Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy

Post autor: Pretender »

Dokładnie, aktywne przez tydzień mogły wszamać cały sugar;)
A miał kolega napisać czy wino nie jest wytrawne.

patryk19941207
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 19 sie 2013, 08:17
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować

Post autor: patryk19941207 »

Nie mam zbytnio gdzie kupić cukromierza, ale przy okazji postaram się kupić, a wino znów pracuje- jest takie mało słodkie.
Pracuje bo wymieszałem dość mocno ale myślę ze długo nie popracuje bo strasznie wolno idą bąbelki w rurce. Wszystkim dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 sie 2013, 13:08 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować

Post autor: Emiel Regis »

Kolego, jeśli poważnie podchodzisz do sprawy to kupna cukromierza nie unikniesz. Do tego drożdże szlachetne i pożywki to absolutne minimum.
Jest pełno sklepów wysyłkowych, w tym tutejszy ''forumowy'' więc nie pisz że nie masz gdzie kupić.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować

Post autor: Pretender »

Bulkanie nie jest miernikiem fermentacji. Skoro nastaw jest słodki tzn że jeszcze jest tam cukier. Niech spokojnie pracuje dalej. Przeczytał kolega wątek Walda?

antyklina
50
Posty: 60
Rejestracja: wtorek, 9 sie 2011, 15:06
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować

Post autor: antyklina »

Ja kilka razy robiłem wino z ryżu z powiedzmy tego przepisu, ale zawsze dodaję pożywkę oraz kwasek cytrynowy i to 60g. Cukier dodaję w 2 partiach na start 1,5-2 kg na start a po kilku dniach resztę. Wychodzi zawsze.
Awatar użytkownika

marcinlary
50
Posty: 71
Rejestracja: wtorek, 31 lip 2012, 14:13
Krótko o sobie: madzia ma kwas madzia wypierdziela nas
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Władysławowo woj pomorskie
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować

Post autor: marcinlary »

http://alkohole-domowe.com/forum/pytani ... 2-210.html
Tu Masz wszystko o tym winie, robiąc coś inaczej Zrobisz sobie pod górę.
Osobiście ja jestem za tym, by ryż starannie płukać na sicie a rodzyny parzyć. Przy następnej okazji robienia wina z ryżu odważę się wypróbować doprawiania Sztendera ze strony 20 - bo jednak potencjał w winie jest, trzeba go tylko doprawić. Mi smakuje na słodko, wytrawnych nie cierpię.
http://www.lastfm.pl/user/marcinlary
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino z ryżu po tygodniu przestało pracować

Post autor: siwy1121 »

Dodam od siebie, że zamiast kwasku lepsza jest zwykła cytryna, ja dodaję ze skórką.

kerth92
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 21 paź 2013, 22:49
Podziękował: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: kerth92 »

Witam. Nastawiłem moje wino ryżowe 8 dni temu, od tego czasu winko pracuje dość słabo tzn. 8-9 bulknięć na minutę po dodaniu kolejnej porcji pożywki (5g). Na samym początku było jeszcze gorzej bo 3-4 bulknięcia na minutę. Do nastawu użyłem 2kg ryżu, 400g żurawiny, jednej cytryny, 4kg cukru i 16l wody i jeszcze 5g pożywki. Matkę przygotowałem na drożdżach sherry biowinu, która po 3 dniach była bardzo mętna, i dobrze pracowała, ale wytworzyła drobną piankę na ok 2cm. Dodam jeszcze, że cukromierz wskazuje obecnie wartość14 blg, i spada codziennie o 2°. Pomożecie jakoś włożyć pracę mojego wina, bije się
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: gr000by »

Ilość bulknięć NIE JEST wyznacznikiem szybkości fermentacji! Ile razy trzeba to powtarzać? Piszesz, że cukromierz wskazuje spadek o ok. 2 BLG dziennie? To dobrze - to oznacza, że wino pracuje i to dość szybko. Oceniając postęp fermentacji używaj wyłącznie cukromierza, a nie bulknięcia w rurce fermentacyjnej. Daj winu pracować, a ty w międzyczasie czytaj http://alkohole-domowe.com/forum/post59251.html .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: siwy1121 »

kerth92 pisze:dobrze pracowała, ale wytworzyła drobną piankę na ok 2cm.
Piszesz o pianie jakbyś się o to martwił, a to normalne, z MD tak się dzieje.

kerth92
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 21 paź 2013, 22:49
Podziękował: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: kerth92 »

Winko jak na razie dobrze się fermentuje, po dodaniu drugiej porcji cukru Blg spadło do 5 stopni i mam chyba ok 13 % alko, zastanawiam się czy nie dodać też 2 porcji syropu. Chciałem się spytać w związku z tym, że to moje pierwsze wino, kiedy trzeba je zlać znad osadu? Wiem pytanie głupie, ale nie wydaj mi się by drożdże same chciały przestać pracować, a nie chce też, by rozkładająca się biomasa zepsuła mi smak wina.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: siwy1121 »

A ile cukru dodałeś drugim razem ??? bo z pierwszej porcji (4kg na 16l wody), masz ok 10,5%. Jeśli chcesz dodać jeszcze to zrób syrop z nastawu, z cukrem już nie szalej bo jeśli masz 13% to drożdże podskoczą jeszcze tylko 1-2%. A co do zlewania to obserwuj wino i jak zobaczysz szary osad na dnie to zlewaj

kerth92
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 21 paź 2013, 22:49
Podziękował: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: kerth92 »

Za pierwszy razem dodałem kilogram cukru. Mógłbyś powiedzieć w jaki sposob obliczasz ilość alkoholu? Ja mam tabelke z biowinu, która dostałem razem z cukromierzem. I według niej z początkowego nastawu w którym było 24 Blg powinienem teraz mieć ok 13%. Jako drugą porcję mam zaplanowane jeszcze kilogram cukru i właśnie nie wiem czy drożdże jeszcze przefermentują ten cukier.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: gr000by »

Te drożdże bez problemu dojdą do 15-16%, jak nie więcej (są wysokoalkoholizujące, czyli teoretycznie 17-18% wyciągają), więc jak chcesz mocniejsze wino to możesz dodawać cukru bez obaw. Rozpuść go w części nastawu delikatnie podgrzewając i wlej go dopiero po ostygnięciu do o temperatury pokojowej, żeby nie zabić drożdży.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

kerth92
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 21 paź 2013, 22:49
Podziękował: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: kerth92 »

To w takim razie dodam na razie chyba pół kilo cukru i potem ewentualnie drugą połowę. A ta tabelka z biowinu do wyliczania ilości alkoholu jest dobra? Czy wyliczacie to w jakiś inny sposób ?
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: siwy1121 »

Polecam tabelę gr000bego
BLG cukier.xls
jest tam już wypisane ile powinno być cukru w każdym litrze/kilogramie roztworu żeby uzyskać odpowiednie blg.

np jeśli chcesz 5l wina 10% potrzebujesz 228g*5=1140g cukru. Pamiętaj, że jeden kg cukru po rozpuszczeni daje 0,6l więc 5l-(1140*0,6)=4316ml wody.

Dla sprawdzenia możesz przeliczyć 1140/5,456(kg całego nastawu)= ok 210.
Jak przerobi cały cukier siarkujesz i dosładzasz do smaku,masz słodkie wino i wiesz dokładnie ile ma %%
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

kerth92
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 21 paź 2013, 22:49
Podziękował: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: kerth92 »

Przez dwa dni od dodania porcji cukru Blg spadło o 2 stopnie i stoi teraz na poziomie 6 Blg. Czekać jeszcze, czy już lepiej zlewać? Trochę się martwię, żeby wino się nie popsuło, bo fermentacja zaczęła zwalniać, na mój gust dość mocno. Wcześniej Blg spadało o 2 stopnie na dzień.
Co o tym sądzicie, bo nie wiem, czy po zlaniu, resztka drożdży która zostanie w postaci zawiesiny da radę przefermentować, to co zostało. A jak na razie wino jest za słabe by można je dłużej przechowywać.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: gr000by »

Fermentacja burzliwa się skończyła, zaczyna ci się fermentacja cicha :). Jak dokarmisz cukrem drożdże po zlaniu to odżyją, ale nie licz na sprinterskie tempo fermentacji - przerobić przerobią, ale trochę wolniej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Rusin »

Ja bym zostawił niech sobie pracują. Sprawdź blg za miesiąc.
In vino veritas, in aqua sanitas

kerth92
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 21 paź 2013, 22:49
Podziękował: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: kerth92 »

Ale baniak jest wypełniony do połowy. Po pierwsze zwiększa to parowanie alkoholu, a po drugie przy mniejszej produkcji CO2, jest większa możliwość zakażenia. Więc nie wiem czy bezpieczniej nie będzie zlać już teraz i niech fermentuje w mniejszych baniokach.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: gr000by »

Alkohol ci nie wyparuje, bo masz baniak zatkany rurką fermentacyjną, a jak nie otworzysz korka i nie wpuścisz na siłę powietrza do baniaka, to CO2 (cięższy od powietrza) który drożdże wyprodukowały w trakcie fermentacji będzie dalej zabezpieczał nastaw. Ale do cichej fermentacji zlewaj pod korek do mniejszego/mniejszych pojemników.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Pretender »

Proponuję siarkować po kilku zlaniach znad osadu, a nie od razu po zakończonej fermentacji. Przy słabszych i w mniejszej ilości drożdżach masz większe prawdopodobieństwo, że po siarkowaniu padną.

kerth92
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 21 paź 2013, 22:49
Podziękował: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: kerth92 »

Zlałem dziś do dwóch mniejszych baniaków i powoli sobie pracują :) Teraz tylko czekać
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Pretender »

I to jest dobry sposób postępowania ;)
Awatar użytkownika

damonum
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 29 maja 2012, 04:07
Ulubiony Alkohol: pivo Fosters
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Bath, England
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: damonum »

Witam.
Istnieje jakiś sposób by wspomóc klarowane ryżowca do którego dodałem mielony cynamon. Stoi już 3 tygodnie od drugiego zlania i do klarowności mu dość daleko, gdyż cynamon nie chce opaść.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: gr000by »

Albo odstawić do zimnego pomieszczenia (nawet 10*C jak masz, jak nie to poniżej 20*C też się nada), albo użyć bentonitu (może zmienić smak wina). Cynamon mielony potrzebuje około 2-4 miesięcy, by osiąść na dnie bez wspomagania. Jak masz szczęście, bo jak nie to będziesz miał mętne wino.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Rusin »

Przefiltrować przez gazę. Innego sposobu nie widzę.
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

damonum
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 29 maja 2012, 04:07
Ulubiony Alkohol: pivo Fosters
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Bath, England
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: damonum »

Chyba jednak przefiltruje bo cierpliwości nie mam aż tyle by czekać. A na drugi raz mielony cynamon będę używał tylko do szarlotki. Ale jak to się mówi, najlepsza nauka jest na własnych błędach.
Dzięki za podpowiedzi.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: siwy1121 »

Też nie wiedziałem, że z mielonym trzeba tak długo czekać. A cynamon w laskach daje tyle samo aromatu?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: gr000by »

Cynamon w laskach wolniej przekazuje aromat do nastawu, łatwiej kontrolować przez to nastaw, czy nie przedobrzyliśmy. Łatwiej się go odławia i wprowadza niewielkie zmętnienie w porównaniu do mielonego.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: Trener »

Jako, że cynamon w laskach ciężko dostać (przynajmniej paradoksalnie w moim ponad 500tys mieście), podaję linka do sprawdzonego producenta http://www.ziolowyzakatek.sklep.pl/pl/s ... rl=cynamon
Zresztą zioła i ziołowe zaprawki do nalewek też mają rewelacyjne.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: sztender »

To czas opisać dalsze losy "ryżowca na bogato". Zlany w 5l + rurki. Świeżutki delikatny fajniutki, może deczko za ostry na kwasowości był. W okolicach września jakież zdziwienie, wino nadal pracuje :bardzo_zly:. O ile fajnie bo zaczęło łagodzić kwasy i zrobiło się "delikatniejsze" pojawił się smak kwiatów bzu o tyle teraz, nie fajnie ;/ Na dzień dzisiejszy jest takie sobie, wybił się etanol i goryczka ze skórek. O ile jak było słabsze to goryczka nie raziła to teraz mi przeszkadza i jest za mocne. Pozostaje czekać i najwyżej dosłodzić aby złagodzić alkohol.
http://latawce.phorum.pl

draiks
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 24 lut 2013, 00:13
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: draiks »

Nastawiłem niedawno dwa ryżowce, oba w balonach po 5l. Mam jednak z nimi pewien problem, jeden balon bulka aż miło, za to drugi ledwo od dwóch do czterech bulknięć na minutę wyciąga. Doszedłem do wniosku że to przez moje dodawanie matki drożdzowej na "oko", i tutaj mam zagwozdke czy nie przydałoby się wspomóc wolniejszego winka małą ilością nowej MD?
Drożdze jakich używam to tylko i wyłącznie Zamojskie z pożywką (wysokoalkoholizujące).
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: gr000by »

Nierówno podzieliłeś MD, stąd nierówne tempo fermentacji w obu baniaczkach. Sprawdź poziom cukru w obu nastawach. Jeżeli rurka i korek są szczelne i nie puszczają gazu bokiem, to faktycznie trzeba jakoś wspomóc powolniejsze wino. Możesz zrobić nową MD i w dodać do nastawu, w niczym to nie zaszkodzi.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: siwy1121 »

Najlepiej zahartuj MD, wtedy łatwiej ruszy. Jakbyś nie wiedział jak to się robi: robisz MD, jak już będzie mocno pracować dolej do niej ok 300ml nastawu i szczyptę pożywki. Trochę zwolni, a kiedy znowu ruszy dodajesz ok 500ml nastawu, jak znowu ruszy dolewasz do wina.

draiks
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 24 lut 2013, 00:13
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: draiks »

Dodałem poprostu trochę gotowej MD, rano od razu zaszedłem zobaczyć jak sobie radzi i bulgotało aż miło. Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika

empenov
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 10 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: empenov »

Witam, mam pytanie odnośnie wstawiania nowego wina na tym samym ryżu. Obecnie robię ryżowca z przepisu Skrzycha (z tymi przyprawami). I tak się zastanawiam czy po zakończeniu fermentacji zamiast wywalac ten ryż i te wszystkie "pozostałości" z baniaka to zostawić i dodać na nowo 18,5l wody z 4kg cukru i potem 3l z 3kg. I czy do tego znowu MD z pożywką?
(tamto ściągnięte wino dojrzewało by w innym balonie)

ps. jeśli było już takie pytanie to proszę o linka - sam nie znalazłem :(

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: siwy1121 »

Ryż jak najbardziej można wykorzystać, ale przyprawy oddały już smak do poprzedniego wina i wiele już nie puszczą, rodzynki podobnie. Daj nowe rodzynki i przyprawy, odlej z litr wina i dodaj do nowego nastawu, wtedy nie będziesz musiał na nowo robić MD. A wodę daje się całą od razu, a w trakcie fermentacji cukier dodaje się rozpuszczając w części nastawu.
Awatar użytkownika

empenov
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 10 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: empenov »

Ok, super dzięki! Ale mam jeszcze jedno pytanie: te rodzynki, które już oddały smak, to jak mam się ich pozbyć z tego baniaka? Kilka na pewno będę mógł usunąć, ale pewnie nie wszystkie. Czy mogę po prostu wrzucić nowe na te stare, czy starych muszę się pozbyć? Bo przyprawy to zostawiam, gdyż nie da się ich oddzielić od reszty.
I odnośnie tej dolewki wody napisałeś, że "wodę daje się całą od razu, a w trakcie fermentacji cukier dodaje się rozpuszczając w części nastawu." Czyli? Od razu dodaje te 20,5 litra (odjąłem 1litr bo dodam stare wino) wody z 7kg cukru, czy tylko samą wodę i potem ściągam trochę nastawu i dodaje ten cukier (7kg)?
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pytania dotyczące produkcji wina z ryżu

Post autor: siwy1121 »

Wywal rodzynek ile dasz radę, a resztę zostaw, a co do drugiego pytania Dodajesz całą wodę razem z cukrem, a jak w trakcie lub po skończonej fermentacji chcesz dosłodzić wino, zlewasz trochę tego co masz w balonie do garnka, podgrzewasz i rozpuszczasz w tym cukier, po ostudzeniu do temp. bliskiej temperaturze nastawu wlewasz z powrotem do balona. Przy planowaniu cukru pamiętaj, że 1kg cukru= 0,6l w nastawie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”