gobo pisze:A ile wynosiła temperatura wrzenia nastawu w kotle w momencie przerwania destylacji? Z tej temperatury wrzenia idzie ustalić jakie stężenie alkoholu jest w pozostałości.
Oto link do wykresu z którego ustalisz zawartość alkoholu na podstawie temperatury wrzenia (niebieska krzywa na wykresie).
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... hp?id=2594
Weź trochę z tego nastawu do małego naczynia, doprowadź do wrzenia i zmierz temperaturę w momencie wrzenia.
Witam
Dziś jestem troszkę niedospany gdyż kapać skończyło o czwartej nad ranem a właściwie sam zakończyłem, gdy licznik pokazał 50% i nie objaśniłem w poprzedniej wypowiedzi całego kontekstu kapania. Pracuję na prostym sprzęcie keg i chłodnica bez termometrów. Trudno mi stwierdzić, jaka była temperatura a procent mierzę aerometrem pod koniec, co 0,5l. Zmierzyłem to, co pozostało aerometrem jak wspominałem nie jest to profesjonalne urządzenie pomiarowe i na moje oko to zostało ok. 5-7% i jest tego 12 litrów, czyli jest tam troszkę tego etanolu i tu pojawia się pytanie czy przetrzyma to w plastikowej bańce nie zepsuje się do następnego gotowania.
Pozdrawiam Sylwester