Przeróbka aparatury ojca- bańka po mleku i grzałka


Podstawowe, klasyczne destylatory.

Przeróbka aparatury ojca- bańka po mleku i grzałka

Postprzez ded » Sobota, 31 Gru 2011, 00:01

Image

Uploaded with ImageShack.us

Aparatura mojego taty, która ja postanowiłem nieco rozbudować. Bańka po mleku z zamontowaną grzałką. Moc grzałki jest dobrana do pojemności bańki, dzięki czemu destylat płynie cienką stróżką. Wężyk niestety długi, oczywiście sylikonowy. Bedę musiał go ocieplić, bo jak w kotle jest już dobra temp, to na ściankach wężyka długo się skrapla zanim poleci z chłodnicy.

Czy deflegmator i chłodnicę powinienem ustawić jakoś inaczej, żeby było optymalnie. Wszystko potem leci przez rurę z węglem (wiem że nie zupełnie tak powinno być ale leniwy z natury jestem) do naczynia odbiorczego. Gdy destylat na łyżeczce już się nie zapala przerywam pędzenie, potem druga tura. Otrzymuje 70% po zlaniu całości, smak i zapach pozostawia nieco do życzenia, choć ludzie, którzy mieli w życiu dużo do czynienia z bimbrem zawsze chwalili finalny produkt. W planach jest kolumna, ale na razie potstill musi wystarczyć.
ded

 
Posty: 26


Z ziół i owoców znajdujących się w zaprawce przechodzi do alkoholu wiele cennych witamin i soli mineralnych. Wypijając 1 lampkę nalewki możemy pokryć dzienne zapotrzebowanie na większość witamin soli mineralnych.
Zaprawka ziołowa - Dla Zdrowotności
Cena: 6,50 zł  
Promocja: 5,90 zł
Anielska moc zaklęta w tej butelce do nalewek będzie wspaniałym prezentem
Butelka do nalewek Aniołek 200 ml + korek
Cena: 13,99 zł  
Promocja: 11,99 zł
Wysokiej jakości drożdże do nastawów z cukru i glukozy. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Turbo 48 - Jan Okowita
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 9,49 zł
Specjalny rodzaj drożdży o zmniejszonej ilości niepożądanych ubocznych produktów fermentacji. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Vodka - Jan Okowita
Cena: 8,90 zł  
Promocja: 8,49 zł
Wydajny, szybki i skuteczny środek do klarowania nastawów cukrowych, owocowych oraz win domowych. Najwyższa jakość !
Duoklar Turbo - Jan Okowita
Cena: 5,19 zł  
Promocja: 4,99 zł
Kapturki termokurczliwe z paskiem otwierającym
Kapturki termokurczliwe zielone 20 sztuk
Cena: 3,49 zł  
Promocja: 3,29 zł
Super szybkie i wydajne drożdże dające łagodny w smaku i zapachu destylat.
AD Aktywne Drożdże Turbo 48
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 9,49 zł
Ekologiczne szwedzkie zioła na wódki, likiery i bittery
Zaprawka szwedzka - Wódka Króla Oskara II
Cena: 6,50 zł  
Promocja: 5,99 zł
Specjalny rodzaj drożdży przeznaczony do fermentacji zacierów zbożowych.
Drożdże Szlacheckie Zbożowe - Jan Okowita
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 8,99 zł
Drożdże turbo przeznaczone do produkcji łagodnych destylatów.
Drożdże Wujka Władka 66 g
Cena: 8,90 zł  
Promocja: 7,99 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Przeróbka aparatury ojca- bańka po mleku i grzałka

Postprzez Wald » Sobota, 31 Gru 2011, 00:33

A ta odpowiedź nie wystarcza? post42307.html#p42307 W nowym temacie podpowiem to samo.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Graf würdig der besten Honige.
Awatar użytkownika
Wald

 
Posty: 2283

Re: Przeróbka aparatury ojca- bańka po mleku i grzałka

Postprzez rozrywek » Sobota, 31 Gru 2011, 02:57

Oj mam pisania a pisania.
Dałeś pole do pojeżdzenia po tobie na maxa.

Będę łagodny jednak.

Pytasz co źle? a prawie wszystko, bańka zostanie, podaj dane grzałki.

Deflagmator wywal, przy tej długości wężyka i tak nie spełnia swojego zadania.
chłodnicę wyprosuj.
Wywal ten filtr węglowy. Użyteczność podobna jak kierunkowskazy do telewizora.
Przestań się opierniczać, lenistwo nie popłaca.
Łyżeczka to służy do słodzenia herbatki, w naszym przypadku do dolewania rumu do w/w napoju.
Bimber nie ma śmierdzieć, ma się nadawać do spożycia!!!

Bimber jest przeżytkiem bezapelacyjnie.

Poczytaj forum, z lekturą jesteś absolutnie do tyłu.
Zajrzyj do galerii destylatorów, np: do mojej, innych kolegów, coś ci zaświta.

"Otrzymuje 70% po zlaniu całości, smak i zapach pozostawia nieco do życzenia" twoje słowa.........
jeśli wiesz ile masz procent to po jakiego ci łyżeczka???

Napisz jeszcze raz coś o łyżeczce i podpalaniu to osobiście zgłoszę cię do usunięcia.


"Do przyjęcia"...... twe słowa...

Bułgarska brzydula za Kraśnikiem w lesie też jest do przyjęcia....ale to nie o to chodzi. Ech, nie chce mi się, obiecałem być łagodny.
Pozdrawiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
rozrywek

 
Posty: 766

Re: Przeróbka aparatury ojca- bańka po mleku i grzałka

Postprzez ded » Sobota, 31 Gru 2011, 09:39

Nie rozpisałeś się za bardzo, więc liczyłem ze w galerii napiszesz coś więcej. Mam zatkać ten dopływ z boku a podłączyć rurkę do dolnego króćca? Chłodnica nie jest źle pochylona?
ded

 
Posty: 26

Re: Przeróbka aparatury ojca- bańka po mleku i grzałka

Postprzez Wald » Sobota, 31 Gru 2011, 10:32

Prosisz-masz. Wywal bezsensowny filtr. Sam piszesz, że to pomyłka. Nie to stężenie i nie ta temperatura. Deflegmator bez problemu stanie na kanie. Oczywiście podłączony od dołu. Boczne wejście zaślep zaciśniętym wężem, a nie czarną gumą. Wszystko nabierze wyglądu i chłodnica stanie w pionie. Zacznie równo kapać zamiast chlustać. Zrób choć raz w taki sposób, na próbę i opisz różnicę. Do własnego układu zawsze możesz wrócić. Tylko czy będziesz chciał :?:
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Graf würdig der besten Honige.
Awatar użytkownika
Wald

 
Posty: 2283

Re: Przeróbka aparatury ojca- bańka po mleku i grzałka

Postprzez lucas070707 » Sobota, 31 Gru 2011, 10:38

Proponuję przerobić tę szklaną rurę na duży deflegmator, wypełnić zmywakami i odrobiną miedzi i ustawić zaraz nad kaną. Jeśli jakość wyrobu jest i tak słaba to po co jeszcze węgiel marnować :?: a deflegmator będzie konkretny :ok:
Awatar użytkownika
lucas070707

 
Posty: 130

Re: Przeróbka aparatury ojca- bańka po mleku i grzałka

Postprzez pokrec » Sobota, 31 Gru 2011, 13:08

Ja się podłaczę do tematu i do całości podsumuję: nasze hobby nie jest zajęciem dla leniwych. No, ale skoro napisałeś, to znaczy, że coś jednak Ci nie pasuje i czujesz, że trzeba poprawić conieco.
Zachęcam przełamanie lenistwa i budowę Aabratka albo Bokakoba. Pracujesz raz, a potem możesz spokojnie odawać się słodkiemu "nieróbstwu" i masz wyścigowy produkt. Nie mówiąc o tym, że znajomi będą na kolanach to spozywać i kłaniać Ci się do ziemi (zwłaszcza po n-tym kielichu).
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika
pokrec

 
Posty: 1865

Re: Przeróbka aparatury ojca- bańka po mleku i grzałka

Postprzez ded » Niedziela, 1 Sty 2012, 20:04

@Wald, zrobię tak jak mówisz, ale czytałem, że optymalne umocowanie takiej chłodnicy to kąt 30*, jak to jest?

@Lucas, niestety szklana rura jest obecnie niebezpiecznie uszczypana na dole. Pomysł z deflegmatorem jest ciekawy, ale docelowo myślę o kolumnie VM, wiec nie będę się nad obecną aparaturą za bardzo rozczulał. Z resztą zrobienie 2 króćców mogłoby być nie najłatwiejsze.

@pokrec, nie tyle coś mi nie pasuje, co zdaję sobie sprawę, że poprawny montaż nic mnie nie kosztuje a może coś polepszyć. Zamierzam zastosować się do waszych uwag, choćby na próbę.

Jakie ocieplenie radzicie do rurki sylikonowej? Ważne żeby było elastyczne, abym mógł zdejmować swobodnie wieko kanki? Znalazłem coś takiego http://allegro.pl/tesa-tasma-aluminiowa ... 37867.html ta popurlarna szara pianka zbyt sztywna jest.
ded

 
Posty: 26

Re: Przeróbka aparatury ojca- bańka po mleku i grzałka

Postprzez Wald » Niedziela, 1 Sty 2012, 20:52

A do czego chcesz ja ocieplać? W jakim celu? Deflegmator ma być bezpośrednio nad kaną. Rurki potrzeba tyle, żeby połączyć go z króćcem. Nie napychaj jej głęboko, a łatwo odłączysz wszystko do mycia kany i demontażu po pracy. Rurki silikonowe doskonale utrzymują szczelność nasunięte choćby tylko 5mm. Natomiast polecam ocieplić całą kanę. Zaoszczędzi to sporo energii. Grzejesz wsad, a nie pomieszczenie.
Chłodnica pochylona pokazuje czy nie grzejesz za mocno. Skropliny wypełniają zawsze jakąś część wężownicy. Niedogodnością jest nierównomierny spływ destylatu. Ustawienie pionowe zapewnia płynny spływ, nawet kropelkowy. Trzeba do tego dobrej wprawy w operowaniu grzaniem.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Graf würdig der besten Honige.
Awatar użytkownika
Wald

 
Posty: 2283

Re: Przeróbka aparatury ojca- bańka po mleku i grzałka

Postprzez ded » Poniedziałek, 2 Sty 2012, 13:47

Moc grzałki jest dobrana do pojemności naczynia i obawiam się ze jeśli ocieplę, to osiągnę zbyt wysoka temperaturę. Nie ma tam żadnej regulacji grzania, nalewam do "kreski", włączam i po 45 już zaczyna kapać. Już nie pamiętam, ale miałem obliczone po jakim czasie przestaje kapać "dobroć", generalnie brałem na łyżeczkę i jak się nie chciało zapalić to kończyłem.

Czy założenie ocieplenia nie spowoduje, że będę musiał zmniejszyć moc grzałki?
ded

 
Posty: 26

Następna

Wróć do Proste destylatory

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości