RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
redhot
30
Posty: 34
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: redhot » czwartek, 16 lut 2017, 20:16

Cześć! W tym temacie mam zamiar przedstawić wszytsko co robię lub robił będę w kierunku stworzenia własnego whisky, luźno opartego na mądrości szkotów i ludzi z Internetów i youtube. Celem moim jest osiągnięcie whisk bogatej w posmaki ciężkie, czli fenole, torfy, dymy, tytonie i podkłady kolejowe to to, co mnie interesuje.
Na pierwszy ogień idzie temat beczki.

Obrazek

Beczka od węgrów, 20l, zalana najpierw 5l wody. 5 godzin na jednej stronie, 5 na drugiej. Nie cieknie. Dolałem kolejne 5l wody- znowu 5/5h, nie cieknie. Tego bałem się najbardziej, bo wszyscy piszą że z beczke leci jak z kranu. U mnie przeciekał tylko szpunt, ale balem sie go włożyć za głęboko żeby po sęcznieniu nie wkleił się na amen.
Po dobie woda poszła w kanał, wyleciało sporo wiór i kawalków zwęglonego drzewa. Wlałem 15l wina z biedronki i dolałem 1,5l spirytusu, żeby wsad miał powyżej 18%. Zamierzam to zostawić na dwa miesiące, a w tym czasie przygotuję 3 porcje zacieru ze słodu. Mam nadzieję na otrzmanie w sumie 20l 67% whisky, więc przerobię ponad dwa 25kg worki.
W nastepnym poście wrzucę po weekendzie postępy prac z zacierania pierwszej partii i mam nadzieję zrobienie z tego tematu poradnika, żeby inni uczyli się na moich błędach.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Doody
250
Posty: 293
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: Doody » czwartek, 16 lut 2017, 20:43

Z 25kg słodu otrzymasz około 5l whisky o mocy 67%. Tak więc nastaw się na 100kg słodu a nie na 50kg ;)
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

jozzek666
200
Posty: 220
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA i American Wheat, SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: jozzek666 » czwartek, 16 lut 2017, 20:45

Jestem bardzo ciekawy twoich doświadczeń. Dasz namiary na beczkę ?


Wysłane przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
To koniec jest układów, czas na zacier!
Najnowsza wersja programu na Windows - AlkoCalc v0.7 - http://bit.ly/2mwDrDe


pawelss
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 17:21
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Piwo i czysta :)
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Białystok
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: pawelss » czwartek, 16 lut 2017, 22:06

Również proszę o namiar na beczki i dalsze relacje ze swoich prac nad whisky.

Awatar użytkownika

275synio
30
Posty: 46
Rejestracja: wtorek, 6 wrz 2016, 20:53
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: 275synio » czwartek, 16 lut 2017, 23:10

Ambitny plan...
Próba stworzenia własnego trunku, w jednej beczce 20l.
Będę trzymał kciuki :ok:


Autor tematu
redhot
30
Posty: 34
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: redhot » piątek, 17 lut 2017, 08:34

Zamówiłem jeszcze dwie 30l. Tylko na nie sie dlużej czeka. Zamawiałem w Borosie. Dzisiaj ma mi kurier przywieźc pierwszy worek 25kg słodu "heavy" z Castle Malting. W sobote zacieram pierwszą partię. Docelowo chciałbm zrobić gar do zacierania na 100l taki, żeby mozna go było uszczelnić i podłączyć pot-stilla do niego. Na razie będę się ratował kegiem 50l.

Awatar użytkownika

seneka25
250
Posty: 274
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: seneka25 » piątek, 17 lut 2017, 18:49

A mozesz napisać jaki stopień wypalenia beczki zamowiłeś i jak przebiegała współpraca z firmą?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


Autor tematu
redhot
30
Posty: 34
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: redhot » sobota, 18 lut 2017, 15:33

Zamówiem beczkę średnio paloną 20 i 30l oraz mocno paloną drugą 30l. Współpraca ok- wszytsko na maila, fakturka, czekałem ze dwa tygodnie na 20tkę- tak jak na stronie. Nie było "na już" takiej bez kranu, jakbym sie na to uparł to czekałbym i na tą dłużej. 30stki mają być w przyszłym miesiącu, ale nie nic nie ciśnie, nie ma czym zalewać. No i znowu będzie trzeba kupic 60l wina, drugi raz tego z biedry nie kupie, nie ma smaku.

Awatar użytkownika

seneka25
250
Posty: 274
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: seneka25 » sobota, 18 lut 2017, 17:24

No to masz zgoła inne doświadczenia jak ja. Ja szczerze będę wszystkim odradzał zakup w tej firmie. Utrudniony kontakt, towar nie zgodny z zamówieniem i jeszcze do tego bezczelne maile żebym wycofał negatywny komentarz z allegro.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


Autor tematu
redhot
30
Posty: 34
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: redhot » niedziela, 19 lut 2017, 22:48

Pierwsze 25kg w dwóch partiach zatarte. Mam do utylizacji dwa fermentory młóta, jakieś pomysły gdzie to wywieźć? Zacier stygnie do rana, jak temperatura spadnie do 30 stopni dodam Coobra Whisky.

Awatar użytkownika

Doody
250
Posty: 293
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: Doody » niedziela, 19 lut 2017, 23:38

Zacier zacznij natychmiast chłodzić. Rano może być "po ptokach" i będzie fermentacja na dzikich drożdżach. Działaj!
Pozdrawiam
Darek


kerajx
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 3 lut 2015, 17:54
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: kerajx » poniedziałek, 20 lut 2017, 07:33

A czy bez zewnetrznego chłodzenia zawsze będzie złe? Ja pilnuje i dodaje drożdże przy temperaturze 37-38 stopni. Wydaje mi się że nic mi wtedy jeszcze nie rusza.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika

Doody
250
Posty: 293
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: Doody » poniedziałek, 20 lut 2017, 08:28

Nie zawsze. Ale jak ruszą dzikie drożdże w zacierze to zapach zgniłych jaj zdominuje zapach w pokoju ;) Jeżeli udało się dodać drożdże dedykowane i zdążyłeś to bardzo dobrze :ok:
Ja zawsze chłodzę do 33-34 stopni (38 może czasem zaszkodzić drożdżom).
Pozdrawiam
Darek


Autor tematu
redhot
30
Posty: 34
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: redhot » poniedziałek, 20 lut 2017, 08:35

Nie ucz ojca itd.... Ponad 50 warek piwka za mną, coś tam umiem. Mam na tyle sterylne warunki, że i trzy dni bez drożdży nie grożą infekcją (sprawdzone). Mam na to oddzielne pomieszczenie i lampę UV.

Awatar użytkownika

klepa
150
Posty: 160
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: klepa » poniedziałek, 20 lut 2017, 10:15

coś o tej lampie?


Autor tematu
redhot
30
Posty: 34
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: redhot » poniedziałek, 20 lut 2017, 10:22

Lampa taka jak w szpitalach i laboratoriach służy do nocnej sterylizacji powietrza.
http://www.demichem.hg.pl/lampy-bakterio.htm

Ja ma m PLB-302.3

Awatar użytkownika

Doody
250
Posty: 293
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: Doody » poniedziałek, 20 lut 2017, 11:20

redhot pisze:Nie ucz ojca itd.... Ponad 50 warek piwka za mną, coś tam umiem.


Nie o to chodzi żebym się wymądrzał, chce pomóc... Widziałem już pozostawiony zacier do rana, a rano pracujące dzikie drożdże. Jak masz sprzęt, który umożliwia sterylizację zacieru do momentu zadania drożdży to gratuluje.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

klepa
150
Posty: 160
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: klepa » poniedziałek, 20 lut 2017, 11:49

Doody. Ale jak to było 25 kg na dwa fermentatory i pewnie jeszcze z zalewaniem, to zgodzisz się chyba, że 50 l zacieru w ciągu nocy (balkon?) nie złapie zakażenia.
Ja wystawiam 30 kg w jednej beczce na werandę, a chłodziłem do tej pory tylko raz, bo w lipcu. Jeżeli robi się na czysto, myje sprzęt i nie papra brudnymi łapami (słyszysz, kerajx?) , to samo aż tak szybko nie ruszy. No i jeszcze z taką nadfioletową lutlampą?! Toż to nawet myszy powybija! :)

Awatar użytkownika

Doody
250
Posty: 293
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: Doody » poniedziałek, 20 lut 2017, 12:30

:ok:
Ja jak zacieram na lenia w beczce 120l to mam przygotowane w zamrażarce plastikowe, 2litrowe butle z zamarznięta wodą (tak z 10 szt.) Jak zacier schodzi z temperatura poniżej 45 stopni i wrzucam butle i szlus ;) Do tych 34-35 stopni da radę schłodzić dość szybko.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

klepa
150
Posty: 160
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: klepa » poniedziałek, 20 lut 2017, 12:39

O panie, o ludzie! Ty to chyba kawaler jesteś. ;)
Przyjedź i wytłumacz Mojej, że jeszcze oddzielna szuflada w zamrażarce by mi się przydała. :twisted:
ed: Po przeliczeniu, to nawet dwie szuflady. Zazdraszczam.

Awatar użytkownika

Doody
250
Posty: 293
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: Doody » poniedziałek, 20 lut 2017, 12:53

klepa,
Trzeba wyjadać na bieżąco :hahaha:
Pozdrawiam
Darek


Autor tematu
redhot
30
Posty: 34
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: redhot » czwartek, 23 lut 2017, 08:32

No dobra, wieści z frotu. Zamówiony kolejny worek "heavy", a dzisiaj zamówie kolejne dwa. Różnica między poprzednim słodem a tym jest ogromna, ten prawdziwie czuć wędzonką. Zacier fermentuje jak szalony:
Obrazek
Zatarłem kolejną porcję. Młóto ładnie się zbija, zakupiłem sobie nierdzewną kielenkę do jego wygarniania:
Obrazek
Filtracja:
Obrazek
Z czwartego worka filtracji nie zrobię, żeby zobaczć czy jest róznica między fermentacją z ziarnem i bez. Używam takich drożdży:
Obrazek
I na koniec pytanie: czy można fermentować w kadzi zaciernej i filtrować po fermentacji?

Awatar użytkownika

Doody
250
Posty: 293
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: Doody » czwartek, 23 lut 2017, 09:41

Jak najbardziej, aromaty będą znacznie mocniejsze.
Pozdrawiam
Darek


Autor tematu
redhot
30
Posty: 34
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: redhot » czwartek, 23 lut 2017, 18:10

Obrazek
Ależ szybkie drożdże. Jak tak dalej pójdzie, to jutro pierwszy odpęd na surówkę. Gotował będę na p-s, wypełnienie sprężynki. Odbiorę tylko przedgon 100ml i resztę zbieram do butelek, które zostały mi po winie do beczki [szklane 5l].

Awatar użytkownika

Doody
250
Posty: 293
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: RedHot robi whisky. Od zera do swojego singla.

Postautor: Doody » czwartek, 23 lut 2017, 19:09

To normalne że zacier ze słodu jęczmiennego fermentuje aż miło. Nigdy nie czekałem dłużej niż 5 dni na destylację. Przy pierwszym odpędzie odbieram wszystko od początku aż go 99stopni na kotle. Dopiero za drugim razem odcinam frakcje.
Pozdrawiam
Darek


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość