Nie będę zakładać nowego tematu, dopiszę pod tym. W końcu wziąłem się za wino z kiwi, ale trochę się pośpieszyłem. Tak się podjarałem że mam w końcu kiwi i resztę potrzebnych składników że dzień wcześniej (niestety w samej wodzie z cukrem i pożywką) rozrobiłem MD, która raczej nie wyszła. Wrzuciłem kiwi do butli zalałem wodą z cukrem i dodałem trochę tych rozrobionych drożdzy. Nic przez cały dzień nie chciało pracować więc się wystraszyłem że wyjdzie mi z tego klasyczny kompot, w akcie desperacji dodałem drożdży piekarniczych, co prawda nie wiele bo troszkę na czubku małej łyżeczki na jakieś 5,5L "wina", i tutaj pierwsze pytania, czy to jakoś źle wpłynie na fermentację i czy będzie czuć drożdże? pod koniec drugiego dnia coś zaczęło się dziać bardzo intensywnie, bąbelkuje cały czas, przez noc nastaw zaczął zwiększać swoją objętość tak że rano miałem mini kałużę która wylewała się z rurki fermentacyjnej. To jest normalne?
Matkę drożdżową rozrobiłeś poprawnie, to się robi w wodzie z cukrem i ze szczyptą pożywki. Tak, jak piszą na opakowaniu drożdży winnych. Tylko czekałeś zbyt krótko po prostu, mi często drożdże winne startują w butelce dopiero trzeciego dnia. Jak już będą intensywnie "chodzić" w górę i w dół i gazować, wtedy można je wlewać do nastawu. Jak wlałeś do nastawu nienamnożone drożdże, to musiałeś poczekać jeszcze z dzień, dwa, aż drożdże się w nim namnożą i zaczną żreć cukier na wielką skalę. Drożdże piekarnicze użyte w małej ilości nie powinny zrobić krzywdy (to ten sam gatunek drożdży, co winne, tylko inna rasa chyba), Poza tym drożdże piekarnicze nie wytrzymują dużych stężeń alkoholu (powyżej 10%), szlachetne drożdże winiarskie dają radę nawet przy kilkunastu procentach. Poczekaj, zobacz, co będzie. Albo drożdze oby ras będą ze sobą współistniały, albo jedne wygryzą drugie. Ale zasadniczo, powinieneś dostać coś do picia. Pytanie tylko o stężenie alkoholu w gotowym winie jest nierozstrzygnięte na razie.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości