Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 15:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Reflux zewnętrzny raz jeszcze...
PostPostNapisane: wtorek, 17 lut 2009, 07:13 
Tematy: 112
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Wkradło się tu nieporozumienie (chyba) bo nie wspomniano odbierania przedgonów w czasie pierwszego gotowania - nie drugiego. Chyba że jest to gdzieś wcześniej już wyjaśnione w tym dziale a ja to przeoczyłem.

Przedgony (śmieci, rozpuszczalnik) należy odbierać i wylewać w czasie gotowania zacieru (pierwsza destylacja) a nie już gotowego zgrubnego materiału.

Zauważmy, że jest ogólna sugestia aby z np 20L zacieru odebrać 100ml-150ml pierwszych kropel i nie używać tego do spożywania. W tej części jest największe stężenie fuzli, olejków, estrów, metanolu izopropylu itp.

Jeśli tego nie robimy w pierwszej fazie gotowania i zlewamy razem np. trzy takie zgrubne destylaty to ilość fuzli i zanieczyszczeń kumuluje się i wtedy w drugiej destylacji należałoby odlewać trzy razy tyle (z trzech gotowań 3 x 100-150ml = 300-450ml).

Lepiej tą sprawę załatwić w pierwszym gotowaniu.

Dodam, że jeśli problem pierwsze/drugie gotowanie i odbieranie był przez kolegów zrozumiany wcześniej, to proszę zignorować ten mój post.

Jeśli zaś mówimy o przedgonach z refluksu nawet po odlewaniu w pierwszych gotowaniach (bo ciągle coś tam na samym początku jest) to post Clapusa o metodach odbierania sprawę wyjaśnia.

Jeśli ciągle są watpliwości to proszę pytać do skutku. To Forum jest już na tyle obszerne, że odsyłanie do wcześniejszych (najpierw wszystko pzreczytaj a potem pytaj) postów nie bardzo ma sens bo i nam, będącym tu dłużej, tródno jest znaleźć wcześniejszy materiał.

Ja nie mam nic przeciwko wielokrotnemu odpowiadaniu na te same pytania (chyba że pamiętam adres postu wyjaśniającego problem i wtedy zwyczajnie dam do niego link).

Juliusz

PostPostNapisane: wtorek, 17 lut 2009, 10:21 
Tematy: 8
Juliusz... W wątku operowanie systemem refluksowym napisałeś: "2. Napełnij bojler i przeprowadź destylację zgrubną. Nie kombinuj tu nic z refluksem, zawór zostaw całkowicie otwarty, odbierz wszystko od początku aż prawie cały etanol jest wygotowany do 30% (nawet 20%) destylatu lub do momentu, gdy zacznie pojawiać się mętność."

Dlatego zdziwił mnie teraz Twój post...

Ja osobiście odlewam 100-150ml z pierwszej destylacji.
Teraz z drugiej mam zamiar odebrać około 250ml do muszli.

PostPostNapisane: wtorek, 17 lut 2009, 12:04 
Tematy: 112
zaloguj się aby zobaczyć avatar
@Clapus

Zgadzam się z Tobą, są to jakieś sprzeczności i doskonale że zauważyłeś. Jedynym wytłumaczeniem jest fakt, że zmieniam swoje osobiste przekonania. Tamten post jest z października 2008 i (oczywiście jest tłumaczeniem z ang. ogólnej zasady operowania refluksem). Wtedy jeszcze byłem 'młody' na tym forum i dziś dzięki kolegom wiem trochę więcej i zmieniam przekonania - nazwya się to chyba umiejętnością uczenia się od innych. Nauczyłeś mnie i Ty Swomi wypowiedziami. Mam nadzieję, że całość doda wartości temu forum a nie ujmie.

Na temat odbierania pierwszych fuzli nie chcę tu więcej wypowiadać definitywnego zdania (bo są różne opinie i upieranie się grozi dyktatorstwem a od tego stara się stronić :) ). Sugestie w poście wyżej powstały na bazie zdrowego rozsądku, wielu ostatnich destylacji i ku niemu się skłaniam...

Jeśli uważasz że coś powinienem poprawić (raczej w tym starym niż tu?) to napisz i poprawię. W sumie pozostawiamy po sobie ślad dla innych a nie dla siebie.

Dzięki za spostrzegawczość.

Juliusz

PostPostNapisane: wtorek, 17 lut 2009, 20:28 
Tematy: 2
Witam

Panowie kapacze może i nie jestem specjalistę ale po mojemu sytuacja z poszczególnymi frakjami wygląda następująco grzeję kociołek gdy zaczynają lecieć pierwsze kropelki odbieram 100ml. [na podpałkę do grila, metanol],puszczam wodę na zimne palce zalewam kolumnę ok. 30 min. w tym czasie nic nie leci może parę kropli,zmniejszam trochę grzanie zmniejszam dopływ wody na ZP zaczynam odbiór do ustabilizowania kolumny i to jest właśnie przedgon,u mnie jest tego ok.100-150ml. [dokładam do następnego dotowania do zacieru] następnie odbieram gówną frakcję, gon właściwy [to co najlepsze w tym wszystkim] ,po wzoście temperatury o 0,1st.C zaczynam odbierać wygon do następnego wzrostu temeratury o 0,3st C a następnie pogon [nadaje się do kanału] i tak to ja widzę po swojemu.

Pozdrawiam Tomek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1