Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
I tak trzeba! Kolega konstruktor ma szansę poprawić swoją aparaturkę wg. naszych rad i będzie miał wcale zacny sprzęcik. Nie ma co się łamać a następnym razem pytać zanim się zrobi. Ja np. trochę żałuję, że mam rurę o średnicy 4 cm a nie 5 czy 6, ale trudno, na tej 4-ce też daje się pracować. Kiedyś może sobie wymienię na większą. Ale tymczasem trzeba się cieszyć zyciem.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Panowie jeśli chodzi o bezpieczeństwo (nie jestem idiotą) to układ ma zabezpieczoną bańkę poprzez zawór bezpieczeństwa (ciśnieniowy) dodatkowo układ "olejowy " jest otwarty tzn zawór otwarty ponad lustrem oleju. Grzałki typowe do oleju, czyli jak by kto nie wiedział maja inna temperaturę powierzchniowa niż te do wody.Poza tym sterownik jest tak zaprogramowany , że czuwa nad temperaturami i w stosownym czasie wyłączy. Nawet jeśli użytkownik by zapomniał, że psoci. Pozdrawiam
Kolego modzel, cieszymy się, że dbasz o bezpieczeństwo, ale zasada żelazna jest taka, że NIE STOSUJEMY APARATURY ZAMKNIĘTEJ ani żadnej, którą można choćby teoretycznie zamknąć w czasie obsługi. Zawory bezpieczeństwa, automatyka, zabezpieczenia, jak najbardziej, ale aparatura MUSI być fizycznie otwarta bez możliwości jej zatkania ani nawet zapchania np. pulpą z kotła. Ja w życiu "przerobiłem" już wiele zabezpieczeń, które "przeżyły" awarię aparatury, którą miały zabezpieczać i sporo urządzeń, które spalając się chroniły swoje bezpieczniki... Jak pytasz nas o opinię, to jest taka, jaką Ci napisałem i nikt z szanujących się psotników nie da Ci innej. A z temperaturami jest tak, że póki w naczyniach jest ciecz, to temperatury nie przekroczą temperatur wrzenia, w których urządzenie normalnie pracuje. Gdyby na skutek np. wzrostu ciśnienia w aparaturze temperatura wrzenia wzrosła powyżej tych 100 stopni, to urządzenie ją wyłaczy. Słusznie. Ale co będzie, jak się urządzenie zawiesi albo w oprogramowaniu mikrokontrolera będzie bug? Nawet, gdybym był pewien, że automatyka działa super, to i tak nie zamykałbym aparatury. Diabeł i dzielnicowy nie spią. Poza tym jak już tak bardzo chcesz mieć te 2 systemy refluksu na raz, to da się je rozwiązać stosując tylko jeden zawór - ten na rurce refluksowej i rozwiązując sprytnie jeziorko odpływowe z chłodnicy - powinno mieć 2 otwory wylotowe: jeden bliżej dna - w stronę kolumny, drugi - powyżej pierwszego, bezzaworowy, otwarty - do odbieralnika. Wtedy jak zamkniesz zawór, to masz refluks tylko wewnętrzny, jak nieco otworzysz zawór - będziesz miał refluks zewnętrzny a aparatura będzie otwarta. Więc się da, tylko trzeba pomyśleć.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Witam Serdecznie dziękuję za rady, na pewno się do nich zastosuję. Przerobie układzik nie wielka to sprawa a poprawi bezpieczeństwo. A jeśli chodzi o te odległości między palcami to je zmniejszać i ewentualnie zwiększyć wypełnienie (mam ok 120 cm ,z tego co czytałem to tyle w zasadzie powinno wystarczyć). Czy to będzie miało znaczący wpływ na jakość produktu ? Pozdrawiam modzel
Patrząc na sposób podłączenia grzałek, to z pewną nieufnością patrzę na tę maszynkę. Nie bardzo widać jaki termometr zastosowano, jeśli nie jest to termometr elektroniczny z rozdzielczością do 0,1C to konieczna będzie wymiana. Trzy zimne palce to trochę mało jak dla mnie. Albo wolny odbiór destylatu, albo duuuuże zużycie wody. W zestawie brak zaworka do sterowania zimnymi palcami.
Pierwszy aparat - odstojniki do wywalenia, termometr na szczycie do wymiany i przydał by się jeszcze jeden zimny palec. No i grzanie tylko na taborecie gazowym ( ) Drugi aparat - zawór pomiędzy chłodnicą a kolumną do wywalenia, zimne palce zbyt szeroko rozstawione i za mało, termometr do wymiany, siatka na dole kolumny do wywalenia. Bez tych zmian - oba aparaty to badziewie
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości