1 dzień
rozmieszać 50 g maki pszennej razowej z 150 ml letniej wody, tak, aby uzyskać mieszaninę o konsystencji ciasta naleśnikowego. Pozostawić w cieple ok. 25⁰ – 30 ⁰C przykryte ściereczką .
2 dnia
daje się już zauważyć pierwsze oznaki fermentacji. Naturalne drożdże zaczynają pracować. Należy dodać dalsze 100 g maki jw. i 100 ml letniej wody i dobrze wymieszać, ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
3 dzień
zakwas jest już w pełni wytworzony. Na powierzchni, poprzez lekko wyschniętą ciemniejszą warstwę wierzchnią przebijają się liczne pęcherzyki powietrza. Całość należy dobrze wymieszać. Podczas mieszania można wyczuć dobrze wyczuwalny lekko kwaśny zapach. Dodać dalsze 100 g maki i 100 ml wody i ponownie dobrze wymieszać.
4 dzień
zakwas jest gotowy. Można to poznać po licznych pęcherzykach powietrza na powierzchni oraz po przyjemnym, lekko kwaśnym zapachu, który wydziela.
W ten sposób uzyskaliśmy ok. 600 g zakwasu. Można go już użyć do upieczenia chleba.
źródło: http://www.chleb.info.pl/index.php?id=108rozmieszać 50 g maki pszennej razowej z 150 ml letniej wody, tak, aby uzyskać mieszaninę o konsystencji ciasta naleśnikowego. Pozostawić w cieple ok. 25⁰ – 30 ⁰C przykryte ściereczką .
2 dnia
daje się już zauważyć pierwsze oznaki fermentacji. Naturalne drożdże zaczynają pracować. Należy dodać dalsze 100 g maki jw. i 100 ml letniej wody i dobrze wymieszać, ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
3 dzień
zakwas jest już w pełni wytworzony. Na powierzchni, poprzez lekko wyschniętą ciemniejszą warstwę wierzchnią przebijają się liczne pęcherzyki powietrza. Całość należy dobrze wymieszać. Podczas mieszania można wyczuć dobrze wyczuwalny lekko kwaśny zapach. Dodać dalsze 100 g maki i 100 ml wody i ponownie dobrze wymieszać.
4 dzień
zakwas jest gotowy. Można to poznać po licznych pęcherzykach powietrza na powierzchni oraz po przyjemnym, lekko kwaśnym zapachu, który wydziela.
W ten sposób uzyskaliśmy ok. 600 g zakwasu. Można go już użyć do upieczenia chleba.