Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Tytuł: Reflux WEWNĘTRZNY (nie zewnętrzny) oraz inne sprawy związane
Napisane: czwartek, 9 paź 2008, 18:26
No jak widzicie mam problem ze wstawianiem szkiców (poprzedni był ogromny).
A jak się ktoś uśmiechnie - nawet pod nosem - z powodu jakości tych rysunków lub mego charakteru pisma! to wykasuję rysunki!
Załącznik:
Schemat Juliusza.jpg
Kolumna od dołu wypełniona jest np. zmywakami (daje troszkę reflux'u). Nagrzane opary płyną do góry. U samej góry kolumny wstawiona jest już główna chłodnica (nic więcej nie potrzeba). Opary skraplają się u góry i skapują na pochyłą półkę z lewej. Z tej półki płyn jest odbierany 'na zewnątrz' kolumny spływa i natrafia na zawór igłowy (dokładnie można ustawić) -, który jest prawie zamknięty czyli większość płynu zbiera się w kolanku i powraca do kolumny, za środek upakowania. Tam spływa ale zaraz znów paruje i leci do góry. Zawór reguluje ilość odbieranego destylatu.
Tu mamy regulowane zmuszanie destylatu do wielokrotnego powracania. Następuje moment kiedy taka kolumna jest zbalansowana (ilość powrotów i temperatura) i wtedy zaczynamy otrzymywać maksymalną moc etanolu (troszkę ponad 95%) - jest to bardzo czysty spirytus.
Zauważcie, że kolumna jest podzielona i cześć górną można zdjąć do czyszczenia. Miejsce łączenia uszczelniamy rozrobionym chlebem (jak ciasto na ryby) lub gęstą masą z mąki. U góry jest wentyl (zawór bezpieczeństwa) na wypadek nieoczekiwanego wzrostu ciśnienia. Gdy mamy wydajną chłodnicę to ten wentyl może być otwartą do atmosfery rurką.
Wspominam tu o zaworze igłowym ponieważ jest nim o wiele łatwiej kontrolować szybkość odbierania destylatu (np. pół obrotu otworzy zawór 1%).
Oczywiście jak w każdym wypadku i tu pierwsze odebrane 50ml trzeba wylać bo to rozpuszczalnik do farb.
Detale działania takiej kolumny są bardziej skomplikowane ale dla nas wystarczy to wyjaśnienie. Ten rysunek jest raczej schematem wyjaśniającym działanie systemu kontroli płynu niż szkicem samej głowicy. Być może posłuży on wraz z wyobraźnią czytelników do opracowania innych modeli.
Kolejny raz wspomnę z naciskiem: reflux zewnętrzny wymaga aby gdzieś był zawór bezpieczeństwa w wypadku gdy np chłodnica nie wyrobi z chłodzeniem i szczelnie zamkniemy układ.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Ostatnio edytowano piątek, 28 lis 2008, 12:22 przez Juliusz, łącznie edytowano 1 raz
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Natrafiłem na Twój schemat refluksu i bardzo mnie on zainteresował. Jestem właśnie w fazie gromadzenia materiałów do mojej kolejnej aparatury i rozwiązanie refluksu, a zwłaszcza chłodnicy, którą tu przedstawiłeś naprawde mnie zainteresowało. Zastanawiam sie czy nie zmienić planów i nie zbudować właśnie takiej kolumny. Powiedz mi co Ty sądzisz o takim rozwiązaniu refluksu, a zwłaszcza o takiej właśnie budowie chłodnicy. Inni budują ją też w pozycji prawie choryzontalnej. Wydaje mi się, że taki sprzęt jest b. prosty w budowie i powinien poprawnie działać.
______________________________________________________________________ Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
W ramce: zielone = teflon? niebieskie = zimna woda różowe = ciepła woda ciemno-niebieskie = miedź pomarańcz = opary żółte = pakowanie needle valve = zawór igłowy (precyzyjny ,ale każdy da radę innym zaworem, jeśli, ten ktoś, zasadniczo nie nadużywa masturbacji i pije umiarkowanie - trzęsące się ręce) colletion tube = rurka odbioru (wyboru) condenser = chłodnica column = kolumna boiler = kociołek
Można pomyśleć twórczo i zastosować praktycznie. Pamiętajmy o wentylu gdzieś u góry głowicy (rurka do atmosfery) inaczej jebnie nam dekiel lub odpali głowica i zdejmie dach komórki, syfit sąsiadowi czy odrzuci okno piwnicy na parking.
Zasada działania - obsługi:
W kociołku gotuje się zacier. Opary wznoszą się i lecą przez redukcję (myślę 2cale = ~ 50mm do 1" = ~25mm) do góry ku chłodnicy. Pary trafiają na chłodną spiralę i skraplają się. Częśc kropli pada na zewnątrz redukcji i zatrzymuje się jako płyn (kropki na ryskunku). Początkowo zawór igłowy jest zamknięty. Jak 'czujemy', że można pobierać (10-20minut z zamkniętym zaworem igłowym) otwieramy zawór igłowy i pobieramy 1-2 krople (tak) na sekundę - da 95% - chesz możesz więcej ale wynik będzie słabszy.
