Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Tytuł: Re: Pytanie o schemat DESTYLATORA z Allegro
Napisane: czwartek, 24 wrz 2009, 11:13
Zacytowany przez Cezarego czuję się trochę "wyrwany do tablicy". Odpowiadając na post Ben8 nie miałem możliwości zobaczyć obu instrumentów, były wklejone dwa linki, z których jeden nie działał. Później wklejone foty zilustrowały sprzęt (rysunek kolumny z deflegmatorem), który jako aparat destylacyjny sprawdzi się bezproblemowo. Jedyne co, to cena takiego aparatu. Stąd propozycja wykonania we własnym zakresie (info Ben8) za mniejszą kasę instrumentu opartego na głowicy NS lub ZP bo takie schematy na forum są i jest w czym wybrać.
Z Cezarym muszę się zgodzić, niepotrzebnie dyskryminujemy wszystkie rozwiązania konstrukcyjne na Alledrogo. Trafiają się tam sprzęty godne uwagi, rozwiązane prawidłowo. Może twórcy czasem pochopnie skomplikowany sprzęt destylacyjny nazywają aparatem do rektyfikacji ale... Właśnie po to jest to forum, żeby naświetlać i pokierować nowego poszukiwacza psotnych przygód.
Co do wysokości kolumny z głowicą NS. Cezary stwierdził, że to będzie "KROWA". Pewnie, że im dłuższa rura tym lepiej ale... Przedstawiam mini-still Bakobaba, małe jest piękne a efekty (kiedyś znalazłem filmik na YouTube) są znakomite Śmiało można brać to rozwiązanie jako przykład do naśladowania.
Pozdrawiam Calyx
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Napisane: czwartek, 24 wrz 2009, 12:30
Witaj Calyx Jest to jeden z pierwszych schematów na których się wzorowałem budując swoją kolumnę. Według mnie perfekt. Jednak kilka rzeczy mnie zniechęciły do projektu mini still. - miedź – nie mam zaufania do miedzi. - wysokość kolumny, jeszcze raz podkreślam że moim zdanie opartym na obserwacjach z różnymi długościami poniżej 100 cm to nie jest to – zamienia się w metodę garnkową. - elementy – pokazane tutaj elementy Są do uzyskania tylko w miedzi. Z kwasówki nieosiągalne za normalne pieniądze. Dla przykładu znalazłem z kwasówki taki piękny zawór igłowy prawie jak na zdjęciu, tylko kwasówka (naprawdę igłowy, nie grzybkowy, czy kulowy) ale cena – 142 euro plus koszty przesyłki. SZOK. Elementy dostępne w KO niemalże determinują nas do zbudowania kolumny opartej na głowicy NS właśnie o wymiarze powyżej 200 cm Nie przeczę że jest możliwe zbudowanie identycznego projektu z KO ale uważam że cena będzie wyższa niż obecnie proponowana.
Napisane: czwartek, 24 wrz 2009, 14:01
33cezary napisał(a):
... Nie przeczę że jest możliwe zbudowanie identycznego projektu z KO ale uważam że cena będzie wyższa niż obecnie proponowana.
Witaj Cezary
Nie mam najmniejszego zamiaru negować zaproponowanej ceny ani udowadniać na siłę, że coś można taniej a lepiej. Podane przeze mnie linki to propozycja "jak umiesz, zrób to sam". Na ruskiej stronce rozwiązanie kolumny z KO jest niemal identyczne jak w mini-still Bakobaba. Cena po przeliczeniu rubla podobna jak rodzime produkcje na Alledrogo Podałem linki tylko jako przykład rozwiązania konstrukcyjnego. Osobiście opanowałem grę na instrumentach ZP. Psocę na bardzo podobnym rozwiązaniu (pierwszy wzór) ze spiralnym deflegmatorem na szczycie. Wykonanie tej kolumny jest proofi, przemyślane i cieszy oko swoim wyglądem. (Tu podpisuje się obiema rękami pod Twoim txt, nie negujmy wszystkiego "nie, bo nie"). Nie możesz jednak zaprzeczyć, że satysfakcja ze zmontowania "saksofonu" własnoręcznie, jest bezcenna (i nie zapłacisz za robociznę)
Acha, wstępne oczyszczanie psoty wysokoprocentowej na filtrze węglowym również przynosi efekty poprawy smakowo-zapachowej. Pewnie, że rozcieńczenie i schłodzenie daje super efekt ale przecież czasem potrzebna jest psota wysoko %. Nikogo nie namawiam do takich działań, osobiście filtruję bez stresu
Pozdrawiam serdecznie Calyx
Edit: Cezar, w Twoim poście (opis kolumny) zauważyłem zdanie: "...jest ona w układzie zamkniętym...". Ten układ z deflegmatorem też jest układem otwartym, powiązanym z atmosferą poprzez odbiór, chłodnicę.
Pozdr. Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Napisane: czwartek, 24 wrz 2009, 15:43
Oczywiście- radość tworzenia jest niesamowita, siedzenie i czekanie – poleci czy nie, zagra czy nie, sam proces twórczy jest (przynajmniej dla mnie) frajdą, tworzenie czegoś z kupki części . Dlatego postanowiłem robić coś co sprawia mi przyjemność, oraz myślę że mam smykałkę, a jeżeli da dodatkowe fundusze – idealnie. Na forum nie staram się w ogóle czy to promować siebie, czy produkt, są tutaj w większości tacy zapaleńcy jak ja i nawet zabieranie im możliwości tworzenia było by już „wykroczeniem”. Odzywam się ponieważ staram śledzić forum a wpisy które dotykają mnie bezpośrednio – komentować starając przedstawić mój punkt widzenia czy też ewentualnie czegoś się nauczyć.
A wracając do – „układ zamknięty” – „układ otwarty” Do tej pory byłem przekonany iż układem otwartym nazywamy układ w którym w całym układzie panuje normalne ciśnienie atmosferyczne i przepływ destylatu spowodowany jest jedynie grawitacją, Zaś zamkniętym to układy gdzie występują różnice w ciśnieniach w różnych punktach instalacji i ciecz może przepływać nie tylko pod siłami grawitacyjnymi.
Jeżeli się myle, to pytanie - kiedy mamy ukłąd zamknięty? i w takim wypadku czy wogóle układ zamknięty występuje? Bo jeżeli weżmiemy dosłownie sformułowanie układ zamknięty to nigdy, ponieważ zawsze jest miejsce kontaktu wyjścia destylatu z atmosferą.
Napisane: czwartek, 24 wrz 2009, 16:05
Na pytanie o układ zamknięty odpowiem tak- jeżeli ktoś ma aparaturę z refluxem i zakręci zawór odbioru- wtedy odcina środek kotła od atmosfery. Przy braku zaworu bezpieczeństwa nastąpi najpewniej rozszczelnienie sprzętu na najsłabyszym elemencie, w skrajym przypadku byłby to wybuch.
Co do odpowiedzi Cezara dot. ceny- jeżeli prowadzisz działalność to przepraszam za oskarżenie Życzę Ci, żebyś miał powodzenie równie wysokie jak VSOP, a nawet większe!
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości