Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Tytuł: Przeróbka kolumny z ZP na Aabratka czy uzyskam całkowity zwrot par
Napisane: czwartek, 29 gru 2011, 20:05
Witajcie psotnicy,
powstała kolumna, rura śr 48,5mm, wysokość wypełniena 1,3m pierścienie raschiga, keg 30l, reflux to 6 zimnych palcy o średnicy fi ok 9mm delikatnie wygięte aby psota skapywała centralnie na wypełnienie, grzanie to taboret gazowy, termometry tam gdzie powinny być. Spokojnie uzyskiwany jest destylat 95%, jednak ZP powoli mi już nie wystarczają ponieważ nie mam kontroli nad refluxem, tak sobie pomyślałem jak wykonać Aabratka na zmnych palcach, czy Waszym zdaniem gdybym dospawał jeszcze z 15 ZP, i gdybym wspawał w głowicę kolumny dwie pułki aby skierować destylat na zewnątz to czy zimne palce gwarantowały by mi całkowity zwrot par. Mam w domu sporo rureczki fi 9mm ale w kawałkach, tak może bym się skusił o wygięcie spirali. I jescze jedno czy średnica kolumny 48,5 zewnętrzna, a około 45mm wew nie jest zbyt mała. W załączniku foto
Tytuł: Re: Przeróbka kolumny z ZP na Aabratka czy uzyskam całkowity zwrot par
Napisane: czwartek, 29 gru 2011, 20:47
Nie wygląda mi to ani na kega, ani na 1,3m wysokości. Pomysł wspawania dodatkowych 15 ZP uważam za całkowicie chybiony. Pewnie taka ilość ZP skropliłaby wszystkie pary alkoholu, ale taniej i prościej będzie kupić 3m rurki karbowanej i skręcić sobie skraplacz. Poza tym taka ilość ZP "zabierze" dużo z wysokości kolumny więc stracisz na mocy produktu. Lepszym rozwiązaniem będzie dorobienie do istniejącej kolumny nowej głowicy, czy to Aabratka czy Bokakoba.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Napisane: czwartek, 29 gru 2011, 21:36
Mam w takim razie jescze jedno pytanie, ja też się skłaniam w kierunku użycia rury karbowanej, mam jednak pytanie jaką średnicę rury muszę użyć aby po zwinięciu weszło mi to w kolumnę o średnicy około 45mm średnicy wewnętrznej, na długości około 30cm
Napisane: czwartek, 29 gru 2011, 21:50
DN12 nie zmieści się, nie ma szans. DN8 zwijana w rękach u mnie wchodzi na styk do rury fi 50mm. Będziesz musiał się bardziej postarać przy zwijaniu i powinno się zmieścić. Na 30cm skraplacza to tak z 2.5-3m rurki wyjdzie.
Napisane: czwartek, 29 gru 2011, 21:53
Dn10, prosty odcinek, a na nim spirala. DN8 zostawi sporo luzu (15mm). DN12 nie wejdzie tak wyprofilowana.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Napisane: poniedziałek, 2 sty 2012, 21:50
Dziękuję Panom za dotychczasową pomoc.
W dniu dzisiejszym dotarł do mnie zakupiony towar z firmy Karbowane.pl zakupiłem 2 mb rurki DN 8, a następnie wywinąłem całość w piękną spiralę. Zacząłem też przygotowywać całość do pospawania, jednak dręczy mnie nadal pytanie czy cała konstrukcja zagwarantuje mi całkowity zwrot par dlatego proszę o opinię i pomoc. Głowica typu Aabratek, tamka i palec zwrotu widoczny na zdjęciach, dodatkowo do skroplenia chcę wykorzystać zimne palce, jako główny deflegmator spirala około 30cm, czy to zadziała???
Napisane: poniedziałek, 2 sty 2012, 23:41
1/3 tej spirali zwróci Ci wszystko do mocy 1,5kW, a 1/2 spokojnie do 2kW.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: piątek, 6 sty 2012, 22:21
Spirala OK. Bez palców też skropli. Widzę że jeziorko ze skroplinami będzie chyba trochę za duże. Za wysoko przelew i daleko od tamki odbiór.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości