Przepisy na wino z ryżu

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Autor tematu
kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Przepisy na wino z ryżu

Postautor: kwachu » środa, 24 wrz 2008, 19:24

Przepis z przedwojennego podręcznika:

"2kg ryżu gotować tak długo w 12l wody, aż zostanie tylko 8l płynu. Przecedzić przez gęste płótno, lecz nie wygniatać a po ostudzeniu zadać zaczynem drożdży, dodać soku z ośmiu cytryn i 2,1kg cukru oraz 3g pożywki i 0,5g taniny."

Istnieje też inny, dużo prostszy sposób na otrzymanie wina z ryżu:
Zalej 5l letniej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, 50g kwasku cytrynowego i co najmniej 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Umieść uzyskaną mieszaninę w baniaku i dodaj zaczyn drożdży oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dodaj 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddziel ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelej z powrotem do baniaka i pozwól jej dokończyć fermentację, uzupełniając objętość cieczy do 10l.
Zamiast kwasku można dodać odpowiednią ilość soku z cytryn.
W przypadku całkowitego odfermentowania cukru otrzymuje się smakowite, wytrawne wino o zawartości około 15% alkoholu.
POZDRAWIAM kwachu !


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Juliusz
1000
Posty: 1049
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: WINO RYŻOWE

Postautor: Juliusz » niedziela, 9 lis 2008, 12:09

Kwachu mam pytanie.

W sieci piszą o 'słodowaniu' ryżu na sake jaikimś enzymem 'kaji'. Rozumiem, że jest to podobny process, jtoremu poddaje się jęczmień? na whiskey.

Ty tutaj używasz cukier. Jaki wpływ ma ryż na smak i zapach wina ryżowego? Czy w jakiś sposób przypomina sake?

Ciao

Julek
Moja pasja to silniki spalinowe jedno-suwowe.

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Re: WINO RYŻOWE

Postautor: kwachu » wtorek, 27 sty 2009, 10:59

Przepis podany przeze mnie nie jest przepisem na SAKE lecz na wino ryżowe.
Do scukrzania zacieru ryżowego używamy enzymów zawartych w koji.
A koji z kolei jest to odpowiednio spreparowany ryż zainfekowany pleśniami
i drożdżakami rozkładającymi skrobię ryzową i powodującymi fermentację alkoholową.
POZDRAWIAM kwachu !


Kosinus
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 23 kwie 2009, 13:00
Załączniki
Przepis na wino z ryżu

Postautor: Kosinus » czwartek, 23 kwie 2009, 13:22

Witam!!!

Jestem początkującym winiarzem a dokładniej będę pierwszy raz robił winko, wybrałem takie z ryżu :D Tak więc potrzebuję waszej pomocy!! Pierwszym problemem jest to ile czego wsypać na 25L winka bo widzę, że różnie sypiemy tych specyfików ;) Czyto jest tak że na 25L sypie wszystkiego 5 razy więcej? Ale co z dolewaniem wody z cukrem? Nie zmieści się :( Czy mam zmiejszyć pierwszym razem ilość wlanej wody? I jeśli dodaje przypraw to w jakim momencie?

Proszę was o dokładną instrukcje wyrobu wina.
Pozdrawiam i z niecierpiwością czekam na odpowiedzi :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Re: Przepis na wino z ryżu

Postautor: kwachu » czwartek, 23 kwie 2009, 17:34

Witam.
Wedle życzenia, sprawdzone niejednokrotnie . naprawdę dobre i pierońsko mocne.

1 kg. ryżu
3 kg. cukru
7 litrów wody
2 cytryny(ze skórką w plasterkach)
2 gałki muszkatołowe (ja daję łyżeczkę proszku)
10 dkg. rodzynek
10 dkg drożdży(zwykłych babuni ;) )
8 goździków
8 ziarenek ziela angielskiego
mała gałązka piołunu (mam na działce, ale i tak kupiłem w aptece)
szczypta cynamonu i tymianku
Wszystko razem wymieszać i wstawić w ciepłe miejsce, niech stoi aż do zakończenia fermentacji. Potem zlać , sklarować i pić. B. smaczne , ale i potwornie mocne (jak na wino).
SMACZNEGO!
POZDRAWIAM kwachu !


KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Załączniki
Re: Przepis na wino z ryżu

Postautor: KGB - pasjonat » czwartek, 23 kwie 2009, 23:41

Wino z ryżu


Składniki:

- 12,5 l wody

- 5 kg ryżu

- 3,5 kg cukru

- 125g kwasku cytrynowego

- 50dkg rodzynek (może być więcej nawet do 1kg)

- 8g pożywki

- drożdże winne Tokay

Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; ostudzić. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rozdrobnione (posiekane, zmielone- wcześniej wymyte i wyparzone) rodzynki, pożywkę oraz przygotowaną uprzednio matkę drożdżową.

Przyprawy do dodania (wskazane własne eksperymenty smakowe):

- 25 goździków

- 25 ziaren ziela angielskiego

- 37 ziaren pieprzu czarnego

- 7 torebek cukru waniliowego

- 3,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

- 3,5 łyżeczki mielonego imbiru

- 3,5 łyżeczki tymianku

- 2,5 łyżeczki bazylii

- 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu

- 5 płaskich łyżeczek kurkumy

Po 4 dniach dodać 3 kg cukru rozpuszczonego w 3 l wody.

W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st. Celsjusza; przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać gąsiorem.

Po 6 tygodniach obciągnąć, części stałe (ryż itp.) pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucić. Wino w gąsiorze uzupełnić do poprzedniego poziomu przegotowaną schłodzoną wodą z ewentualnym dodatkiem cukru do smaku.

Po klarowaniu (ok.8 tygodni) rozlać do butelek. Wskazane kilkumiesięczne leżakowanie.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Wino ryżowe

Postautor: Kucyk » sobota, 13 cze 2009, 16:51

Jako, że sam nie jestem winowajcą, ani nawet winopijcą nie szukałem w swej głowie, ale w mądrej książce i znalazłem taki oto przepis na winko z tego zboża w mojej ulubionej publikacji pani Ewy Kwapisz p.t.: "WYRÓB PIWA I WINA DOMOWEGO moim hobby".
Ekwiwalentem ryżu może być żyto. Najlepiej aby miało dużo sporyszu, bo wtedy można po nim mieć odjazdowe projekcje astralne :evil: ...

Aby otrzymać 10L winka bierzemy:
1,8 kg ryżu lub żyta;
2,8 kg cukru;
7 l wody;
0,5 kg rodzynów;
2 - 3 cytryny;
10 ziarenek ziela angielskiego;
1,5 g gałki muszkatołowej;
łyżeczka tymianku;
drożdże Tokay;
6 jasnych pełnych.

Otwieramy pierwszy browar, upijamy z szyjki kilka łyków, aby się lekko pozostała zawartość rozgazowała. Do balona szklanego wsypujemy dokładnie umyte i odsączone zborze, zaś do naszych gardeł na hejnał pozostałe w butelce piwo.
Ziarno zalewamy 5L syropu przygotowanego z 1,5kg cukru, w trakcie przygotowanie którego wyhaczyliśmy drugiego browara. Dodajemy rodzynki, przyprawy i pochlastane siekierą cytryny. W trakcie chlastania walimy trzeci bro.
Wlewamy przygotowaną dwa dni wcześniej szczepionkę drożdżową i drapiemy czwarty kufel, po czym zakrywamy balon korkiem z rurką fermentacyjną, o ile jeszcze żeśmy jej nie potłukli.
Idziemy się odlać na stronę i po powrocie ładujemy piąte piwko a następnie szóste.
Balon musi stać w cieple i po 5 - 6 dniach dodajemy 2L syropu cukrowego zawierającego pozostałe 1,3kg cukru.
Po 6 - 8 tygodniach fermentacji wino zlewamy znad osadu, powtórnie wlewamy do balona i fermentujemy przez następne 4 tygodnie.
Po tym czasie dokonujemy drugiego obciągu bacząc aby wszystkiego przy tym nie wychlać i rozlewamy do ciemnych butelek.
Po trzech miesiącach urządzamy libację zakończoną bachiczną orgią i, po zaleczeniu bólu głowy i szczypania odbytu, możemy nastawiać nową porcję wina z ryżu.
:pije:
Obrazek أسامة بن لادن


kukiluki
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 1 mar 2010, 20:57
Załączniki
Wino z ryżu - podstawowe przepisy

Postautor: kukiluki » poniedziałek, 1 mar 2010, 23:41

Mam zamiar pierwszy raz w zyciu zrobic winko bedzie ono z ryzu znalazlem juz przepis ale mam do niego kilka pytan
przepis jest taki:
4 kg ryżu, 7 kg cukru, 50 dkg rodzynek, 12 dkg kwasku cytrynowego, ok 20-22 l wody, drożdże (koniecznie winne bo tylko takie są w stanie wyprodukować kilkanaście % alkoholu), pożywka.
przyprawy: 1,5 łyżeczki imbiru; 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej; 1,5 łyżeczki tymianku; 1 łyżeczka cynamonu; 2 cukry waniliowe; 2 dkg goździków; 15 ziaren ziela angielskiego (są to minimalne dawki przypraw - wino jest tylko muśnięte smakiem i zapachem przypraw i o to chodzi; w sam raz).
cukier oczywiście dodajemy na raty (4+1+1+1), po 3 tyg. oddzielamy od ryżu, zostawiamy jeszcze na 2 tyg. i można już w ostateczności pić. najlepiej jednak delektować sie kiedy bulgnięcia w rurce spadną do 1 na 5 minut. oczywiście można (i należałoby) wszystkie fazy procesów przedłużyć o kilka tygodni, ja natomiast podałem wg mnie to minimum konieczne.
Moje pytania:
mam balon 50l czy moge w nim zrobic czy zwiekszyc dawki i ile razy????
ile tych drozdzy dac i pozywki????
czy rodzynki trzeba predzej namoczyc???
jak dodawac ten cukier???
i czy wszystkie skladniki zlaczyc naraz i zalac woda???

z gory dziekuje za podppowiedzi


Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z ryzu pomocy!!!!!!!

Postautor: Maro. » wtorek, 2 mar 2010, 00:09

Witaj kukiluki

mam balon 50l czy moge w nim zrobic czy zwiekszyc dawki i ile razy????


Możesz znastawić wino w tym balonie pod warunkiem że nie bedzie ci sie tam dostawać powietrze (konieczna jest rurka fermentacyjna), ja już kilka razy robiłem wino w niepełnym balonie.

ile tych drozdzy dac i pozywki????


Ja do tego wina używam drożdży Tokay na opakowaniu sa proporcje (5-30 litrów),moje 20L wino wystarczyła jedna torebka 5g

czy rodzynki trzeba predzej namoczyc???


Jeżeli chodzi o rodzynki można je rozdrobnic,ale ja tylko je płukalem i takie w całości do balona.

i czy wszystkie skladniki zlaczyc naraz i zalac woda???


Tak składniki złaczyc naraz tylko wczesniej musisz namnożyć drożdże. Musisz je zalac syropem(cuker z woda,czyli w okolo 7L wody rozpuszczasz 4kg cukru,po ostudzeniu dodajesz reszte wody mieszasz i zalewsz tym skladniki)

Cukier dodajesz po kilogramie przez 3 tygodnie,Tylko po dodaniu cukru (syropu) twój poziom wina ma osiagnac 22L.Ja zawsze daje te 3L mniej żebym póżniej mógł dodać cyrop cukrowy.1kg cukru rozpuścisz juz w 0,5L wody.Tylko nie zapomnij ze po rozpuszczeniu cukru zwieksza sie objetość wody(syropu cukrowego).

Pozdrawiam Maro
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 mar 2010, 00:14 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiłem cytaty


kukiluki
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 1 mar 2010, 20:57
Załączniki
Re: Wino z ryzu pomocy!!!!!!!

Postautor: kukiluki » wtorek, 2 mar 2010, 12:28

wszystko ładnie pięknie ale chciałbym żeby ktoś mi napisał dokładnie jakie dodać proporcje składników na balon 50 litrowy z mojego przepisu i opisał krok po kroku czynności. żeby nie wyszło mi byle co


Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z ryzu pomocy!!!!!!!

Postautor: Maro. » wtorek, 2 mar 2010, 14:36

Siema :)

Ja bym to zrobił tak:

-8 kg ryżu
-14 kg cukru (wino bedzie słodkie)
-1 kg rodzynek
-24 dag kwasku cytrynowego lub 4 cytryne pokrojone bez skórki
-44 L wody
-20 dag drożdży
-3 łyżeczki imbiru
-3 łyżeczki gałki muszkatołowa
-3 łyżeczki tymianku
-2 łyżeczki cynamonu
-4 opakowania cukru wanilinowego
-4 dag goździków
-30 ziarenek ziela angielskiego

Do 50L butli wrzucamy uprzednio wypłukany ryż, gotujemy wode z cukrem.Do balonu wrzucamy wszstkie składniki,wlać wyrop cukrowy(zimny) dodac drożdżę. Butlę zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić do fermentacji na 6-7 tygodni (w temperaturze około 25°C). Następnie ściągnąć wino do drugiej wyparzonej butli i odstawić do cichej fermentacji na około 4 tygodnie. Po tym okresie dokonujemy drugiego obciągu, ale tym razem już do butelek z ciemnego szkła. Uwaga! Fermentującego (pracującego) wina nie można przeziębić.

Pozdrawiam Maro ;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Re: Wino z ryzu pomocy!!!!!!!

Postautor: kwachu » wtorek, 2 mar 2010, 15:47

Witam.
Proste winko od mamy mojego kolegi:
ryż-1 kg.
cukier-1.5 kg.
1 cytryna ze skórką( pokrojona w plasterki)
drożdże (od babuni)- 5 dkg.
4 litry letniej wody.
Składniki wymieszać i fermentować do końca procesu.Degustujemy gdy się sklaruje.
Bardzo ważne !!! Przez kilka pierwszych dni fermentacji winko mieszamy drewnianą łychą.
POZDRAWIAM kwachu !


czesiek2804
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 29 sie 2009, 13:42
Załączniki
Re: Wino z ryżu pomocy!!!!!!!

Postautor: czesiek2804 » wtorek, 2 mar 2010, 20:43

Witam!!!
Ja robię wino ryżowe tak:)

składniki:
1 kg- ryżu
2,5 kg-cukru
20 dkg-rodzynek
2 -cytry
8 litrów wody
drożdże winne np (Tokaj) 1 opakowanie.

W przegotowanej gorącej wodzie rozrabiam cukier,po ochłodzeniu
poniżej 30 stopni mieszam składniki i do gąsiora,po 30 dniach zlewam
i odstawiam do klarowania na nastepne 30 dni,a potem jak kto woli.

Na zdrowie. Czech.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2553
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z ryżu pomocy!!!!!!!

Postautor: Wald » niedziela, 18 kwie 2010, 21:33

czesiek2804 pisze:Witam!!!
Ja robię wino ryżowe tak:)

składniki:
1 kg- ryżu
2,5 kg-cukru
20 dkg-rodzynek
2 -cytry
8 litrów wody
drożdże winne np (Tokaj) 1 opakowanie.

Tak zrobiłem i ja (bo nic innego nie wymyśliłem). Tyle że na MD czekałem 5 dni i nic. Pojedyncze bąbelki :cry:. Zapakowałem to za rurę CO żeby te 25-26 stopni miało i powiadam Wam -nic :!: :!: :!: Podejrzewam że tam całe dwa drożdże siedzą. Jeden na kacu :womit: , drugi pewnie :nuda: abstynent. Robić nie ma komu.
O drugiej w nocy się zwlokłem z pościeli (bo przemyślałem że chłopaki rady nie dadzą) i dorobiłem paczkę aktywnych :respect: .
To dopiero brygada :ok: . Zasuwają na trzy zmiany, a każdy :bicz: robi za trzech.
Uwiną się raz dwa i na maliniaka gąsior zwolnią. Wtedy też taką brygadę zatrudniam. Obiboków mam dość :!:
Dużo szczęścia wsystkim :)
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


kukiluki
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 1 mar 2010, 20:57
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: kukiluki » wtorek, 12 paź 2010, 22:15

Zrobiłem wino z przepisu Maro. Mam je już pół roku! Nadal trzymam je w butli, a dwa razy ściągałem z nad osadu. To wino jednak nadal pracuje, bo nadal bąbluje. Poza tym nie mogę dojść czy jest w ogolę dobre. W smaku wydaje się mocne, ale nie wiem czy ono po prostu jest kwaśne (jakoś nie można tego wyczuć). A w ogolę jak długo można trzymać takie wino? Doradzi mi ktoś o co w tym chodzi?
Ostatnio zmieniony środa, 13 paź 2010, 19:41 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ortografia, styl i interpunkcja.


paszczak_89
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2009, 23:56
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: paszczak_89 » piątek, 15 paź 2010, 09:12

Ja Ci powiem, że jak ja robiłem z ryżu to po 2 zlaniach znad osadu było już całkowicie klarowne. Zlałem je jakieś 1,5 mieś temu i w butelkach nie ma śladu po jakichś nieczystościach :P używałem drożdży aktywnych bo one mi najbardziej odpowiadają :)

Przepis:
Przepis na około 15l wina (butel 20)

2kg ryżu
300g rodzynek
2 cytryny(sok)
1 cytryna(łupka)
3 pomarańcze(sok)
1,5 pomarańczy(łupka)
4,5 kg cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
woda do 2/3 butla
drożdże, pożywka
0,5kg cukru po 4 dniach
0,5kg cukru po 7 dniach
0,25kg cukru po 5 dniach


P.S. znajomi sobie chwalą to wino tylko ciężko po nim jest na następny dzień :)


Matejos
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 21:52
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: Matejos » wtorek, 17 sty 2012, 21:57

Cześć postanowiłem zrobić moje pierwsze wino i wypadło na ryż.Mam jednak dwa pytania jakie będą proporcje do butli 15L oraz jakich drożdży użyć zwykłych czy winiarskich? Proszę o podanie jakiegoś dobrego przepisu.Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Online
Awatar użytkownika

radius
4000
Posty: 4326
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: radius » czwartek, 19 sty 2012, 09:44

No nie :!: Ludzie, czytajcie posty na tym forum zanim coś napiszecie :!: :bardzo_zly:
Post wyżej masz przepis na taką właśnie ilość nastawu do jasnej cholery :twisted:
A już pytanie o drożdże kwalifikuje ten post do wywalenia na śmietnik.
Co ty robisz, wino czy nastaw na bimber :?: Poczytaj trochę temat zanim znowu coś napiszesz. Aleś mi dźwignął ciśnienie :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT


drabeusz
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 5 sty 2013, 18:32
Załączniki
Pierwsze wino - ryżowiec

Postautor: drabeusz » niedziela, 6 sty 2013, 15:06

Witam. Jestem w trakcie robienia winka ryżowca. Fermentacja zaczęła się dzisiaj. Jestem początkującym, więc proszę o wyrozumiałość. Jedyne co robiłem to nalewki, ale nie ma nic prostszego od nalewek, a wino to już wyższa szkoła jazdy. Mam balon chyba około 15 - 20 litrów. Przepis z którego skorzystałem wydaje się prosty. Oto on:

Składniki:
ryż surowy - 1 kilogram
cukier - 2,5 kilograma
woda - 8 litrów
rodzynki - 1 paczka
drożdże winne lub piekarnicze - ok 7 dag


Kilogram surowego, nie przegotowanego ryżu należy wsypać do balonu, lub butli i zalać 8 litrami wody przegotowanej i ostudzonej z 2,5 kg cukru, dodając 12 dag rodzynków, lub więcej i 7 dag drożdży. Oprócz rodzynków, lub zamiast nich można dodać innych owoców. Ja dodaję zawsze dwa słoiczki z zaprawionymi wiśniami, lub jakiegoś kompotu. Butlę należy zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na 15 dni. Po tym czasie wino można zlać do innego naczynia aby dofermentowało.

Ryż można wykorzystać jeszcze raz, ale należy go wypłukać z osadu. Wino wstawione drugi raz na tym samym ryżu jest mocniejsze. Jeżeli do wina nie dodamy żadnych owoców, to po sklarowaniu powinno być bezbarwne i przezroczyste, ma też charakterystyczny przyjemny smak. Wino takie można zabarwić karmelem z cukru. W naszym przypadku wystarczy 50 dg cukru.


Nie bawię się w zabarwianie. Dodałem jedynie kilka składników, które znalazłem w innych przepisach na internecie, min. ziele angielskie, cynamon i 2 cytryny. Rodzynki również dodałem, natomiast drożdże zwykłe piekarskie (mam nadzieję że się uda). Na forum ludzie polecają mieszać co jakiś czas, żeby ryż nie zbił się w jedną wielką "kupę". Otóż próbowałem, ale nic z tego... ryż ani drgnął. Co moglibyście mi polecić?? Jakie są dalsze kroki w robieniu takiego wina?? Ile czasu ma trwać fermentacja w balonie?? Tak jak wspomniałem, jestem zielony w tych sprawach, więc każda informacja jest dla mnie istotna.
Aha, dodam jeszcze, że chyba fermentacja odbywa się przyzwoicie bo "pyknięcia" są co 5 sekund. A balon stoi w pomieszczeniu ogrzewanym podłogowo, temperatura waha się między 22 a 25*C. Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2553
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: Wald » niedziela, 6 sty 2013, 16:26

Wszystkie co chciałbyś wiedzieć i cała potrzebna Ci pomoc już jest :!:
Wystarczy przeczytać: podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html . Skoro robisz "po swojemu", lub z innego przepisu, powiedz czego oczekujesz? Że w cudowny sposób zniknie to, czego nie wypłukałeś z ryżu? A może posmak i zapach drożdży piekarskich zamieni się w bukiet ziołowy? Niestety, tego uczynić nie możemy. I nie dla tego, że nie chcemy, tego już się nie da zrobić.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


miropl
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 14 sty 2013, 19:07
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: miropl » poniedziałek, 14 sty 2013, 21:25

To było moje pierwsze wino ..... wino z ryżu:

- ryż 1/2 kg
- 5 litrów wody
- 4 dkg drożdży do pieczenia ..... (od razu mówię tylko drożdże winne !)
- 1,5 kg cukru
- trochę rodzynek

Zrobiłem 10 litrów czyli wszystko x2.

Po 22 dniach i pierwszym zlaniu wyglądało tak:
Obrazek

Mętne !

Jednak po kolejnym zlaniu kolejne 3 tygodnie:

Obrazek

Dostałem pochwałę za wzorcowy klar :)

Z tego samego ryżu zrobiłem drugi nastaw dodając jedynie cytrynę.

Wnioski są takie, że dałem ciała z drożdżami, zamiast winnych dałem piekarskie .....

Co do smaku wina ..... no cóż drożdże zabiły totalnie smak ..... ale wino nie poszło do zlewu ..... jakoś się dziwnie rozeszło .... :)

Pozdrawiam.
Małe co nieco ,to jest to ! :)


opi89
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 30 paź 2012, 01:48
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: opi89 » piątek, 18 sty 2013, 19:45

Eksperyment się udał :)
A mianowicie: robiłem wermut, klasyczny przepis znany, modyfikowany do smaku odrobinę. Standardowy przebieg fermentacji. Po 8 tygodniach tygodniach butelkowanie. Po 7 tygodniu dosłodzone do wskazania 6BLG. Po 8 tygodniu podczas zlewania jedną porcję dosłodziłem do 4 BLG i dodałem w każdą karafkę odrobinę drożdzy + szczyptę pożywki, umiejscowione wszytko w barku w mieszkaniu około 18 stopni. Druga porcja buteleczki i piwnica - jakieś 12 stopni, ciemność.
Po miesiącu sprawdziłem karafki w barku, ucieszyłem się :) podczas nalewania białego wermutu pojawiło się gromada bąbelków. Węchem stwierdzono zapach CO2 :) smak relelacja!! Całkiem inny niż te piwniczne :) Za miesiąc ponowny nastaw wermutu + szampan z ziemniaków :)


hobbit1979
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 22 maja 2013, 07:33
Załączniki
Wino ryżowe, %, mój sprawdzony przepis.

Postautor: hobbit1979 » wtorek, 28 maja 2013, 20:36

Witam na poczatek podam może przepis który mam już sprawdzony od kilku lat. Aktualnie ponowiłem wyrób winka domowego i jak to bywa na start poszła mała butla (12l) i nastawik ryżówki.

Woda 7+1 litry
Cukier 2,5 + 1,2 kg
ryż 1,5 kg
rodzynki 200 g
kwasek cytrynowy 8-10g
drożdze winne (Biowin Sauternet wysokoalkoholizujące) 1szt
Pożywka - ok 5 gr

Historia :
12-05-2013 Start 26blg (wiem nieco za dużo ale tak wyszło)
18-05-2013 Blg spadło do 4, dodałem 1,2 kg cukru rozrobionego w 1 litrze wody - uzyskałem 16 blg
28-05-2013 Odcedzenie ryżu i rodzynek, pomiar Blg wykazał 6 (winko jeszcze bardzo powoli pracuje)

Plan na zakończenie fermentacji cichej i klarowanie oraz butelkowanie do mniej więcej 15-06-2013

Temperatura dość stabilna 20-22 st C.

Obecnie winko w smaku już jest miłe i bardzo mocne. Przypuszczalnie blg spadnie jeszcze do ok 3-4 o ile drożdze dadzą radę bo na tą chwilę z pomiarów wychodzi mi około 17% mocy winka.

Puenta - oj będzie bal :)

Jak widzicie Koledzy i Koleżanki potwierdza się fakt że ryżówka jest winem szybkim i dla początkujących wspaniałym sposobem na załapanie bakcyla. Ja niezmiennie od zawsze to winko lubiłem a efekt smakowy jest więcej niż zadowalający już teraz. Co ważne - zawsze przestrzegać należy higieny, sprzęt, butlę a nawet korek z rurką odkażam za pomocą roztworu pirosiarczynu. Za kilka tygodni winko będzie już w butelkach, choć obawiam się że nie poleżakuje zbyt długo i zejdzie na pniu. Na szczęście chodzi jeszcze bliźniaczy nastaw w butli 25l w domku, a w piwnicy w dużej butli ok 40-45l winko wiśniowo ryżowe (kompoty i soki + ryż) które zapowiada się równie smacznie. Pożyjemy zobaczymy a w dziale tym podam w swoim czasie jeśli się sprawdzi i przepis na nie.


christofanow
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 3 maja 2013, 12:25
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: christofanow » sobota, 8 cze 2013, 15:42

Witam!

Ja polecam skorzystać z okazji i do ryżowego wina dodać kwiaty czarnego bzu. Idealnie moim zdaniem napełniają wino aromatem i dodają ciała dzięki czemu wino jest smaczne. Bardzo dobrze do wina ryżowego nadaje się dodatek wiśni.


Anubis
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: Przepisy na wino z ryżu

Postautor: Anubis » czwartek, 27 cze 2013, 20:00

Witam
Chcę zrobić wino ryżowe klasyczne bez ziół w 2 baniakach 5L po wodzie mineralnej zaczopowanych normalnymi korkami gumowymi i rurkami fermentacyjnymi ( super wszystko pasuje bo jest szeroki wylew).
Pytanie:

Robić wersję z cytryną czy tylko z rodzynkami ? co lepiej smakuje bo jest wiele wersji.
Na razie mam 2x 0,5 Kg ryżu, 100g rodzynek pewnie podzielę na 2 butle, mam 2 kupione cytryny.
Z tego co pamiętam przy wermucie, nie można przesadzić z ilością skórki od cytryny bo będzie za bardzo ją czuć.


Wróć do „Wina różne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości