Przepisy na wino z ryżu


Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Przepisy na wino z ryżu

Postprzez kwachu » Środa, 24 Wrz 2008, 20:24

Przepis z przedwojennego podręcznika:

"2kg ryżu gotować tak długo w 12l wody, aż zostanie tylko 8l płynu. Przecedzić przez gęste płótno, lecz nie wygniatać a po ostudzeniu zadać zaczynem drożdży, dodać soku z ośmiu cytryn i 2,1kg cukru oraz 3g pożywki i 0,5g taniny."

Istnieje też inny, dużo prostszy sposób na otrzymanie wina z ryżu:
Zalej 5l letniej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, 50g kwasku cytrynowego i co najmniej 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Umieść uzyskaną mieszaninę w baniaku i dodaj zaczyn drożdży oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dodaj 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddziel ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelej z powrotem do baniaka i pozwól jej dokończyć fermentację, uzupełniając objętość cieczy do 10l.
Zamiast kwasku można dodać odpowiednią ilość soku z cytryn.
W przypadku całkowitego odfermentowania cukru otrzymuje się smakowite, wytrawne wino o zawartości około 15% alkoholu.
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika
kwachu

 
Posty: 304

Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: WINO RYŻOWE

Postprzez Juliusz » Niedziela, 9 Lis 2008, 13:09

Kwachu mam pytanie.

W sieci piszą o 'słodowaniu' ryżu na sake jaikimś enzymem 'kaji'. Rozumiem, że jest to podobny process, jtoremu poddaje się jęczmień? na whiskey.

Ty tutaj używasz cukier. Jaki wpływ ma ryż na smak i zapach wina ryżowego? Czy w jakiś sposób przypomina sake?

Ciao

Julek
Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Awatar użytkownika
Juliusz

 
Posty: 1037

Re: WINO RYŻOWE

Postprzez kwachu » Wtorek, 27 Sty 2009, 11:59

Przepis podany przeze mnie nie jest przepisem na SAKE lecz na wino ryżowe.
Do scukrzania zacieru ryżowego używamy enzymów zawartych w koji.
A koji z kolei jest to odpowiednio spreparowany ryż zainfekowany pleśniami
i drożdżakami rozkładającymi skrobię ryzową i powodującymi fermentację alkoholową.
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika
kwachu

 
Posty: 304

Przepis na wino z ryżu

Postprzez Kosinus » Czwartek, 23 Kwi 2009, 14:22

Witam!!!

Jestem początkującym winiarzem a dokładniej będę pierwszy raz robił winko, wybrałem takie z ryżu :D Tak więc potrzebuję waszej pomocy!! Pierwszym problemem jest to ile czego wsypać na 25L winka bo widzę, że różnie sypiemy tych specyfików ;) Czyto jest tak że na 25L sypie wszystkiego 5 razy więcej? Ale co z dolewaniem wody z cukrem? Nie zmieści się :( Czy mam zmiejszyć pierwszym razem ilość wlanej wody? I jeśli dodaje przypraw to w jakim momencie?

Proszę was o dokładną instrukcje wyrobu wina.
Pozdrawiam i z niecierpiwością czekam na odpowiedzi :D
Kosinus

 
Posty: 1

Re: Przepis na wino z ryżu

Postprzez kwachu » Czwartek, 23 Kwi 2009, 18:34

Witam.
Wedle życzenia, sprawdzone niejednokrotnie . naprawdę dobre i pierońsko mocne.

1 kg. ryżu
3 kg. cukru
7 litrów wody
2 cytryny(ze skórką w plasterkach)
2 gałki muszkatołowe (ja daję łyżeczkę proszku)
10 dkg. rodzynek
10 dkg drożdży(zwykłych babuni ;) )
8 goździków
8 ziarenek ziela angielskiego
mała gałązka piołunu (mam na działce, ale i tak kupiłem w aptece)
szczypta cynamonu i tymianku
Wszystko razem wymieszać i wstawić w ciepłe miejsce, niech stoi aż do zakończenia fermentacji. Potem zlać , sklarować i pić. B. smaczne , ale i potwornie mocne (jak na wino).
SMACZNEGO!
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika
kwachu

 
Posty: 304

Re: Przepis na wino z ryżu

Postprzez KGB - pasjonat » Piątek, 24 Kwi 2009, 00:41

Wino z ryżu


Składniki:

- 12,5 l wody

- 5 kg ryżu

- 3,5 kg cukru

- 125g kwasku cytrynowego

- 50dkg rodzynek (może być więcej nawet do 1kg)

- 8g pożywki

- drożdże winne Tokay

Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; ostudzić. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rozdrobnione (posiekane, zmielone- wcześniej wymyte i wyparzone) rodzynki, pożywkę oraz przygotowaną uprzednio matkę drożdżową.

Przyprawy do dodania (wskazane własne eksperymenty smakowe):

- 25 goździków

- 25 ziaren ziela angielskiego

- 37 ziaren pieprzu czarnego

- 7 torebek cukru waniliowego

- 3,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

- 3,5 łyżeczki mielonego imbiru

- 3,5 łyżeczki tymianku

- 2,5 łyżeczki bazylii

- 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu

- 5 płaskich łyżeczek kurkumy

Po 4 dniach dodać 3 kg cukru rozpuszczonego w 3 l wody.

W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st. Celsjusza; przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać gąsiorem.

Po 6 tygodniach obciągnąć, części stałe (ryż itp.) pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucić. Wino w gąsiorze uzupełnić do poprzedniego poziomu przegotowaną schłodzoną wodą z ewentualnym dodatkiem cukru do smaku.

Po klarowaniu (ok.8 tygodni) rozlać do butelek. Wskazane kilkumiesięczne leżakowanie.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.
KGB - pasjonat

 
Posty: 132

Re: Wino ryżowe

Postprzez Kucyk » Sobota, 13 Cze 2009, 17:51

Jako, że sam nie jestem winowajcą, ani nawet winopijcą nie szukałem w swej głowie, ale w mądrej książce i znalazłem taki oto przepis na winko z tego zboża w mojej ulubionej publikacji pani Ewy Kwapisz p.t.: "WYRÓB PIWA I WINA DOMOWEGO moim hobby".
Ekwiwalentem ryżu może być żyto. Najlepiej aby miało dużo sporyszu, bo wtedy można po nim mieć odjazdowe projekcje astralne :evil: ...

Aby otrzymać 10L winka bierzemy:
1,8 kg ryżu lub żyta;
2,8 kg cukru;
7 l wody;
0,5 kg rodzynów;
2 - 3 cytryny;
10 ziarenek ziela angielskiego;
1,5 g gałki muszkatołowej;
łyżeczka tymianku;
drożdże Tokay;
6 jasnych pełnych.

Otwieramy pierwszy browar, upijamy z szyjki kilka łyków, aby się lekko pozostała zawartość rozgazowała. Do balona szklanego wsypujemy dokładnie umyte i odsączone zborze, zaś do naszych gardeł na hejnał pozostałe w butelce piwo.
Ziarno zalewamy 5L syropu przygotowanego z 1,5kg cukru, w trakcie przygotowanie którego wyhaczyliśmy drugiego browara. Dodajemy rodzynki, przyprawy i pochlastane siekierą cytryny. W trakcie chlastania walimy trzeci bro.
Wlewamy przygotowaną dwa dni wcześniej szczepionkę drożdżową i drapiemy czwarty kufel, po czym zakrywamy balon korkiem z rurką fermentacyjną, o ile jeszcze żeśmy jej nie potłukli.
Idziemy się odlać na stronę i po powrocie ładujemy piąte piwko a następnie szóste.
Balon musi stać w cieple i po 5 - 6 dniach dodajemy 2L syropu cukrowego zawierającego pozostałe 1,3kg cukru.
Po 6 - 8 tygodniach fermentacji wino zlewamy znad osadu, powtórnie wlewamy do balona i fermentujemy przez następne 4 tygodnie.
Po tym czasie dokonujemy drugiego obciągu bacząc aby wszystkiego przy tym nie wychlać i rozlewamy do ciemnych butelek.
Po trzech miesiącach urządzamy libację zakończoną bachiczną orgią i, po zaleczeniu bólu głowy i szczypania odbytu, możemy nastawiać nową porcję wina z ryżu.
:pije:
Image أسامة بن لادن
Awatar użytkownika
Kucyk

 
Posty: 1708

Wino z ryżu - podstawowe przepisy

Postprzez kukiluki » Wtorek, 2 Mar 2010, 00:41

Mam zamiar pierwszy raz w zyciu zrobic winko bedzie ono z ryzu znalazlem juz przepis ale mam do niego kilka pytan
przepis jest taki:
4 kg ryżu, 7 kg cukru, 50 dkg rodzynek, 12 dkg kwasku cytrynowego, ok 20-22 l wody, drożdże (koniecznie winne bo tylko takie są w stanie wyprodukować kilkanaście % alkoholu), pożywka.
przyprawy: 1,5 łyżeczki imbiru; 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej; 1,5 łyżeczki tymianku; 1 łyżeczka cynamonu; 2 cukry waniliowe; 2 dkg goździków; 15 ziaren ziela angielskiego (są to minimalne dawki przypraw - wino jest tylko muśnięte smakiem i zapachem przypraw i o to chodzi; w sam raz).
cukier oczywiście dodajemy na raty (4+1+1+1), po 3 tyg. oddzielamy od ryżu, zostawiamy jeszcze na 2 tyg. i można już w ostateczności pić. najlepiej jednak delektować sie kiedy bulgnięcia w rurce spadną do 1 na 5 minut. oczywiście można (i należałoby) wszystkie fazy procesów przedłużyć o kilka tygodni, ja natomiast podałem wg mnie to minimum konieczne.
Moje pytania:
mam balon 50l czy moge w nim zrobic czy zwiekszyc dawki i ile razy????
ile tych drozdzy dac i pozywki????
czy rodzynki trzeba predzej namoczyc???
jak dodawac ten cukier???
i czy wszystkie skladniki zlaczyc naraz i zalac woda???

z gory dziekuje za podppowiedzi
kukiluki

 
Posty: 34

Re: Wino z ryzu pomocy!!!!!!!

Postprzez Maro. » Wtorek, 2 Mar 2010, 01:09

Witaj kukiluki

mam balon 50l czy moge w nim zrobic czy zwiekszyc dawki i ile razy????


Możesz znastawić wino w tym balonie pod warunkiem że nie bedzie ci sie tam dostawać powietrze (konieczna jest rurka fermentacyjna), ja już kilka razy robiłem wino w niepełnym balonie.

ile tych drozdzy dac i pozywki????


Ja do tego wina używam drożdży Tokay na opakowaniu sa proporcje (5-30 litrów),moje 20L wino wystarczyła jedna torebka 5g

czy rodzynki trzeba predzej namoczyc???


Jeżeli chodzi o rodzynki można je rozdrobnic,ale ja tylko je płukalem i takie w całości do balona.

i czy wszystkie skladniki zlaczyc naraz i zalac woda???


Tak składniki złaczyc naraz tylko wczesniej musisz namnożyć drożdże. Musisz je zalac syropem(cuker z woda,czyli w okolo 7L wody rozpuszczasz 4kg cukru,po ostudzeniu dodajesz reszte wody mieszasz i zalewsz tym skladniki)

Cukier dodajesz po kilogramie przez 3 tygodnie,Tylko po dodaniu cukru (syropu) twój poziom wina ma osiagnac 22L.Ja zawsze daje te 3L mniej żebym póżniej mógł dodać cyrop cukrowy.1kg cukru rozpuścisz juz w 0,5L wody.Tylko nie zapomnij ze po rozpuszczeniu cukru zwieksza sie objetość wody(syropu cukrowego).

Pozdrawiam Maro
Ostatnio edytowany przez Zygmunt, Wtorek, 2 Mar 2010, 01:14, edytowano w sumie 1 raz
Powód: poprawiłem cytaty
Maro.

 
Posty: 89

Re: Wino z ryzu pomocy!!!!!!!

Postprzez kukiluki » Wtorek, 2 Mar 2010, 13:28

wszystko ładnie pięknie ale chciałbym żeby ktoś mi napisał dokładnie jakie dodać proporcje składników na balon 50 litrowy z mojego przepisu i opisał krok po kroku czynności. żeby nie wyszło mi byle co
kukiluki

 
Posty: 34

Następna

Wróć do Wina różne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Aldo 2014