RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
redhot
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: redhot » czwartek, 16 lut 2017, 20:16

Cześć! W tym temacie mam zamiar przedstawić wszytsko co robię lub robił będę w kierunku stworzenia własnego whisky, luźno opartego na mądrości szkotów i ludzi z Internetów i youtube. Celem moim jest osiągnięcie whisk bogatej w posmaki ciężkie, czli fenole, torfy, dymy, tytonie i podkłady kolejowe to to, co mnie interesuje.
Na pierwszy ogień idzie temat beczki.

Obrazek

Beczka od węgrów, 20l, zalana najpierw 5l wody. 5 godzin na jednej stronie, 5 na drugiej. Nie cieknie. Dolałem kolejne 5l wody- znowu 5/5h, nie cieknie. Tego bałem się najbardziej, bo wszyscy piszą że z beczke leci jak z kranu. U mnie przeciekał tylko szpunt, ale balem sie go włożyć za głęboko żeby po sęcznieniu nie wkleił się na amen.
Po dobie woda poszła w kanał, wyleciało sporo wiór i kawalków zwęglonego drzewa. Wlałem 15l wina z biedronki i dolałem 1,5l spirytusu, żeby wsad miał powyżej 18%. Zamierzam to zostawić na dwa miesiące, a w tym czasie przygotuję 3 porcje zacieru ze słodu. Mam nadzieję na otrzmanie w sumie 20l 67% whisky, więc przerobię ponad dwa 25kg worki.
W nastepnym poście wrzucę po weekendzie postępy prac z zacierania pierwszej partii i mam nadzieję zrobienie z tego tematu poradnika, żeby inni uczyli się na moich błędach.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Online
Awatar użytkownika

Doody
150
Posty: 172
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: Doody » czwartek, 16 lut 2017, 20:43

Z 25kg słodu otrzymasz około 5l whisky o mocy 67%. Tak więc nastaw się na 100kg słodu a nie na 50kg ;)
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

jozzek666
50
Posty: 82
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: jozzek666 » czwartek, 16 lut 2017, 20:45

Jestem bardzo ciekawy twoich doświadczeń. Dasz namiary na beczkę ?


Wysłane przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
To koniec jest układów, czas na zacier!


pawelss
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 17:21
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo i czysta :)
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Białystok
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: pawelss » czwartek, 16 lut 2017, 22:06

Również proszę o namiar na beczki i dalsze relacje ze swoich prac nad whisky.

Awatar użytkownika

275synio
30
Posty: 41
Rejestracja: wtorek, 6 wrz 2016, 20:53
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: 275synio » czwartek, 16 lut 2017, 23:10

Ambitny plan...
Próba stworzenia własnego trunku, w jednej beczce 20l.
Będę trzymał kciuki :ok:


Autor tematu
redhot
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: redhot » piątek, 17 lut 2017, 08:34

Zamówiłem jeszcze dwie 30l. Tylko na nie sie dlużej czeka. Zamawiałem w Borosie. Dzisiaj ma mi kurier przywieźc pierwszy worek 25kg słodu "heavy" z Castle Malting. W sobote zacieram pierwszą partię. Docelowo chciałbm zrobić gar do zacierania na 100l taki, żeby mozna go było uszczelnić i podłączyć pot-stilla do niego. Na razie będę się ratował kegiem 50l.

Awatar użytkownika

seneka25
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: seneka25 » piątek, 17 lut 2017, 18:49

A mozesz napisać jaki stopień wypalenia beczki zamowiłeś i jak przebiegała współpraca z firmą?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


Autor tematu
redhot
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: redhot » sobota, 18 lut 2017, 15:33

Zamówiem beczkę średnio paloną 20 i 30l oraz mocno paloną drugą 30l. Współpraca ok- wszytsko na maila, fakturka, czekałem ze dwa tygodnie na 20tkę- tak jak na stronie. Nie było "na już" takiej bez kranu, jakbym sie na to uparł to czekałbym i na tą dłużej. 30stki mają być w przyszłym miesiącu, ale nie nic nie ciśnie, nie ma czym zalewać. No i znowu będzie trzeba kupic 60l wina, drugi raz tego z biedry nie kupie, nie ma smaku.

Awatar użytkownika

seneka25
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: seneka25 » sobota, 18 lut 2017, 17:24

No to masz zgoła inne doświadczenia jak ja. Ja szczerze będę wszystkim odradzał zakup w tej firmie. Utrudniony kontakt, towar nie zgodny z zamówieniem i jeszcze do tego bezczelne maile żebym wycofał negatywny komentarz z allegro.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


Autor tematu
redhot
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: redhot » niedziela, 19 lut 2017, 22:48

Pierwsze 25kg w dwóch partiach zatarte. Mam do utylizacji dwa fermentory młóta, jakieś pomysły gdzie to wywieźć? Zacier stygnie do rana, jak temperatura spadnie do 30 stopni dodam Coobra Whisky.

Online
Awatar użytkownika

Doody
150
Posty: 172
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: Doody » niedziela, 19 lut 2017, 23:38

Zacier zacznij natychmiast chłodzić. Rano może być "po ptokach" i będzie fermentacja na dzikich drożdżach. Działaj!
Pozdrawiam
Darek


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości