Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Mam pytanie odnośnie metody garnkowej... mianowicie jak się pozbyć metanolu w metodzie garnkowej ?
A kolejne pytanie dotyczy mojego pierwszego bimbru
Zrobiłem "mini zacier" żeby poprostu zobaczyć czy wyjdzie i żeby nie marnować produktów. Więc zrobiłem ten zacier i upędziłem bimber metodą garnkową... Z tego całego zacieru wyszło mniej więcej 1/4 samogonu i zastanawiam się czy to wylać czy wypić ale zjednej strony swój pierwszy bimber wylać do zlewu to nie wypada.. Ale z drugiej strony lepiej wylać niż się zatruć metanolem i nie wiem co zrobić,,,
ps: próbowałem tego samogonu i to wygląda mniej więcej tak:
-zapach : jak spirytus/denaturat -smak: w pierwsze co to czuć wode i po chwili ok 2-3 s. czuć piekący smak spirytusu -wygląd: wygląd jest dość przezroczysty ale jednak mętny
Przepraszam za tak prymitywne pytania ale jestem początkujący ale bardzo spodobało mi się bimbrownictwo ;D
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Ostatnio edytowano sobota, 10 gru 2011, 16:21 przez Zygmunt, łącznie edytowano 1 raz
Zacier- zawiera scukrzoną enzymatycznie skrobię ze zbóż. Nastaw- woda z cukrem i drożdżami/ ew. owocami.
Metanol- w nastawie cukrowym praktycznie go nie ma. Jest produktem przemiany pektyn, a w cukrze przecież ich nie ma...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
zastanawiam się czy to wylać czy wypić ale zjednej strony swój pierwszy bimber wylać do zlewu to nie wypada.. Ale z drugiej strony lepiej wylać niż się zatruć metanolem i nie wiem co zrobić,,,
NIe ma obawy o zatrucie metanolem. JA bym wypił bo szkoda wylewać. Ma to jeszcze jedną zalet każde następne pite będzie bardziej smakowało
______________________________________________________________________ "Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Metoda garnkowa powstała z zasady "polak potrafi".
Zapewne w warunkach extremalnych przy braku innego sprzętu i możliwości. Potrzeba matką wynalazków. W dzisiejszych czasach gdzie typowy smierdzący bimber jest naprawdę rzadkością, przynajmniej na naszym portalu, odpuszczamy sobie skuteczne ale prymitywne metody....
Dlategóz ech ach i och, zalecam budowę sprzęcidła godnego prawdziwego pędnika. Nie buduj od nowa syrenki jak Mercedesy stoją obok. Pozdrawiam i witam na portalu.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
@rozrywek w dzisiejszych czasach niestety jeszcze wiele osób myśli że wódka włąsnej produkcji (dla nich bimber) musi śmierdzieć na całą chałupę jak to powiedział pewien gość... Jak mu dałem do powąchania swój wyrób to powiedział że to woda hehe... Skosztować nie chciał bo kierował... Ale w końcu uwierzył że to własnej produkcji i się zdziwił...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości