Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam. Mam zamiar zrobić zacier z wody cukru drożdży ze sklepu i kilkuletnich soków. Mam 50l butle ok 25 litrów soków. Proszę powiedzieć ile powinienem dodać wody, cukru i drożdży?
Witaj, Masz zamiar zrobić nastaw, a nie zacier- chyba, że chcesz zacierać soki... Dwa- jakbyś chwilę poświęcił na użycie wyszukiwarki, to znalazłbyś trylion identycznych postów, a pod każdym z nich przewija się jedno stwierdzenie:
I od tego zacznij. A potem weź beczkę, nalej tam wszystkie soki, rozcieńcz wodą, sprawdź BLG cukromierzem i dodawaj cukru tak, żeby wyszło ~20*BLG. Zostaw sobie miejsce w beczce, pamiętając, że 1kg rozpuszczonego cukru to ok 0,6l.
Potem dodaj pożywkę (lub koncentrat) i drożdże.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Mam 50l butle ok 25 litrów soków. Proszę powiedzieć ile powinienem dodać wody, cukru i drożdży?
Witam, Cukromierz, z nim będzie znacznie łatwiej. Lektura forum pomoże Ci nie tylko zrobić zawodowy nastaw ale również doprowadzić proces do końca czyli do spożycia!!! Pozdrawiam Bzymek80
______________________________________________________________________ (...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje?? ...hmm nie da się tyle wypić...
Drożdży, jeśli masz na myśli piekarskie, to możesz zapodać ilość dowolną, nawet kilogram, tylko kto to potem wypije? Moja rada: daj jedną kostkę. Zrób to tak: odkrój kawałek (ok. 1/4), rozkrusz w miseczce, dodaj łyżeczkę cukru, zalej gorącą wodą. Jak przestygnie, dodaj resztę drożdży, zabełtaj w lewą stronę spluwając przez prawe ramię, wpakuj słoiczek koncentratu pomidorowego i do butli, w której oczywiście zostawisz parę litrów wolnego miejsca. Cukromierz zakupisz w każdym większym sklepie ogrodniczym za 8-9zł, przyda ci się nie raz.
[mod] Poprawiona ortografia i interpunkcja
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości