Przepisy na wino z ryżu
Ostatnio nastawiłem winko ryżowe w 5l butelce po wodzie, wrzuciłem do niej 4torebki ryżu długoziarnistego porządnie wypłukane, kilogram cukru, 4,5litra wody (co okazało się przesadą, bo trochę wyrosło i do rurki mi wlazło) sparzone rodzynki tak na oko, sok z połowy cytryny ii dużej mandarynki, i przyprawy tylko już nie pamiętam ile czego, ale ziele angielskie, pieprz kolorowy, piołun, tymianek, majeranek, świeżą bazylię, troszkę mięty, korzeń arcydzięgla, kłącze tataraku, rozmaryn, gałkę muszkatołową, trochę cynamonu i goździka, imbir suszony, kminek, szałwię, i liść laurowy. No i bayanusy g995 + pożywka. Teraz pozostało już tylko czekać
Re: Przepisy na wino z ryżu
Winko stało około 3 miesiące, wyszło bardzo dobre. Myślę, że trochę przesadziłem z gorzkimi przyprawami, ale nie przeszkadza to jakoś bardzo, ma ciekawy aromat, w smaku trochę podobne do wytrawnego martini, szykuje się na kolejną partie, tylko w większej skali. Teraz trzeba jedynie czekać aż fermentator się zwolni
-
- Posty: 194
- Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
- Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
- Lokalizacja: Łącko
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Przepisy na wino z ryżu
Witam, po raz drugi postanowiłem zrobić wino z tego przepisu:
http://wino.org.pl/old-swimp/content/view/112/105/
Mam dwa pytanka. Nie będzie mnie za często w kraju, w przepisie pisze, że po 6 tygodniach trzeba zlać, czy jeśli zleje po ok 4-5 miesiącach stanie się coś złego? Temperatura powinna wynosić powyżej 20 stopni, w pomieszczeniu gdzie ono miało miejsce będzie 10-15 stopni, wystarczy?
http://wino.org.pl/old-swimp/content/view/112/105/
Mam dwa pytanka. Nie będzie mnie za często w kraju, w przepisie pisze, że po 6 tygodniach trzeba zlać, czy jeśli zleje po ok 4-5 miesiącach stanie się coś złego? Temperatura powinna wynosić powyżej 20 stopni, w pomieszczeniu gdzie ono miało miejsce będzie 10-15 stopni, wystarczy?
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!
Nasza łącka Śliwowica!
-
- Posty: 182
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
-
- Posty: 197
- Rejestracja: poniedziałek, 8 paź 2018, 19:16
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Przepisy na wino z ryżu
Witam. Mam pytanko odnośnie wina ryżowego. Mam nietypowy balon, bo 34L. Ile dać ryżu, rodzynek i wody? Chcę uniknąć sytuacji burzenia przez rurkę.
Ostatnio zmieniony piątek, 30 lis 2018, 16:12 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Przepisy na wino z ryżu
Grabek, o ile ja się orientuję, to balony 35L są typowe, wiesz?
Przepis powiadasz? Zatem zapodaję:
Przeleć myszką (kółeczkiem) na dół strony, po prawej masz wybór stron, kliknij sobie na dwójeczkę i tam masz wszystko napisane.
Aż mnie świerzbi...
Ale znaj moje chamskie serce, jak się będę nudził to ci napiszę wierszyk rymowankę z przepisem. Tymczasem do lektury biegiem marsz.
Przepis powiadasz? Zatem zapodaję:
Przeleć myszką (kółeczkiem) na dół strony, po prawej masz wybór stron, kliknij sobie na dwójeczkę i tam masz wszystko napisane.
Aż mnie świerzbi...
Ale znaj moje chamskie serce, jak się będę nudził to ci napiszę wierszyk rymowankę z przepisem. Tymczasem do lektury biegiem marsz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 197
- Rejestracja: poniedziałek, 8 paź 2018, 19:16
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Przepisy na wino z ryżu
@rozrywek odrobiłem lekcje. Rzucisz oko na moje wino?
Dziś nastawione
Wino ryżowe 11.12.2018
Ryż 4kg
Kwasek cytrynowy 60g
Cukier wanilinowy 50g
Kurkuma 20g
Goździki całe 25 szt
Pieprz czarny 30 szt
Ziele angielskie 20szt
Zioła prowansalskie 20g
Rodzynki 600g
Żurawina 200g
Cukier 4kg
Woda 16L
Oczywiście rodzynki i suszona żurawina sparzone wrzątkiem celem pozbycia się olejków.
Nie zapomniałem o drożdżach i pożywce
Dziś nastawione
Wino ryżowe 11.12.2018
Ryż 4kg
Kwasek cytrynowy 60g
Cukier wanilinowy 50g
Kurkuma 20g
Goździki całe 25 szt
Pieprz czarny 30 szt
Ziele angielskie 20szt
Zioła prowansalskie 20g
Rodzynki 600g
Żurawina 200g
Cukier 4kg
Woda 16L
Oczywiście rodzynki i suszona żurawina sparzone wrzątkiem celem pozbycia się olejków.
Nie zapomniałem o drożdżach i pożywce
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Przepisy na wino z ryżu
No i widzisz, dałeś radę. Ogólnie to spoko. Odnośnie przypraw to się nie wypowiem zbytnio, to jest niesamowicie indywidualna kwestia, oraz gustów. Ja bym osobiście prowansalskich nie dał, ale reszta czemu nie. No i ten cukier wanilinowy, laskę wanilii bym kupił i dał odrobinkę.
Ps: Jeszcze gałka muszkatołowa i ci wyjdzie ryżowe żołądkowe gorzkie , żartuję. Całkiem ciekawy smak może z tego być. Próbuj próbuj.
Ps: Jeszcze gałka muszkatołowa i ci wyjdzie ryżowe żołądkowe gorzkie , żartuję. Całkiem ciekawy smak może z tego być. Próbuj próbuj.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 23
- Rejestracja: czwartek, 2 lip 2020, 16:04
- Krótko o sobie: Początkująca - fermentująca
- Ulubiony Alkohol: Bourbon
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Przepisy na wino z ryżu
Cześć!
Po lockdownie zostało mi mnóstwo ryżu i myślę o zrobieniu z niego wina. Na forum często pojawia się w polecanych przepis Skrzycha.
Taki mam pomysł (mam balon 10L), ale zastanawiam się nad większą ilością rodzynek:
woda 6 L
ryż 1,5 kg
cukier 1,3 kg
kwasek 40 g
rodzynki 160 g
Jakie drożdże i pożywkę polecicie?
Po lockdownie zostało mi mnóstwo ryżu i myślę o zrobieniu z niego wina. Na forum często pojawia się w polecanych przepis Skrzycha.
Taki mam pomysł (mam balon 10L), ale zastanawiam się nad większą ilością rodzynek:
woda 6 L
ryż 1,5 kg
cukier 1,3 kg
kwasek 40 g
rodzynki 160 g
Jakie drożdże i pożywkę polecicie?
-
- Posty: 96
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Przepisy na wino z ryżu
Ale to nie są proporcje z przepisu Skrzycha. I nastawianie 10 l wina to pomyłka. Ja wiem, że są goście, którzy nastawiają nawet w 1.5 l pecie. Ale to jest przerost formy nad treścią. Przy tak małych nastawach bardzo łatwo o zakażenie. Moim zdaniem minimalna ilość to 25 l. I tu masz sprawdzony wielokrotnie przeze mnie przepis ś.p. Skrzycha na 25 l.
Wino z ryżu mocne 17-18% (nastaw 25l w dymionie 40l)
(wg wskazówek Piekarza oraz forum wino.org.pl)
Składniki:
18,5 l wody
5 kg ryżu
4 kg cukru
125g kwasku cytrynowego
50dkg rodzynek (może być więcej nawet do 1kg)
10g pożywki
drożdże winne Tokay lub Sherry
Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; ostudzić. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rozdrobnione (posiekane, zmielone) rodzynki, pożywkę oraz przygotowaną uprzednio matkę drożdżową.
Przyprawy do dodania (wskazane własne eksperymenty smakowe):
- 25 goździków
- 25 ziaren ziela angielskiego
- 37 ziaren pieprzu czarnego
- 7 torebek cukru waniliowego
- 3,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 3,5 łyżeczki tymianku
- 2,5 łyżeczki bazylii
- 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 5 płaskich łyżeczek kurkumy
Po 5-7 dniach dodać 3 kg cukru rozpuszczonego w 3 l wody.
Nie ma co kombinować i wyważać otwartych drzwi. Eksperymenty smakowe wskazane w warstwie przypraw.
Baza bezdyskusyjna. Ja stosuję bayanusy i pożywkę DAP ( DAF ).
Co do rodzynek, ja dodaję 800 g na taką ilość.
Wino z ryżu mocne 17-18% (nastaw 25l w dymionie 40l)
(wg wskazówek Piekarza oraz forum wino.org.pl)
Składniki:
18,5 l wody
5 kg ryżu
4 kg cukru
125g kwasku cytrynowego
50dkg rodzynek (może być więcej nawet do 1kg)
10g pożywki
drożdże winne Tokay lub Sherry
Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; ostudzić. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rozdrobnione (posiekane, zmielone) rodzynki, pożywkę oraz przygotowaną uprzednio matkę drożdżową.
Przyprawy do dodania (wskazane własne eksperymenty smakowe):
- 25 goździków
- 25 ziaren ziela angielskiego
- 37 ziaren pieprzu czarnego
- 7 torebek cukru waniliowego
- 3,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 3,5 łyżeczki tymianku
- 2,5 łyżeczki bazylii
- 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 5 płaskich łyżeczek kurkumy
Po 5-7 dniach dodać 3 kg cukru rozpuszczonego w 3 l wody.
Nie ma co kombinować i wyważać otwartych drzwi. Eksperymenty smakowe wskazane w warstwie przypraw.
Baza bezdyskusyjna. Ja stosuję bayanusy i pożywkę DAP ( DAF ).
Co do rodzynek, ja dodaję 800 g na taką ilość.
Pozdrawiam
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Przepisy na wino z ryżu
Halinka. Przepis powyżej jest ok. Nastawisz winko i wyjdzie malinka
Dwie (trzy)drobnostki:
Donald napisał aby po 5-7 dniach ciepnąć 3 kilo cukru, a ja bym to rozdzielił na porcje i nie zmieniał drastycznie blg. Podziel na 3 razy. i dodawaj w trakcie.
Drugie: rodzynek można dać całkiem sporo, tutaj nie ma granicy, wyjdzie gronowe z ryżem a nie na odwrót.
Trzecie: uprzedzam że to żart. Ciekawe kiedy po tej panice lockdownu i szału zakupów, zaczną niektórzy zacierać makaron co im zalega.
Dwie (trzy)drobnostki:
Donald napisał aby po 5-7 dniach ciepnąć 3 kilo cukru, a ja bym to rozdzielił na porcje i nie zmieniał drastycznie blg. Podziel na 3 razy. i dodawaj w trakcie.
Drugie: rodzynek można dać całkiem sporo, tutaj nie ma granicy, wyjdzie gronowe z ryżem a nie na odwrót.
Trzecie: uprzedzam że to żart. Ciekawe kiedy po tej panice lockdownu i szału zakupów, zaczną niektórzy zacierać makaron co im zalega.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 23
- Rejestracja: czwartek, 2 lip 2020, 16:04
- Krótko o sobie: Początkująca - fermentująca
- Ulubiony Alkohol: Bourbon
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Przepisy na wino z ryżu
Dzięki Donald,
ale kurcze, wydaje mi się, że mamy z grubsza te same proporcje - u mnie zmniejszone do 8 L.
Składniki od Ciebie na 25 L:
18,5 l wody
5 kg ryżu
4 kg cukru
125g kwasku cytrynowego
50dkg rodzynek (może być więcej nawet do 1kg)
10g pożywki
i przeliczone na 8 L (z Twojego przepisu):
z proporcji wody wychodzi 5,92 L co zaokrągliłam do 6 L
z proporcji wyszło 1,6 - u mnie 1,5 (mam 0,5 kg paczki ryżu, a że boję się moli to staram się nic nie zostawiać)
z proporcji cukru wyszło - 1,28 zaokrągliłam do 1,3
Czy takie zaokrglenia mogą coś popsuć?
Z ziół rezygnowałam bo nie jestem fanką wermutów.
Jeszcze ostatnie pytanie - niektórzy dodają do wina z ryżu herbaty (esencji)? Ktoś dodawał?
ale kurcze, wydaje mi się, że mamy z grubsza te same proporcje - u mnie zmniejszone do 8 L.
Składniki od Ciebie na 25 L:
18,5 l wody
5 kg ryżu
4 kg cukru
125g kwasku cytrynowego
50dkg rodzynek (może być więcej nawet do 1kg)
10g pożywki
i przeliczone na 8 L (z Twojego przepisu):
z proporcji wody wychodzi 5,92 L co zaokrągliłam do 6 L
z proporcji wyszło 1,6 - u mnie 1,5 (mam 0,5 kg paczki ryżu, a że boję się moli to staram się nic nie zostawiać)
z proporcji cukru wyszło - 1,28 zaokrągliłam do 1,3
Czy takie zaokrglenia mogą coś popsuć?
Z ziół rezygnowałam bo nie jestem fanką wermutów.
Jeszcze ostatnie pytanie - niektórzy dodają do wina z ryżu herbaty (esencji)? Ktoś dodawał?
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Przepisy na wino z ryżu
Oczywiście że zaokrąglenia nic nie popsują
Krągłaści są piękne przecież
Nie ma co się bawić w matematykę aż tak bardzo. Jak w przepisie Gesslerowej będzie 3 ziarna ziela angielskiego to dasz albo 2 albo 4.
Twój smak twoja wariacja
Rodzynek możesz naprawdę dać więcej jak chcesz. A jeśli chodzi o zioła to ja tak średnio w winkach za nimi przepadam. Czegoś będzie za dużo i gorzki posmak pozostanie. Szkoda ryzykować.
Krągłaści są piękne przecież
Nie ma co się bawić w matematykę aż tak bardzo. Jak w przepisie Gesslerowej będzie 3 ziarna ziela angielskiego to dasz albo 2 albo 4.
Twój smak twoja wariacja
Rodzynek możesz naprawdę dać więcej jak chcesz. A jeśli chodzi o zioła to ja tak średnio w winkach za nimi przepadam. Czegoś będzie za dużo i gorzki posmak pozostanie. Szkoda ryzykować.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 11
- Rejestracja: niedziela, 27 lis 2022, 21:51
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Przepisy na wino z ryżu
Poradźcie proszę Koleżanki i Koledzy, czy mogę kwasek cytrynowy podany w przepisie Skrzycha na wino ryżowe zastąpić sokiem z cytryny? Teoretycznie wiem, że można i wiem, że 1 g kwasku odpowiada ok. 15 ml soku z cytryny. Jednak np. 125 g kwasku = 1,8 l soku z cytryny, a to już znacząco zmienia objętość nastawu. Jednak w różnych przepisach na wino ryżowe zamiast kwasku występuje cytryna i jest jej zdecydowanie mniej.
np. 4 cytryny na 12 l wody;
lub np. sok z 4 cytryn (ok. 320 ml) na 54 l nastawu;
albo np. 24 g kwasku lub 4 cytryny.
Jeśli ktoś z Was robił wino z przepisu Skrzycha i zastąpił kwasek sokiem z cytryny, to dajcie znać, jaką ilość dodaliście?
Zastanawiałem się też, jaki ryż dodać. W tym wątku jest napisane, że obojętnie jaki, ale w różnych miejscach czytałem że lepiej długoziarnisty. Mam jednak sporo ryżu do risotto. Rozumiem, że taki też się nada, tak?
I jeszcze jedno pytanie, w przepisie Skrzycha nie ma piołunu. Czy jego brak mimo wszystko nadaje tego charakterystycznego posmaku wermutu, którego jednak głównym składnikiem jest piołun. Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
np. 4 cytryny na 12 l wody;
lub np. sok z 4 cytryn (ok. 320 ml) na 54 l nastawu;
albo np. 24 g kwasku lub 4 cytryny.
Jeśli ktoś z Was robił wino z przepisu Skrzycha i zastąpił kwasek sokiem z cytryny, to dajcie znać, jaką ilość dodaliście?
Zastanawiałem się też, jaki ryż dodać. W tym wątku jest napisane, że obojętnie jaki, ale w różnych miejscach czytałem że lepiej długoziarnisty. Mam jednak sporo ryżu do risotto. Rozumiem, że taki też się nada, tak?
I jeszcze jedno pytanie, w przepisie Skrzycha nie ma piołunu. Czy jego brak mimo wszystko nadaje tego charakterystycznego posmaku wermutu, którego jednak głównym składnikiem jest piołun. Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Ostatnio zmieniony sobota, 14 sty 2023, 14:41 przez mariush, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Przepisy na wino z ryżu
Wino z ryżu nastawiam regularnie, po dodaniu przypraw jest świetne na grzańca i w zimie się pięknie sprawdza.
Jednak nie jest to jakieś wybitne wino i dlatego przejmowanie się rodzajem ryżu, czy zastępowanie kwasku (który się łatwo odmierza), sokiem z cytryn, moim zdaniem nie ma większego sensu. Ważniejsze jest dodanie rodzynek albo żurawiny (według mnie żurawina jest lepsza).
Jak koniecznie chcesz, to ok, ryż nie ma żadnych kwasów, czyli musisz sam uzupełnić do właściwej ilości. Jeżeli chcesz mieć wino wytrawne, to kwasowość powinna być na poziomie 6-7 g/l, czyli jak sam napisałeś 90-100 ml soku z cytryny na litr nastawu. A w ogóle najlepiej dodać kwasomix, czyli mieszankę kwasów cytrynowego, winowego i jabłkowego. Można go kupić gotowy (drogo), lub zrobić samemu, osobno kupując każdy kwas.
Co do rodzaju ryżu się nie wypowiem, stosuję najtańszy
Jednak nie jest to jakieś wybitne wino i dlatego przejmowanie się rodzajem ryżu, czy zastępowanie kwasku (który się łatwo odmierza), sokiem z cytryn, moim zdaniem nie ma większego sensu. Ważniejsze jest dodanie rodzynek albo żurawiny (według mnie żurawina jest lepsza).
Jak koniecznie chcesz, to ok, ryż nie ma żadnych kwasów, czyli musisz sam uzupełnić do właściwej ilości. Jeżeli chcesz mieć wino wytrawne, to kwasowość powinna być na poziomie 6-7 g/l, czyli jak sam napisałeś 90-100 ml soku z cytryny na litr nastawu. A w ogóle najlepiej dodać kwasomix, czyli mieszankę kwasów cytrynowego, winowego i jabłkowego. Można go kupić gotowy (drogo), lub zrobić samemu, osobno kupując każdy kwas.
Co do rodzaju ryżu się nie wypowiem, stosuję najtańszy
Ostatnio zmieniony sobota, 14 sty 2023, 13:53 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Przepisy na wino z ryżu
Witam. Jest to mój pierwszy trunek. 9 dni temu postawiłem wino ryżowe z przepisu z tego forum, tylko że nie dodałem rodzynek (co było chyba błędem). Więc tylko ryż, cukier i drożdże. Wino zastartowalo całkiem ok, ale w zapachu przypomina zacier do bimbru. Wydaje się że tak sobie wyjdzie. Mogę to podratować dodając teraz rodzynki, sok z cytryny czy coś innego? I myślicie że to dobry pomysł dodać imbir by uratować jakoś smak?
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Przepisy na wino z ryżu
9 dni temu, to jest tak krótki okres jak na wino, że spokojnie możesz dodać co chcesz. Do wina z ryżu dodaje rodzynki i/lub żurawinę.
Takie wino traktuje jako podstawa do dodawania różnych przypraw, raz na słodki, raz na ostro, do grzańca itp.
Nie oceniaj wina po 9 dniach pracy. Musi postać co najmniej kilka miesięcy.
Takie wino traktuje jako podstawa do dodawania różnych przypraw, raz na słodki, raz na ostro, do grzańca itp.
Nie oceniaj wina po 9 dniach pracy. Musi postać co najmniej kilka miesięcy.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 wrz 2023, 13:59 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.