Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Albo odstawić do zimnego pomieszczenia (nawet 10*C jak masz, jak nie to poniżej 20*C też się nada), albo użyć bentonitu (może zmienić smak wina). Cynamon mielony potrzebuje około 2-4 miesięcy, by osiąść na dnie bez wspomagania. Jak masz szczęście, bo jak nie to będziesz miał mętne wino.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Cynamon w laskach wolniej przekazuje aromat do nastawu, łatwiej kontrolować przez to nastaw, czy nie przedobrzyliśmy. Łatwiej się go odławia i wprowadza niewielkie zmętnienie w porównaniu do mielonego.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Jako, że cynamon w laskach ciężko dostać (przynajmniej paradoksalnie w moim ponad 500tys mieście), podaję linka do sprawdzonego producenta http://www.ziolowyzakatek.sklep.pl/pl/s ... rl=cynamon
Zresztą zioła i ziołowe zaprawki do nalewek też mają rewelacyjne.
Zresztą zioła i ziołowe zaprawki do nalewek też mają rewelacyjne.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 282
- Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
To czas opisać dalsze losy "ryżowca na bogato". Zlany w 5l + rurki. Świeżutki delikatny fajniutki, może deczko za ostry na kwasowości był. W okolicach września jakież zdziwienie, wino nadal pracuje . O ile fajnie bo zaczęło łagodzić kwasy i zrobiło się "delikatniejsze" pojawił się smak kwiatów bzu o tyle teraz, nie fajnie Na dzień dzisiejszy jest takie sobie, wybił się etanol i goryczka ze skórek. O ile jak było słabsze to goryczka nie raziła to teraz mi przeszkadza i jest za mocne. Pozostaje czekać i najwyżej dosłodzić aby złagodzić alkohol.
http://latawce.phorum.pl
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Nastawiłem niedawno dwa ryżowce, oba w balonach po 5l. Mam jednak z nimi pewien problem, jeden balon bulka aż miło, za to drugi ledwo od dwóch do czterech bulknięć na minutę wyciąga. Doszedłem do wniosku że to przez moje dodawanie matki drożdzowej na "oko", i tutaj mam zagwozdke czy nie przydałoby się wspomóc wolniejszego winka małą ilością nowej MD?
Drożdze jakich używam to tylko i wyłącznie Zamojskie z pożywką (wysokoalkoholizujące).
Drożdze jakich używam to tylko i wyłącznie Zamojskie z pożywką (wysokoalkoholizujące).
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Nierówno podzieliłeś MD, stąd nierówne tempo fermentacji w obu baniaczkach. Sprawdź poziom cukru w obu nastawach. Jeżeli rurka i korek są szczelne i nie puszczają gazu bokiem, to faktycznie trzeba jakoś wspomóc powolniejsze wino. Możesz zrobić nową MD i w dodać do nastawu, w niczym to nie zaszkodzi.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Najlepiej zahartuj MD, wtedy łatwiej ruszy. Jakbyś nie wiedział jak to się robi: robisz MD, jak już będzie mocno pracować dolej do niej ok 300ml nastawu i szczyptę pożywki. Trochę zwolni, a kiedy znowu ruszy dodajesz ok 500ml nastawu, jak znowu ruszy dolewasz do wina.
-
- Posty: 33
- Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 10 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Witam, mam pytanie odnośnie wstawiania nowego wina na tym samym ryżu. Obecnie robię ryżowca z przepisu Skrzycha (z tymi przyprawami). I tak się zastanawiam czy po zakończeniu fermentacji zamiast wywalac ten ryż i te wszystkie "pozostałości" z baniaka to zostawić i dodać na nowo 18,5l wody z 4kg cukru i potem 3l z 3kg. I czy do tego znowu MD z pożywką?
(tamto ściągnięte wino dojrzewało by w innym balonie)
ps. jeśli było już takie pytanie to proszę o linka - sam nie znalazłem
Pozdrawiam!
(tamto ściągnięte wino dojrzewało by w innym balonie)
ps. jeśli było już takie pytanie to proszę o linka - sam nie znalazłem
Pozdrawiam!
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Ryż jak najbardziej można wykorzystać, ale przyprawy oddały już smak do poprzedniego wina i wiele już nie puszczą, rodzynki podobnie. Daj nowe rodzynki i przyprawy, odlej z litr wina i dodaj do nowego nastawu, wtedy nie będziesz musiał na nowo robić MD. A wodę daje się całą od razu, a w trakcie fermentacji cukier dodaje się rozpuszczając w części nastawu.
-
- Posty: 33
- Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 10 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Ok, super dzięki! Ale mam jeszcze jedno pytanie: te rodzynki, które już oddały smak, to jak mam się ich pozbyć z tego baniaka? Kilka na pewno będę mógł usunąć, ale pewnie nie wszystkie. Czy mogę po prostu wrzucić nowe na te stare, czy starych muszę się pozbyć? Bo przyprawy to zostawiam, gdyż nie da się ich oddzielić od reszty.
I odnośnie tej dolewki wody napisałeś, że "wodę daje się całą od razu, a w trakcie fermentacji cukier dodaje się rozpuszczając w części nastawu." Czyli? Od razu dodaje te 20,5 litra (odjąłem 1litr bo dodam stare wino) wody z 7kg cukru, czy tylko samą wodę i potem ściągam trochę nastawu i dodaje ten cukier (7kg)?
I odnośnie tej dolewki wody napisałeś, że "wodę daje się całą od razu, a w trakcie fermentacji cukier dodaje się rozpuszczając w części nastawu." Czyli? Od razu dodaje te 20,5 litra (odjąłem 1litr bo dodam stare wino) wody z 7kg cukru, czy tylko samą wodę i potem ściągam trochę nastawu i dodaje ten cukier (7kg)?
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Wywal rodzynek ile dasz radę, a resztę zostaw, a co do drugiego pytania Dodajesz całą wodę razem z cukrem, a jak w trakcie lub po skończonej fermentacji chcesz dosłodzić wino, zlewasz trochę tego co masz w balonie do garnka, podgrzewasz i rozpuszczasz w tym cukier, po ostudzeniu do temp. bliskiej temperaturze nastawu wlewasz z powrotem do balona. Przy planowaniu cukru pamiętaj, że 1kg cukru= 0,6l w nastawie.
-
- Posty: 282
- Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Wald kiedyś napisał, "po co ucierać dupę szkłem". I tu muszę się zgodzić, co innego "oszczędność", co innego pazerność. Nie wszystko da się wrzucić do "recyclingu" i nie wszystko warto odzyskiwać.
Ostatnio zmieniony sobota, 30 lis 2013, 18:34 przez sztender, łącznie zmieniany 1 raz.
http://latawce.phorum.pl
-
- Posty: 282
- Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
No chyba jaśniej się nie da ? Będzie kombinował bo mu ryżu szkoda. Może i sam ryż nadaje się do "wielokrotnego" użycia ale czy na pewno ? Można i jedną herbatę parzyć 3 razy, tylko czy to będzie ciągle ta sama herbata ? Dla mnie zasada prosta, robię dla siebie i nie oszczędzam (na ile mnie stać). Jasne, jak będzie robił aby się "nastukać" dużo i tanio to można. Tylko raczej na forum "promujemy" jakość.empenov pisze:[...] to jak mam się ich pozbyć z tego baniaka? Kilka na pewno będę mógł usunąć, ale pewnie nie wszystkie. Czy mogę po prostu wrzucić nowe na te stare, czy starych muszę się pozbyć? Bo przyprawy to zostawiam, gdyż nie da się ich oddzielić od reszty.
http://latawce.phorum.pl
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
PS: Rusin dał ważną wskazówkę, weźcie to pod rozwagę planując "ryżowca".
To było właśnie o trzecim parzeniu.sztender pisze:Wald kiedyś napisał, "po co ucierać dupę szkłem".
Ale nie herbaty, tylko kwiatów hibiskusa. Natomiast ryż można wykorzystać ponownie. Przecież i tak nie będzie fermentował, ciała bez rodzynek też nie da. Nie zaszkodzi, nie pomoże.sztender pisze: Można i jedną herbatę parzyć 3 razy, tylko czy to będzie ciągle ta sama herbata ?.
Skrobia jest nie do ruszenia przez drożdże, więc nie, ale próbować możesz.empenov pisze:Chcę spróbować nastawić jeszcze raz na tym samym bo podobno jest mocniejsze i po prostu chce to sprawdzić. Zarówno jaki będzie miało smak i moc.
I tu zaczynam się bać. Nie doczytałeś nigdzie, że ryż należy przepłukać? Wywalić to z balonu oddzielić od przypraw i wypłukać. Jeśli planujesz zalać to co zostało wodą z cukrem, to sam odradzam. Przecież w tym ryżu jest cały osad z pierwszego nastawu. Chcesz od początku zafundować sobie zdechły osad i na tym robić wino? Raczej kiepski pomysł, ale zabraniać nie mogę.empenov pisze:Ok, super dzięki! Ale mam jeszcze jedno pytanie: te rodzynki, które już oddały smak, to jak mam się ich pozbyć z tego baniaka? Kilka na pewno będę mógł usunąć, ale pewnie nie wszystkie. Czy mogę po prostu wrzucić nowe na te stare, czy starych muszę się pozbyć? Bo przyprawy to zostawiam, gdyż nie da się ich oddzielić od reszty.
PS: Rusin dał ważną wskazówkę, weźcie to pod rozwagę planując "ryżowca".
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 282
- Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Mocny smak to raz. Dwa są to wina ekstraktywne mające dużo "ciała". Jeśli zerkniecie, http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewto ... f=51&t=479 to "zbudowanie" lekkiego wytrawnego/pół-wytrawnego wina, które jest dobre i smaczne, to nie lada sztuka.Rusin pisze:Wg mnie mocne wina typu 16-18% to można zrobić z bzu czy aroni bo owoc ma mocny wyraźny smak
http://latawce.phorum.pl
-
- Posty: 33
- Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 10 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
@Wald - nie doczytałem tego, że ryż należy znowu przepłukać żeby pozbyć się osadu radę oczywiście wezmę do serca.
Druga sprawa jest taka, że nie bardzo rozumiem co masz na myśli w tym zdaniu: "Skrobia jest nie do ruszenia przez drożdże, więc nie, ale próbować możesz."
I trzecia sprawa, czy ktoś kto już nastawiał na tym samym ryżu mógłby napisać czy było warto i czy to "jakoś" smakowało?
Druga sprawa jest taka, że nie bardzo rozumiem co masz na myśli w tym zdaniu: "Skrobia jest nie do ruszenia przez drożdże, więc nie, ale próbować możesz."
I trzecia sprawa, czy ktoś kto już nastawiał na tym samym ryżu mógłby napisać czy było warto i czy to "jakoś" smakowało?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Drożdże nie są w stanie przerobić skrobi (cukru złożonego) na alkohol. Żeby drożdże mogły dobrać się do skrobi, najpierw należy rozłożyć ją na cukry proste dostępne dla drożdży. Robi się to przez zacieranie słodem lub enzymami z buteleczek. Podczas moczenia surowego ryżu w nastawie oddaje on tylko smak i zapach do nastawu, ale nie jest przerabiany na alkohol przez drożdże.empenov pisze:Druga sprawa jest taka, że nie bardzo rozumiem co masz na myśli w tym zdaniu: "Skrobia jest nie do ruszenia przez drożdże, więc nie, ale próbować możesz."
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Odnośnie zacierania wystarczyło poszukać http://alkohole-domowe.com/forum/search ... &x=14&y=14. Ja robię to tak http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... nie#p81933.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 23 lip 2012, 12:39
- Krótko o sobie: Zbyt dziwny by żyć, zbyt rzadki by umrzeć.
- Ulubiony Alkohol: Rum
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Uć
- Podziękował: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Witam jako nowy wszystkich na forum. Otóż wziąłem się za wino ryżowe, jest to moje pierwsze wino. Robię według przepisu 2kg ryżu, 6kg cukru, 40dkg rodzynek, 10dkg kwasku cytrynowego, 5cukrów waniliowych, 2 łyżeczki imbiru, 2 łyżeczki cynamonu, 16,4l wody, drożdże bayanusy. Cukier dodawałem na raty, na początek 4kg i po pięciu dniach 2kg. I mój problem jest taki, że po dodaniu tych 2kg cukru nastaw pochodził kilka godzin i się zatrzymał. A może w ogóle nie pracował od momentu dodania a bulgotało bo solidnie zamieszałem. Niestety nie miałem od początku cukromierza i nie znam początkowego blg ale teraz wynosi ono 25Blg. I tu moje pytanie czy przez zbyt wysokie blg drożdże się zatrzymały? Jak tak to co w takim wypadku robić? Czy mogę rozcieńczyć nastaw wodą, żeby zmniejszyć blg i wtedy drożdże ruszą czy one już nie żyją? A może są jakieś drożdże do wysokich stężeń cukru?
...z pustego i Salomon nie naleje...
-
- Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 23 lip 2012, 12:39
- Krótko o sobie: Zbyt dziwny by żyć, zbyt rzadki by umrzeć.
- Ulubiony Alkohol: Rum
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Uć
- Podziękował: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Dzięki za odpowiedź. Wody jak pisałem jest 16,4 litra plus cukier to daje 20 litrów, więc nie przekroczyłem max o którym piszesz Uff drożdże powoli się rozkręcają ale coś słabo pracują. Od samego początku fermentacja burzliwa nie jest taka burzliwa. Wiem, że się nie patrzy na ilość bulknięć ale w książce wyczytałem, że rurka powinna dość mocno pracować a u mnie pierdnie raz na jakiś czas i tyle. Zastanawiam się czy dodać może kolejną pożywkę czy może lepiej nie kombinować?
...z pustego i Salomon nie naleje...
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Na tym etapie fermentacji pożywka już praktycznie nic nie da, trzeba było dożywiać je wcześniej. Teraz tylko odpowiednia temperatura otoczenia i czas na spokojną pracę mogą coś zdziałać.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 23 lip 2012, 12:39
- Krótko o sobie: Zbyt dziwny by żyć, zbyt rzadki by umrzeć.
- Ulubiony Alkohol: Rum
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Uć
- Podziękował: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Witajcie!
Jestem trochę zaniepokojona albo niecierpliwa...
Zrobiłam wino ryżowe z przepisu...
Składniki:
ryż surowy - 0,5kg
cukier - 1kg
woda - 4 litry przegotowana
rodzynki - 1 paczka (~170 gram)
Paczka drożdży szlachetnych w płynie Sauternes
Przepis: http://alkohole-domowe.com/wino/przepis ... -ryzu.html
Nie dodałam kompotów itp...
Zrobiłam 1/2 porcji gdyż nie mam większego balocika.
Wino stoi już 2 dni w temperaturze 15-21' przykryte ręcznikiem a tam żadnego bulbnięcia...
Zrobiłam coś źle,a może brakuje mi cierpliwości ?
Jestem trochę zaniepokojona albo niecierpliwa...
Zrobiłam wino ryżowe z przepisu...
Składniki:
ryż surowy - 0,5kg
cukier - 1kg
woda - 4 litry przegotowana
rodzynki - 1 paczka (~170 gram)
Paczka drożdży szlachetnych w płynie Sauternes
Przepis: http://alkohole-domowe.com/wino/przepis ... -ryzu.html
Nie dodałam kompotów itp...
Zrobiłam 1/2 porcji gdyż nie mam większego balocika.
Wino stoi już 2 dni w temperaturze 15-21' przykryte ręcznikiem a tam żadnego bulbnięcia...
Zrobiłam coś źle,a może brakuje mi cierpliwości ?
-
- Posty: 535
- Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
- Lokalizacja: Południe kraju
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Poza brakiem bulbnięć ( ) przez ten czas nic się z zawartością balocika ( ) nie dzieje? Nie pojawiła się piana na powierzchni, nie bylo ruchu pęcherzyków gazu? Dodałaś pożywkę? Drożdże płynne z Biowinu? - tu może być przyczyna ciszy w balociku ( ). Ależ mi się podoba Twoje nazewnictwo...
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
A zrobiłaś matkę? Czy drożdże dodałaś do nastawu? Bo jeśli nie robiłaś MD to może być przyczyną opóźnionego startu.
Ps
Nie temat i wątek, ale używam tylko i wyłącznie biowinowskich drożdży i nigdy się nie zawiodłem. Być może dlatego, że kupuję bezpośrednio w ich sklepie.
Ps
Nie temat i wątek, ale używam tylko i wyłącznie biowinowskich drożdży i nigdy się nie zawiodłem. Być może dlatego, że kupuję bezpośrednio w ich sklepie.
-
- Posty: 282
- Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Przepraszam ale nie mogłem się opanować
Ło matko ! Koleżanka zdaje się nie wie co to jest matka. Polecamy czytać, czytać i jeszcze raz czytać. Wystarczy przebić się przez 29 stron tego wątku jest tu wszystko tylko trzeba przefiltrować.
Ech mnie co innego.ta_moko pisze:Ależ mi się podoba Twoje nazewnictwo...
No cóż, obstawiam rudowłosą z przepięknie bladą cerą młodocianą piękność (ach ta niecierpliwość kiedy to było)emi9522 pisze:[...]że jestem "blada jak ściana"/ [...]albo niecierpliwa...
Dziwi trochę taka rozpiętość temperatur. A ja przykrywam kocykiem.emi9522 pisze:15-21' przykryte ręcznikiem
Przepraszam ale nie mogłem się opanować
Ło matko ! Koleżanka zdaje się nie wie co to jest matka. Polecamy czytać, czytać i jeszcze raz czytać. Wystarczy przebić się przez 29 stron tego wątku jest tu wszystko tylko trzeba przefiltrować.
Ja użyłem raz (więcej nie kupie poduszek), też w sklepie kupione i padlina.Pretender pisze:Ps
Nie temat i wątek, ale używam tylko i wyłącznie biowinowskich drożdży i nigdy się nie zawiodłem. Być może dlatego, że kupuję bezpośrednio w ich sklepie.
http://latawce.phorum.pl
-
- Posty: 535
- Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
- Lokalizacja: Południe kraju
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Co do poduszek z Biowinu - wybacz emi9522, że nie na temat - to muszę się zgodzić z Pretenderem. Sa niezawodne, ale za każdym razem gdy ich używam, to po cichu liczę, że tym razem zawiodą. I nie zawodzą. Takie uprzedzenie do producenta chyba... Zresztą na forum winiarzy sporo Koledzy o tych drożdżach pisali i na ogół dobrze.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
-
- Posty: 282
- Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
PS. Nie mam uprzedzenia do producenta. Zerknij stronę ŁKW.http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewto ... f=51&t=479 I moją wypowiedź w temacie.
Zresztą gdy spojrzysz w temacie miodów które nastawiłem w tym roku (BO SIĘ W NICH ZAKOCHAŁEM). To zauważysz, że korzystam tylko z aktywnynych Biowinu (Ferivin/Fermicru). Tak, że daleko mi do uprzedzeń.
Tu się nie zgodzę (to moja opinia). Skoro prosto z Biowinu to "padlina", strach pomyśleć co sprzedają supermarkety ! Przy źle przechowywanych drożdżach.ta_moko pisze:to muszę się zgodzić z Pretenderem. Sa niezawodne
PS. Nie mam uprzedzenia do producenta. Zerknij stronę ŁKW.http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewto ... f=51&t=479 I moją wypowiedź w temacie.
Zresztą gdy spojrzysz w temacie miodów które nastawiłem w tym roku (BO SIĘ W NICH ZAKOCHAŁEM). To zauważysz, że korzystam tylko z aktywnynych Biowinu (Ferivin/Fermicru). Tak, że daleko mi do uprzedzeń.
Ostatnio zmieniony niedziela, 15 gru 2013, 00:37 przez sztender, łącznie zmieniany 4 razy.
http://latawce.phorum.pl