Odnośnie tego bentonitu to jest jakaś lipa. Dodałem go pięć dni temu, a nastaw wyklarował się w raczej słabym stopniu (użyłem proporcji i instrukcji z opakownia). Kupiłem wczoraj "SuperKlar-24h" (dwie saszetki z płynem A i B). Czy mogę to dodać do tego samego nastawu (wcześniej dodałem bentonit)? I czy mogę (a jeśli tak to jak) przechować resztę tego co mi zostanie (saszetki są na 25litrów a ja chce sklarować 15litrów)?
______________________________________________________________________ Pędzę bo to mnie kręci...
Bentonit działa długo. No i musi byc dobrze uwodniony przed dodaniem. Śmiało dawaj turboklar, efekty po paru minutach, a po 24h kryształ.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Mi jedno opakowanie TurboKlaru wystarcza na trzy fermentory 33l. Możesz dzilić, trzymaj w lodówce. Najlepiej nabrać sobie trochę strzykawka z igłą, a dziurkę zakleić. Kup gruba igłę (1,2mm), bo w saszetce B ciecz jest gęsta i ciężko się ją nabiera.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Nie- kup nowe igły, to koszt 10 groszy a masz pewność, że nie zakazisz sobie nastawu, wina, czy co tam innego chcesz klarować... Przy cukrówkach idących na rurki to nie problem, ale szkoda tracić w ten sposób coś szlachetniejszego.
Ok. Rozumiem. Wiem że to taki koszt tylko chodziło o to że mam taką akurat w domu, no ale jak ma być nowa to będzie Dziękuję za odpowiedzi i pomoc w tym temacie. Pozdrawiam.
______________________________________________________________________ Pędzę bo to mnie kręci...
Tytuł: Re: Pytanie od początkującego w temacie drożdży i spirytusu
Napisane: niedziela, 15 sty 2012, 22:25
Witam. Dziś skończyłem destylację, otrzymałem 76% po drugiej destylacji na pot-stillu ale mam mały problem... Jak zwykle rozrobiłem z wodą (przegotowana i ostudzona do około 20st.) i kurczę coś dziwnego się stało, destylat zrobił się mętny i jakby "niebieski" , moc tak jak zawsze koło 50% smak jest ok ale wygłąd do d...
Pierwszy raz coś takiego widzę, co się stało?
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości