Proste wino z ryżu dla początkujących

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
Benek
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 15 cze 2010, 12:03

Post autor: Benek »

Witam
Zaznaczam że pierwszy raz robię jakikolwiek alkohol (więc proszę o wyrozumiałość).
Wczoraj "latając" po stronach, natchnęło mnie coś na spróbowania własnych sil w "bimbrownictwie".
Więc zrobiłem "wkład" ( około 300g ryżu, 2l wody, 900g cukru, drożdże piekarskie(świeże [ na oko 2 małe łyźki]), pare dag rodzynek i polowe cytryny (obrana z skóry do samego miąższu).
Wodę gotowałem z cukrem i po wystudzeniu wlałem do 5-cio litrowej butelki po wodzie mineralnej.
Całość pomieszałem i zatkałem górną cześć korek z rurką destylacyjną (bardzo szczelnie).
Po czasie około 5-6 minut zaczął wydzielać się gaz (słychać było gulgoty i na ściankach powstały pęcherzyki gazu). Temperatury samej butelki wyraźnie podskoczyła od momentu zalania (butelka byłą porostu ciepła).
Wszystko to położyłem w ciemnym miejscu.
I takie dwa pytania:
-Kiedy mogę to odlać?
-czy wszystko zrobiłem dobrze?

Zaznaczam również że robię to tylko dla eksperymentu


Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika

kamil_ek_skc
150
Posty: 179
Rejestracja: piątek, 7 sie 2009, 20:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wszystkie domowe
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Woj.Łódzkie
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z ryżu

Post autor: kamil_ek_skc »

Odlej to kiedy się skończy fermentacja , wino przestanie "bulgotać" i trochę sporo drożdży dałeś mogłeś dać pół łyżeczki , a nie dwie.

P.S.
Nie "rurka destylacyjna" tylko FERMENTACYJNA

O tym mowa , o tamtym mowa , a o kielichu ani słowa!

Autor tematu
Benek
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 15 cze 2010, 12:03
Re: Wino z ryżu

Post autor: Benek »

a fakt, fermentacyjna.
Dzięki za szybką odpowiedź, ale jeszcze jedno pytanie.
Jeśli dałem za dużo drożdży to może coś zaszkodzić "trunkowi"?

Pozdrawiam

B14!
50
Posty: 95
Rejestracja: sobota, 6 mar 2010, 23:43
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Wino z ryżu

Post autor: B14! »

Będziesz w smaku bardziej czuł drożdże, tylko tyle może zaszkodzić.

No i według mnie sporo ponad litr wody więcej mogłeś tam wlać, tak, żeby ta butla była do ponad 3/4 pełna (to wino raczej nie powinno wyskoczyć przez rurkę), do tego pełny kilogram cukru, bo cukier = %

Gdzieś tu na forum nawet widziałem taki harpagański przepis na wino z butli po wodzie z biedronki :lol:
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Wald »

Benek pisze: Wczoraj "latając" po stronach, natchnęło mnie coś na spróbowania własnych sil w "bimbrownictwie".
Więc zrobiłem "wkład"
To co zrobiłeś to "wkład" do aparatury psocącej czy zgodnie z tytułem wino.
Jeśli "wkład" to jak na pierwszy raz zupełnie dobrze :)
Jeśli wino -nie rób więcej tylko z tego co masz pod ręką. Kup w zapas drożdże winiarskie. Tak na zapas jakby Cię wzięło na robienie wina. I nic nie piszesz o płukaniu ryżu :!: To ciężko klaruje.
A tak ogólnie to powodzenia!
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

przemo4898
10
Posty: 11
Rejestracja: poniedziałek, 17 maja 2010, 21:23
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: przemo4898 »

Witam - moje wino z ryżu fermentuje już z 1,5 miesiąca. Pierwsza faza niby przeszła (bulgocze tak co minutę/kilka) jednak duża część rodzynek utrzymuje się na powierzchni. Trzymać to dalej?zastaw jest półmętny ale jasny. Fermentacja miała trwać do 3 tygodni, dlatego pytam.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Wald »

przemo4898 pisze:wino z ryżu fermentuje już z 1,5 miesiąca.
Jeśli dobrze liczę jest to Twoje kolejne wino. Nie to ze smrodkiem?
Pora już ściągać i daj mu spokojnie dopracować do końca. Jeśli dobrze wypłukałeś ryż to samo wyklaruje. Wtedy smacznego.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

przemo4898
10
Posty: 11
Rejestracja: poniedziałek, 17 maja 2010, 21:23
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: przemo4898 »

Nie, to jest nowe;p więc ściagnę mimo unoszących się rodzynów;p dzięki za info

przemo4898
10
Posty: 11
Rejestracja: poniedziałek, 17 maja 2010, 21:23
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: przemo4898 »

Znowu problem.
Gdy zlewałem wino -pierwszyraz- to na górze prócz rodzynek była niewielka warstewka czegos białego.Na zapach coś podobnego do...jakby plesni ale inny zapach.
Przed chwilą zerknąłem na wino a tam na powierzchni z 40-50 bombli tak o srednicy 0,5cm i z 10 takich dużych sr.4cm
Bąble pękają a przez rurke zapach jest średni bo czuć tą niewielką ilość białego co się unosi.
Wino nadal mętne.
Co z tym zrobić?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Zygmunt »

Możesz zrobić fotkę? Będzie łatwiej ocenić, czy to coś pożądanego, czy piękna, powierzchniowa kolonia bakterii :)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

przemo4898
10
Posty: 11
Rejestracja: poniedziałek, 17 maja 2010, 21:23
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: przemo4898 »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Wald »

Nie wiem co robisz nie tak, ale to co widzę za nic nie przypomina wina. :cry: Choćby w pierwszym stadium. Bąble to normalne CO2 bo to jeszcze pracuje. Tyle że ta biała śmierdząca warstwa nie pozwala im się uwolnić. Nie wiem co to za cholerstwo :bezradny: , ale nie wygląda ładnie. Następnym razem jeśli coś zobaczysz nie wlewaj tego ponownie do gąsiora. Zwykły papierowy ręcznik rozłóż delikatnie na powierzchni i razem z nim zbierzesz to co pływa po powierzchni. Tak kilka razy aż do czysta. Nie ma gwarancji że na 100% załatwi ten zabieg sprawę, ale może pomóc. Wino to kolego wyjątkowo delikatna sprawa. Do tego ten biały kolor podpowiada że nie do końca dokładnie przepłukałeś ryż. To nie wygląda na same drożdże.
Zacznij od sprawdzenia jaki ryż zakupiłeś. Jeśli złapałeś pierwszy lepszy mamie z szafki to może być cała przyczyna. Większość jest z jakimiś dziwnymi dodatkami. Czytaj dokładnie na opakowaniu czym dysponujesz.
To wino jest tak proste że ciężko je zepsuć. Ty dokonałeś po raz drugi tej sztuki. :poklon;
:idea: :stop: :idea:
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: rozrywek »

wino z ryżu z pewnymi owocowymi dodatkami powinno mieć kolor brudnej butelki po mleku zalanej wodą, klarowanie to odrębna sprawa nie ma prawa zapleśnieć jak w twoim przypadku, wychodzi na to że spartoliłeś wszystko, oczywiście niechcący. dopadły cie bakterie+tlen i zasmrodziły ci cały balon. Zbierz ten syf z góry może uda ci się to uratować, życzę powodzenie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

przemo4898
10
Posty: 11
Rejestracja: poniedziałek, 17 maja 2010, 21:23
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: przemo4898 »

Dziękuję za rady:) Zleje wino tak żeby nie zaciągnąć górnej ani dolnej warstwy i zobaczymy.
Co do paszczenia wina to nie moje 2 tylko 4 nieudane.jedno 5l mi tak naburowało że wybiło i tylko się pieniło a jedno stało sie galareta- i to wszystko w przeciągu kilku dni;p
Nic - mniszkowe jest cudowne a to nie chce wyjść;p
napiszę jaki będzie efekt.

Pawel1992
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 22 sie 2010, 16:25
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Pawel1992 »

Maro. pisze:Składniki:
ryż surowy - 1 kilogram
cukier - 2,5 kilograma
woda - 8 litrów
rodzynki - 1 paczka
drożdże winne lub piekarnicze - ok 7 dag
Znalazłem ten przepis na tej stronie i chciałbym rozpocząć "zabawę" z winem. Tylko myślałem, by dodać soku z wiśni domowej roboty, ale czy nie będzie odstraszało kolorem?:) i ile trzeba by było go dodać?
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 sie 2010, 19:09 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Awatar użytkownika

kamil_ek_skc
150
Posty: 179
Rejestracja: piątek, 7 sie 2009, 20:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wszystkie domowe
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Woj.Łódzkie
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: kamil_ek_skc »

Jeśli ów sok jest słodki i ma wyrazisty kolor to możesz go dodać tylko jeśli jest bardzo słodki to daj mniej cukru.

O tym mowa , o tamtym mowa , a o kielichu ani słowa!
Awatar użytkownika

MacChuck
20
Posty: 27
Rejestracja: czwartek, 11 lis 2010, 12:59
Krótko o sobie: daa bum tsss....
Ulubiony Alkohol: Piwo i wino ;]
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: MacChuck »

Witam Panowie,

Właśnie przygotowałem nastaw wina na ryżu. To moje pierwsze więc pomyślałem, że opisze co i jak licząc na dobre rady co do procedury:
Tak więc przygotowane w butli 25l.
Zagotowałem 9l wody + 2.6kg cukru.
1.5l wody podzieliłem na uwodnienie liofilizowanych drożdży Fermivin PDM firmy Biowin [100ml] + pożywka również z Biowin'u + 1200ml żeby rozpuścić kwasek cytrynowy [100g].
Do tego dodałem 485g rodzynek, 4 paczki cukru waniliowego, 16 goździków, 1 łyżeczkę gałki muszkatałowej i cynamonu.
No i 4 kg ryżu.
Zamierzam 4-5 dnia dodać 1,5kg cukru w 1l wody a potem jeszcze 7-8 dnia 1kg cukru w 1l wody.

Ryż kilka razy płukałem, do drożdży i pożywki przegotowana woda.
Jeśli coś nie tak i da radę jeszcze poratować chętnie wysłucham uwag. :ok:
Lepiej alkoholem zalać robaka niż papierosami karmić raka
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: radius »

Pawel1992. Napisz co ci wyszło po dodaniu tego soku wiśniowego, bo ja tak raz zrobiłem i nikt nie wierzył, że częstuję go winem a nie denaturatem :smiech:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

xrafal
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 20 gru 2010, 12:36
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: xrafal »

Witam serdecznie , tak troszkę poczytałem to forum i postanowiłem sam spróbować zrobić to winko i tu mam do was pytania konkretnie 2 :
1. Kupiłem drożdże szlachetne Biovin tokay rozrobiłem je w butelce z sokiem i 2 łyżeczkami cukru + wsypałem jeszcze do tego szczyptę pożywki i nie wiem jak sprawdzić czy to coś się tam robi w tej butelce i czy po dobie mam wlać to do balonu oczywiście robię to w 10 litrowym
2. Ile tej pożywki wsypać potem do balona, bo zakupiłem ja w saszetce 5 gram i nie ma nawet na niej instrukcji co, gdzie i ile.
Proszę o odpowiedź
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Zygmunt »

Pożywkę wsyp do balonu całą, a drożdże dodaj, kiedy w butelce zacznie obficie robić się piana.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

dyers_eve
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 17 gru 2010, 22:54
Ulubiony Alkohol: Bourbon, krafty
Status Alkoholowy: Wynalazca
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: dyers_eve »

Witam. Pozwolę sobie podpiąć się pod temat.
Zamiast drożdży winnych dałem piekarnicze. Obleciałem 16 sklepów i nigdzie nie mieli, więc wziąłem chociaż te piekarnicze. Według proporcji przepisu powinienem na 5l dać ok 3,5 dag. dałem mniej niż powinno być tak w razie czego no i winko stoi od 16 grudnia i przez pierwsze 3 dni chlupało w rurce systematycznie co 10 sekund, a teraz co 5. I tu zachodzi pytanie czy wszystko jest w porządku bo słyszałem że na piekarniczych przez ok 4 dni buzuje jak szalone a potem przestaje...
Z góry dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Wald »

Widać z tego że wyszło Ci zupełnie dobrze. Nie przesadziłeś z drożdżami. Nie będziesz walczyć z nieciekawym ich posmakiem. Dopóki przyśpiesza - znaczy drożdże się namnażają. Potem zacznie zwalniać - znaczy alkohol je zabija. Wszystko jest OK.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

dyers_eve
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 17 gru 2010, 22:54
Ulubiony Alkohol: Bourbon, krafty
Status Alkoholowy: Wynalazca
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: dyers_eve »

No to mnie uspokoiłeś :) dzięki wielkie za odpowiedź!!

edytap3001
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2015, 19:42
Podziękował: 1 raz
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: edytap3001 »

Witam.

Pierwszy raz robiłam wino ryżowe z takiego przepisu:

ryż surowy - 1 kilogram
cukier - 2,5 kilograma
woda - 8 litrów
rodzynki - 1 paczka
drożdże winne lub piekarnicze - ok 7 dag
przyprawy

Wino przez pierwsze dwa tygodnie bardzo szybko pracowało, potem coraz wolniej. Po wyciągnięciu ryżu i reszty składników, późniejszym zlaniu samego wina do czystego baniaka bulgotało jeszcze wolniej aż przestało całkiem. Leży drugi miesiąc i nic się nie dzieje. Czy popełniłam jakiś błąd? Proszę o pomoc, szkoda byłoby żebym musiała to wyrzucić...

Jeszcze jedna sprawa. Z tego samego ryżu w drugim baniaczku zrobiłam jeszcze raz to samo, wino podobno miałoby być mocniejsze. Ok, stało również dwa tygodnie i też bomblowało, zapach był intensywniejszy, kolor bardziej klarowny od pierwszego wina, myślałam, że wszystko jest w porządku więc wyrzuciłam ryż i teraz wino miało dochodzić. Tak jak zlałam czyste wino tak od razu znowu przestało bulgotać, w smaku bardzo ale to bardzo słabe a miało być niby mocniejsze. Nie wiem co z tym zrobić, czy da się to jakoś odratować ?? Proszę pomóżcie


Jeśli to nie właściwe miejsce na taki temat proszę o przeniesienie, z góry dziękuję.
Pozdrawiam, Edyta.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Wald »

To napisz jeszcze koleżanko, czy zostało w Twoich nastawach cokolwiek cukru.
Jeśli są wytrawne, to niema czym pracować, a pierwsze już ma 15 do 16%.
Gorzej jeśli są słodkie, wtedy na prawdę wypada szukać źródła problemu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

edytap3001
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2015, 19:42
Podziękował: 1 raz
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: edytap3001 »

To drugie jest dosyć słodkie
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Wald »

Czyli pierwsze ściągaj z nad osadu, doprawiaj do smaku i odstaw na dojrzewanie. W osadach powinno być jeszcze trochę żywych drożdży, przyzwyczajonych do alkoholu i nimi najłatwiej zaszczepisz ponownie drugi nastaw. Restart nowymi drożdżami może być trudny.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

edytap3001
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2015, 19:42
Podziękował: 1 raz
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: edytap3001 »

A co by było gdybym dała to tego wina nowego ryżu i drożdży winiarskich? Ja robiła z piekarniczych dlatego chyba taki niewypał z tego... póki był ryż i rodzynki pachniało mocno alkoholem.

Scalone................

Wald, może wino dojrzewać w tym samym baniaku, w którym fermentowało? i czy musi mieć też rurkę? Sorry za takie pytania ale serio jeszcze nie rozumiem wielu spraw związanych z robieniem wina :)
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Wald »

Dodatek świeżych drożdży nie pomoże, nie są przyzwyczajone do alkoholu.
Piekarnicze, faktycznie jak sama nazwa wskazuje, nie są do robienia wina.
Ale już się stało i wyjdzie co zrobiłaś. Jaki przepis, takie wino.
Nie jestem zwolennikiem ryżowca, a na piekarniczych już wcale.
Dojrzewać może w tym samym baniaku i koniecznie z rurką.
Na przyszłość poczytaj zanim zaczniesz: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

edytap3001
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2015, 19:42
Podziękował: 1 raz
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: edytap3001 »

Ok tak zrobię, dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

edytap3001
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2015, 19:42
Podziękował: 1 raz
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: edytap3001 »

Można do tego drugiego słodszego wina dodać jakieś owoce np. śliwki, wiśnie czy winogrona? Wiem, że nie będzie to już ryżowe ale te, które mam w baniaku nadal jest bardzo słodkie i nie czuć mocy %. Czy już totalna lipa z tego jest?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Wald »

A czy zrobiłaś jak proponowałem? Czy drugi nastaw podjął pracę? Jak to dokładnie robiłaś?
A dodać możesz wszystkiego. Będzie co zrobisz. Decyduje Twój smak.
Jak dla mnie, to zbyt się śpieszysz. Toż to dopiero tydzień minął.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

edytap3001
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2015, 19:42
Podziękował: 1 raz
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: edytap3001 »

Pierwsze wino zlałam i niecały osad dodałam to drugiego, teraz zaczęło bulgotać. No a te pierwsze chyba wcale nie pracuje ale w smaku jest ok.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Wald »

Czyli jak na drożdże piekarnicze, osiągnęłaś całkiem dobry wynik.
Na cuda nie czekaj, do 18% nie dociągną.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Chlniencie »

Mam wątpliwości co do przebiegu fermentacji swojego "Pysznego Pięciopaka". Robię drugi raz na tym samym ryżu (o ile pamiętam, 1 kg). Dodałem 3,1 l przegotowanej wody, 1 kg cukru, słoik dżemu brzoskwiniowego 280g o zawartości cukru 35 g / 100 g produktu i drożdże aktywne Fermiwin. Nastawiłem to wino 7. listopada. Ostatnio fermentacja zwolniła (wczoraj zmierzyłem czas pomiędzy bulknięciami i wyszło ok. 3 min.) i nastaw zaczyna się klarować, ale cukromierz pokazuje ok. 13 BLG. W smaku lekko czuć ocet. Czy powinienem przeprowadzić restart albo jakiś inny zabieg?
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Wald »

Chlniencie pisze: Dodałem 3,1 l przegotowanej wody,
Błąd, drożdże potrzebuję tlenu rozmnażania, a podgrzewanie odgazowuje płyny kompletnie. Dobrze, że to Fermiwin'y, a nie szlachetne. Powinny sobie poradzić.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: eldier »

A Fermiwiny to nie szlachetne? Czy chodziło Ci o to, że aktywne?
@Chlniencie
A w jakiej temp fermentujesz? Może mają za zimno, bo jak się już klarują to niezbyt dobrze. Z moich obliczeń wychodzi, że pięciopak ma około 8%, a wiec dość mało.
Ale jesteś pewny, że to ocet?
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Chlniencie »

Nie wiem za bardzo, w jakiej temperaturze fermentuję, ale butla stoi koło kaloryfera. Zmodyfikowałem trochę przepis znaleziony na stronie - nie wiem, czemu autor napisał, że wino wyjdzie mocne, skoro zasugerował użycie drożdży piekarskich i mniejszej ilości cukru. Alkohol oczywiście dobrze czuć, ale jest też coś takiego podobnego do octu, szczypiącego lekko w koniec języka. Zapach lekko trąci octem. We wcześniejszym etapie fermentacji był piękny, owocowy zapach, smak też dobry, a teraz się pogorszyły. Pleśni żadnej nie widziałem.
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: Chlniencie »

Wczoraj trochę zamieszałem nastaw i przysunąłem go bliżej kaloryfera. Dzisiaj znowu bulka co niecałe 80 s.
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Proste wino z ryżu dla początkujących

Post autor: eldier »

Bulkanie czy jak to tam się nazywa nie jest wyznacznikiem fermentacji!!! A co jeżeli zacznie bulkać w drugą stronę jak odsuniesz od kaloryfera? Oznacza to, że drożdże pobierają CO2 z powietrza i zamieniają go wraz z alkoholem na cukier?
Zmierz blg i wtedy możesz mówić czy pracuje czy nie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Różne”