Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Tytuł: REFLUX WEWNĘTRZNY- kierunek przepływu wody.
Napisane: środa, 28 kwi 2010, 16:11
Witam. Pomimo, że wciąż początkuję to wzięło mnie na małe próby zmian w moim sprzęcie. Otóż w mojej kolumnie mam 6 ZP. Zasilanie mam niezależne od chłodnicy. I teraz ciekawostka dotychczas wejście zimnej wody miałem od najniższego palca i do góry a więc najwyższy ZP miał najwyższą temperaturę. Po pewnym czasie doszedłem do wniosku, że ten układ jest chyba nielogiczny ponieważ wydaje się, że lepiej będzie gdy największe skraplanie będzie na szczycie a więc zasilanie w wodę powinno być od najwyższego ZP w dół. I co zauważyłem. O ile przy pierwotnym rozwiązaniu odbiór zaczynał się zgodnie z prawidłami przy 76,6- 76,7 st.C to w układzie z zasilanie w wodę od górnego ZP wszystko trafił szlag. Przy 80 st. C wciąż nie kapie a kolumna niestabilna jak cholera. Co wy o tym sądzicie i jak rozwiązujecie zasilanie ZP w wodę. Pozdrawiam.
Tytuł: Re: REFLUX WEWNĘTRZNY- kierunek przepływu wody.
Napisane: środa, 28 kwi 2010, 17:22
Źle kombinowałeś. Pary napotykając na najzimniejszy ZP ochładzały się na tyle, że zdążyły skroplić się na pozostałych i spaść z powrotem. W układzie odwrotnym skraplały się mniej efektywnie (bo dopiero na ostatnich)- powrót był mniejszy.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: sobota, 1 maja 2010, 01:14
No,to ciekawe: w kolumnie mamy do czynienia z para nasyconą, nie przegrzaną. Więc odebranie takiej parze jakiejkolwiek ilości ciepła oznacza jej skroplenie (w takiej ilości, w jakiej odebrane ciepło jest równe ciepłu skraplania wagowo danej ilości par). Poza tym chłodnicę (np. prostą) zasila się zawsze przeciwprądowo, bo wtedy działa ona jak wymiennik ciepła. W przypadku zimnych palców zasilanie przeciwprądowe oznacza właśnie zasilanie od góry. W takim układzie jest teoretycznie najlepsza wymiana ciepła między parą a wodą. Kłopoty przy takim układzie mogą się brać z tego, że przesunięcie głównego skraplania na górę zimnoplacowej części kolumny kończy się spływem flegmy po innych palcach i tam ciepła flegma studzona zimnym palcem ogrzewa wodę ochładzając się przy tym niepotrzebnie. Woda, która odbiera ciepło płynnej już flegmie nie ma już gdzie "zmieścić ciepła" skraplania par i efektywnośc deflegmacji spada. Tu bym widział przyczynę niepowodzeń.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Napisane: niedziela, 9 maja 2010, 19:57
Ja w moim sprzęcie zastosowałem przepływ od góry do dołu (bo słyszałem że to nie ma znaczenia)i w koncu wiem co powaodowało destabilizację procesu idę zaraz przerabiać a mam takie pytanie: czy zastosowanie przepływu wody od dołu do góry nie zwiększy zużycia wody? bo ja przy jednym procesie około 3,5h (razem z chłodnicą a mają oddzielne połączenia) zużywałem około 100l wody.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości