Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 15:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 27 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Radosna twórczość dorobkiewiczów - niehobbystów
PostPostNapisane: sobota, 11 cze 2011, 23:51 
Uczestniczyłem w forum motocykli Iż, antyków z około 48-56 lat do tyłu. Było fantastycznie, ale ilość "gównianych" amatorów tego tematu była przerażająca. Widzę na tym forum podobnych osobników. Może damy sobie spokój w temacie Tych, którzy mają tylko promować sprzedaż danego typu aparatury, a zaczniemy wykluczać osoby, których główną misją jest "cicha" promocja swojego sprzętu, który potem jest najlepszy na Allegro. Wkur....ją mnie ludzie, co to uważają się za wielkich hobbistów, ale chodzi im tylko o komercję, czyli o zysk ze sprzedaży, czytaj kurwa handel. Jednocześnie szanuję tych forumowiczów, którzy dzielą się swą wiedzą i doświadczeniem z innymi, a jednocześnie nie jest ich intencją osiąganie jakichkolwiek korzyści ze swojej działalności.

PS.Osoba pisząca post znajdowała się pod wpływem rektyfikatu, choć nie ograniczyło to jej zdolności psycho-motorycznej, natomiast wzmocniło poczucie sprawiedliwości.

W tytule powinno być "dorobkiewiczów", przepraszam autor postu.

Ostatnio edytowano niedziela, 12 cze 2011, 00:15 przez jacekpolak111, łącznie edytowano 1 raz

Butelka Bahia 350 mlButelka Bahia 350 ml
Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek.
Cena: 16,99 zł  
Promocja: 14,99 zł
Drożdże T Vodka StarDrożdże T Vodka Star
T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł  
Promocja: 8,99 zł
 Tytuł: Re: Radosna twórczość dorbkiewiczów - niehobbistów
PostPostNapisane: niedziela, 12 cze 2011, 00:15 
Tematy: 1
Jestem za!!!! Również jak przedmówca jestem pod wpływem ambrozji wyprodukowanej w domowym zaciszu ( sąsiada urodziny). Według mnie jesteśmy elitarną grupą osób wtajemniczonych, którzy cenią sobie alkohol wysoko %%%% wyprodukowany w domowym zaciszu xd nie rozmieniajmy na drobne naszej twórczości!
Pozdrowionka

PostPostNapisane: niedziela, 12 cze 2011, 08:18 
Tematy: 4
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Jeśli chodzi o handel sprzętem do produkcji to rzeczywiście wkurza masowe wprowadzanie w obieg odstojnikowych kolumn z termometrami od CO, co więcej często po niemałej cenie... Jak już sprzedawać to profesjonalnie wykonany sprzęt z którym użytkownik nie będzie miał problemów, bo przecież nie każdy ma czas i możliwości, żeby samemu coś złożyć.

jacekpolak111:
Najpierw piszesz o "gównianych" amatorach a potem narzekasz na promowanie sprzętu na forum. Mogę Cię zapewnić, że żaden z tych "konstruktorów" z allegro nigdy na tym, ani na podobnym forum nie był zarejestrowany (a nawet jeśli to niewiele się udzielał). Gdyby było inaczej to wiedzieliby jakie czasami karygodne błędy popełniają...
Jeśli chodzi o promowanie na forum dobrego sprzętu to jestem za. Często pojawiają się pytania o to jaką kolumnę kupić, więc jakiś tam popyt jest, dlatego powinniśmy nakierowywać tych ludzi, żeby nie musieli później przerabiać kolumny lub kupować nowej.
Inną zupełnie sytuacją jest, gdy ktoś zachwala swój sprzęt dający kosmiczne wyniki itd. a nie potrafi odpowiedzieć w trakcie dyskusji na niektóre pytania i wykręca się z udzielenia odpowiedzi. Całkowitą niedorzecznością jest też zachwalanie produktu finalnego z danej kolumny, kiedy to nie ma się porównania z wyrobami innych- dla kogoś alkohol po pierwszej rektyfikacji będzie absolutem, bo wcześniej próbował tylko pot-stillowych urobków, a dla innego podwójna rektyfikacja + chemia i węgiel pomiędzy to minimum, żeby dało się pić...

PostPostNapisane: niedziela, 12 cze 2011, 09:39 
Tematy: 60
Cytuj:
Mogę Cię zapewnić, że żaden z tych "konstruktorów" z allegro nigdy na tym, ani na podobnym forum nie był zarejestrowany

Oj, zdarzają się.
Cóż, jeżeli ktoś chce kupić sprzęt do destylacji, a wyboru dokona tylko na podstawie opisów z Allegro, to nie zawahałbym się przed nazwaniem go tępakiem. To trochę tak jakby wybierać lustrzankę, kupić ją wg. opisów Allegrowych, a potem dopiero wejść na forum fotograficzne i się pytać, czy to dobre zdjęcia robi. Poziom wiedzy "bimbrowniczej" w narodzie jest żenująco niski, pokutuje mit odstojników i metanolu- nie dziwię się, że taki sprzęty są produkowane. Dziwie się tylko kupującym.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: niedziela, 12 cze 2011, 09:40 
Tematy: 10
W pełni popieram kolegę przedmówcę, forum ma pomagać i kierować na najlepsze ścieżki naszego hobby. Dlatego też promocja dobrego sprzętu czy drożdży i każdego nam potrzebnego osprzętu jest jak najbardziej wskazana.

PostPostNapisane: poniedziałek, 13 cze 2011, 09:10 
Stworzenie porządnego spirytusu uważam obecnie za naprawdę duży wyczyn, choć wcześniej w ogóle w to nie wierzyłem. Cóż, jestem raczej sceptyczny i obserwując reakcję ludzi na stwierdzenie "robię spirytus", byłem zdumiony, że większość myśli o bimbrze. Oznacza to bardzo niski poziom wiedzy odnośnie obecnych możliwości w tym sporcie. Dlatego właśnie nie podoba mi się, że sprzedawcy aparatur za wszelką cenę chwalą tylko swój wyrób, pomijając, lub krytykując inne konstrukcje. Wprowadza to zamęt i potencjalna osoba, która chciałaby rozpocząć zabawę ma bardzo utrudnione zadanie. Taki brak obiektywizmu obniża ponadto poziom forum. Wskazana jest tylko rzetelna wiedza, a nie promocja i komercja. Z tym proszę sprzedawców o przejście do popularnego serwisu aukcyjnego, a nie podczepianie się pod forum hobbistów. Faryzeuszom i dwulicowcom mówię stanowcze NIE.

PostPostNapisane: poniedziałek, 13 cze 2011, 10:05 
Ale powiesz o kogo konkretnie Ci chodzi?
Cytuj:
sprzedawcy aparatur za wszelką cenę chwalą tylko swój wyrób, pomijając, lub krytykując inne konstrukcje.

Ech, a co mają robić? Napisać "moja maszyna to w zasadzie śmieć, nie kupujcie jej bo zbudowana jest niezgodnie ze sztuką. Kolega X i Kolega Y, których aukcje znajdziecie pod tym linkiem budują sprzęt lepszy i ładniejszy"?!

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

Tytuł: Re: Radosna twórczość dorobkiewiczów - niehobbystów
PostPostNapisane: poniedziałek, 13 cze 2011, 11:37 
Najlepiej niech nic nie piszą, albo obiektywnie podejdą do tematu. Wychodzę z założenia, że "niech dzieło broni się samo", a jeśli ktoś ma zamiar "przekonywać" forumowiczów do swojego produktu, to powinien robić to umiejętnie i racjonalnie. Forum ma charakter tematyczny, nie powinno służyć do przekomarzania się i dywagacji akademickich, podpartych wyłącznie chęcią zarobku. Wiadomo, że ten, co chce coś sprzedać będzie "szedł w zaparte", ale od tego są inne portale. Wolałbym, aby tu sprzedawcy wyrażali wyłącznie opinie o powstałym na ich aparatach produkcie, to przynajmniej jest wystarczająco subiektywne, aby nie było mylące. Toczące się walki o przewadze jednego systemu nad drugim do niczego nie prowadzą, oprócz chaosu. Ten typ "reklamy" to nic innego, jak tylko mierne usiłowanie wciśnięcia potencjalnemu klientowi swojego sprzętu.
Przyznaję, że denerwuje mnie takie zachowanie. Osobiście nie krytykuję, ani nie zachwalam żadnego rozwiązania technicznego, jak i sposobów działania na różnych typach sprzętu. Mogę jedynie zasugerować inne rozwiązanie danej kwestii, pomóc, jeśli ktoś ma problem. Wpieranie, że coś jest gorsze, tylko dlatego, że sprzedawca ma inny typ aparatu to już DROBNA przesada. Jest to działanie nieuczciwe i takie zamierzam krytykować. Forum ma pomagać osobom, które chcą poznać arkana procesu destylacji, a nie dezorientować bezsensowną krytyką.
Co do podania o jakie osoby mi chodzi, to biorąc pod uwagę późniejszą, bezsensowną polemikę i "przerabianie chleba na gówno" temat pozostawiam bez odpowiedzi.

PostPostNapisane: poniedziałek, 13 cze 2011, 15:40 
A widzisz, szkoda- bo forum jest dla użytkowników. I jeżeli użytkownikom coś się nie podoba, to należy to zgłosić- czy publicznie, czy na PW. Z drugiej strony, forum jest otwarte- i nie można odmówić dostępu do niego konstruktorom, tramwajarzom, czy Rosjanom.

PostPostNapisane: piątek, 17 cze 2011, 17:54 
Tematy: 6
Bimbrownikiem jestem z przymusu, bo spirytus do nalewek za drogi (stówa za litr ja pitole :shock: ). Celem mojej działalności jest KORZYŚĆ MAJĄTKOWA, konkretnie uniknięcie akcyzy. Najlepiej od razu mnie zbanujcie, bo nie uważam się za hobbystę.

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 27 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1