Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Tak, grzałkę mam 1,4 kW bez regulatora. Gdy kolumna nie miała pierścienia rozdzielającego, nie sposób było jej zalać. Po zamontowaniu pierścienia (w połowie długości wypełnienia) kolumna, po ok. 15 minutach stabilizacji i nasączaniu wypełnienia, zaczynała się zalewać, ale wtedy wystarczyło otworzyć zaworek na LM-ie i wszystko wracało do normy. Bez wizjera nie zauważył bym tej sytuacji. Myślę, że z pierścieniem rozdzielającym i przy średnicy kolumny 42 mm, grzałka 1,4 kW to maksimum co można zamontować bez regulatora. Kolumna pracuje tuż na granicy zalania. Pozdrawiam.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Gratuluje dokończenia dzieła oraz uzyskanych wyników.
Cytuj:
szwistaq napisał(a): Powiedz mi, czy 22mm nie za mało, tyle się naczytałem o redukcji z większego na mniejszy bo nie będzie cugu, bo tylko to mnie powstrzymuję do jej zamontowania.
Wg mnie nie za mało, przy kolumnie fi 42 wystarczyło by nawet odejście z rurki fi 18 co udowodniła praca mojej. Zawór fi 22 musiałem przydławić o połowę aby kolumna była stabilna a odbiór i tak miałem 1l/godz. Pozdrawiam wszystkich przyszłych konstruktorów VM-ów
Tak więc, opierając się na twoim doświadczeniu: masz fi 42 z redukcją na fi 22, ale nawet i fi 18 dało by radę, podpowiedz czy przy mojej kolumnie fi 54 odpływ par fi 22 wystarczy, czy może jednak fi 28 w celu większej możliwości regulacji? Dodam że będzie to keg 30L podgrzewany taboretem gazowym.
Stosunek przekroju rury fi 54 do przekroju rury fi 22 to ok. 7, natomiast fi 54 do fi 28 wynosi 4 i myślę, że to jest optymalny stosunek dający możliwość regulacji zaworem. Przy odejściu z rurki fi 22 pewnie też nie byłoby problemu z pracą kolumny ale wtedy, nawet przy całkowitym otwarciu zaworu, mogła by nie pracować z optymalną (maksymalną) wydajnością. Zawsze lepiej mieć jakąś możliwość optymalizacji procesu i regulacji pracy kolumny nawet jeśli koszty budowy będą trochę większe
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości