Przepuścić przez filtr z węgla aktywnego czy gotować 2-gi raz.

Wszystko na temat chemicznego oraz mechanicznego oczyszczania końcowego produktu destylacji, włączając węgiel aktywny, nadmanganian potasu, filtracje, klarowanie, pozbywanie się niechcianych substancji, zapachów drożdży itp...

Autor tematu
lenartm
Załączniki
Przepuścić przez filtr z węgla aktywnego czy gotować 2-gi raz.

Postautor: lenartm » piątek, 2 mar 2012, 22:10

Wiecie co tak się teraz zastanawiam, co jest lepsze przepuszczanie destylatu po jednym gotowaniu i przy dokładnym odebraniu przed i po gonów przez filtr z węgla aktywnego, czy jednak drugie gotowanie będzie lepsze może ktoś ma doświadczenia w tej kwestii.
Myślę tu o destylacie z kolumny.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1898
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Załączniki
Re: Przepuścić przez filtr z węgla aktywnego czy gotować 2-gi raz.

Postautor: pokrec » piątek, 2 mar 2012, 22:46

Zależy od Twojej kolumny i prowadzenia procesu. Ja po pierwszym razie znad cukrówki "jak leci", bez klarowania miałem psotkę jeszcze lekko woniejącą drożdżami i fuzelkami. Oczywiście oddzielałem przedgony i pogony za pierwszym razem. Po rozcieńczeniu 2 cz. wody i 1 cz. "surówki" po drugim razie serce szło luksusowe, oprócz tego miałem jeszcze trochę przedgonów i pogonów.
Nawet mój ojciec, który ma smak i zapach wyczulony na bimber jak mało kto (i nie cierpi aromatu bimbru), nie był w stanie tego odróżnić od wzorca.
Więc leć 2 razy, jak to nie da efektów - zawsze na węgiel zdążysz to wrzucić.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.


lech.zywiec
50
Posty: 56
Rejestracja: poniedziałek, 5 wrz 2011, 14:11
Załączniki
Re: Przepuścić przez filtr z węgla aktywnego czy gotować 2-gi raz.

Postautor: lech.zywiec » sobota, 3 mar 2012, 10:58

Jeśli masz węgiel i chcesz go koniecznie użyć, to puść najpierw na węgiel i później druga rektyfikacja.

Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1472
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 14:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepuścić przez filtr z węgla aktywnego czy gotować 2-gi raz.

Postautor: klodek4 » sobota, 3 mar 2012, 13:02

Ja robię odwrotnie, najpierw drugie psocenie a potem filtr węglowy!!!

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3545
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Przepuścić przez filtr z węgla aktywnego czy gotować 2-gi raz.

Postautor: lesgo58 » niedziela, 4 mar 2012, 07:50

Musisz sobie zadać pytanie - co chcesz uzyskać?
Bo w obydwu przypadkach wychodzą dwa różne wyroby.Obydwa są "czyste", ale różnią się posmakiem i jakością.
Po filtrze zawsze jakiś dziwny posmak pozostaje - i myślę,że dla kogoś kto się śpieszy i chce zaoszczędzić na kosztach.Nie trzeba stać i pilnować kolumny.
Jeśli komuś zależy na jakości to dwa gotowania , a najlepiej trzy to podstawa.Jeśli ma się dobrze opanowaną kolumnę, to nawet nie trzeba poświęcić zbyt wiele czasu , a efekt odpłaci wszelkie "niedogodności" (w końcu to nasze hobby)
Śpiesząc z wyjaśnieniem - ja gotuję trzy razy.
Pierwszy raz nastaw (b.dobrze przygotowany i sklarowany)- oddzielam pogony i przedgony ale bez zbytniej uwagi.Po prostu w ilościach niezbędnych.
Drugi raz destylat rozcieńczony do ok.45% - po zagotowaniu odbieram ok.150ml bez refluksu, póżniej po stabilizacji odbieram dokładnie przedgon ok.200ml, po czym serce i na końcu pogon, który odbieram osobno gdy w kegu mam już ok. 96.5 stopnia C.
Trzecie gotowanie przeprowadzam na sercu z poprzedniego gotowania rozcieńczonego do ok. 18-20%.Jeszcze raz odbieram przedgon (jest go bardzo malutko ok.50ml) póżnie wcelu dokładnego przepłukania chłodnicy i głowicy puszczam na żywioł ok. 150 ml.Po czym stabilizacja i odbiór serca.Na końcu pozostaje też pogon i też w b.małej ilości.Ja żeby przyśpieszyć proces i dokładnie odciąć pogon wszystko powyżej 96 stopni w kegu odbieram do osobnego naczynia aż na końcu zostaje ok. 150 ml końcowego pogonu, który w/g mnie nadaje się do wylania, chociaż tego nie robię bo mam sąsiada ktory jest smakoszem ortodoksyjnego bimbru z epoki minionej i sobie dolewa mój pogon do swoich wódeczek :D
W końcu po tych wszystkich działaniach i po pozwoleniu spirytusowi odetchnąć ok. 2 tygodni w ciepłym miejscu i od czasu do czasu go przewietrzając otrzymuję produkt ,który po rozcieńczeniu do 40% jest łagodny i delikatny w smaku do tego stopnie gdzie moje kobiety, które bez popitek ani róż łykają ten trunek jak wodę.Dlatego rozcieńczam go do ok.45%, gdyż po prostu nie czuć procentów.(śpieszę wyjaśnić,że mam termoalkoholomierz precyzyjny firmy GOMAR z Wa-wy zrobiony dla mnie w zakresie 30 -70% specjalnie do wódek)

P.S. Otrzymuję spirytus w granicach 96,9% (+ -) 0.2%
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"


samael76
50
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepuścić przez filtr z węgla aktywnego czy gotować 2-gi raz.

Postautor: samael76 » środa, 19 gru 2012, 13:12

Witam mam pytanie ;) czy poprzez wielokrotną destylacje otrzymuje sie mocniejszy olkohol ?? W jakim momecie przerwać destylacje miedzy jakim przedzialem % 40 czy 30 % ??
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!

Awatar użytkownika

radius
4500
Posty: 4563
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Przepuścić przez filtr z węgla aktywnego czy gotować 2-gi raz.

Postautor: radius » czwartek, 20 gru 2012, 14:32

No, niezbyt precyzyjnie zadałeś pytanie, ale spróbuję ci odpowiedzieć.
Wielokrotna destylacja z każdym kolejnym procesem podnosi zawartość alkoholu w destylacie więc aby otrzymać odpowiednie stężenie trzeba na prostym aparacie typu pot still robić to wielokrotnie. W kolumnie ten proces(wielokrotna destylacja) zachodzi od razu więc także od razu otrzymuje się wysokie stężenie alkoholu.
W drugim pytaniu, jak rozumiem, chodzi ci o destylację prostą. Tu musisz sam sobie odpowiedzieć na nie i sam zdecydować kierując się zapachem i smakiem, kiedy przerwać proces.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


samael76
50
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepuścić przez filtr z węgla aktywnego czy gotować 2-gi raz.

Postautor: samael76 » niedziela, 30 gru 2012, 21:27

Witam ponownie, dziękuje za odpowiedź. Mam teraz pytanie co do filtra węglowego, czy przepuszczając przez ten filtr, zmniejsza się zawartość % w psocie?

PS. Po przepuszczeniu mojego zmniejszyła się %, i co zarazem idzie wyszedł super bezwonny i bez posmaku zacieru .. :D
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 gru 2012, 21:41 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tłumaczenie na polski.
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3545
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Przepuścić przez filtr z węgla aktywnego czy gotować 2-gi raz.

Postautor: lesgo58 » niedziela, 30 gru 2012, 21:47

Najważniejsze, że jesteś zadowolony.
Co filtrowania i gubienia procentów - to teraz będziesz miał okazję zagłębić się w lekturze forum sącząc urobek, który wydestylowałeś.
A jest co czytać...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Przepuścić przez filtr z węgla aktywnego czy gotować 2-gi raz.

Postautor: Emiel Regis » środa, 2 sty 2013, 14:44

samael76 pisze:czy przepuszczając przez ten filtr, zmniejsza się zawartość % w psocie?

Normalnie nie, ale jeśli przygotowałeś złoże jak należy to miałeś w nim wodę, co obniżyło %
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM


Imbir
150
Posty: 154
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Załączniki
Re: Przepuścić przez filtr z węgla aktywnego czy gotować 2-gi raz.

Postautor: Imbir » sobota, 1 paź 2016, 15:26

Temat stary jak świata ale czy próbował ktoś z Was przepuścić przez filtr węglowy spirytus "prawie" doskonały... ma to w ogóle jakiś sens, filtrowanie 95% destylatu ? Efekty po filtrowaniu 50% są widoczne od razu, a jakby puścił 95% ??? Mam dwa gąsiorki takiego prawie idealnego, leży to już ponad rok ale coś mi w nim zalatuje kwiatkami.

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3545
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Przepuścić przez filtr z węgla aktywnego czy gotować 2-gi raz.

Postautor: lesgo58 » sobota, 1 paź 2016, 16:45

Oczywiście. Swoją drogą - skoro zalatuje kwiatkami to coś nie halo z rektyfikacją ( i/albo konfiguracją sprzętu).
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"


wowa50
20
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 20:44
Załączniki
Re: Przepuścić przez filtr z węgla aktywnego czy gotować 2-gi raz.

Postautor: wowa50 » niedziela, 2 paź 2016, 10:10

Witam
Ja po kilku dwukrotnych próbach rektyfikuję teraz zawsze tylko jednokrotnie i mi "pasi"...:)
Co zresztą zawsze powtarza na tym forum guru w tym temacie- że najważniejsze aby efekt zadowalał właściciela aparatury (lesgo58- pozdrawiam :D )
Mam kolumnę ze sprężynkami KO 100cm i 30cm miedzi- kolega na identycznym sprzęcie uzyskuje produkt prawie identyczny po podwójnej rektyfikacji.....prawie, bo mój spirytus jest wgł mojej oceny lepszy...:) bo ma delikatną nutę słodkiego posmaku- a do nalewek to tylko atut...
aha-nastaw prowadzimy na tych samych niebieskich drożdżach T3...
pozdrawiam wszystkich z tego zacnego foruma...:)

Awatar użytkownika

czamnian
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 12:11
Załączniki
Re: Przepuścić przez filtr z węgla aktywnego czy gotować 2-gi raz.

Postautor: czamnian » sobota, 15 kwie 2017, 19:50

lesgo58 pisze:Oczywiście. Swoją drogą - skoro zalatuje kwiatkami to coś nie halo z rektyfikacją ( i/albo konfiguracją sprzętu).

a mógłbyś przyblizyc mi kolego ustawienie aparatury? ja gotowałem na kolumnie z zimnymi palcami zaledwie 3 razy i wyszła mi psota z nastawu owocowego ok 76%, i trochę jakby "smrodawa" ale w smaku łagodna dobra. Jednakże swój posmak ma który mi nie odpowiada. :scratch: Ale kiedy przepuszciłem za trzecim, tylko piwo to psotka wyszła łagodna i w smaku w miarę obojętna, ok 87% i taka wówczas była by do nalewek ok. To pytanie czy to wina źle przygotowanego nastawu owocowego i za dużej temp( 88st. C na kolumnie), czy też zła regulacja zimnych palców i brak wypełnienia na kolumnie? Gdy przepuszczałem to piwo to trzymałem niższą temp ok 80 st. C
Jak widać w tym temacie jestem uczeń. :read: temu pytam.

M.- Pisz starannie! Zdania od dużej litery zaczynamy, i pamiętaj o interpunkcji.

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3545
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Przepuścić przez filtr z węgla aktywnego czy gotować 2-gi raz.

Postautor: lesgo58 » niedziela, 16 kwie 2017, 05:43

czamnian pisze:... pytanie czy to wina źle przygotowanego nastawu owocowego i za dużej temp( 88st. C na kolumnie), czy też zła regulacja zimnych palców i brak wypełnienia na kolumnie? ...

Po prostu brak wiedzy i doświadczenia.
Pytanie co chcesz otrzymać? Idealnie czysty spirytus. czy może zwykły destylat?
Jeśli to pierwsze to poczytaj ten temat:
jak-otrzymac-spirytus-luksusowy-neutralny-na-zimnych-palcach-zp-cm-poradnik-t10969.html
Jak to drugie to popatrz tutaj:
smakowki-na-kolumnie-cm-sposoby-gr000by-ego-t11891.html
Jeśli zainteresuje Ciebie temat to możesz pogłebic wiedzę szukając tutaj:
destylacja-i-rektyfikacja-metoda-pot-still.html
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"

Awatar użytkownika

sargas
150
Posty: 168
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Przepuścić przez filtr z węgla aktywnego czy gotować 2-gi raz.

Postautor: sargas » niedziela, 16 kwie 2017, 18:25

Ja powiem szczerze też się przekonuję, że chyba kolejna destylacja jest lepsza niż puszczanie przez węgiel.


golec269
450
Posty: 468
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Przepuścić przez filtr z węgla aktywnego czy gotować 2-gi raz.

Postautor: golec269 » poniedziałek, 17 kwie 2017, 07:08

Wszystko zależy od sprzętu i dobrze zrobionej rektyfikacji. Po dwóch przebiegach albo po jednym plus węgiel osągniesz całkiem inny towar. Co będzie lepsze to sprawa gustu a o tym się nie dyskutuje. Ale zachęcam do doświadczenia. ;)

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3545
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Przepuścić przez filtr z węgla aktywnego czy gotować 2-gi raz.

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 17 kwie 2017, 07:48

sargas pisze:Ja powiem szczerze też się przekonuję, że chyba kolejna destylacja jest lepsza niż puszczanie przez węgiel.

Jak będzie Ci się chciało spróbuj zrobić takie doświadczenie.
1. Odpęd/rektyfikacja* + tylko węgiel = próbka nr 1
2. Odpęd/rektyfikacja* + rektyfikacja (2.5) = próbka nr 2
3. Odpęd/rektyfikacja* + węgiel (warunek - musi byc dobrze przygotowany węgiel i prawidłowo przeprowadzona filtracja) + 2 rektyfikacja (2.5) = próbka nr 3
Daj odetchnąć próbkom tak z tydzień. I porównaj wszystkie 3 próbki. Nie będę nic sugerował.
A efektami i spostrzeżeniami podziel się na forum.
* odpęd/rektyfikacja - oznacza pierwsze gotowanie do wyboru albo jako typowy odpęd, albo z reżimem rektyfikacji.

P.S. Zachęcam do takich prób także inne osoby. Gwarantuję, że niejedna osoba - mimo tego, że nietrudno zgadnąć wynik -
będzie zaskoczona efektami porównań. :D
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"

Awatar użytkownika

psotamt
50
Posty: 53
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żubrówka i cytrynówka moimi przyjaciółkami są, zawsze rozweselą
Ulubiony Alkohol: Własny ponad wszystko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Przepuścić przez filtr z węgla aktywnego czy gotować 2-gi raz.

Postautor: psotamt » poniedziałek, 17 kwie 2017, 08:02

lesgo58 pisze:Trzecie gotowanie przeprowadzam na sercu z poprzedniego gotowania rozcieńczonego do ok. 18-20%. Jeszcze raz odbieram przedgon (jest go bardzo malutko ok.50ml) później w celu dokładnego przepłukania chłodnicy i głowicy puszczam na żywioł ok. 150 ml. Po czym stabilizacja i odbiór serca.

Kolego lesgo58, to co wyróżniłem w Twoim tekście jest odpowiedzią na moje wątpliwości odnośnie prawidłowego przygotowania kolumny do odbioru serca. Zastanawia mnie tylko dlaczego robisz tę czynność tylko raz przy trzecim gotowaniu?
Bo wyobrażam sobie, że proces przygotowania do odbioru serca wygląda standardowo tak przy kegu 50 l:
1. Gotowanie, zalanie kolumny, stabilizacja i powolny odbiór przedgonów zaworkiem LM do ilości ~ 150 ml.
2. Ograniczenie przedgonów na LM, przepłukanie odbioru bocznego OLM i powolny odbiór do docelowej ilości produktu przez OLM.
3. Ustalona praca kolumny to ciągły odbiór przedgonów z LM (1 kropla/4-6 sekund) i z OLM jakieś 17-19 ml/min.
4. Proces kończy odbiór pogonów z OLM w ilościach różnych.
Ostatnio robiąc psotę, do oddzielnego naczynia, już po wyłączeniu grzałki, opróżniłem zawartość jeziorka z głowicy zaworem LM. Zleciało ~ 100 ml.... przedgonu, śmierdzącego przedgonem bardzo wyraźnie. Ten cały szajs był tam podczas odbioru serca!
I tak się zastanawiam, czy odbiór przedgonów nie powinien wyglądać trochę inaczej. Czy nie byłoby słusznym zaraz po odebraniu tych 150 ml zrzucić całe jeziorko znad zaworu LM, zaczekać z 5 minut i potem całkowicie opróżnić jeziorko odbioru bocznego i dopiero zacząć odbierać produkt z równoczesnym, powolnym jak wyżej odbiorem przedgonu? Kropelkowy odbiór przedgonów czerpie z dna jeziorka przedgon cięższy niż pływa na powierzchni. Na wierzchu jest cały czas najlżejsza frakcja, najbardziej cuchnąca.
Czy nie byłoby słusznym robić tak nie tylko przy finalnym gotowaniu, ale przy każdym? Pal sześć straty w ilości urobku, w końcu chodzi o jakość psoty.
„Różnica między preparatorem zwierząt, a poborcą podatkowym? Preparator zdziera tylko skórę” - M. Twain

Awatar użytkownika

sargas
150
Posty: 168
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Przepuścić przez filtr z węgla aktywnego czy gotować 2-gi raz.

Postautor: sargas » poniedziałek, 17 kwie 2017, 09:32

Będzię problem kolego bo ja robię tylko na alembiku więc zadanie musiałbyś mi zmodyfikować.
Daj odetchnąć masz na myśli zamknąć odstawić na tydzień czy pozostawić w garze żeby sobie pooddychało ?


Wróć do „Oczyszczanie Destylatu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości