Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam! Ostatnio siedziałem i myślałem, jak zrobić chłodnicę przy której nie trzeba będzie zbyt wiele robić, będzie tania w budowie, obsłudze i eksploatacji.
Prototyp wykonaliśmy z kega po Pepsi, wężownicę kupiliśmy na allegro.
Rozważałem dwa rozwiązania: - Pompa i chłodnica - i mój, sterownik i elektrozawór
Największą zaletę ma rozwiązanie 2gie, nasz opar jest chłodzony wodą z kranu która nawet latem ma temperaturę ok 15 °c a rozwiązanie z chłodnicą wody schłodzi nam wodę tylko do temperatury otoczenia.
koszta części: w rozwiązaniu 1 dobra chłodnica i dobra pompka to koszt ok 200 do 400zł. a w moim sterownik np. do pompy obiegowej CO to ok 80 do 120 zł lub jakikolwiek inny termostat elektroniczny (można tanio dorwać takie na allegro) i elektrozaworek np. od pralki (ok 16zł).
zużycie energii: rozwiązanie 1, w miarę wydajna pompka pobiera ok 18W a sterownik + cewka elektrozaworu ok 8W w porównaniu do "starego" rozwiązania z ciurkającą niepotrzebnie wodą z kranu układ ten jest o wiele oszczędniejszy bo dozuje tyle wody ile potrzeba do schłodzenia układu. PANOWIE EKOLOGIA PRZEDE WSZYSKIM :D hehehe
Jak to działa:
W sterowniku ustawiamy zadaną nastawę temperatury np. 18°c, w momencie zagrzania wody w chłodnicy powyżej nastawy zostaje otwarty elektrozawór dopuszczający zimną wodę z sieci wodociągowej.
Załączam obrazek, jeżeli okaże się to ciekawe można go zamieścić na stronie
Pozdrawiam
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Rozwiązanie ciekawe, może faktycznie tańsze, mniej gratów wokoło podczas psocenia, jednak z drugiej strony chłodzenie nie jest równomiernie szybkie, co zaowocować może b. dużymi wahaniami temperatury psoty. Poza tym nie wiadomo jaka w rzeczywistości jest oszczędność wody. Nie mniej jednak pomysł (wg mnie) godny uwagi i przetestowania. Pozdro
TAk ale w sterowniku można ustawić histerezę na na przykład 2°c Skokom temperatury można dodatkowo zaradzić pozostawieniem wyższego poziomu wody między wężownicą a górą pojemnika dzięki temu całe ciepło zbierze się u góry a wężownica pozostanie dalej w "chłodnej" wodzie, a czujnik wyłapie temperaturę wody w "najcieplejszym" miejscu... przynajmniej teoretycznie
A sprawdzałeś ile wody przepływa przez chłodnicę w przypadku podłączenia kranówki? Policz sobie, a następnie porównaj to do ceny m3 wody wodociągowej. Potem zobacz, po ilu "cyklach" zwróci się Twoje rozwiązanie...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości