Przechowywanie wędzonych wyrobów.

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:

Post autor: Zygmunt »

Do chmielu szukam, więc usługowo raczej odpada. Za namiar na Profi Cook dziękuję, jeżeli się sprawdza to pewnie wybiorę tę. Masz może fotkę "zapróżniowanych" produktów?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
alembiki
Awatar użytkownika

Bimbel
50
Posty: 84
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 09:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Przechowywanie wędzonych wyrobów.

Post autor: Bimbel »

radius6 pisze:Za dawnych czasów wędzone wyroby zalewałem w kamionkowym garnku olejem 3-4 cm powyżej mięsa i stało nawet pół roku. Po wyjęciu wystarczyło wytrzeć z oleju i było jak wczoraj wędzone. A olej potem przez gazę filtrowałem i wykorzystywałem w kuchni.
Ja tak niedawno zrobiłem z wędzonymi śledziami. Leżały 3 miesiące i nawet zbytnio nie wchłonęły oleju a smak był jeszcze lepszy.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Przechowywanie wędzonych wyrobów.

Post autor: Emiel Regis »

Czy wędzone, rozmrożone mięso też da się przechowywać w 'kamionce' z olejem?
Jeśli tak to jaki olej proponujecie?
Ostatnio dopadła mnie 'klęska urodzaju' w postaci swojskich wyrobów, niestety rozmrożonych.
Jako że zostałem słomianym wdowcem, tako nie dam rady tego spałaszować w terminie gwarantującym zachowanie świeżości tylko za pomocą lodówki, stąd moje pytanie.
Może jakieś inne propozycje na przedłużenie świeżości?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Przechowywanie wędzonych wyrobów.

Post autor: JanOkowita »

Miedziany garnek. Miedź naprawdę czyni "cuda", działa antybakteryjnie. Oczywiście musi to stać w chłodzie. A lodówkę warto przedtem odkazić np. sokiem z grejfrutów lub ozonem.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Przechowywanie wędzonych wyrobów.

Post autor: Emiel Regis »

No to mnie podwójnie zaskoczyłeś. Z garnkiem nie będzie problemów, znajdę w swojej kolekcji staroci. Rozumiem że bez oleju?
O co chodzi z tym sokiem z grejpfruta, dałbym sobie głowę uciąć że smarowanie czegokolwiek sokiem owocowym spowoduje dostarczenie świetnej pożywki dla wszelakich mikrobów. Chodziłbym bez głowy?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Przechowywanie wędzonych wyrobów.

Post autor: JanOkowita »

Sok z grejpfruta ma silne właściwości antybakteryjne, działa antyseptycznie i przeciwgrzybiczno. Zawsze myję tym wnętrze lodówki i doskonale poprawia "klimat".
Natomiast najskuteczniejszą metodą jest ozonowanie wszelkich wyrobów spożywczych. Przedłuża średnio trwałość owoców, warzyw, wędlin o 2-3 tygodnie. Wystarczy wstawić generator ozonu do lodówki i włączyć na 30 minut.
Domowy generator ozonu można kupić już za 300 zł. Przydaje się również do odświeżania wnętrza samochodu, oczyszczania układu klimatyzacji, odgrzybiania piwnicy, itp.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Przechowywanie wędzonych wyrobów.

Post autor: radius »

He, do samochodu to polecam zwykły, mały ozonator np. taki http://allegro.pl/samochodowy-jonizator ... 67827.html
Sprawdziłem na sobie - bardzo dobra rzecz :ok:
Do odkażania lodówki z kolei polecałbym użycie nanosrebra np. takiego http://www.nanobestworld.pl/index.php?m ... krzemionka
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wędliny Domowe”