Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Witam robię wino z czerwonych winogron, bez drożdży szlachetnych. Wczoraj próbowałem i wino jest za słodkie i słabe, szkoda mi go zmarnować, więc zastanawiałem się czy mogę dodać trochę pożywki dla drożdży, może ruszą te dzikie. Jeśli to głupi pomysł to proszę o pomoc w uratowaniu nastawu
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Promocja: 64,99 zł
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
A jakie ma być na dzikusach? Mocne i wytrawne? Nie da się, nie ten klimat. Przed kanałem uratować je może tylko szybkie dodanie jakichś aktywnych- najszybciej kupisz prawdopodobnie Fermiviny z Biowinu w większych sklepach. Od razu dokup sobie cukromierz, to samo stoisko.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Wino jeszcze pracuje, tylko że bardzo powoli, na razie przestawiłem je w cieplejsze miejsce i fermentacja trochę przyspieszyła, ale i tak spróbuję z tymi drożdżami. Wino ma ciemno fioletowy kolor, w ogóle nie przypomina koloru wina ze sklepu. Czy to może być spowodowane tym przesłodzeniem ? Owoce odlałem dopiero po miesiącu
Na dzikich drożdżach można zrobić bardzo dobre winko.
Na dzikusach to można co najwyżej zrobić "winko" a nie "bardzo dobre wino"
Oj, jak ja nie lubię tego wyśmiewania... Na dzikusach też się może udać zrobić dobre wino z tym, że to trochę loteria - ile gatunków winogron, tyle żyjących na nich drożdży. Ja właśnie piję swoje pierwsze wino, właśnie na dzikusach i jest według mnie dobre. Oczywiście, że nie wygram nim żadnego konkursu, ale bez przesady - wolę je niż tanie (bynajmniej nie za 5 zł) wino ze sklepu. W dodatku na pierwsze wina dzikusy nie są najgorsze - same wystartują, same zdechną kiedy trzeba, a najczęściej - nawet jeśli się zostawi osad na zbyt długi czas - wino nie zaśmiardnie.
Dodałem do tego wina drożdże aktywne FERMIVIN i pożywkę z BIOWINu, spodziewałem się, że po tym wino tak ruszy że będzie aż dymić z rurki fermentacyjnej, a nic się nie zmieniło. Drożdże dodałem 3-4 dni temu, Coś jest nie tak ?
Sprawdź cukromierzem ile tam cukru zostało. Piana jest?
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Na wstępie komentarz do wypowiedzi "Lucyferek". Trafiona w "10" . Masz kolego rację . Zgadzam się w całej rozciągłości . Kolego "siwy1121", trafiłeś pod dobry adres. Zygmunt ma szklaną kulę, jak dobrze potrze to będzie wiedział co w Twoim winie siedzi. Albo może spróbujmy normalnie, korzystając z wiedzy i doświadczenia. Do tego potrzeba trochę wiedzy coś narobił i tak: zawartości cukru na starcie i obecnie nie znasz (a szkoda bo to podstawa), brak piany, to już wiemy, owoce słodkie czy kwaśne (dojrzałe)? czy wody dolewałeś, jeśli tak, to ile? czy dodawałeś cukru, jeśli tak, to ile? pożywki jak myślę nie dodawałeś (przy starcie)? jak długo fermentuje? w jakiej temperaturze? obecnie jest mętne, zaczyna klarować, a może jest już klarowne? ile osadu jest na dnie? Dopiero te informacje pozwolą wyciągnąć jakieś wnioski. Szybkość bulgotania rurki to mało precyzyjny parametr, ale jako uzupełniający przydatny. Zatem pisz co masz, a my napiszemy co o tym myśleć.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości