimo, że przy dwóch grzałkach miałem okres sterowania 1 sek. nie zauważyłem, żeby aparatura się rozstrajała. Działa jak bajka. W porównaniu z grzaniem gazowym, grzałki rozgrzewają wsad 2 razy szybciej a potem elegancko można sobie wyłaczyć trzecią grzałkę a pozostałe regulować i poziom mocy średniej wyświetlam sobie na wyświetlaczu. W procentach mocy maksymalnej. Nic się nie grzeje a układ sterowania triaków jest w pełni galwanicznie odseparowany od napięcia sieci. Urządzenie ma metalową gałkę potencjometru (obudowę też) i mogę spokojnie trzymać ją jedną ręką a drugą - uziemienie. Wszystko cyfrowo sterowane. Niebawem powinny być zdjęcia jak urządzenie będzie w pełni pokazywalne.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Przecież te układy z allegro są na triakach a nie tyrystorach a oba sterują właśnie fazowo, więc prosiłbym o rozwinięcie myśli Chodzi tylko o brak separacji galwanicznej w tych z allegro? Co to za problem? Sam mam taki sterownik do 3.5kW z obudową z wtyczkami i stosuje go gdzie tylko mi się podoba- grzałki, wiertarki, szlifierki kątowe itp. Światło w domu mi nie miga a sąsiedzi się nie skarżą. Sterownik działa już wiele miesięcy bez szwanku. Co innego jak zacznę spawać transformatorową spawarką, która pobiera w granicach 2kW (tylko), wtedy zaczyna się dyskoteka Sianie po sieci zależy od rodzaju obciążenia a nie tego czym i jakim prądem jest wysterowane. Grzałka jako prawie idealna rezystancja raczej nie wpłynie na zwiększony pobór mocy biernej.
Lucas, widzisz, to jest problem niemal teoretyczny, bo 99% ludzi uzywa regulatorów fazowych do wszystkiego, włacznie z grzaniem. I są szczęśliwi... Pierwsza sprawa: triak podpada pod kategorię "tyrystor", triak to rodzaj podwójnego tyrystora, który może pracowac w obu kierunkach. Ale zasada działania jest taka sama i takie same sa problemy. Triaki (i tyrystory) można sterowac albo fazowo, albo grupowo. Sterowanie azowe polega na tym, że tyrystor daje się wyzwolić impulsem bramkowym, natomiast zgasnąć musi "sam", jak prąd przez niego spadnie do zera. Czyli triak (tyrystor) wyzwolony w czasie, kiedy napięcie sieciowe jest różne od zera zacznie przewodzić i jeśli impuls wyzwalający na bramce zgaśnie, triak sam przestanie przewodzić w czasie, kiedy prąd na nim spadnie do zera wraz z napięciem zmiennym sieci (w przypadku obciążeń rezystancyjnych). Sterowanie fazowe polega na tym, że układ "patrzy" na napięcie sieci, startuje odliczanie od momentu, kiedy napięcie przechodzi przez zero i podaje impuls na bramkę odpowiednio później, a przed nastepnym zerem. W ten sposób triak przewodzi przez fragment okresu, zamiast przez cały okres i stąd średnia moc jest mniejsza. Za cenę zakłócania sieci energetycznej, bo właczanie triaka w czasie, kiedy napięcie na nim jest niezerowe generuje mnóstwo zakłóceń (mniej więcej tak, jak potrafi zaiskrzyć kontakt przy właczaniu żarówki). I tak 100 razy na sekundę. Sterowanie grupowe polega na tym, że włączasz triak, kiedy napięcie przechodzi przez zero i wyłaczasz też, kiedy owo napięcie przechodzi przez zero. I tak jak potrzebujesz 50% mocy grzania, włączasz grzałkę co drugi okres, albo właczasz ja na 50 okresów i wyłaczasz na nastepne 50. jak potrzebujesz 10% - to właczasz ją na 10 okresów a wyłaczasz na 90 (ew. właczasz ją co 10-ty okres). Każde przełączenie jest w zerze, stąd i zakłóceń brak - tak jak przełączanie włącznika lampki odłączonej od sieci nie grozi iskrzeniem. Wada - grzałka rozgrzewa się i stygnie z okresem rzędu sekundy. W przypadku lampy, czy silnika wiertarki byłoby to zabójcze, lampa zmieniłaby się w dyskotekową a wiertarka byłaby praktycznie nieużywalna, grzałka w kegu ma tak dużą bezwładność cieplną, że takie sterowanie nie powoduje żadnych zauważalnych problemów ze stabilizacją termiczną. No, ale większośc ludzi na takie rzeczy, jak zakłócanie sieci nie zwraca uwagi, bo skoro nikt nie zgłasza uwag, to czym się przejmować?
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Teraz wszystko jasne, nie wspomniałeś wcześniej o sterowaniu grupowym, dlatego od razu założyłem, że chodzi o fazowe Rzeczywiście masz rację, szczególnie, że urządzenie zostało skonstruowane tylko pod aparaturę, jednak zaletą mojego, kupnego (nie lubię gotowców, ale tu ekonomia dała za wygraną) regulatora jest jego uniwersalność - w końcu aparatura nie pracuje co tydzień a czasem trzeba obniżyć obroty jakiejś szlifierki etc. Co do zakłóceń to triak specjalnie nie obciąża sieci, chodzi tu bardziej o sianie w eter, przy najprostszych konstrukcjach komuś może co najwyżej w radiu potrzeszczeć Jeden kondensator załatwia taki problem. Taki "śmieszny" regulator przy tym co mi sąsiedzi czasem piątkowymi wieczorami odstawiają (nawet świetlówki kompaktowe migają, tak, że czytanie jest męczące) to pikuś
Drugie to zlutowany gotowy kit a pierwsze - wygląda na jego klon. Typowa aplikacja układu U2008 - sterownika fazowego. Konstrukcja prosta jak cep. Bierze się datasheet, podłącza jak leci zgodnie z opisem i już.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości