Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam!! Jestem nowy to się przedstawię: Beczka: keg 50 litrów! Grzanie: grzałki 1500 i 2000W sterowane termostatem 81*C - 86*C Rura 80 długa 150 cm 4 "zimne palce" 2 filtry Chłodzenie: chłodnica rurka 10 (1 metr)
Wszystko z chromoniklu
Problem : podczas psocenia w filtrach "zbiera" się bardzo dużo 80% psoty. Na końcu rurki dla mnie piorunujący 93% efekt. Coś czego się nawet nie spodziewałem ale bardzo mnie martwi to co jest w filterkach. Na 1 litr efektu końcowego tyle samo mam w filtrach tyle, że z delikatnym zapaszkiem. Co w moim sprzęcie jest źle, że w filtrach zamiast totalnego "syfu" mam dużo %???
A jaki problem to co w filtrach wlać do następnego gotowania?
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
No tak właśnie teraz robię ale czy to jest normalny objaw czy coś raczej u mnie jest źle?? Czy przypadkiem nie przedobrzyłem dając zimne palce i do tego dwa filtry? Fakt efekt końcowy jest zdumiewający i jeżeli Szanowne Grono stwierdzi, że nic złego się nie dzieje to pewnie tak już zostanie na lata
A czy możliwe było by zamieszczenie zdjęciówek owej aparatury? Może wtedy Koledzy bardziej precyzyjnie zdiagnozowali by przyczyny Twojego niezadowolenia i może coś doradzili...
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Jako, że nie za bardzo jestem refluksowy, a mam pewną wątpliwość, zwracam się do Kolegów mających wiedzę w eksploatacji kolumn rektyfikacyjnych:
- Czy zabudowanie odstojników między kolumną a chłodnicą ma sens?
W pot-still'u to daje się odstojniki jakby (nie daj boże) coś tam z kotła do rurki porwało, ewentualnie aby cięższe frakcje łapać, ale na kolumnie, z której czysta para spirytu bucha - to chyba sensu nie ma?
Co o tym sądzicie???
P.S. Wprawdzie Kolega Joszka77 użył nazwy "filtry", ale ze zdjęć wydaje mi się, że to odstojniki, deflegmatory są...
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Nie wiem, czy to jest reflux nawet... nie ma info o wypełnieniu ani żadnego zaworka powrotu na wypełnienie też nie widzę... Wygląda jak przesadzony pot-still...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Ups... czyli się wygłupiłem... Refluks wewnętrzny zawsze kojarzył mi się z czymś na wzór głowicy AAbratka...
P.S. Wprawdzie Kolega Joszka77 użył nazwy "filtry", ale ze zdjęć wydaje mi się, że to odstojniki, deflegmatory są...
Fakt nie obyłem się jeszcze z "mową psotniczą" i popełniłem błąd w nazwie. Jak najbardziej to pomiędzy kolumną a chłodnicą to raczej odstojniki a nie filtry. Nie ma tam żadnego wypełnienia. Tak więc jeżeli dobrze rozumiem według Was te "odstojniki" nie mają sensu??
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości