Dziś mam pytanie dotyczące sterowania grzałki w kegu. Posiadam keg 50l i chciałbym zamontować w nim grzałkę 2x2000w a do kontroli mocy grzałki chciałbym użyć sterownika z allegro: http://allegro.pl/regulator-mocy-grzalk ... 18845.html
Posiada cztery termometry i dysponuje mocą obsługującą 5kw. Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o tym sterowniku może któryś z Kolegów miał przyjemność pracowania z takim sprzętem.
Bardzo proszę o wasze spostrzeżenia i rozwiązania co do sterowania mocą grzałki kontroli temperatury.
Witaj. Pogadaj ze Zygmuntem, mi na zamówienie zrobi grzałkę z termometrem, regulatorem innymi rzeczami, poradzi dobrze a na dodatek będziesz miał zaplecze techniczne przez 24h.
______________________________________________________________________ ...Dobro piszą na wodzie, zło ryją w kamieniu... Jeśli coś się powtarza to przestaje być zbiegiem okoliczności...Diabeł kocha ignorantów...
Mam taki sprzęt. Wiem, że konstruktor odświeża co pewien czas oprogramowanie. To co jest na zdjęciach aukcji to starsza wersja softu. Generalnie możesz poczytać o tym urządzeniu ściągając pdf'a z instrukcją obsługi. Ja mam sterowanie fazowe. Grzeję na 100%, 3,6kW przez godzinę-sterownik lekko ciepły. Po skoku temperatury ustawiam grzanie na 48% (muszę jeszcze ustalić dokładny punkt zalania mojego wypełnienia). Temperatury wyświetla stabilnie, nowy soft podobno poprawił szybkość działania niektórych funkcji (np.: ustawianie mocy). Po kilku włączeniach zaworu EArc sterownik potrafi się zresetować. Pamel daje Ci 30 dni na zapoznanie z urządzeniem. Spróbuj, nic nie tracisz.
Sterowanie grzaniem o 1% przy tych regulatorach i grzałkach 4kw jest do niczego, 1% to 40wat, więc do dokładnego określenia punktu zalania się nie nadaje.
Wiking, myslisz, że regulator fazowy z potencjometrem nastawczym ma większa dokładność? Zwłaszcza, jak przesuwnik fazowy jest zrobiony na elementach, których parametry wraz z temperaturą mogą "pojechać" nawet o kilka procent? Hmmm, za tydzien planuję psotyfikować na moim regulatorze z regulacją grupową 100-krokową (procentową) właśnie grzałek o mocy 4 kW. Zobaczymy, jak pójdzie.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Wiking ma absolutnie rację. Skoki regulacji 1% są o wiele (kilkakrotnie) za duże aby móc precyzyjnie ustawić moc i pracować tuż poniżej punktu zalania. Obniżając moc o aż 1% tak jak pozwala na to sterownik, schodzimy bardzo dużo, poniżej tego punktu, i wszystko to co jest celem sterownika, bierze w łeb. Aby sterownik działał poprawnie, konstruktor powinien zrobić możliwość sterowania co 1/4 procenta, bo taka musi być precyzja, jeżeli mówimy o precyzji. Punkt zalania mieści się w granica 8-10 volt. A 1 % niestety parokrotnie przekracza tą wartość i do tego się najzwyczajniej nie nadaje. Jak dotychczas jedynym urządzeniem idealnie spełniającym te warunki jest sterownik produkowany przez naszego forumowego kolegę "Drgranatt". Jego sterowniki posiadają możliwość stopniowania napięcia co 1volt. Pozwalając na super precyzyjne ustawienie punktu zalania, co jest absolutną koniecznością jeżeli chcemy prawidłowo prowadzić proces przy pomocy E-ARC np. i pokazują to na dużym, wyraźnie widocznym nawet z daleka wyświetlaczu.
Które to sterowniki są KDSFem z woltomierzem:P Wiem, wiem- konkurencja...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Punkt zalania mieści się w granica 8-10 volt. A 1 % niestety parokrotnie przekracza tą wartość i do tego się najzwyczajniej nie nadaje.
A tak konkretnie to ile to będzie Watów te 8-10V ? Czy jeśli do tego regulatora podłączymy 4kW to też punkt zalania zmieści się w granicy 8-10V ?
Troszkę obiektywizmu nie zaszkodzi.
Aby zmniejszyć to "parokrotnie" wystarczy podłączyć tylko jedną z dwóch planowanych przez kolegę grzałek do regulatora i już mamy rozdzielczość regulacyjną 20W.
______________________________________________________________________ Wszystko jest na forum, wystarczy poszukać - to taka złota myśl ... z podręcznika dla akwizytorów
Kol. Niki71. Tak obiektywnie Ci odpowiadam, jak sobie tego życzysz. Kup sobie ten regulator jeżeli masz taką ochotę. Posiadam pośród wielu innych również i taki regulator, bo nabyłem go tytułem przeprowadzenia prób i twierdzę , jak też inni posiadacze, że w tej wersji, ze skalą co 1% nie nadaje się do precyzyjnego prowadzenia procesu, tuz poniżej punktu zalania. Nie mniej pracować na nim można. Tylko że pozwolę sobie użyć takiego porównania. Biegacz lekkoatleta pokona przecież swój dystans w obuwiu dla piechura, ale czy to jest odpowiednie obuwie do biegania ???
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości