PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE


Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE

Postprzez smoltrix » Niedziela, 8 Mar 2009, 22:51

Po mimo ciężkiej bitwy jaką odbyłem polecam wszystkim wymagającym i chcącym sie sprawdzić

latwy-kwasny-zacier-wujka-jessie-kukurydza-t212.html

Możecie sie uczyć na naszych błędach... A zabawa jest przednia
Ciężką pracą i wytrwałością do celu!Co nas nie zabije to wzmocni.
Awatar użytkownika
smoltrix

 
Posty: 114


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER mima**

Postprzez kwachu » Poniedziałek, 9 Mar 2009, 08:29

Witam.
Koledzy ,zacier ze skrobii ziemniaczanej .
1 kg. mokrego słodu(ja słoduję głównie pszenicę )
3 kg. skrobii ziemniaczanej , lub mąki ziemniaczanej
10 litrów wody
10 dkg. drożdży
Gotuję 6 litrów wody, skrobię mieszam z 4 litrami wody (zimnej !)
Do wrzątku wlewam powoli roztwór wodno-skrobiowy i cały czas mieszam , powstaje coś w rodzaju kisielu. Gar z kisielem zdejmuję z ognia i po chwili dodaję do niego 1/3 drobno zmielonego słodu. Cały czas mieszam , kiedy roztwór trochę ostygnie dodaję do niego drugą część słodu, mieszam dalej, roztwór już powinien stać się rzadszy . Kiedy ostygnie do tego stopnia ,że mogę wsadzić do roztworu palec i nie poparzyc się dodaję ostatnią część słodu , mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Kiedy osiąga temp. ok. 30 stopni dodaje drożdże .Zacier fermentuje jak burza po 4-5 dniach jest gotowy.
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika
kwachu

 
Posty: 304

Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER mima**

Postprzez bogdan » Wtorek, 10 Mar 2009, 20:13

Witam!
Jeśli chodzi o przepisy to chyba jestem za młody :D stażem oczywiście.
Nie mniej jednak spróbuję, lecz zanim to napiszę muszę zaznaczyć, że pomysł nie jest mój. Gdzieś na tym forum ktoś ten pomysł podał, nie pamiętam kto i gdzie. Myślę, że ten kolega się nie pogniewa. Uważam, że jest jego autorem i może się tu pojawi, więc do rzeczy.
W Biedronce są soki jabłkowe w kartonikach 1l bez konserwantów za 1,47 zł. Sok ma zawartość cukru ca 150g/op.
Zrobiłem tak:
3. 04 03 2009 drożdże boyanus 10g, pożywka Aktiwit 20g
butla 35l
cukier 3 kg
sok jabłkowy 28l wieczorem robi jak szalony
05 03 2009
4 litry soku
2 kg cukru temp. 32 st robi j/w
08 03 2009
4 litry soku
2 kg cukru łącznie cukru 7 kg+ (36*150g) = 12,4 kg

cukru dałem dużo, bo chciałbym osiągnąć większy power.

Teraz tzn od poniedziałku trwa fermentacja spokojna.
Mam zamiar zrobić z tego wino jabcowe z przeaznaczeniem na "Calvadosa" a może nie tylko, gdyby winko było smaczne.
Jak skończę to napiszę epilog.


pozdrawiam Bogdan
bogdan

 
Posty: 509

Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER mima**

Postprzez bogdan » Wtorek, 10 Mar 2009, 21:43

Dodam, że zwolnił mi się balon 55l więc nastawiłem zacier wg mima na drożdżach babuni, pracuje ostro lecz zauważyłem że aromatu to on nie wydziela w porównaniu z nastawami na boyanusach które pachniały aż miło.
Zrobiłem to bo muszę przekonać się na własnej skórze, by móc ocenić wyniki i wybrać dla mnie najlepszą opcję.
I jeszcze coś, zamiast pożywki chemicznej (bo nie miałem) dodałem 380g przecieru pomidorowego bez konserwantów oczywiście.
W tym momencie mój zacier jest bliższy przepisu Calyxa, którego pozdrawiam.


pozdrawiam Bogdan
bogdan

 
Posty: 509

Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER mima**

Postprzez kwachu » Środa, 11 Mar 2009, 12:21

Witam.
Najpierw myję i namaczam ziarno (w chłodnej wodzie) :żyto i pszenica jednorazowo 8 godzin pod wodą, natomiast jęczmień namaka dwuetapowo :8 godzin pod wodą ,4 godziny bez wody i 4 godziny pod wodą. Po namoczeniu rozkładam ziarno w warstwie grubości 10-15 cm i codziennie lekko zraszam wodą i 2-3 razy dziennie przegrabiam rękami(do słodowania wykorzystuję wanienkę ).Czynności te powtarzam do momentu uzyskania przez kiełki(nie korzonki !!) długości 2-2.5 cm. Słodowane ziarno powinno znajdować się w miejscu mocno zacienionym,najlepiej kompletnie odcięte od światła słonecznego.Następnie ziarno wraz z kiełkami miele maszynką do mięsa(mam elektryczną , ale mozna ręczną)
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika
kwachu

 
Posty: 304

Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER mima**

Postprzez Limon » Środa, 11 Mar 2009, 20:38

Może i się powtórzę, bo nie wiem czy juz gdzies tego nie pisalem, ale tutaj powinno to byc:
Receptura wg mojej sprawdzonej metody ( troche zmodyfikowana w porownaniu z orginalem) :
UWAGA PODANY PRZEPIS JEST NA 4.5L WODY :krzycze:

1.2 kg cukru
5 dkg drozdzy babuni
7 dkg przecieru pomidorowego (najlepiej swoj zrobiony domowym sposobem bez konserwantow, ale czasami uzywam Łowicza)
2 torebeczki (male standardowe) cukru waniliowego
4.5 l wody.
Proporcje oczywiscie zwiekszamy analogicznie do potrzebnej nam ilosci ( miejsca w naczyniu nastawczym)
Do rozpuszczenia cukru uzywam wody z kranu ( najlepiej cieplej ;) ), po rozpuszczeniu cukru i przelania go do pojemnika wypelniam do 1/2 objetosci woda i zostawiam na jeden dzien w pokojowej temp. Nastepnie (na drugi dzien lub po kilku godzinach) rozpuszaczam cukier waniliowy i przelewam do nastawu, na samym koncu rozpuszczam drozdze w cieplej wodzie przegotowanej UWAGA Z TEGO CO WIEM TO CHYBA MAX 60 stopni bo inaczej ugotujecie drozdze!!!, oraz razem z drozdzami rozpuszczam przecier, jesli juz dobrze wymieszamy to siup do naczynia w razie potrzeby uzupelniamy woda i nastaw gotowy. Zawsze zamykam naczynie i zatykam rurka fermentacyjna wypelnioną wodą. Nastaw buzuje jak szalony, temp jaka utrzymuje to ok 30 stopni,po 4-6 dniach nastepuje powolne fermentowanie po ok 2 tygodniach mozemy spokojnie gotowac. Wychodzi z tego niezla :pije: i w zadnym wypadku nawet po przedawkowaniu nie przytrafi nam sie :womit: :smiech:

Moj nastepny zmodyfikowany przepis to 1410.

Na 15 litrow wody:
15 litrow wody
10 dkg drozdzy babuni
5 dkg drozdzy winnych uniwersalnych
5 dkg pozywki
3 kg cukru
I jazda wychdzi calkiem ciekawy zacier o niezlej mocy i po 2 destylacji nie czuc drozdzy, jest taki unikalny ciekawy aromat. Warto sprubowac

Pozdrawiam i zycze powodzenia koledzy.

Ps napewno cos jeszcze napisze o moich choc niedlugich, ale sprawdzonych eksperymentach no to :piwo:
Bo pić to trza umić :-)
Awatar użytkownika
Limon

 
Posty: 16

Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER mima**

Postprzez Limon » Środa, 11 Mar 2009, 22:36

Napisze cos wiecej w weekend poniewaz jutro wyjezdzam na 2 dni sluzbowo.
Nastawy mozna zwiekszac dodajac analogicznie wiecej produktow w stosunku do wody.
Oczywiscie te nastawy sa skierowane do tych ktorzy dopiero zaczynaja, ja w zasadzie tez nie dawno sie wciagnalem w te sztuke, ale mam latwiej bo mam wspanialych nauczycieli :lol: :ok: .

Panowie powiem krotko DOBRY ZACIER NIE JEST ZLY :mrgreen:

Trzymajcie sie pozdrawiam.

PS Po przeczytaniu Twoich postow i wglebieniu sie w twa wiedze "mima" dla Ciebie :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect:
Bo pić to trza umić :-)
Awatar użytkownika
Limon

 
Posty: 16

Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER mima**

Postprzez forma » Sobota, 14 Mar 2009, 10:18

chłpaki mam szybkie pytanie....
co zrobic z dużo iloscią kompotów? mogę da cukru i zrobic nastaw? jak to jest z kompotami???

NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
forma

 
Posty: 132

Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER mima**

Postprzez mima » Sobota, 14 Mar 2009, 12:56

Witam Cię kolego - forma!

( Chociaż, teraz nie wyszła Ci najbardziej
grzecznościowa,- ta forma. ;) )

Nie śpiesz się z wylewaniem tych kompotów.
faktycznie nadawają się one znakomicie do
naszych nastawów. Są one bogate w witaminy,
oraz dużo różnych mikroelementów, które znakomicie
uzupełniają, składniki odżywcze drożdży.
Wiadomo, że czym więcej wlejesz to tym
lepsza wódka będzie. Ale ja myślę
że dwa kompociki na 50 l. to wystarczy. A następne
zachowaj na przyszle nastawy...

Myślę że to jest informacja na którą czekałeś. ;)
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
mima

 
Posty: 716

Re: **PRZEPISY NA NASTAW- ZACIER mima**

Postprzez forma » Sobota, 14 Mar 2009, 16:39

przepraszam troszkę mnie poniosło :cry:
jeszcze jedno czy tę białą pleśń też wlac? i czy do zacieru z kukurydzy kompoty się leje? czy do owocówek? chyba to nie ma znaczenie mam racje?
aaaa i jeszcze jedno.... 4 dni temu nastawiłem 25 l celvadosa dałem 3 kg.cukru drożdże winiarskie i..... nic się nie dzieje :cry: na powierzchni brzydka narośl wypłynęła i nawet nie bulknie... może kompotem to? lub cukru ze 2 kg? co proponujesz(cie) :D pozdrawiam

NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
forma

 
Posty: 132

Następna

Wróć do 1410 czyli produkcja "cukrówek"

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości