Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
-
- Posty: 3
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sie 2013, 08:17
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować
Nie mam zbytnio gdzie kupić cukromierza, ale przy okazji postaram się kupić, a wino znów pracuje- jest takie mało słodkie.
Pracuje bo wymieszałem dość mocno ale myślę ze długo nie popracuje bo strasznie wolno idą bąbelki w rurce. Wszystkim dziękuję za pomoc.
Pracuje bo wymieszałem dość mocno ale myślę ze długo nie popracuje bo strasznie wolno idą bąbelki w rurce. Wszystkim dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 sie 2013, 13:08 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować
Kolego, jeśli poważnie podchodzisz do sprawy to kupna cukromierza nie unikniesz. Do tego drożdże szlachetne i pożywki to absolutne minimum.
Jest pełno sklepów wysyłkowych, w tym tutejszy ''forumowy'' więc nie pisz że nie masz gdzie kupić.
Jest pełno sklepów wysyłkowych, w tym tutejszy ''forumowy'' więc nie pisz że nie masz gdzie kupić.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 71
- Rejestracja: wtorek, 31 lip 2012, 14:13
- Krótko o sobie: madzia ma kwas madzia wypierdziela nas
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Władysławowo woj pomorskie
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować
http://alkohole-domowe.com/forum/pytani ... 2-210.html
Tu Masz wszystko o tym winie, robiąc coś inaczej Zrobisz sobie pod górę.
Osobiście ja jestem za tym, by ryż starannie płukać na sicie a rodzyny parzyć. Przy następnej okazji robienia wina z ryżu odważę się wypróbować doprawiania Sztendera ze strony 20 - bo jednak potencjał w winie jest, trzeba go tylko doprawić. Mi smakuje na słodko, wytrawnych nie cierpię.
Tu Masz wszystko o tym winie, robiąc coś inaczej Zrobisz sobie pod górę.
Osobiście ja jestem za tym, by ryż starannie płukać na sicie a rodzyny parzyć. Przy następnej okazji robienia wina z ryżu odważę się wypróbować doprawiania Sztendera ze strony 20 - bo jednak potencjał w winie jest, trzeba go tylko doprawić. Mi smakuje na słodko, wytrawnych nie cierpię.
http://www.lastfm.pl/user/marcinlary
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Witam. Nastawiłem moje wino ryżowe 8 dni temu, od tego czasu winko pracuje dość słabo tzn. 8-9 bulknięć na minutę po dodaniu kolejnej porcji pożywki (5g). Na samym początku było jeszcze gorzej bo 3-4 bulknięcia na minutę. Do nastawu użyłem 2kg ryżu, 400g żurawiny, jednej cytryny, 4kg cukru i 16l wody i jeszcze 5g pożywki. Matkę przygotowałem na drożdżach sherry biowinu, która po 3 dniach była bardzo mętna, i dobrze pracowała, ale wytworzyła drobną piankę na ok 2cm. Dodam jeszcze, że cukromierz wskazuje obecnie wartość14 blg, i spada codziennie o 2°. Pomożecie jakoś włożyć pracę mojego wina, bije się
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Ilość bulknięć NIE JEST wyznacznikiem szybkości fermentacji! Ile razy trzeba to powtarzać? Piszesz, że cukromierz wskazuje spadek o ok. 2 BLG dziennie? To dobrze - to oznacza, że wino pracuje i to dość szybko. Oceniając postęp fermentacji używaj wyłącznie cukromierza, a nie bulknięcia w rurce fermentacyjnej. Daj winu pracować, a ty w międzyczasie czytaj http://alkohole-domowe.com/forum/post59251.html .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Winko jak na razie dobrze się fermentuje, po dodaniu drugiej porcji cukru Blg spadło do 5 stopni i mam chyba ok 13 % alko, zastanawiam się czy nie dodać też 2 porcji syropu. Chciałem się spytać w związku z tym, że to moje pierwsze wino, kiedy trzeba je zlać znad osadu? Wiem pytanie głupie, ale nie wydaj mi się by drożdże same chciały przestać pracować, a nie chce też, by rozkładająca się biomasa zepsuła mi smak wina.
