Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Autor tematu
kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Przepisy na wino z ryżu

Postautor: kwachu » środa, 24 wrz 2008, 19:24

Przepis z przedwojennego podręcznika:

"2kg ryżu gotować tak długo w 12l wody, aż zostanie tylko 8l płynu. Przecedzić przez gęste płótno, lecz nie wygniatać a po ostudzeniu zadać zaczynem drożdży, dodać soku z ośmiu cytryn i 2,1kg cukru oraz 3g pożywki i 0,5g taniny."

Istnieje też inny, dużo prostszy sposób na otrzymanie wina z ryżu:
Zalej 5l letniej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, 50g kwasku cytrynowego i co najmniej 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Umieść uzyskaną mieszaninę w baniaku i dodaj zaczyn drożdży oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dodaj 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddziel ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelej z powrotem do baniaka i pozwól jej dokończyć fermentację, uzupełniając objętość cieczy do 10l.
Zamiast kwasku można dodać odpowiednią ilość soku z cytryn.
W przypadku całkowitego odfermentowania cukru otrzymuje się smakowite, wytrawne wino o zawartości około 15% alkoholu.
POZDRAWIAM kwachu !


ZABAWA: Pierwszy Forumowy Festiwal Piosenki Alkodomowej
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Juliusz
1000
Posty: 1049
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: WINO RYŻOWE

Postautor: Juliusz » niedziela, 9 lis 2008, 12:09

Kwachu mam pytanie.

W sieci piszą o 'słodowaniu' ryżu na sake jaikimś enzymem 'kaji'. Rozumiem, że jest to podobny process, jtoremu poddaje się jęczmień? na whiskey.

Ty tutaj używasz cukier. Jaki wpływ ma ryż na smak i zapach wina ryżowego? Czy w jakiś sposób przypomina sake?

Ciao

Julek
Moja pasja to silniki spalinowe jedno-suwowe.

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Re: WINO RYŻOWE

Postautor: kwachu » wtorek, 27 sty 2009, 10:59

Przepis podany przeze mnie nie jest przepisem na SAKE lecz na wino ryżowe.
Do scukrzania zacieru ryżowego używamy enzymów zawartych w koji.
A koji z kolei jest to odpowiednio spreparowany ryż zainfekowany pleśniami
i drożdżakami rozkładającymi skrobię ryzową i powodującymi fermentację alkoholową.
POZDRAWIAM kwachu !


Kosinus
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 23 kwie 2009, 13:00
Załączniki
Przepis na wino z ryżu

Postautor: Kosinus » czwartek, 23 kwie 2009, 13:22

Witam!!!

Jestem początkującym winiarzem a dokładniej będę pierwszy raz robił winko, wybrałem takie z ryżu :D Tak więc potrzebuję waszej pomocy!! Pierwszym problemem jest to ile czego wsypać na 25L winka bo widzę, że różnie sypiemy tych specyfików ;) Czyto jest tak że na 25L sypie wszystkiego 5 razy więcej? Ale co z dolewaniem wody z cukrem? Nie zmieści się :( Czy mam zmiejszyć pierwszym razem ilość wlanej wody? I jeśli dodaje przypraw to w jakim momencie?

Proszę was o dokładną instrukcje wyrobu wina.
Pozdrawiam i z niecierpiwością czekam na odpowiedzi :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Re: Przepis na wino z ryżu

Postautor: kwachu » czwartek, 23 kwie 2009, 17:34

Witam.
Wedle życzenia, sprawdzone niejednokrotnie . naprawdę dobre i pierońsko mocne.

1 kg. ryżu
3 kg. cukru
7 litrów wody
2 cytryny(ze skórką w plasterkach)
2 gałki muszkatołowe (ja daję łyżeczkę proszku)
10 dkg. rodzynek
10 dkg drożdży(zwykłych babuni ;) )
8 goździków
8 ziarenek ziela angielskiego
mała gałązka piołunu (mam na działce, ale i tak kupiłem w aptece)
szczypta cynamonu i tymianku
Wszystko razem wymieszać i wstawić w ciepłe miejsce, niech stoi aż do zakończenia fermentacji. Potem zlać , sklarować i pić. B. smaczne , ale i potwornie mocne (jak na wino).
SMACZNEGO!
POZDRAWIAM kwachu !


KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Załączniki
Re: Przepis na wino z ryżu

Postautor: KGB - pasjonat » czwartek, 23 kwie 2009, 23:41

Wino z ryżu


Składniki:

- 12,5 l wody

- 5 kg ryżu

- 3,5 kg cukru

- 125g kwasku cytrynowego

- 50dkg rodzynek (może być więcej nawet do 1kg)

- 8g pożywki

- drożdże winne Tokay

Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; ostudzić. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rozdrobnione (posiekane, zmielone- wcześniej wymyte i wyparzone) rodzynki, pożywkę oraz przygotowaną uprzednio matkę drożdżową.

Przyprawy do dodania (wskazane własne eksperymenty smakowe):

- 25 goździków

- 25 ziaren ziela angielskiego

- 37 ziaren pieprzu czarnego

- 7 torebek cukru waniliowego

- 3,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

- 3,5 łyżeczki mielonego imbiru

- 3,5 łyżeczki tymianku

- 2,5 łyżeczki bazylii

- 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu

- 5 płaskich łyżeczek kurkumy

Po 4 dniach dodać 3 kg cukru rozpuszczonego w 3 l wody.

W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st. Celsjusza; przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać gąsiorem.

Po 6 tygodniach obciągnąć, części stałe (ryż itp.) pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucić. Wino w gąsiorze uzupełnić do poprzedniego poziomu przegotowaną schłodzoną wodą z ewentualnym dodatkiem cukru do smaku.

Po klarowaniu (ok.8 tygodni) rozlać do butelek. Wskazane kilkumiesięczne leżakowanie.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1707
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Wino ryżowe

Postautor: Kucyk » sobota, 13 cze 2009, 16:51

Jako, że sam nie jestem winowajcą, ani nawet winopijcą nie szukałem w swej głowie, ale w mądrej książce i znalazłem taki oto przepis na winko z tego zboża w mojej ulubionej publikacji pani Ewy Kwapisz p.t.: "WYRÓB PIWA I WINA DOMOWEGO moim hobby".
Ekwiwalentem ryżu może być żyto. Najlepiej aby miało dużo sporyszu, bo wtedy można po nim mieć odjazdowe projekcje astralne :evil: ...

Aby otrzymać 10L winka bierzemy:
1,8 kg ryżu lub żyta;
2,8 kg cukru;
7 l wody;
0,5 kg rodzynów;
2 - 3 cytryny;
10 ziarenek ziela angielskiego;
1,5 g gałki muszkatołowej;
łyżeczka tymianku;
drożdże Tokay;
6 jasnych pełnych.

Otwieramy pierwszy browar, upijamy z szyjki kilka łyków, aby się lekko pozostała zawartość rozgazowała. Do balona szklanego wsypujemy dokładnie umyte i odsączone zborze, zaś do naszych gardeł na hejnał pozostałe w butelce piwo.
Ziarno zalewamy 5L syropu przygotowanego z 1,5kg cukru, w trakcie przygotowanie którego wyhaczyliśmy drugiego browara. Dodajemy rodzynki, przyprawy i pochlastane siekierą cytryny. W trakcie chlastania walimy trzeci bro.
Wlewamy przygotowaną dwa dni wcześniej szczepionkę drożdżową i drapiemy czwarty kufel, po czym zakrywamy balon korkiem z rurką fermentacyjną, o ile jeszcze żeśmy jej nie potłukli.
Idziemy się odlać na stronę i po powrocie ładujemy piąte piwko a następnie szóste.
Balon musi stać w cieple i po 5 - 6 dniach dodajemy 2L syropu cukrowego zawierającego pozostałe 1,3kg cukru.
Po 6 - 8 tygodniach fermentacji wino zlewamy znad osadu, powtórnie wlewamy do balona i fermentujemy przez następne 4 tygodnie.
Po tym czasie dokonujemy drugiego obciągu bacząc aby wszystkiego przy tym nie wychlać i rozlewamy do ciemnych butelek.
Po trzech miesiącach urządzamy libację zakończoną bachiczną orgią i, po zaleczeniu bólu głowy i szczypania odbytu, możemy nastawiać nową porcję wina z ryżu.
:pije:
Obrazek أسامة بن لادن


kukiluki
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 1 mar 2010, 20:57
Załączniki
Wino z ryżu - podstawowe przepisy

Postautor: kukiluki » poniedziałek, 1 mar 2010, 23:41

Mam zamiar pierwszy raz w zyciu zrobic winko bedzie ono z ryzu znalazlem juz przepis ale mam do niego kilka pytan
przepis jest taki:
4 kg ryżu, 7 kg cukru, 50 dkg rodzynek, 12 dkg kwasku cytrynowego, ok 20-22 l wody, drożdże (koniecznie winne bo tylko takie są w stanie wyprodukować kilkanaście % alkoholu), pożywka.
przyprawy: 1,5 łyżeczki imbiru; 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej; 1,5 łyżeczki tymianku; 1 łyżeczka cynamonu; 2 cukry waniliowe; 2 dkg goździków; 15 ziaren ziela angielskiego (są to minimalne dawki przypraw - wino jest tylko muśnięte smakiem i zapachem przypraw i o to chodzi; w sam raz).
cukier oczywiście dodajemy na raty (4+1+1+1), po 3 tyg. oddzielamy od ryżu, zostawiamy jeszcze na 2 tyg. i można już w ostateczności pić. najlepiej jednak delektować sie kiedy bulgnięcia w rurce spadną do 1 na 5 minut. oczywiście można (i należałoby) wszystkie fazy procesów przedłużyć o kilka tygodni, ja natomiast podałem wg mnie to minimum konieczne.
Moje pytania:
mam balon 50l czy moge w nim zrobic czy zwiekszyc dawki i ile razy????
ile tych drozdzy dac i pozywki????
czy rodzynki trzeba predzej namoczyc???
jak dodawac ten cukier???
i czy wszystkie skladniki zlaczyc naraz i zalac woda???

z gory dziekuje za podppowiedzi


Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z ryzu pomocy!!!!!!!

Postautor: Maro. » wtorek, 2 mar 2010, 00:09

Witaj kukiluki

mam balon 50l czy moge w nim zrobic czy zwiekszyc dawki i ile razy????


Możesz znastawić wino w tym balonie pod warunkiem że nie bedzie ci sie tam dostawać powietrze (konieczna jest rurka fermentacyjna), ja już kilka razy robiłem wino w niepełnym balonie.

ile tych drozdzy dac i pozywki????


Ja do tego wina używam drożdży Tokay na opakowaniu sa proporcje (5-30 litrów),moje 20L wino wystarczyła jedna torebka 5g

czy rodzynki trzeba predzej namoczyc???


Jeżeli chodzi o rodzynki można je rozdrobnic,ale ja tylko je płukalem i takie w całości do balona.

i czy wszystkie skladniki zlaczyc naraz i zalac woda???


Tak składniki złaczyc naraz tylko wczesniej musisz namnożyć drożdże. Musisz je zalac syropem(cuker z woda,czyli w okolo 7L wody rozpuszczasz 4kg cukru,po ostudzeniu dodajesz reszte wody mieszasz i zalewsz tym skladniki)

Cukier dodajesz po kilogramie przez 3 tygodnie,Tylko po dodaniu cukru (syropu) twój poziom wina ma osiagnac 22L.Ja zawsze daje te 3L mniej żebym póżniej mógł dodać cyrop cukrowy.1kg cukru rozpuścisz juz w 0,5L wody.Tylko nie zapomnij ze po rozpuszczeniu cukru zwieksza sie objetość wody(syropu cukrowego).

Pozdrawiam Maro
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 mar 2010, 00:14 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiłem cytaty


kukiluki
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 1 mar 2010, 20:57
Załączniki
Re: Wino z ryzu pomocy!!!!!!!

Postautor: kukiluki » wtorek, 2 mar 2010, 12:28

wszystko ładnie pięknie ale chciałbym żeby ktoś mi napisał dokładnie jakie dodać proporcje składników na balon 50 litrowy z mojego przepisu i opisał krok po kroku czynności. żeby nie wyszło mi byle co


Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z ryzu pomocy!!!!!!!

Postautor: Maro. » wtorek, 2 mar 2010, 14:36

Siema :)

Ja bym to zrobił tak:

-8 kg ryżu
-14 kg cukru (wino bedzie słodkie)
-1 kg rodzynek
-24 dag kwasku cytrynowego lub 4 cytryne pokrojone bez skórki
-44 L wody
-20 dag drożdży
-3 łyżeczki imbiru
-3 łyżeczki gałki muszkatołowa
-3 łyżeczki tymianku
-2 łyżeczki cynamonu
-4 opakowania cukru wanilinowego
-4 dag goździków
-30 ziarenek ziela angielskiego

Do 50L butli wrzucamy uprzednio wypłukany ryż, gotujemy wode z cukrem.Do balonu wrzucamy wszstkie składniki,wlać wyrop cukrowy(zimny) dodac drożdżę. Butlę zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić do fermentacji na 6-7 tygodni (w temperaturze około 25°C). Następnie ściągnąć wino do drugiej wyparzonej butli i odstawić do cichej fermentacji na około 4 tygodnie. Po tym okresie dokonujemy drugiego obciągu, ale tym razem już do butelek z ciemnego szkła. Uwaga! Fermentującego (pracującego) wina nie można przeziębić.

Pozdrawiam Maro ;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Re: Wino z ryzu pomocy!!!!!!!

Postautor: kwachu » wtorek, 2 mar 2010, 15:47

Witam.
Proste winko od mamy mojego kolegi:
ryż-1 kg.
cukier-1.5 kg.
1 cytryna ze skórką( pokrojona w plasterki)
drożdże (od babuni)- 5 dkg.
4 litry letniej wody.
Składniki wymieszać i fermentować do końca procesu.Degustujemy gdy się sklaruje.
Bardzo ważne !!! Przez kilka pierwszych dni fermentacji winko mieszamy drewnianą łychą.
POZDRAWIAM kwachu !


czesiek2804
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 29 sie 2009, 13:42
Załączniki
Re: Wino z ryżu pomocy!!!!!!!

Postautor: czesiek2804 » wtorek, 2 mar 2010, 20:43

Witam!!!
Ja robię wino ryżowe tak:)

składniki:
1 kg- ryżu
2,5 kg-cukru
20 dkg-rodzynek
2 -cytry
8 litrów wody
drożdże winne np (Tokaj) 1 opakowanie.

W przegotowanej gorącej wodzie rozrabiam cukier,po ochłodzeniu
poniżej 30 stopni mieszam składniki i do gąsiora,po 30 dniach zlewam
i odstawiam do klarowania na nastepne 30 dni,a potem jak kto woli.

Na zdrowie. Czech.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2557
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z ryżu pomocy!!!!!!!

Postautor: Wald » niedziela, 18 kwie 2010, 21:33

czesiek2804 pisze:Witam!!!
Ja robię wino ryżowe tak:)

składniki:
1 kg- ryżu
2,5 kg-cukru
20 dkg-rodzynek
2 -cytry
8 litrów wody
drożdże winne np (Tokaj) 1 opakowanie.

Tak zrobiłem i ja (bo nic innego nie wymyśliłem). Tyle że na MD czekałem 5 dni i nic. Pojedyncze bąbelki :cry:. Zapakowałem to za rurę CO żeby te 25-26 stopni miało i powiadam Wam -nic :!: :!: :!: Podejrzewam że tam całe dwa drożdże siedzą. Jeden na kacu :womit: , drugi pewnie :nuda: abstynent. Robić nie ma komu.
O drugiej w nocy się zwlokłem z pościeli (bo przemyślałem że chłopaki rady nie dadzą) i dorobiłem paczkę aktywnych :respect: .
To dopiero brygada :ok: . Zasuwają na trzy zmiany, a każdy :bicz: robi za trzech.
Uwiną się raz dwa i na maliniaka gąsior zwolnią. Wtedy też taką brygadę zatrudniam. Obiboków mam dość :!:
Dużo szczęścia wsystkim :)
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


kukiluki
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 1 mar 2010, 20:57
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: kukiluki » wtorek, 12 paź 2010, 22:15

Zrobiłem wino z przepisu Maro. Mam je już pół roku! Nadal trzymam je w butli, a dwa razy ściągałem z nad osadu. To wino jednak nadal pracuje, bo nadal bąbluje. Poza tym nie mogę dojść czy jest w ogolę dobre. W smaku wydaje się mocne, ale nie wiem czy ono po prostu jest kwaśne (jakoś nie można tego wyczuć). A w ogolę jak długo można trzymać takie wino? Doradzi mi ktoś o co w tym chodzi?
Ostatnio zmieniony środa, 13 paź 2010, 19:41 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ortografia, styl i interpunkcja.


paszczak_89
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2009, 23:56
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: paszczak_89 » piątek, 15 paź 2010, 09:12

Ja Ci powiem, że jak ja robiłem z ryżu to po 2 zlaniach znad osadu było już całkowicie klarowne. Zlałem je jakieś 1,5 mieś temu i w butelkach nie ma śladu po jakichś nieczystościach :P używałem drożdży aktywnych bo one mi najbardziej odpowiadają :)

Przepis:
Przepis na około 15l wina (butel 20)

2kg ryżu
300g rodzynek
2 cytryny(sok)
1 cytryna(łupka)
3 pomarańcze(sok)
1,5 pomarańczy(łupka)
4,5 kg cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
woda do 2/3 butla
drożdże, pożywka
0,5kg cukru po 4 dniach
0,5kg cukru po 7 dniach
0,25kg cukru po 5 dniach


P.S. znajomi sobie chwalą to wino tylko ciężko po nim jest na następny dzień :)


Matejos
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 21:52
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: Matejos » wtorek, 17 sty 2012, 21:57

Cześć postanowiłem zrobić moje pierwsze wino i wypadło na ryż.Mam jednak dwa pytania jakie będą proporcje do butli 15L oraz jakich drożdży użyć zwykłych czy winiarskich? Proszę o podanie jakiegoś dobrego przepisu.Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Awatar użytkownika

radius
4500
Posty: 4706
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: radius » czwartek, 19 sty 2012, 09:44

No nie :!: Ludzie, czytajcie posty na tym forum zanim coś napiszecie :!: :bardzo_zly:
Post wyżej masz przepis na taką właśnie ilość nastawu do jasnej cholery :twisted:
A już pytanie o drożdże kwalifikuje ten post do wywalenia na śmietnik.
Co ty robisz, wino czy nastaw na bimber :?: Poczytaj trochę temat zanim znowu coś napiszesz. Aleś mi dźwignął ciśnienie :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT


drabeusz
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 5 sty 2013, 18:32
Załączniki
Pierwsze wino - ryżowiec

Postautor: drabeusz » niedziela, 6 sty 2013, 15:06

Witam. Jestem w trakcie robienia winka ryżowca. Fermentacja zaczęła się dzisiaj. Jestem początkującym, więc proszę o wyrozumiałość. Jedyne co robiłem to nalewki, ale nie ma nic prostszego od nalewek, a wino to już wyższa szkoła jazdy. Mam balon chyba około 15 - 20 litrów. Przepis z którego skorzystałem wydaje się prosty. Oto on:

Składniki:
ryż surowy - 1 kilogram
cukier - 2,5 kilograma
woda - 8 litrów
rodzynki - 1 paczka
drożdże winne lub piekarnicze - ok 7 dag


Kilogram surowego, nie przegotowanego ryżu należy wsypać do balonu, lub butli i zalać 8 litrami wody przegotowanej i ostudzonej z 2,5 kg cukru, dodając 12 dag rodzynków, lub więcej i 7 dag drożdży. Oprócz rodzynków, lub zamiast nich można dodać innych owoców. Ja dodaję zawsze dwa słoiczki z zaprawionymi wiśniami, lub jakiegoś kompotu. Butlę należy zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na 15 dni. Po tym czasie wino można zlać do innego naczynia aby dofermentowało.

Ryż można wykorzystać jeszcze raz, ale należy go wypłukać z osadu. Wino wstawione drugi raz na tym samym ryżu jest mocniejsze. Jeżeli do wina nie dodamy żadnych owoców, to po sklarowaniu powinno być bezbarwne i przezroczyste, ma też charakterystyczny przyjemny smak. Wino takie można zabarwić karmelem z cukru. W naszym przypadku wystarczy 50 dg cukru.


Nie bawię się w zabarwianie. Dodałem jedynie kilka składników, które znalazłem w innych przepisach na internecie, min. ziele angielskie, cynamon i 2 cytryny. Rodzynki również dodałem, natomiast drożdże zwykłe piekarskie (mam nadzieję że się uda). Na forum ludzie polecają mieszać co jakiś czas, żeby ryż nie zbił się w jedną wielką "kupę". Otóż próbowałem, ale nic z tego... ryż ani drgnął. Co moglibyście mi polecić?? Jakie są dalsze kroki w robieniu takiego wina?? Ile czasu ma trwać fermentacja w balonie?? Tak jak wspomniałem, jestem zielony w tych sprawach, więc każda informacja jest dla mnie istotna.
Aha, dodam jeszcze, że chyba fermentacja odbywa się przyzwoicie bo "pyknięcia" są co 5 sekund. A balon stoi w pomieszczeniu ogrzewanym podłogowo, temperatura waha się między 22 a 25*C. Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2557
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: Wald » niedziela, 6 sty 2013, 16:26

Wszystkie co chciałbyś wiedzieć i cała potrzebna Ci pomoc już jest :!:
Wystarczy przeczytać: podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html . Skoro robisz "po swojemu", lub z innego przepisu, powiedz czego oczekujesz? Że w cudowny sposób zniknie to, czego nie wypłukałeś z ryżu? A może posmak i zapach drożdży piekarskich zamieni się w bukiet ziołowy? Niestety, tego uczynić nie możemy. I nie dla tego, że nie chcemy, tego już się nie da zrobić.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


Wróć do „Wina Różne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość