Broń Cię Boże przepuszczać na pierwszy raz na całkowicie wypełnionej kolumnie. Właśnie że inaczej. Przepuść na prawie pustej kolumnie. Możesz wykorzystać co najwyżej pakiety z miedzi. Które przygotuj w sposób podpowiedziany przez Cezarego. Czyli je trochę poczochraj. I rozłóż je w kolumnie w taki sposób żeby jeden był na dole, drugi po środku a trzeci u góry. Oczywiście jest to jeden ze sposobów, ale uwierz mi będziesz zadowolony.DoktorPio pisze:...Chciał bym żeby wychwycić wszystkie aromaty gruszek Może zrobię tak że przepuszczę 30l nastawu na takim zestawie jak jest a następnie wyjmę cześć katalizatora i zmodyfikuje półki. ...
Jest jeszcze jeden sposób na wykorzystanie konstrukcji Twojej kolumienki. Trochę upierdliwy, ale gdy go swego czasu stosowałem przynosił bardzo dobre efekty.
Na początek załóż na zbiornik całą wypełnioną kolumienkę i przeprowadz pełną stabilizację i kropelkowy odbiór przedgonów. Gdy uznasz, że juz jest po przedgonach wyłącz aparaturę. Po delikatnym ostudzeniu (tylko tyle, żeby się nie poparzyć) zmodyfikuj wypełnienie. Zostaw tylko ze 2-3 pakiety miedzi. Rozłóż je równomiernie po kolumnie (patrz wyżej) i załóż ponownie na baniak. Po ponownym zagotowaniu wsadu odbierz destylat na pełnym otwarciu zaworka odbioru kontrolując proces tylko za pomocą alkoholomierza.
Początek dla pewności odbierz do osobnych buteleczek. Podobnie końcówkę. Tak od 55% w dół. Tym sposobem będziesz gotował tylko raz. A mimo to powinieneś być zadowolony.
Oczywiście możesz przy okazji zapisywać sobie temperatury zaobserwowane na termometrach w baniaku i głowicy. Te informacje mogą się przydać przy analizowaniu przed następnymi destylacjami.