Puszka do ginu

Deflegmatory, odstojniki, zawory, filtry...
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy

Post autor: gr000by »

Tutaj potrzebna będzie próba porównawcza. W tej chwili jest to możliwe do wykonania na jabłkach i mogę zrobić taką próbę w niedalekiej przyszłości.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Puszka do ginu

Post autor: Zygmunt »

Uważaj z układaniem, jabłka na ciepło szybko się rozpadają.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Puszka do ginu

Post autor: gr000by »

Rozrobiłem zaprawę żurawinową do 1l 50% - po rozrobieniu do 40% zmętniała, lecz po wzmocnieniu zmętnienie zniknęło. W smaku i zapachu czuć żurawinę, ale to nie to czego oczekiwałem - smakuje naturalnie, ale bardzo delikatnie, nienachalnie, naturalnie - w przeciwieństwie do białej żurawinowej sklepowej, która wali chemią. Dosłodziłem trunek płaską łyżką cukru do smaku i zostawiłem do przegryzienia, może to podbije nieco smak.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Puszka do ginu

Post autor: janik »

Zostaw część na dłuższe leżakowanie,może wówczas bardziej uwydatnią się aromaty.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Puszka do ginu

Post autor: gr000by »

Z trunkami aromatyzowanymi owocami mam odwrotne doświadczenie - z czasem tracą aromaty i wyrazistość smaku i zapachu. Nadają się tylko do krótkiego dojrzewania (przegryzienia), z leżakowaniem może być bardzo słabo. Za to inaczej jest z ginem - zaprawa dojrzała po kilku miesiącach i dopiero teraz atakuje nos i język bogactwem smaków i zapachów. Niezmienna jest jedynie czysta cytrusowa, do której dodałem zaprawę aromatyzowaną skórkami - nic nie traci, nic nie zyskuje od momentu przegryzienia.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

dan150
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 12 paź 2012, 04:07
Podziękował: 2 razy
Re: Puszka do ginu

Post autor: dan150 »

Witam,
Postanowiłem zrobić wódkę smakową. Użyłem kolumny (120 cm z wypełnieniem sprężynkami), moduł z obniżonym odbiorem opróżniłem (czyli powstało coś w rodzaju puszki) - w miejsce sprężynek wstawiłem 3 zmywaki a na nich położyłem skórki od cytryn, które użyte były uprzednio do nalewki. Do kega 30 l. wlałem 5 l spirytusu i 15 l wody. Praca bez refleksu, dzielenie urobku. Odbierałem do 40 % ( końcówka nie za ciekawa). Wynik, chociaż minęły dopiero 2 tygodnie, godny polecenia.
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Puszka do ginu

Post autor: Kula »

A to moja wersja puszki aromatyzującej z koszyczkami:
http://stalowkasklep.pl/aromatyzer-pusz ... p-765.html
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Puszka do ginu

Post autor: maniek86 »

Zastanawiam się czy zwykłą kolumna też nie da rady? Od dołu poparcie ze zmywaka następnie roślinki i znów zmywak i tak na przemian aż wypełnie 30 cm. Myślcie że da radę jak nie będę tego ubijał?
Znajomi męczą mnie już któryś miesiąc żebym zrobił gin, przyznam że może być ciekawe wyzwanie. Zagłebiajac się w literaturę to można ciekawe kompozycje uzyskać, ale najbardziej ciekawi mnie gin z beczki dębowej-probował ktoś?
Bimber forever !!!
Awatar użytkownika

Zwodzik
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 08:03
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Puszka do ginu

Post autor: Zwodzik »

Troszkę odświeżę temat, żeby nie zakładać nowego. Powiedzcie mi koledzy czy zamiast użyć kosza smakowego, mogę np dokupić do swojej kolumny np katalizator tylko zamiast miedzi wypełnić go ziołami dla smaku i zamontować go na szczycie?
Mam kolumnę aabratrk z OVM. Jestem dość świeży w temacie psocenia więc stąd moje (być może głupie) pytanie

Wysłane z mojego CMR-W09 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 11 kwie 2020, 15:57 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

glikol
10
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 16:54
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Puszka do ginu

Post autor: glikol »

Zwodzik, kombinowałeś coś z puchą na szczycie kolumny?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Osprzęt”