Przechowywanie wędzonych wyrobów.
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Do chmielu szukam, więc usługowo raczej odpada. Za namiar na Profi Cook dziękuję, jeżeli się sprawdza to pewnie wybiorę tę. Masz może fotkę "zapróżniowanych" produktów?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 84
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 09:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Przechowywanie wędzonych wyrobów.
Ja tak niedawno zrobiłem z wędzonymi śledziami. Leżały 3 miesiące i nawet zbytnio nie wchłonęły oleju a smak był jeszcze lepszy.radius6 pisze:Za dawnych czasów wędzone wyroby zalewałem w kamionkowym garnku olejem 3-4 cm powyżej mięsa i stało nawet pół roku. Po wyjęciu wystarczyło wytrzeć z oleju i było jak wczoraj wędzone. A olej potem przez gazę filtrowałem i wykorzystywałem w kuchni.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Przechowywanie wędzonych wyrobów.
Czy wędzone, rozmrożone mięso też da się przechowywać w 'kamionce' z olejem?
Jeśli tak to jaki olej proponujecie?
Ostatnio dopadła mnie 'klęska urodzaju' w postaci swojskich wyrobów, niestety rozmrożonych.
Jako że zostałem słomianym wdowcem, tako nie dam rady tego spałaszować w terminie gwarantującym zachowanie świeżości tylko za pomocą lodówki, stąd moje pytanie.
Może jakieś inne propozycje na przedłużenie świeżości?
Jeśli tak to jaki olej proponujecie?
Ostatnio dopadła mnie 'klęska urodzaju' w postaci swojskich wyrobów, niestety rozmrożonych.
Jako że zostałem słomianym wdowcem, tako nie dam rady tego spałaszować w terminie gwarantującym zachowanie świeżości tylko za pomocą lodówki, stąd moje pytanie.
Może jakieś inne propozycje na przedłużenie świeżości?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Przechowywanie wędzonych wyrobów.
Miedziany garnek. Miedź naprawdę czyni "cuda", działa antybakteryjnie. Oczywiście musi to stać w chłodzie. A lodówkę warto przedtem odkazić np. sokiem z grejfrutów lub ozonem.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Przechowywanie wędzonych wyrobów.
No to mnie podwójnie zaskoczyłeś. Z garnkiem nie będzie problemów, znajdę w swojej kolekcji staroci. Rozumiem że bez oleju?
O co chodzi z tym sokiem z grejpfruta, dałbym sobie głowę uciąć że smarowanie czegokolwiek sokiem owocowym spowoduje dostarczenie świetnej pożywki dla wszelakich mikrobów. Chodziłbym bez głowy?
O co chodzi z tym sokiem z grejpfruta, dałbym sobie głowę uciąć że smarowanie czegokolwiek sokiem owocowym spowoduje dostarczenie świetnej pożywki dla wszelakich mikrobów. Chodziłbym bez głowy?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Przechowywanie wędzonych wyrobów.
Sok z grejpfruta ma silne właściwości antybakteryjne, działa antyseptycznie i przeciwgrzybiczno. Zawsze myję tym wnętrze lodówki i doskonale poprawia "klimat".
Natomiast najskuteczniejszą metodą jest ozonowanie wszelkich wyrobów spożywczych. Przedłuża średnio trwałość owoców, warzyw, wędlin o 2-3 tygodnie. Wystarczy wstawić generator ozonu do lodówki i włączyć na 30 minut.
Domowy generator ozonu można kupić już za 300 zł. Przydaje się również do odświeżania wnętrza samochodu, oczyszczania układu klimatyzacji, odgrzybiania piwnicy, itp.
Natomiast najskuteczniejszą metodą jest ozonowanie wszelkich wyrobów spożywczych. Przedłuża średnio trwałość owoców, warzyw, wędlin o 2-3 tygodnie. Wystarczy wstawić generator ozonu do lodówki i włączyć na 30 minut.
Domowy generator ozonu można kupić już za 300 zł. Przydaje się również do odświeżania wnętrza samochodu, oczyszczania układu klimatyzacji, odgrzybiania piwnicy, itp.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Przechowywanie wędzonych wyrobów.
He, do samochodu to polecam zwykły, mały ozonator np. taki http://allegro.pl/samochodowy-jonizator ... 67827.html
Sprawdziłem na sobie - bardzo dobra rzecz
Do odkażania lodówki z kolei polecałbym użycie nanosrebra np. takiego http://www.nanobestworld.pl/index.php?m ... krzemionka
Sprawdziłem na sobie - bardzo dobra rzecz
Do odkażania lodówki z kolei polecałbym użycie nanosrebra np. takiego http://www.nanobestworld.pl/index.php?m ... krzemionka
SPIRITUS FLAT UBI VULT