Razowy kwas chlebowy

...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Szlumf
2000
Posty: 2383
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 631 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy

Post autor: Szlumf »

@ rafi0345.
Podaj pełny skład z etykiety tego kwasu.
alembiki
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Razowy kwas chlebowy

Post autor: Kamal »

rafi0345 pisze:Czyli generalnie nic wysoko procentowego nie da się z tego uzyskać?
Bez cukru i drożdży nie. :-)
K.
Obrazek

Autor tematu
rafi0345
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 10 sty 2015, 20:55
Re: Razowy kwas chlebowy

Post autor: rafi0345 »

A oto pełny skład z etykiety:
woda, cukier, mąka żytnia razowa, słody (3%): żytni i jęczmienny, dwutlenek węgla.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Razowy kwas chlebowy

Post autor: rozrywek »

Na kaca wypij szklaneczkę, nie szklaneczkę kielonek,a resztę zwyczajnie wylej, tak po prostu.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Szlumf
2000
Posty: 2383
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 631 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Razowy kwas chlebowy

Post autor: Szlumf »

Patrząc na skład zrobiłbym na nim jakiś mały nastaw by sprawdzić czy naprawdę nie ma konserwantów szkodliwych dla drożdży. Tylko wcześniej ubiłbym pirosiarczynem wytwórców kwasu mlekowego. Destylat może mieć ciekawy smak.
Awatar użytkownika

k.kolumb
150
Posty: 194
Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
Ulubiony Alkohol: Talisker
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Razowy kwas chlebowy

Post autor: k.kolumb »

Da się ! Upiep...zysz się na 100% i będziesz miał 0% satysfakcji .
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.

Autor tematu
rafi0345
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 10 sty 2015, 20:55
Re: Razowy kwas chlebowy

Post autor: rafi0345 »

To teraz pozostaje tylko praktyka. Napisze jak wyjdzie coś ciekawego z tego - o ile wyjdzie.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Razowy kwas chlebowy

Post autor: Kamal »

Ale dodaj cukru i drożdży, bo inaczej nic nie uzyskasz %. ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

ustianowski
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 17 lut 2015, 15:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Razowy kwas chlebowy

Post autor: ustianowski »

Kolego popatrz na gwiazdki i ilość postów pod nimi. To są goście którzy znają się na rzeczy, i nie takie trunki przepuszczali przez rurki. Więc jeżeli mówią że: Gó...no z tego zrobisz, to na pewno się nie mylą. A jak masz tego sporo to rozdaj znajomym, miesiąc po terminie jeszcze nic mu nie jest. A to jest zdrowy i dobry napój .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”