Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam, mam zamiar zbudować aparaturę właśnie taką jak w projekcie. Czy będzie ona prawidłowa??? Wydaje mi się, że to zwykły klasyk (jednak mam małe wątpliwości o sondę termostatu, sam termometr i wysokość kolumny). Proszę o pomoc, pozdrawiam.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Ostatnio edytowano czwartek, 8 wrz 2011, 17:51 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
Istotnie, klasyk. Jeżeli upierasz się na paluchy, to daj je bliżej siebie- np. co 1cm. Łatwiej i lepiej jest zamiast palców dać spirale deflegmacyjną, wkładaną od góry. Mniej wiercenia i spawania:)
Sonda termometru- w kegu wystarczy analogowy, daj jeszcze cyfrowy obok wylotu par albo pod palcami (i drugi w 3/4 wypełnienia)- jeżeli pod placami, to pod jakimś daszkiem, żeby krople nie zakłócały odczytu. Termostat to w ogóle chybiony pomysł, wywal od razu.
Grzałka 1,5kW będzie długo rozgrzewać beczkę. Daj 2-2,5kW. Do grzałki (którejkolwiek) obowiązkowo regulator!
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
A co sądzicie o regulatorze http://allegro.pl/ i wyszukaj "regulator prd2". Cena 115 zł, może jest trochę droższy ale regulacja mocy CHYBA, będzie dokładniejsza niż zwykłym pokrętłem. Więc czy opłaca się kupić ten z allegro, czy może lepszym rozwiązaniem będzie kupno od drogiego kolegi Zygmunta, z tutejszego Forum.
Posty scalone.
Witam ponownie, projekt prawie został już wykonany. W ciągu prac nad aparaturką powstało parę pytań:
- jak podłączyć wodę z jednego kranu na chłodnicę i ZP (jakiś trójnik, może)? - czy woda w ZP powinna biec od dolnego do górnego palca ? - czy do moje aparatury potrzebny jakiś regulator przepływu wody, czy coś w tym stylu ?
jak podłączyć wodę z jednego kranu na chłodnicę i ZP (jakiś trójnik, może)?
Tak jest, trójnik będzie najlepszym rozwiązaniem
Cytuj:
czy woda w ZP powinna biec od dolnego do górnego palca ?
Tak
Cytuj:
czy do moje aparatury potrzebny jakiś regulator przepływu wody, czy coś w tym stylu ?
Tak, kolumna z ZP to system CM, w którym refluks reguluje się sterując przepływem wody przez zimne palce. Zastosuj jakiś dokładny zaworek dławiący do regulacji przepływu.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Ja podłączałem palce pod kran, a chłodnice pod prysznic. Dawało radę
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości