Przepisy - domowy wyrób wędlin

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.

Autor tematu
kylo81
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 28 lis 2009, 17:20
Załączniki
Przepisy - domowy wyrób wędlin

Postautor: kylo81 » sobota, 28 lis 2009, 18:28

Witam wszystkich użytkowników tego portalu. Jestem zwolennikiem domowych wyrobów wędlin. Wtedy wszystko wiadomo co jemy no i bez żadnych dodatków, konserwantów itp. Mam prośbę, jeśli macie jakieś przepisy na domowe wyroby to umieszczajcie je na forum, na pewno się przydadzą.
Pozdro.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Przepisy

Postautor: Kucyk » niedziela, 29 lis 2009, 18:42

Panowie, sprawa jest poważna.
Mam przed sobą laptok, a obok niego szynkę wp 3kg. Jakiś przepis na zapeklowanie potrzebny na gwałt. Jako, że mam przykre doświadczenia z peklowaniem suchym, preferuję zalewę i nastrzyki. Czy ktoś mógłby mi pomóc... :help:

O, ale pomogli. 8-)

Wziąwszy się zatem za robotę sporządziłem na gorąco solankę:

1L H2O;
6 łyżek soli;
2 łyżeczki saletry;
2 łyżeczki cukru
50 ziaren ziela angielskiego;
20 listków laurowych;
15g kolendry;
10 nasion jałowca;
2 ząbki czosnku.

Całość po zagotowaniu składników zusammen ostudziłem do 50*C i zalałem tym sosem szynkę w garze, obciążyłem talerzem i niech stoi. Jutro szprycnę miecho solanką z saletrą, bo dziś apteka zamknięta, a strzykawki w domu brak. Zobaczymy co dalej będzie...
Obrazek أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

czutka
50
Posty: 81
Rejestracja: środa, 5 sie 2009, 19:16
Załączniki
Re: Przepisy

Postautor: czutka » poniedziałek, 30 lis 2009, 18:49

Kucyku skąd ten przepis na zalewę?
Podam ci przepis z książki na zalewę średnio słoną .
Na litr wody 10dkg soli niejodowanej,3 g saletry, 15g cukru , 20g przypraw.
Nadmiar saletry jest szkodliwy. Polecam stronę wedlinydomowe.pl
I zalewa musi być chłodna około 18stopni.

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Przepisy

Postautor: Kucyk » poniedziałek, 30 lis 2009, 18:57

No, jest ona tak samo słona jak ta, którą wczoraj sporządziłem. Ilość saletry wziąłem z książki "Domowe przetwory z mięsa" W. Poszepczyński, WN-T 1985.

Mam złe wspomnienia z wyroby wędzonek z dawnych lat. Zawsze po dwóch tygodniach słabe solanki zaczynały śmierdzieć i często, pomimo zmian zalewy, mięso trzeba było zakopać. Może dlatego zaprzestałem wyroby wędlin domowych...
Obrazek أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

Winiarek5
200
Posty: 223
Rejestracja: czwartek, 12 mar 2009, 00:43
Załączniki
Re: Przepisy

Postautor: Winiarek5 » poniedziałek, 30 lis 2009, 22:51

Kucyk pisze:...pomimo zmian zalewy, mięso trzeba było zakopać.

A próbowałeś, po jakimś czasie, odkopać?
Może by wyszła jakaś chińszczyzna, coś jak jaja stuletnie :idea:

:?:


szejk
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 15:02
Załączniki
Re: Przepisy

Postautor: szejk » wtorek, 1 gru 2009, 22:21

czutka pisze:Kucyku skąd ten przepis na zalewę?
Podam ci przepis z książki na zalewę średnio słoną .
Na litr wody 10dkg soli niejodowanej,3 g saletry, 15g cukru , 20g przypraw.
Nadmiar saletry jest szkodliwy. Polecam stronę wedlinydomowe.pl
I zalewa musi być chłodna około 18stopni.


Witam Czutka,
18stopni to jest temperatura pokojowa, mięso i zalewa muszą być schłodzone do temp. 4-8stopni C. i taka temp powinna być utrzymana przez cały okres peklowania.Ilość soli i wody ściśle uzależniona jest od wagi mięsa i czasu peklowania. Nie wiem z jakiej książki korzystałeś ale pisząc bzdury nie podpieraj się stroną http://www.wedlinydomowe.pl . Po zastosowaniu Twojej receptury solanka po paru dniach będzie mętna i śmierdząca a mięso trzeba będzie zakopać i Kucykowi wrócą złe wspomnienia
Pozdrawiam,
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!

Awatar użytkownika

czutka
50
Posty: 81
Rejestracja: środa, 5 sie 2009, 19:16
Załączniki
Re: Przepisy

Postautor: czutka » środa, 9 gru 2009, 21:45

Witam Szejka
18 stopni to temperatura zalewy, temperatura peklowania 4 stopnie. czytaj co napisał Kucyk "Ostudziłem do 50 stopni i zalałem tym sosem szynkę w garze."
Pisałem o temperaturze zalewy, nie o peklowaniu.

Pozdrawiam Czutka

Awatar użytkownika

F-16
20
Posty: 23
Rejestracja: piątek, 18 wrz 2009, 22:47
Załączniki
Re: Przepisy

Postautor: F-16 » sobota, 19 gru 2009, 09:41

Witam Psotników Zadymiarzy.
Mnie interesuje jakby bardziej czas wędzenia i temperatura.
Otóż jakiś czas temu wędziłem w zwykłej metalowej beczce do której kanał dymny dochodził z ziemi. Przed wędzeniem przygotowałem sobie drewno namoczone w wodzie aby je dokładać kiedy palenisko się za bardzo rozbuja. Beczka od góry była przykrywana kilkoma workami z juty ( lub sizala - nie wiem dokładnie) w każdym razie nie było tam nic z tworzyw sztucznych. Worki co jakiś czas moczyłem w wodzie. Nie notowałem czasu wędzenia. Pomiar temperatury był niemożliwy, bo nie była to moja beczka.
W każdym razie wędlina była otoczona gorącym dymem i parą wodną z worków i mokrego drewna, które co jakiś czas dokładałem. Faktem jest, że wędlina po takich zabiegach jest bardziej ciemna, ale po obmyciu jest po prostu doskonała. Nie musiałem jej sparzać.
Pozdrawiam świątecznie.
Miałem koszmarną wizję w mym skacowanym śnie: " że kieliszki miały dziurki a dziewczyny..... nie".

Awatar użytkownika

friend11
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 1 lut 2010, 16:55
Krótko o sobie: Moje zainteresowania: nalewki domowe, wędliny domowe(sam wędzę),żeglarstwo i wiele innych.
Ulubiony Alkohol: każdy w okolicach 40 %
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Przepisy

Postautor: friend11 » poniedziałek, 1 lut 2010, 18:12

Witam na forum. Jako, że jestem nowy, nie będę za dużo się rozpisywał, ale szczerze polecam stronę:
http://www.wedlinydomowe.pl
Jest tam naprawdę mnóstwo przepisów i porad.
Pozdrawiam :lol:


Tuzio
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 4 paź 2010, 23:59
Krótko o sobie: Kiedyś będę tak bogaty, że jednorazówką będę golił się tylko raz...)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnej produkcji
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Nałęczów
Kontakt:
Załączniki
Re: Przepisy

Postautor: Tuzio » środa, 6 paź 2010, 02:28

Ja to robię tak: 10 kg szynki lub karku, 1kg peklosoli, 10 l wody, ziele ang.(tak ok. 30 ziarek), liść laurowy(ze 30 szt.), główka czochu...
W ok. 2 l wody zagotowuję ziele i liść pod pokrywą tak z 15 min. Studzę, dodaję rozbity czoch mieszam z resztą wody i do beki... Mięcho szprycuję i niech chodzi z 5 dni. Później do wędzary- wędzę drzewem śliwkowym aż sie zarumieni (tak z 6-8 godz.). Później w gar- sparzyć (1,5 godz.). Wyciągam na kij- pod wentylator, żeby szybko schłodzić na powierzchni i następnego dnia z rana degustacja, czy aby czasem nie jest za mdłe... hihih


Wróć do „Wędliny Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości