kalantin pisze: po dwóch tygodniach zlewać do butelek
No przecież Ci pisałem że może być mętne, w sumie to nawet teraz możesz pić, ważne żeby w copke pizgało...kalantin pisze:czy może być odrobinę mętne?
Dobrze zrozumiałem że wino chcesz klarować w fermentatorze?
Bo jeżeli tak to fermentator na stół, zaproś znajomych, daj im kubki i niech każdy sobie zaczerpnie ile chce
A tak całkiem serio i bez uszczypliwości to wina nie robi się w miesiąc czy dwa...
Po fermentacji burzliwej przelewasz do balonu, zatykasz korkiem z rurką, żeby ewentualnie sobie trochę jeszcze pochodziło, a później zaczyna się klarowanie. Po kilku tyg jak się zbierze osad zlewasz i ponownie wlewasz do balonu. Tak ze 2-3 razy aż do skutku. Jak wino jest stabilne, klarowne i nie zrzuca osadu przez kilka tygodniu to możesz butelkować. To tak w skrócie