Przeróbka odstojnika w deflegmator i pytanie odnośnie odstojnika
-
- Posty: 118
- Rejestracja: czwartek, 15 sie 2013, 12:55
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, do czasu;)
- Ulubiony Alkohol: Smaczny i mocny
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Przeróbka odstojnika w deflegmator i pytanie odnośnie odstojnika
Skoro lubisz określenie "pedalenie" twoja sprawa nie wnikam żarcik taki... Ja właśnie się pedale za pierwszym razem ale to z ciekawości: sa 2 litry w przedziale od 85 do 70% po 2 litry do 40% będę jeszcze robił poniżej ale to też z ciekawości jaki będzie smak i zapach. Jak na pierwsze psocenie to jestem z siebie dumny
Achim
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Przeróbka odstojnika w deflegmator i pytanie odnośnie odstojnika
Panowie, jest tyle pięknych określeń; można się z nastawem pieścić, darzyć czułością,
a nawet adorować
Pedalenie zostawmy kolarzom lub ...kolarzom
Obowiązkowo dzielenie na frakcje za każdym razem, choć pierwszy raz nie musi być dokładny. To tylko cukrówka i pot still.
a nawet adorować
Pedalenie zostawmy kolarzom lub ...kolarzom
Obowiązkowo dzielenie na frakcje za każdym razem, choć pierwszy raz nie musi być dokładny. To tylko cukrówka i pot still.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 118
- Rejestracja: czwartek, 15 sie 2013, 12:55
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, do czasu;)
- Ulubiony Alkohol: Smaczny i mocny
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Przeróbka odstojnika w deflegmator i pytanie odnośnie odstojnika
Witam. Wracając do soboty, po destylacji wyszło 4,5l trunku, który po zmieszaniu dał 65%. Po drugiej destylacji wyszło o litr mniej ale po zmieszaniu dało wynik 75% więc w sumie podobnie. Następnym razem spróbuje tak jak jest napisane w którymś z postów opisujacych destylację pot still, że są 3 fazy i ta druga nadaje się do bezpośredniego spożycia, a 1 i 3 do ponownej destylacji. Jak wy uważacie i praktykujecie aby było jak najmniej strat?
Achim