Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam Zaznaczam że pierwszy raz robię jakikolwiek alkohol (więc proszę o wyrozumiałość). Wczoraj "latając" po stronach, natchnęło mnie coś na spróbowania własnych sil w "bimbrownictwie". Więc zrobiłem "wkład" ( około 300g ryżu, 2l wody, 900g cukru, drożdże piekarskie(świeże [ na oko 2 małe łyźki]), pare dag rodzynek i polowe cytryny (obrana z skóry do samego miąższu). Wodę gotowałem z cukrem i po wystudzeniu wlałem do 5-cio litrowej butelki po wodzie mineralnej. Całość pomieszałem i zatkałem górną cześć korek z rurką destylacyjną (bardzo szczelnie). Po czasie około 5-6 minut zaczął wydzielać się gaz (słychać było gulgoty i na ściankach powstały pęcherzyki gazu). Temperatury samej butelki wyraźnie podskoczyła od momentu zalania (butelka byłą porostu ciepła). Wszystko to położyłem w ciemnym miejscu. I takie dwa pytania: -Kiedy mogę to odlać? -czy wszystko zrobiłem dobrze?
Zaznaczam również że robię to tylko dla eksperymentu
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Promocja: 9,99 zł
Półka Sveda IV - na 32 butelki wina Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł
Będziesz w smaku bardziej czuł drożdże, tylko tyle może zaszkodzić.
No i według mnie sporo ponad litr wody więcej mogłeś tam wlać, tak, żeby ta butla była do ponad 3/4 pełna (to wino raczej nie powinno wyskoczyć przez rurkę), do tego pełny kilogram cukru, bo cukier = %
Gdzieś tu na forum nawet widziałem taki harpagański przepis na wino z butli po wodzie z biedronki
Wczoraj "latając" po stronach, natchnęło mnie coś na spróbowania własnych sil w "bimbrownictwie". Więc zrobiłem "wkład"
To co zrobiłeś to "wkład" do aparatury psocącej czy zgodnie z tytułem wino. Jeśli "wkład" to jak na pierwszy raz zupełnie dobrze Jeśli wino -nie rób więcej tylko z tego co masz pod ręką. Kup w zapas drożdże winiarskie. Tak na zapas jakby Cię wzięło na robienie wina. I nic nie piszesz o płukaniu ryżu To ciężko klaruje. A tak ogólnie to powodzenia!
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Witam - moje wino z ryżu fermentuje już z 1,5 miesiąca. Pierwsza faza niby przeszła (bulgocze tak co minutę/kilka) jednak duża część rodzynek utrzymuje się na powierzchni. Trzymać to dalej?zastaw jest półmętny ale jasny. Fermentacja miała trwać do 3 tygodni, dlatego pytam.
Jeśli dobrze liczę jest to Twoje kolejne wino. Nie to ze smrodkiem? Pora już ściągać i daj mu spokojnie dopracować do końca. Jeśli dobrze wypłukałeś ryż to samo wyklaruje. Wtedy smacznego.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Znowu problem. Gdy zlewałem wino -pierwszyraz- to na górze prócz rodzynek była niewielka warstewka czegos białego.Na zapach coś podobnego do...jakby plesni ale inny zapach. Przed chwilą zerknąłem na wino a tam na powierzchni z 40-50 bombli tak o srednicy 0,5cm i z 10 takich dużych sr.4cm Bąble pękają a przez rurke zapach jest średni bo czuć tą niewielką ilość białego co się unosi. Wino nadal mętne. Co z tym zrobić?
Możesz zrobić fotkę? Będzie łatwiej ocenić, czy to coś pożądanego, czy piękna, powierzchniowa kolonia bakterii
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości