Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 14:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Przepuszczanie psoty przez węgiel
PostPostNapisane: środa, 16 lis 2011, 19:41 
Tematy: 7
Witam, mam pytanie odnośnie stosowania węgla aktywnego. Czy można puszczać destylat przez menzurkę z węglem aktywnym która jest zaraz za chłodnicą (czy trzeba?). Czytałem posty, żeby psotę przepuszczać przez węgiel jak ma ok 50%, a na początku psota wychodzi mocniejsza, wiec jaki jest sens? Jeżeli nie będę używał węgla, czy dużo stracę?

Ostatnio edytowano czwartek, 17 lis 2011, 10:43 przez Agneskate, łącznie edytowano 2 razy
Post niestarannie napisany.

Tytuł: Re: przepuszczanie psoty przez węgiel
PostPostNapisane: czwartek, 17 lis 2011, 08:28 
Tematy: 20
zaloguj się aby zobaczyć avatar
tankij napisał(a):
Czytałem posty, żeby psotę przepuszczać przez węgiel
Oj coś słabo czytałeś skoro zadajesz takie pytania. Żeby węgiel dobrze działał alkohol musi być rozcieńczony (najlepiej 40% do spożycia) i schłodzony, najlepiej z lodówki. Do tego przepływ ma być bardzo wolny. Dużo wolniejszy niż odbiór z chłodnicy. Filtr węglowy za chłodnicą jest nieporozumieniem, żeby nie pisać głupotą. Szybki i ciepły urobek nie oczyści się w stopniu zadowalającym.

PostPostNapisane: czwartek, 17 lis 2011, 10:18 
Tematy: 18
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Witam.
Wald ma rację. Wszystko jest opisane na forum. Rozcieńczony i dobrze schłodzony to podstawa. Teraz nie ma problemu schłodzić(ja wystawiam na balkon). Musi kapać bardzo powoli. Ostatnio filtrowałem 4l 50% przez 7 godzin. Kapało sobie po kropelce. Pod koniec puściłem troszkę szybciej, żeby nie było całkiem bez smaku i zapachu żytka. Cierpliwości życzę :) . Opłaca się :lol:
jajek12

PostPostNapisane: czwartek, 17 lis 2011, 10:42 
Tematy: 7
Dziękuje za odpowiedzi. Zadałem owo pytanie ponieważ znalazłem na forum aparatury szklane, które miały za chłodnicą postawioną menzurkę z węglem aktywnym. Destylat bezpośrednio trafiał przez węgiel aktywny.

moje-szkielko-126p-elagant-t3958.html

Nikt nie poprawił błędu kolegi, więc chciałem mieć pewność, jeszcze raz dziękuje.

Ostatnio edytowano czwartek, 17 lis 2011, 10:45 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
kometyka

Dział zablokowany Ten temat jest zamknięty. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1