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
A ile cukru dodałeś drugim razem ??? bo z pierwszej porcji (4kg na 16l wody), masz ok 10,5%. Jeśli chcesz dodać jeszcze to zrób syrop z nastawu, z cukrem już nie szalej bo jeśli masz 13% to drożdże podskoczą jeszcze tylko 1-2%. A co do zlewania to obserwuj wino i jak zobaczysz szary osad na dnie to zlewaj
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Za pierwszy razem dodałem kilogram cukru. Mógłbyś powiedzieć w jaki sposob obliczasz ilość alkoholu? Ja mam tabelke z biowinu, która dostałem razem z cukromierzem. I według niej z początkowego nastawu w którym było 24 Blg powinienem teraz mieć ok 13%. Jako drugą porcję mam zaplanowane jeszcze kilogram cukru i właśnie nie wiem czy drożdże jeszcze przefermentują ten cukier.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Te drożdże bez problemu dojdą do 15-16%, jak nie więcej (są wysokoalkoholizujące, czyli teoretycznie 17-18% wyciągają), więc jak chcesz mocniejsze wino to możesz dodawać cukru bez obaw. Rozpuść go w części nastawu delikatnie podgrzewając i wlej go dopiero po ostygnięciu do o temperatury pokojowej, żeby nie zabić drożdży.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Polecam tabelę gr000bego
np jeśli chcesz 5l wina 10% potrzebujesz 228g*5=1140g cukru. Pamiętaj, że jeden kg cukru po rozpuszczeni daje 0,6l więc 5l-(1140*0,6)=4316ml wody.
Dla sprawdzenia możesz przeliczyć 1140/5,456(kg całego nastawu)= ok 210.
Jak przerobi cały cukier siarkujesz i dosładzasz do smaku,masz słodkie wino i wiesz dokładnie ile ma %%
jest tam już wypisane ile powinno być cukru w każdym litrze/kilogramie roztworu żeby uzyskać odpowiednie blg. np jeśli chcesz 5l wina 10% potrzebujesz 228g*5=1140g cukru. Pamiętaj, że jeden kg cukru po rozpuszczeni daje 0,6l więc 5l-(1140*0,6)=4316ml wody.
Dla sprawdzenia możesz przeliczyć 1140/5,456(kg całego nastawu)= ok 210.
Jak przerobi cały cukier siarkujesz i dosładzasz do smaku,masz słodkie wino i wiesz dokładnie ile ma %%
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Przez dwa dni od dodania porcji cukru Blg spadło o 2 stopnie i stoi teraz na poziomie 6 Blg. Czekać jeszcze, czy już lepiej zlewać? Trochę się martwię, żeby wino się nie popsuło, bo fermentacja zaczęła zwalniać, na mój gust dość mocno. Wcześniej Blg spadało o 2 stopnie na dzień.
Co o tym sądzicie, bo nie wiem, czy po zlaniu, resztka drożdży która zostanie w postaci zawiesiny da radę przefermentować, to co zostało. A jak na razie wino jest za słabe by można je dłużej przechowywać.
Co o tym sądzicie, bo nie wiem, czy po zlaniu, resztka drożdży która zostanie w postaci zawiesiny da radę przefermentować, to co zostało. A jak na razie wino jest za słabe by można je dłużej przechowywać.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Fermentacja burzliwa się skończyła, zaczyna ci się fermentacja cicha . Jak dokarmisz cukrem drożdże po zlaniu to odżyją, ale nie licz na sprinterskie tempo fermentacji - przerobić przerobią, ale trochę wolniej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Ale baniak jest wypełniony do połowy. Po pierwsze zwiększa to parowanie alkoholu, a po drugie przy mniejszej produkcji CO2, jest większa możliwość zakażenia. Więc nie wiem czy bezpieczniej nie będzie zlać już teraz i niech fermentuje w mniejszych baniokach.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Alkohol ci nie wyparuje, bo masz baniak zatkany rurką fermentacyjną, a jak nie otworzysz korka i nie wpuścisz na siłę powietrza do baniaka, to CO2 (cięższy od powietrza) który drożdże wyprodukowały w trakcie fermentacji będzie dalej zabezpieczał nastaw. Ale do cichej fermentacji zlewaj pod korek do mniejszego/mniejszych pojemników.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Albo odstawić do zimnego pomieszczenia (nawet 10*C jak masz, jak nie to poniżej 20*C też się nada), albo użyć bentonitu (może zmienić smak wina). Cynamon mielony potrzebuje około 2-4 miesięcy, by osiąść na dnie bez wspomagania. Jak masz szczęście, bo jak nie to będziesz miał mętne wino.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Cynamon w laskach wolniej przekazuje aromat do nastawu, łatwiej kontrolować przez to nastaw, czy nie przedobrzyliśmy. Łatwiej się go odławia i wprowadza niewielkie zmętnienie w porównaniu do mielonego.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Jako, że cynamon w laskach ciężko dostać (przynajmniej paradoksalnie w moim ponad 500tys mieście), podaję linka do sprawdzonego producenta http://www.ziolowyzakatek.sklep.pl/pl/s ... rl=cynamon
Zresztą zioła i ziołowe zaprawki do nalewek też mają rewelacyjne.
Zresztą zioła i ziołowe zaprawki do nalewek też mają rewelacyjne.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 282
- Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
To czas opisać dalsze losy "ryżowca na bogato". Zlany w 5l + rurki. Świeżutki delikatny fajniutki, może deczko za ostry na kwasowości był. W okolicach września jakież zdziwienie, wino nadal pracuje . O ile fajnie bo zaczęło łagodzić kwasy i zrobiło się "delikatniejsze" pojawił się smak kwiatów bzu o tyle teraz, nie fajnie Na dzień dzisiejszy jest takie sobie, wybił się etanol i goryczka ze skórek. O ile jak było słabsze to goryczka nie raziła to teraz mi przeszkadza i jest za mocne. Pozostaje czekać i najwyżej dosłodzić aby złagodzić alkohol.
http://latawce.phorum.pl
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Nastawiłem niedawno dwa ryżowce, oba w balonach po 5l. Mam jednak z nimi pewien problem, jeden balon bulka aż miło, za to drugi ledwo od dwóch do czterech bulknięć na minutę wyciąga. Doszedłem do wniosku że to przez moje dodawanie matki drożdzowej na "oko", i tutaj mam zagwozdke czy nie przydałoby się wspomóc wolniejszego winka małą ilością nowej MD?
Drożdze jakich używam to tylko i wyłącznie Zamojskie z pożywką (wysokoalkoholizujące).
Drożdze jakich używam to tylko i wyłącznie Zamojskie z pożywką (wysokoalkoholizujące).
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Nierówno podzieliłeś MD, stąd nierówne tempo fermentacji w obu baniaczkach. Sprawdź poziom cukru w obu nastawach. Jeżeli rurka i korek są szczelne i nie puszczają gazu bokiem, to faktycznie trzeba jakoś wspomóc powolniejsze wino. Możesz zrobić nową MD i w dodać do nastawu, w niczym to nie zaszkodzi.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Najlepiej zahartuj MD, wtedy łatwiej ruszy. Jakbyś nie wiedział jak to się robi: robisz MD, jak już będzie mocno pracować dolej do niej ok 300ml nastawu i szczyptę pożywki. Trochę zwolni, a kiedy znowu ruszy dodajesz ok 500ml nastawu, jak znowu ruszy dolewasz do wina.
-
- Posty: 33
- Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 10 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Witam, mam pytanie odnośnie wstawiania nowego wina na tym samym ryżu. Obecnie robię ryżowca z przepisu Skrzycha (z tymi przyprawami). I tak się zastanawiam czy po zakończeniu fermentacji zamiast wywalac ten ryż i te wszystkie "pozostałości" z baniaka to zostawić i dodać na nowo 18,5l wody z 4kg cukru i potem 3l z 3kg. I czy do tego znowu MD z pożywką?
(tamto ściągnięte wino dojrzewało by w innym balonie)
ps. jeśli było już takie pytanie to proszę o linka - sam nie znalazłem
Pozdrawiam!
(tamto ściągnięte wino dojrzewało by w innym balonie)
ps. jeśli było już takie pytanie to proszę o linka - sam nie znalazłem
Pozdrawiam!
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Ryż jak najbardziej można wykorzystać, ale przyprawy oddały już smak do poprzedniego wina i wiele już nie puszczą, rodzynki podobnie. Daj nowe rodzynki i przyprawy, odlej z litr wina i dodaj do nowego nastawu, wtedy nie będziesz musiał na nowo robić MD. A wodę daje się całą od razu, a w trakcie fermentacji cukier dodaje się rozpuszczając w części nastawu.
-
- Posty: 33
- Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 10 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Ok, super dzięki! Ale mam jeszcze jedno pytanie: te rodzynki, które już oddały smak, to jak mam się ich pozbyć z tego baniaka? Kilka na pewno będę mógł usunąć, ale pewnie nie wszystkie. Czy mogę po prostu wrzucić nowe na te stare, czy starych muszę się pozbyć? Bo przyprawy to zostawiam, gdyż nie da się ich oddzielić od reszty.
I odnośnie tej dolewki wody napisałeś, że "wodę daje się całą od razu, a w trakcie fermentacji cukier dodaje się rozpuszczając w części nastawu." Czyli? Od razu dodaje te 20,5 litra (odjąłem 1litr bo dodam stare wino) wody z 7kg cukru, czy tylko samą wodę i potem ściągam trochę nastawu i dodaje ten cukier (7kg)?
I odnośnie tej dolewki wody napisałeś, że "wodę daje się całą od razu, a w trakcie fermentacji cukier dodaje się rozpuszczając w części nastawu." Czyli? Od razu dodaje te 20,5 litra (odjąłem 1litr bo dodam stare wino) wody z 7kg cukru, czy tylko samą wodę i potem ściągam trochę nastawu i dodaje ten cukier (7kg)?
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu
Wywal rodzynek ile dasz radę, a resztę zostaw, a co do drugiego pytania Dodajesz całą wodę razem z cukrem, a jak w trakcie lub po skończonej fermentacji chcesz dosłodzić wino, zlewasz trochę tego co masz w balonie do garnka, podgrzewasz i rozpuszczasz w tym cukier, po ostudzeniu do temp. bliskiej temperaturze nastawu wlewasz z powrotem do balona. Przy planowaniu cukru pamiętaj, że 1kg cukru= 0,6l w nastawie.