Ta rureczka pod kątem to kontrolowany reflux, czyli gdy płym dosięgnie rureczki wlewa się z powrotem do kolumny upakowanej np. zmywakami.
Można dać (jak sugeruje rysunek) kapturek nad redukcją (lepsza kontrola relfuksu) ale można też nie dawać - zależy czy operator ma fijoła na punkcie kontroli - ja mam.
Sugestia 'teflonu' - tu dobrze jest mieć części jakoś rozłączane (uszczelnienie np. chlebem na ryby lub gętstą masą z mąki) aby można było dostać się do pakowania i wymyć.
'Condenser' - spirala na górze musi być dwuzwojna i mieć minimum 200 mm, dłuższa pewniejsza. U góry trzeba dać wentyl do atmosfery aby nam nie wywaliło 'dekla' lub odjebało głowicy.
Piękno tego urządzenia polega na tym, że jeśli chcemy robić brandy, whiskey, calvados, śliwowicę to otwieramy od początku zawór odbioru destylatu maksymalnie, odbieramy przedgon - wylewamy i mamy prosty systemn kociołkowy bez reflux'u.
Tu wspomnę, że te wszystkie systemy (zasady główne) zostały wymyślone dawno temu przez prawdziwych mistrzów rzemiosła. O ile uważacie mnie za geniusza (i sam się genialnie z tym zgadzam) o tyle ja tu nic nowego nie wymyśliłem - powielam, kopiuję tych prawdziwych mistrzów, o których już się zapomina i wieszam tu na witrynie.
Każdy z tych systemów nosi nazwę od nazwiska wynalazcy - pamiętajmy o nich gdy wznosimy kieliszek do ustów.
Jules.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Mam prosbę do Ciebie. Jak już pisałem, buduję sobie nową aparaturę. Przejrzłem kilkadziesiąd różnych konstrukcji, Mam też własne przemyslenia i zastanawiam się co zbudować Jestem na rozdrożach, nie wiem co wybrać. tak ażeby zbudowana przezemnie maszyna do walki z monopolem państwowym , była prosta, a jednocześnie produkowała dobry destylat. Może TY jako bardziej doświadczony i ,,starszy" kolega po fachu masz jakieś swoje przemyślenia i doradził byś kumplowi z polski. A jak Ty Julku byś teraz zbudował nową aparaturkę dla siebie, gdybyś robił ją teraz. Jestem ciekawy Twojego rozwiązania. Materiały już w większości zdobylem, mam dwie metrowe rury fi 50 wolałbym grubsze, ale cóż. Keg 50l., zamierzam zainstalować 2 grzałki 2000w,w tym jedną połączoną do regulatora napięcia ,, A co dalej?? Liczę na Ciebie Juliusz, że mi coś ciekawego napiszesz i wniesiesz troszkę nowoczesnej technologii z Australii, do naszej zacofanej Polski. Ja zawsze jak coś robię to staram się zrobić to lepiej niż gorzej, drożej niż taniej. Napracować sie wiecej niż mniej hahahaha ( wada fabryczna), ażeby później nie żałować i nie poprawiać tego. Moja podświadomość zawsze dąży do perfekcji ...... , to też takie skrzywienie charakteru
______________________________________________________________________ Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Z czytań wynika, że najpopularniejszyą głowicą jest system tzw. Bokakob (prejekt Alex'a Bokakob). Jest to głowica z pochylonymi płytkami.
Cały projekt (rysunek) pokazuje wiele par płytek ale ogólnie budują coś takiego z dwoma płytkami.
Załącznik:
ELDesign_v11.jpg
Wymiary tu są trochę skopane, znaczy z lewej strony są w skali z prawej bez skali.
Chłodnica u góry głowicy musi być na tyle wydajna aby opary zamin dotrą do otwartej atmosfery na chłodnicą już się skropliły.
Ta spiara może być zwinięta z rurki 6.35mm długości 2.5 - 3m. Jest to podwójna spirala, zwinięta w dół i z powrotem w górę. Długość zwiniętej 200mm - 250mm
Potrzebyn jest zawór (idealny taki igłowy) do regulacji odbioru destylatu. Brak zaworu robi z głowicy (i kolumny) zwykły aparat kociołkowy - bez regulowanego reflux'u.
Zrobiłem trochę inny projekt (ten kolorowy, który zauważyłeś) i nie jest zbyt dobry. Mam w złym miejscu termometr i muszę zmienić.
Pytaj o detale.
Juliusz
Powiem Ci, że coś mi zaczyna już świtać. W jednej minucie wiem na pewno jaki system - model zrobię, a w drugiej mam wątpliwości. obejrzałem w międzyczasie kilkadziesiądm różnych konstrukcji i myślę, myślę. Skłaniam się do rozwiązania chłodnicy w kolumnie, i do refluksu tylko wew. Podobają mi się bardzo te rozwiązania.
Wiesz przeciesz kogo to są projekty, i o tym właśnie myślę, Tylko oczywiście wszystko w k.o. Acha pisałem że bez zewn. refluksu, a zapomniałem dodać że zrobił bym tu cztery zimne paluchy, słyszałem, że zapewniają one nawet 100% powrót dest. do kolumny.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości