Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 15:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanie od początkującego w temacie drożdży i spirytusu
PostPostNapisane: poniedziałek, 19 gru 2011, 17:41 
Tematy: 1
Witam!
Zaczynam swoją przygodę z psotnictwem. Na razie zbieram wiedzę teoretyczną z forum :) ale już nie długo zakup pierwszego sprzętu. Nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania, więc o to one.

1. Jak radzicie sobie z rozcieńczaniem spirytusu? Chodzi mi o dodawane ilości wody, soku. Jak je odmierzacie w sytuacji kiedy z obliczeń wychodzi, że trzeba dodać 1.05 litra, 0.56 litra, by osiągnąć zamarzoną przez nas wartość %. Zaokrąglacie czy jednak są osoby na forum które mają na to sposób czyt. dokładne zlewki, mierniki?

2. Jak rozumieć opis drożdży, że fermentacja przebiega burzliwie ? Nie używamy żadnych przykrywek, rurek ? Jeżeli nie, ile zostawiamy grzybkom wolności w stosunku do beczki, kubła ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :piwo:

Tytuł: Re: Pytanie od początkującego
PostPostNapisane: poniedziałek, 19 gru 2011, 17:45 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
1. A potrzebujesz tym częstować Prezesa Urzędu Miar i Wag? Ja robię albo na oko, albo z wykorzystaniem alkoholomierza- z tym, że trzeba uważać- odczekać chwilkę, bo woda i spirol muszą się wymieszać.

2. Burzliwie= na początku jest zwykle parę cm piany. Rurka się nie sprawdza, bo wychlapie z niej wodę (przy turbo). Najlepiej fermentować to w beczce lub uchylonym fermentorze.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: poniedziałek, 19 gru 2011, 18:02 
Tematy: 12
1. Do naczynia ze spirytusem wkładam alkoholomierz, dolewam wody i odczytuje wynik- jak jest za mało wody to znów dolewam.

2. Ja fermentator mam w domu i odprowadzam powietrze z fermentatora wężykiem do wentylacji. W lecie fermentator wynoszę z domu i myślę zastosować rurkę fermentacyjną nie wiem czy się sprawdzi ale spróbuje bo jest problem z muchami octówkami. http://zdrowenalewki.pl/p/10/117/rurka- ... oria-.html

Ostatnio edytowano poniedziałek, 19 gru 2011, 19:43 przez Zygmunt, łącznie edytowano 1 raz
Styl.

PostPostNapisane: poniedziałek, 19 gru 2011, 20:44 
Tematy: 7
pozwolę sobie :

Tabela mieszania spirytusu 95% z wodą
Zygmunt napisał(a):
A nie prościej C1 x V1 = C2 x V2? C- stężenia, V- objętości.
Chcesz mieć 2 litry 40 procentowej wódki, a masz spiryt 95,6:
C1- 95,6 V1- x
C2- 40 V2- 2l

V1= (C2 x V2)/ C1, czyli 80/95,6, czyli wychodzi, że masz wlać 0,83 litra spirolu i dopełnić do 2l wodą.

na podstawie tego możesz sobie wyliczyć

PostPostNapisane: poniedziałek, 19 gru 2011, 22:00 
Tematy: 12
szczurek.g Nie po to robię alkohol aby rozcieńczać do 40 %. Dla mnie prościej jest użyć alkoholomierza.

PostPostNapisane: poniedziałek, 19 gru 2011, 22:29 
Tematy: 4
Tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/kalkulator-nastawiania-zacieru-t380.html?hilit=kalkulator
jest bardzo przydatny kalkulator do obliczania rozrabiania alkoholu z wodą ale także do ustalania proporcji dla cukrówek.

Polecam :punk:

PostPostNapisane: poniedziałek, 19 gru 2011, 23:40 
Tematy: 7
@we125

a jak nie masz alkoholomierza pod ręką a chcesz rozrobić do 50 % to co na smak,nikt tak dobry nie jest. To jest prosta matma, w której można użyć dowolnych stężeń i ich ilości, i przeliczyć sobie nie tylko na 40 % ale na 50% ba nawet 52,5 %.

Jak nie potrzebujesz 40 % to używaj jaki chcesz, mi np powyżej 90% jakoś nie smakuje.

Post był odpowiedzią na pytanie nr 1 kabeusza

miłego psocenia, szczurzycho :)

PostPostNapisane: wtorek, 20 gru 2011, 12:59 
Tematy: 6
kubeusz napisał(a):

1. Jak radzicie sobie z rozcieńczaniem spirytusu? Chodzi mi o dodawane ilości wody, soku. Jak je odmierzacie w sytuacji kiedy z obliczeń wychodzi, że trzeba dodać 1.05 litra, 0.56 litra, by osiągnąć zamarzoną przez nas wartość %. Zaokrąglacie czy jednak są osoby na forum które mają na to sposób czyt. dokładne zlewki, mierniki?

2. Jak rozumieć opis drożdży, że fermentacja przebiega burzliwie ? Nie używamy żadnych przykrywek, rurek ? Jeżeli nie, ile zostawiamy grzybkom wolności w stosunku do beczki, kubła ?
:piwo:

Odnośnie pierwszego pytania :
Jeśli chcesz bardzo dokładnie rozcieńczyć wytworzony alkohol to najpierw zmierz zawartość alkoholu który posiadasz a następnie korzystając z tabeli lub kalkulatora do którego link został już podany zorientuj się ile musisz dodać wody aby uzyskać odpowiednie stężenie. Gdy będziesz już wiedział to korzystając z np. takiego pojemnika http://allegro.pl/okt-dzbanek-pojemnik- ... 57874.html możesz dość dokładnie odmierzyć odpowiednią ilość wody.Małymi rozbieżnościami nie ma się co przejmować ponieważ są nie wyczuwalne w smaku.

Odnośnie drugiego pytania : Fermentacja burzliwa charakteryzuje się bardzo silnym uwalnianiem gazów które są produktem ubocznym pracy naszych drożdży. W tym czasie może pojawiać się piana na wierzchu dlatego powinno się zostawić trochę wolnego miejsca w naczyniu aby nastaw nie wykipiał.

Ja na przykład zrobiłem nastaw w kegu 50l z 8 kg cukru, 50g kwasku cytrynowego 8 kostek drożdży piekarniczych dodałem też mały słoiczek przecieru pomidorowego a wszystko zostało zmieszane z 40l wody. Całość zaczęła pracować po ok 15 min dość gwałtownie (jak potrząśnięta butelka coli) całość pracowała w mniej więcej takim tempie tydzień a potem się wszystko się uspokoiło i przez resztę czasu pracowało bardzo słabo i płyn się wyklarował tak że w tym tygodniu pójdzie na rurki :P

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: wtorek, 20 gru 2011, 14:04 
Tematy: 60
Cytuj:
8 kostek drożdży piekarniczych

:o

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: wtorek, 20 gru 2011, 14:18 
Tematy: 6
Zygmunt napisał(a):
Cytuj:
8 kostek drożdży piekarniczych

:o

Nie przerażaj się większa ilość drożdży to szybsza praca nastawu, może spróbuje następnym razem dać mniej żeby sprawdzić jak to będzie pracowało, ale na razie muszę uporać się z tym nastawem. Nie dodawałem do niego żadnych środków do klarowania a mimo to jest czyściutki jak łza 8-) A jaki będzie końcowy efekt przekonam się niebawem mam nadzieję że wszystko będzie ok ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1